Connect with us

NATO

Polonia și Cehia au început misiunea de poliție aeriană deasupra Slovaciei până când aceasta va primi avioane F-16 comandate din SUA

Published

on

© Forțele Aeriene Române/ Facebook

Avioane ale forțelor aeriene poloneze au început de joi să asigure misiunea de poliție aeriană deasupra Slovaciei, țară care își retrage avioanele de vânătoare rusești MiG-29, ce ar urma să fie transferate Ucrainei, anunță Agerpres.

Potrivit unui comunicat oficial citat de agenţia EFE, această misiune a aviaţiei militare poloneze va dura până la sfârşitul anului viitor şi vor fi folosite, prin rotaţie, două avioane F-16 şi două MiG-29.

Acestora li se vor alătura avioanele de luptă Gripen JAS-39 ale armate cehe.

Slovacia a cerut aliaţilor săi din NATO să patruleze spaţiul său aerian după ce a decis să ţină la sol avioanele sale de luptă de tip MiG-29, de fabricaţie rusă, care pot fi trimise în ţara vecină Ucraina pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva invaziei ruse. Bratislava sprijină la rândul ei Kievul cu arme şi alte ajutoare, iar NATO îşi întăreşte prezenţa în Slovacia.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a confirmat joi că Polonia intenţionează să cumpere un număr încă nedeterminat de lansatoare multiple de rachete sud-coreene Chunmoo, în timp ce negociază cu SUA achiziţia a circa 500 de sisteme HIMARS din aceeaşi categorie de arme.

Ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak a declarat anterior că planurile de achiziţie a sistemelor HIMARS ”ţin cont de capacităţile de producţie ale industriei americane şi de nevoile armatei SUA”, astfel că, deşi Varşovia doreşte să primească urgent aceste arme, ”livrările vor fi eşalonate în timp”.

Guvernul polonez doreşte de asemenea ca forţele terestre ale armatei sale să devină ”cele mai mari şi mai puternice din Europa”, conform unei declaraţii a ministrului Blaszczak.

Astfel, Varșovia a anunțat deja că va achiziționa din Statele Unite 116 tancuri Abrams la mâna a doua, această achiziţie urmând să fie suplimentară celei de 250 de tancuri noi de acelaşi tip anunţată în aprilie.

Polonia a promis că-şi va creşte bugetul apărării la 3% din PIB şi îşi va extinde forţele armate pentru a descuraja orice eventual atac din partea Rusiei, după agresiunea acesteia din urmă asupra Ucrainei.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

NATO

Klaus Iohannis și Antony Blinken au discutat despre pregătirea unor decizii suplimentarea pentru apărarea flancului estic, inclusiv la Marea Neagră, la summitul NATO de la Vilnius

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis l-a primit marți, la Palatul Cotroceni, pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită în România, în contextul participării la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO și al aniversării, anul acesta, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, cei doi discutând despre pregătirea, la reuniunea NATO de la București, a unor decizii suplimentare cu privire la consolidarea posturii de descurajare și apărare pe întreg Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră, la viitorul Summit de la Vilnius.  

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, președintele Klaus Iohannis și secretarul de Stat Antony Blinken au apreciat dinamica pozitivă actuală a relațiilor bilaterale și au reiterat angajamentul pentru dezvoltarea și aprofundarea, în continuare, a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale.  

“Este o sincronizare perfectă că ați ales să faceți o vizită în România în condițiile în care avem războiul care face ravagii în Ucraina, dar și pentru că avem de luat decizii dificile și importante la NATO și, bineînțeles, avem de discutat chestiuni bilaterale foarte pozitive”, a spus Iohannis, în cadrul unor scurte remarci înaintea reuniunii.

“Așa cum ați spus, cred că este – momentul nu putea fi mai potrivit, atât pentru că ne uităm în urmă la cei 25 de ani de parteneriat strategic care a înflorit în moduri pe care cred că președintele Clinton și președintele Constantinescu de la acea vreme nu și le-ar fi putut imagina pe deplin, dar și pentru că avem atât de multe chestiuni urgente și importante pe agenda noastră atât la nivel bilateral, cât și la nivel regional și chiar global. Și în toate acestea, nu am putea fi mai recunoscători că România este un aliat și un partener atât de puternic”, a afirmat și secretarul de stat Antony Blinken.

Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii substanțial cu privire la contextul regional complex, marcat de exacerbarea efectelor economice, sociale și umanitare ale continuării agresiunii Rusiei în Ucraina și, respectiv, la măsurile luate pentru implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid.

Șeful statului a exprimat aprecierea pentru rolul asumat de președintele Joe Biden și de Administrația de la Washington pentru asigurarea unității în cadrul comunității transatlantice și realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici și globali în vederea gestionării situației de securitate din vecinătatea țării noastre, cu impact asupra securității euroatlantice.

În context, președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri pentru suplimentarea recentă a prezenței militare americane în România, în scopul consolidării posturii de descurajare pe Flancul Estic al Alianței și ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni.

Șeful statului a evocat caracterul istoric al deciziilor luate de aliați la Summitul de la Madrid și a apreciat necesitatea implementării imediate și cuprinzătoare, reuniunea ministerială de la București fiind un pas important în pregătirea unor decizii suplimentare cu privire la consolidarea posturii de descurajare și apărare pe întreg Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră, la viitorul Summit de la Vilnius.  

În cadrul discuțiilor au mai fost abordate subiecte privind continuarea sprijinului aliaților pentru Ucraina, context în care secretarul de Stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru demersurile consistente și multidimensionale ale României, atât prin acordarea de asistență directă, sprijin pentru refugiați, respectiv pentru tranzitul de cereale, dar și prin coordonarea eforturilor internaționale în sprijinul țării vecine.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea continuării sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova, ocazie cu care a evocat impactul substanțial al conflictului din Ucraina și a prezentat măsurile de sprijin adoptate de România în domeniile critice, cu accent pe sectorul energetic.   

De asemenea, a fost abordat subiectul crizei energetice actuale, context în care a fost evaluat stadiul proiectelor bilaterale strategice în sectorul energetic, în special a celor din domeniul nuclear civil, care vor permite României să fie un furnizor de securitate energetică în regiune.

În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis și Secretarul de Stat Antony Blinken au reiterat interesul comun de a lucra împreună pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce privește accederea României  în programul Visa Waiver.

Citiți și Antony Blinken, alături de Nicolae Ciucă la aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA: Avem o alianță de neclintit, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale

La București, secretarul de stat Antony Blinken participă la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO și va avea întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, ministrul de externe Bogdan Aurescu, dar și cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. De asemenea, a vizitat, alături de premierul Nicolae Ciucă, expoziția – We the People – 25 de ani de parteneriat strategic – care celebrează momentele cheie ale parteneriatului dintre SUA și România începând cu 1997.

Departamentul de Stat al SUA a emis luni un comunicat prin care marchează aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România, centrând materialul pe vizita șefului diplomației americane Antony Blinken la București și reliefând pilonii importanți ai parteneriatului americano – român: cooperarea bilaterală și ca aliați NATO în materie de securitate, prosperitatea economică comună, legăturile inter-umane și sprijinirea Ucrainei în fața războiului declanșat de Rusia.

Continue Reading

NATO

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

Published

on

© NATO

Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO, iar reuniunea miniștrilor de externe Aliați, de la București, va fi locul în care comunitatea transatlantică își va energia poziția privind această chestiune, a afirmat, marți, secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, în cadrul Aspen – GMF Bucharest Forum.

Acesta a făcut referire la nevoia de a avea mai multă claritate pe termen lung privind mijloacele de apărare, în condițiile în care sprijinirea Ucrainei în războiul cu Rusia a determinat scăderea rezervelor de armament și echipamente militare ale Aliaților.

„Nu este vorba doar despre Ucraina, ci și despre noi. Așa că trebuie să facem o treabă mai bună în privința propriilor noastre stocuri. Pentru că există o nouă realitate în Europa, realitatea descurajării și a apărării în Europa. Așadar, avem nevoie de claritate, nu doar industria, ci și guvernele și cetățenii trebuie să aibă claritate cu privire la nevoile noastre. Vrem să ne asigurăm că, cel puțin timp de un deceniu, avem claritate, iar claritatea aduce predictibilitate, aduce producție, aduce lucruri reale și aduce, de asemenea, un randament al investițiilor”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO. Acesta a continuat, punctând faptul că Ucraina are nevoie, de asemenea, de mult sprijin economic. „Au nevoie de generatoare pentru acest război barbar pe care Rusia îl începe împotriva civililor și, bineînțeles, de sprijin umanitar. Pentru că sunt mulți oameni strămutați. Ne așteptăm la și mai multe plecări din Ucraina. Deci, ideea este că în această chestiune nu doar NATO, ci și UE, G7 și conducerea Americii, trebuie să știe că este foarte, foarte important să ne asigurăm că în domeniul apărării, economic, macroeconomic și umanitar avem o imagine clară a ceea ce are nevoie Ucraina și asta este ceea ce facem, iar Bucureștiul este unul dintre locurile în care ne vom reenergiza   comunitatea noastră”.

Întrebat despre acțiunile NATO pentru evitarea unei escaladări a conflictului cu Rusia, în contextul în care de curând o rachetă rătăcită a căzut dincolo de granița Ucrainei cu Polonia, omorând două persoane, Mircea Geoană a arătat că Alianța se bazează pe comunicare operațională permanentă, claritate, o puternică descurajare și apărare pentru aliați și pe sprijinirea Ucrainei.

„Nu există absolut niciun semn de întrebare pentru Rusia, pentru oricine altcineva, că suntem pregătiți, ca Alianță, să apărăm fiecare centimetru pătrat de pe teritoriul NATO. Facem acest lucru în fiecare zi, comandanții noștri militari, liderii noștri politici, iar noi, la NATO, facem acest lucru. Deci, comunicare puternică, credibilă, operațională, de descurajare și apărare. Acesta este primul lucru. În al doilea rând, vom continua să sprijinim Ucraina. Aceasta este o obligație pe care o avem față de o altă democrație. Și o națiune suverană care merită și a câștigat mai mult decât probabil oricine altcineva, dreptul de a-și decide propriul viitor. Și în al treilea rând, în același timp, este de a evita escaladarea între NATO și Rusia. Lumea nu are nevoie de un alt război între NATO și Rusia”, a explicat Mircea Geoană.

De asemenea, secretarul general al Alianței a vorbit și despre politica ușilor deschise a NATO în ceea ce privește Ucraina, Republica Moldova și Georgia, punând accentul pe „spiritul de la București” ca expresie a respectării dorinței suverane a oricări națiuni de a-și alege propria cale.

„În Tratatul de la Washington, documentul nostru fondator, politica ușilor deschise este consacrată și va rămâne cu noi atâta timp cât va exista Alianța. Deci cred că a fost o decizie de a oferi oricărei națiuni suverane din Europa șansa de a visa și, de asemenea, îmi amintesc că extinderea NATO a declanșat și extinderea UE. Într-adevăr, până în prezent, nu există o singură extindere a UE, care să nu fi fost precedată de extinderea NATO. De ce? Pentru că noi aducem securitate și flexibilitate. Așa că ar trebui să transmitem Ucrainei, Georgiei, Bosniei, Balcanilor de Vest și oricui altcuiva că, dacă ei sunt pregătiți și noi suntem pregătiți, vor veni și vor fi alături de noi. Și cred că acesta este spiritul de la București (Summitul NATO de la București, din 2008, n.r), că fiecare națiune suverană are dreptul să viseze la viitorul său și să lupte pentru viitorul său și să fie acolo unde decidem să fim, să aparținem Occidentului. Ucraina aparține Occidentului. Rusia a divorțat de Europa civilizată. Ucraina va fi parte a unei Europe civilizate și asta facem. Nu știu în ce formă și în ce moment, nu știu, dar știu că vor fi alături de noi, parte a unei Europe civilizate, democratice, prospere și încrezătoare în sine”, a declarat Mircea Geoană.

Mai mult, acesta a arătat că există o evoluție a neutralității statelor europene declarate ca atare și diverse modalități de exprimare în practică a acestui concept, sugerând, astfel, că țări precum Republica Moldova ar putea deveni în viitor membre NATO.

„Este pentru prima dată când un ministru de externe al Republicii Moldova participă la o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO, este pentru prima dată, este o țară neutră și noi respectăm acest lucru. În constituție se spune că este o țară neutră în circumstanțe foarte dificile. Vedeți șantajul pe energie, vedeți că și rețeaua energetică se prăbușește din cauza războiului din Ucraina. Ei nu vin aici să ceară să adere la NATO. Ei vin să spună că au nevoie de ajutor pentru a traversa o situație foarte dificilă și NATO are rolul său. Moldova este parte comună a NATO și a Uniunii Europene. Și i s-a oferit Republicii Moldova o perspectivă europeană, ca și Ucrainei, dar și Georgiei. Așa că eu cred că orice națiune ar trebui să-și decidă propria cale. Moldova astăzi este o țară neutră, noi respectăm acest lucru. Dar Maia Sandu ne-a spus când ne-am întâlnit ultima dată că ei nu văd neutralitatea ca pe o slăbiciune. Neutralitatea se schimbă în Europa, Finlanda și Suedia au decis după decenii și secole de neutralitate să schimbe direcția din cauza Rusiei. Și se alătură NATO. Elveția are o neutralitate foarte dinamică, cu forțe armate foarte puternice. Așadar, există multe căi în această arhitectură europeană pentru a avea acest tip de lucruri”, a mai explicat secretarul general adjunct al NATO.

Institutul Aspen România, în parteneriat cu German Marshall Fund of the United States, cu sprijinul NATOComisiei Europene și USAID, organizează cea de-a 11-a ediție a evenimentului Aspen – GMF Bucharest Forum 2022: A World in Flux – Towards a New European Architecture, cel mai amplu eveniment public internațional cu tematică geopolitică și geoeconomică găzduit în România, care va avea loc în zilele de 29-30 noiembrie 2022, în București (hotel Marriott, sala Constanța).

Aspen – GMF Bucharest Forum 2022 are loc în timpul Reuniunii Ministeriale NATO de la București și va reuni reprezentanți ai mediului de afaceri, oficiali și comunitatea strategică într-un format tripartit care va facilita analize și abordări sinergice. Astfel, evenimentul va reuni pe aceeși scenă, în București, speakeri și moderatori internaționali de nivel înalt: Jens Stoltenberg, Secretar General, NATO, Mircea Geoană, Secretar General Adjunct, NATO, Maroš Šefčovič, Vicepreședinte pentru Relații Interinstituționale și prospectivă, Comisia Europeană, Jan Lipavský, Ministrul Afacerilor Externe, Cehia, Mevlüt Çavuşoğlu, Ministrul Afacerilor Externe, Turcia, Artis Pabriks, Vicepremier și Ministrul Apărării, Letonia, Julianne Smith, Ambasador SUA la NATO, Dr. Christoph Heusgen, Președinte, Conferința de Securitate de la München, Baiba Braže, Secretar General Adjunct pentru Diplomație Publică, NATO, Edward Luce, Redactor și Editorialist național din SUA, Financial Times, Steven Erlanger, Corespondent Diplomatic Principal în Europa, The New York Times, Arancha González, Decan al Școlii de Afaceri Internaționale de la Paris, Sciences Po & fost Ministru al Afacerilor Externe al Spaniei, Elliot Gerson, Vicepreședinte Executiv, Institutul Aspen US, Thomas Kleine – Brockhoff, Vicepreședinte și Director Executiv al Biroului din Berlin, German Marshall Fund of the United States, Ivan Krastev, Președinte, Centrul pentru Strategii Liberale, Sofia & Membru permanent, Institutul pentru Științe Umane, IWM Viena, Gallina Vincelette, Director regional pentru țările din Uniunea Europeană, Europa și Asia Centrală, Banca Mondială, Deeph Chana, Co-director al Institutului pentru Știința și Tehnologia Securității, Imperial College London, Jeff Bullwinkel, Vicepreședinte Regional, Corporate External & Legal Affairs, Microsoft Europe, Judith Obholzer, Head of Geopolitical Security, Vodafone, Róbert Vass, Fondator și Președinte, GLOBSEC.

 

Continue Reading

NATO

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Jens Stoltenberg: Sunt convins că deciziile luate în aceste zile vor demonstra unitatea aliaților și vor reflecta, încă o dată, solida relație transatlantică

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a avut o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, căruia i-a transmis convingerea că ”deciziile luate în aceste zile vor demonstra unitatea aliaților și vor reflecta, încă o dată, solida relație transatlantică”.

”Întâlnire constructivă cu Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, în marja reuniunii la nivel înalt a Alianței găzduită de Parlamentul României. În cei peste 30 de ani de democrație în România, susținerea NATO a fost o constantă. Suntem un Aliat dedicat, fapt demonstrat și de alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare”, a precizat Ciolacu în cadrul unei postări publicate pe Facebook.

Acesta a dat asigurări că, din poziția sa, va ”face tot ceea ce este necesar pentru a menține consensul pentru acest angajament euroatlantic”.

”Evoluțiile din ultimul an, și, în special, războiul ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, au reconfirmat rolul primordial și fundamental al NATO pentru securitatea spațiului euroatlantic. Sunt convins că deciziile luate în aceste zile vor demonstra unitatea Aliaților și vor reflecta, încă o dată, solida relație transatlantică. În cadrul întâlnirii de astăzi, am subliniat și contribuția țării noastre la securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre. Avem o viziune comună privind necesitatea implementării integrale a deciziilor luate cu ocazia Summitului de la Madrid, mai ales consolidarea posturii de apărare pe Flancul Estic”, a amintit președintele Camerei Deputaților.

Marcel Ciolacu a reiterat faptul că ”România se bucură de toate garanțiile de securitate pe care NATO le oferă, iar acesta este rezultatul eforturilor constante din ultimii 30 de ani”.

Bucureștiul este vreme de trei zile capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind în perioada 28-30 noiembrie reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO și reuniunea liderilor Conferinței de Securitate de la Munchen, o premieră în ambele cazuri.

Ministeriala NATO găzduită de țara noastră ”indică importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică”, conform mențiunilor ministrului Bogdan Aurescu, care a prezentat în preambulul acestei întâlniri, cu prilejul reuniunii Liderilor de Munchen, o listă de acțiuni transatlantice pentru securitatea în această regiune.

De altfel, relevanța strategică a Mării Negre pentru interesele de securitate ale Alianței au fost evidențiate și de prim-ministrul Nicolae Cucă cu ocazia întâlnirii cu secretarul general Jens Stoltenberg, de la finalul lunii octombrie.

La finalul summitului de la Madrid, desfășurat la finalul lunii iunie, liderii celor 30 de state membre ale NATO, au adoptat noul Concept Strategic al Alianței în care regiunea Mării Negre este recunoscută, tot pentru prima dată în concepția strategică aliată, ca zonă de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA15 mins ago

Strategia europeană privind dronele 2.0, adoptată de Bruxelles, stabilește o viziune pentru dezvoltarea pieței europene a dronelor

ROMÂNIA26 mins ago

Mevlüt Çavuşoğlu pledează la Aspen – GMF Bucharest Forum pentru o ”pace corectă pentru Ucraina”: Sprijinim integritatea teritorială a acesteia, care include și Crimeea

NATO28 mins ago

Klaus Iohannis și Antony Blinken au discutat despre pregătirea unor decizii suplimentarea pentru apărarea flancului estic, inclusiv la Marea Neagră, la summitul NATO de la Vilnius

NATO41 mins ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

NATO2 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Jens Stoltenberg: Sunt convins că deciziile luate în aceste zile vor demonstra unitatea aliaților și vor reflecta, încă o dată, solida relație transatlantică

ROMÂNIA3 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu ministrul croat de externe: Aderarea țărilor noastre la Schengen în acest an ar putea contribui la creșterea rezilienței UE

NATO3 hours ago

Jens Stoltenberg, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Războiul Rusiei în Ucraina face ravagii la granițele României. NATO este aici și este gata să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat

ROMÂNIA3 hours ago

Antony Blinken, alături de Nicolae Ciucă la aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA: Avem o alianță de neclintit, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale

SUA4 hours ago

SUA resping acuzațiile liderilor europeni că ar profita de pe urma vânzării de GNL

MAREA BRITANIE4 hours ago

Premierul britanic anunță că ”epoca de aur” dintre Marea Britanie și China a apus: Reprezintă o ”provocare sistemică la adresa valorilor și intereselor noastre”

NATO41 mins ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

ROMÂNIA3 hours ago

Antony Blinken, alături de Nicolae Ciucă la aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA: Avem o alianță de neclintit, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale

NATO6 hours ago

Începe ministeriala de externe a NATO de la București. Jens Stoltenberg: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Mă aștept să sporim sprijinul de apărare antiaeriană pentru Ucraina

NATO1 day ago

Reuniunea Liderilor de la München. Klaus Iohannis: Unitatea transatlantică, o surpriză strategică pentru Rusia. Importanța strategică a Mării Negre, o lecție învățată

NATO1 day ago

Bogdan Aurescu: Organizarea Reuniunii Liderilor de la München la București, o recunoaștere a rolului strategic al României. Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă a discutat cu premierul Serbiei despre revigorarea dialogului bilateral și intensificarea cooperării economice

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul croat de externe se așteaptă la o decizie pozitivă privind aderarea țării sale la Schengen: Susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

U.E.4 days ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

Team2Share

Trending