Polonia reacționează după ce Comisia Europeană a decis activarea articolului 7 al Tratatului UE: Am primit cu regret decizia politică și nu juridică a Executivului european

Polonia ”a primit cu regret decizia politică și nu juridică” a Comisei Europene de a declanșa o procedură inedită ce poate duce la sancțiuni contra Varșoviei, după ce aceasta a adoptat o serie de măsuri controversate pentru reformarea sistemului judiciar, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe polonez, informează AFP, citat de Agerpres.

FOTO: Wikimedia Commons

Această decizie ”apasă inutil asupra relaţiilor noastre, ceea ce riscă să facă dificilă construcţia înţelegerii şi a încrederii reciproce între Varşovia şi Bruxelles”, menţionează comunicatul diplomaţiei poloneze, publicat la scurt timp după anunţul executivului comunitar.

În ciuda eforturilor repetate, de aproape doi ani, de implicare a autorităților poloneze într-un dialog constructiv în contextul cadrului legii privind statul de drept, Comisia Europeană a ajuns astăzi la concluzia că există un risc clar de încălcare gravă a statului de drept în Polonia și a anunțat că va declanșa articolul 7 din Tratatul de la Lisabona care poate suspenda dreptul de vot pe care îl deține o țară membră în Consiliul Uniunii Europene.

Procesul are trei faze, iar la Bruxelles începe astăzi prima dintre acestea.

”Cu inimă grea anunțăm că am declanșat procedura articolului 7 în privința Poloniei (…) Aceasta este o condiție necesară. Nu este vorba doar despre Polonia, ci despre Uniunea Europeană ca întreg”, a susținut prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, într-o conferință de presă.

”Comisia Europeană a fost deschisă la dialog și am încercat aceste lucruri încă de acum doi ani, dar am primit aceleași semnale. Problema nu este modificarea legilor justiției, astfel de modificări se fac în statele europene regulat. Problema o constituie o reformă fără respectarea Constituției și fără a ține cont de legislația Uniunii Europene, dar și faptul că în Polonia nu mai este respectat principiul democratic al separației puterilor în stat”, a subliniat oficialul european.

De asemenea, Comisia Europeană a publicat astăzi o recomandare complementară (a patra) privind statul de drept, stabilind în mod clar măsurile pe care le pot lua autoritățile poloneze pentru a remedia situația actuală. În cazul în care autoritățile poloneze pun în aplicare acțiunile recomandate, Comisia este pregătită, în strânsă consultare cu Parlamentul European și cu Consiliul, să-și reconsidere propunerea motivată, se mai arată în comunicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.