Comisia pentru libertăți civile (LIBE) din Parlamentul European urmează să adopte un proiect de rezoluție despre deteriorarea continuă a democrației, statului de drept și a drepturilor fundamentale din Polonia., potrivit unui comunicat. Textul se mai concentrează și pe funcționarea legislativului și a sistemului electoral, independența sistemului judiciar și a drepturilor judecătorilor.
„Europarlamentarii sunt profund îngrijorați că situația din Polonia s-a deteriorat serios de când a fost declanșat Articolul 7, alineatul (1), în ciuda audierilor purtate cu guvernul polonez în Consiliu, în urma propunerii Comisiei Europene din decembrie 2017, a multiplelor schimburi de opinii între eurodeputați, rapoartelor alarmante ale ONU, OSCE, Consiliului Europei dar și a celor patru proceduri de infringement lansate de Comisie”, informează comunicatul emis de Parlamentul European.
Rezoluția are în vedere, printre altele, următoarele probleme cheie:
– puterile de revizuire constituțională preluate de parlament în 2015, folosirea procedurilor legislative accelerate, precum și evoluțiile recente referitoare la schimbările în legislația electorală și alegerile organizate în timpul unei urgențe publice;
– schimbări ample în sistemul judiciar național, adoptate în ultimii câțiva ani, de la modalitatea în care se fac numirile, până la procedurile disciplinare, care aduc un risc serios independenței judiciare;
– situația drepturilor fundamentale, în mod special a libertății de exprimare, libertății presei și a pluralismului, libertatea academică, libertatea de întrunire și asociere;
– incriminarea de facto a educației sexuale, precum și discursul care încurajează ura, discriminarea publică, violența împotriva femeilor, violența domestică și comportamentul intolerant împotriva minorităților și a altor grupuri vulnerabile, inclusiv persoanele din comunitatea LGBTI, și limitarea drastică care se apropie de interzicerea de facto a avortului și limitarea accesului la pilulele contraceptive de urgență.
În consecință, textul Parlamentului European „cere Consiliului și Comisiei să se abțină de la a interpreta în mod limitat principiul statului de drept și să folosească procedura din Articolul 7, alineatul (1) din Tratatul Uniunii Europene la potențialul său maxim (…) pentru toate principiile consacrate în Articolul 2 al Tratatului, inclusiv democrația și drepturile fundamentale”.
Având în vedere că ultima audiere din Consiliu „a avut loc în decembrie 2018”, textul îndeamnă Consiliul „să acționeze în sfârșit (…) prin a găsi că există un risc clar de încălcare serioasă de către Republica Polonia a valorilor la care face referire Articolul 2 din Tratatul UE, în lumina unor dovezi covârșitoare ale acestora”.
Textul amendat va fi supus votului joi dimineață, iar rezultatele ar trebui anunțate după-amiază. Raportul intermediar este programat pentru dezbatere și vot în plenul Parlamentului din septembrie 2020.
Ce prevede articolul 7 din Tratat?
Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene, cunoscut și ca „opțiunea nucleară”, prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.
Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților.
Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.