Premierul britanic, Boris Johnson, promite o nouă legislație care să faciliteze eliminarea normelor UE ”învechite”, o măsură care, potrivit guvernului de la Londra, va reduce birocrația pentru întreprinderile din Regatul Unit, anunță Politico Europe.
Aflat acum într-o poziţie extrem de delicată din cauza unui scandal declanşat de descoperirea organizării unei petreceri în Downing Street în perioada lockdown-ului, liderul conservator în vârstă de 57 de ani vrea să convingă populaţia de beneficiile Brexitului, a cărui realizare după ani de stagnarea a reprezentat cheia triumfului său electoral din decembrie 2019, informează AFP, citat de Agerpres.
Astfel, Johnson a prezentat luni planurile pentru ”proiectul de lege privind libertățile Brexit”, marcând cea de-a doua aniversare de când Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.
În conformitate cu prevederile de retragere a Regatului Unit din UE, adoptată în 2018, legile UE păstrate au un statut juridic propriu și un proces special pentru a le modifica, relatează BBC.
Proiectul de lege va pune capăt ”statutului special al legislației UE și va asigura că aceasta poate fi modificată sau eliminată mai ușor”, se arată într-un comunicat de presă al Downing Street care, din septembrie, anul trecut, analizează ce legislație UE dorește să mențină în vigoare și pe care dorește să o modifice sau la care vrea să renunțe.
Potrivit guvernului britanic, aceste reforme vor permite companiilor britanice să economisească un miliard de lire sterline (1,2 miliarde de euro) cheltuiţi pe hârţogărie şi reglementări.
Multe dintre aceste companii se plâng însă de obstacolele create de Brexit. Potrivit unui sondaj dedicat sectorului manufacturier britanic publicat recent, două treimi din companiile chestionate cred că Brexitul le-a obstrucţionat afacerile în diferite grade. Jumătate dintre acestea se tem că se vor confrunta în acest an cu noi dificultăţi, odată cu intrarea deplină în vigoare a controalelor vamale.
Salutând Brexitul drept ”un moment istoric şi începutul unui nou capitol entuziasmant pentru ţara noastră”, prim-ministrul Boris Johnson a afirmat că proiectul său de lege va ”debloca în continuare beneficiile Brexitului şi va permite companiilor să poată cheltui mai mulţi bani pentru a investi, inova şi a crea locuri de muncă”.
Londra a prezentat, în egală măsură, ”progresele semnificative” obținute de Regatul Unit după ce a părăsit Uniunea Europeană:
- ”Încetarea liberei circulații și preluarea controlului asupra frontierelor noastre – înlocuirea libertății de circulație cu un sistem de imigrație bazat pe puncte și facilitarea expulzării infractorilor străini.
- Asigurarea implementării vaccinurilor – simplificarea proceselor de achiziții și evitarea birocrației greoaie a UE pentru a oferi anul trecut cea mai rapidă implementare a vaccinurilor oriunde în Europa.
- Încheierea de noi acorduri de liber schimb – cu peste 70 de țări, inclusiv acorduri istorice cu Australia și Noua Zeelandă. Am lansat, de asemenea, negocierile pentru un acord comercial cu India – o piață de 1,4 miliarde de locuitori.
- Reducerea birocrației în UE – inclusiv eliminarea taxei pe tampoane și simplificarea ratelor complexe ale taxelor pe alcool din UE.
- Consolidarea standardelor noastre – permițând Regatului Unit să meargă mai departe decât UE și să stabilească standarde îmbunătățite în materie de mediu, bunăstare a animalelor și siguranță a produselor”.