Connect with us

MAREA BRITANIE

Premierul britanic anunță ”un nou capitol” pentru Regatul Unit, care va avea o lege privind ”libertăţile Brexitului”: Va facilita eliminarea normelor UE ”învechite”

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic, Boris Johnson, promite o nouă legislație care să faciliteze eliminarea normelor UE ”învechite”, o măsură care, potrivit guvernului de la Londra, va reduce birocrația pentru întreprinderile din Regatul Unit, anunță Politico Europe.

Aflat acum într-o poziţie extrem de delicată din cauza unui scandal declanşat de descoperirea organizării unei petreceri în Downing Street în perioada lockdown-ului, liderul conservator în vârstă de 57 de ani vrea să convingă populaţia de beneficiile Brexitului, a cărui realizare după ani de stagnarea a reprezentat cheia triumfului său electoral din decembrie 2019, informează AFP, citat de Agerpres.

Astfel, Johnson a prezentat luni planurile pentru ”proiectul de lege privind libertățile Brexit”, marcând cea de-a doua aniversare de când Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.

În conformitate cu prevederile de retragere a Regatului Unit din UE, adoptată în 2018, legile UE păstrate au un statut juridic propriu și un proces special pentru a le modifica, relatează BBC.

Proiectul de lege va pune capăt ”statutului special al legislației UE și va asigura că aceasta poate fi modificată sau eliminată mai ușor”, se arată într-un comunicat de presă al Downing Street care, din septembrie, anul trecut, analizează ce legislație UE dorește să mențină în vigoare și pe care dorește să o modifice sau la care vrea să renunțe.

Potrivit guvernului britanic, aceste reforme vor permite companiilor britanice să economisească un miliard de lire sterline (1,2 miliarde de euro) cheltuiţi pe hârţogărie şi reglementări.

Multe dintre aceste companii se plâng însă de obstacolele create de Brexit. Potrivit unui sondaj dedicat sectorului manufacturier britanic publicat recent, două treimi din companiile chestionate cred că Brexitul le-a obstrucţionat afacerile în diferite grade. Jumătate dintre acestea se tem că se vor confrunta în acest an cu noi dificultăţi, odată cu intrarea deplină în vigoare a controalelor vamale.

Salutând Brexitul drept ”un moment istoric şi începutul unui nou capitol entuziasmant pentru ţara noastră”, prim-ministrul Boris Johnson a afirmat că proiectul său de lege va ”debloca în continuare beneficiile Brexitului şi va permite companiilor să poată cheltui mai mulţi bani pentru a investi, inova şi a crea locuri de muncă”.

Londra a prezentat, în egală măsură, ”progresele semnificative” obținute de Regatul Unit după ce a părăsit Uniunea Europeană:

  • ”Încetarea liberei circulații și preluarea controlului asupra frontierelor noastre – înlocuirea libertății de circulație cu un sistem de imigrație bazat pe puncte și facilitarea expulzării infractorilor străini.
  • Asigurarea implementării vaccinurilor – simplificarea proceselor de achiziții și evitarea birocrației greoaie a UE pentru a oferi anul trecut cea mai rapidă implementare a vaccinurilor oriunde în Europa.
  • Încheierea de noi acorduri de liber schimb – cu peste 70 de țări, inclusiv acorduri istorice cu Australia și Noua Zeelandă. Am lansat, de asemenea, negocierile pentru un acord comercial cu India – o piață de 1,4 miliarde de locuitori.
  • Reducerea birocrației în UE – inclusiv eliminarea taxei pe tampoane și simplificarea ratelor complexe ale taxelor pe alcool din UE.
  • Consolidarea standardelor noastre – permițând Regatului Unit să meargă mai departe decât UE și să stabilească standarde îmbunătățite în materie de mediu, bunăstare a animalelor și siguranță a produselor”.

 

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Marea Britanie avertizează împotriva boicotării summit-ului G20 din Indonezia pe fondul participării lui Vladimir Putin

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat miercuri împotriva boicotării summitului G20 care va avea loc în Indonezia în noiembrie, dacă Vladimir Putin va participa, afirmând că acest lucru ar oferi o „oportunitate de propagandă altora”, relatează Digi24.

Indonezia deține președinția rotativă a G20 în acest an, iar Jakarta a fost supusă presiunilor occidentale pentru a-l exclude pe președintele Rusiei de la reuniune, după ce a anunțat în aprilie că a fost invitat.

„Aș fi absolut uimit dacă Putin va merge în persoană. Este un personaj paria”, a declarat Johnson reporterilor în marja summitului NATO de la Madrid. „Nu cred că va merge. Întrebarea este dacă noi, în calitate de țări occidentale, ne eliberăm locurile la G20 și lăsăm întreaga discuție în seama Chinei, a Rusiei?”, a adăugat acesta. „Cred că dacă vacantezi ceva precum G20, riști doar să predai oportunitatea de propagandă altora”.

Kremlinul a declarat că Putin va participa la summitul din 15-16 noiembrie, însă formatul delegației ruse ar putea suferi modificări între timp, relatează Digi24.

Indonezia, la fel ca majoritatea economiilor emergente majore, a încercat să mențină o poziție neutră și a cerut o rezolvare pașnică a ofensivei Rusiei în Ucraina, care durează de luni de zile.

Președintele indonezian Joko “Jokowi” Widodo s-a aflat miercuri la Kiev pentru discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și se va deplasa joi la Moscova.

El a participat, de asemenea, la summitul G7 din Germania la începutul acestei săptămâni.

Marți, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că liderii G7 „nu vor să divizeze G20″ și că, deocamdată, încă plănuiesc „să meargă acolo”, referindu-se la summitul din Indonezia.

Putin a participat la summitul G20 din octombrie anul trecut de la Roma prin videoconferință, din cauza pandemiei COVID-19.

 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Boris Johnson consideră că Putin nu ar fi declanșat ”un război de macho” în Ucraina dacă ar fi fost femeie: Ce face el este un ”exemplu de masculinitate toxică”

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic, Boris Johnson, consideră că președintele rus, Vladimir Putin, nu ar fi declanșat un ”război nebun, de macho” în Ucraina dacă ar fi fost femeie, informează DPA, citat de Agerpres.

Într-o declarație pentru postul de televiziune german ZDF, acordată la finalul summitului G7, desfășurat în Bavaria, Boris Johnson a nuanțat că ”dacă Putin ar fi fost femeie, ceea ce, evident, nu este, însă dacă ar fi fost, chiar nu cred că ar fi început un război nebun, de macho”, potrivit BBC.

Liderul britanic a subliniat că ”ceea ce face el (n.r. Putin) în Ucraina reprezintă un exemplu perfect de masculinitate toxică”, arătând astfel nevoie de a avea ”mai multe femei în poziții de conducere”.

Johnson a mai spus că, deși liderii G7 doresc ”cu disperare” să se pună capăt războiului din Ucraina, în prezent ”nu există niciun acord disponibil”.

Dar el a descris, de asemenea, summitul ca fiind ”incredibil”, deoarece liderii ”s-au apropiat din ce în ce mai mult”.

În cadrul aceleiași întâlniri desfășurate sub președinție germană, liderii statelor membre G7 s-au amuzat duminică pe seama imaginii virale din 2009, afișate de președintele rus, Vladimir Putin, ce îl înfățișează pe acesta din urmă călare, la bustul gol.

Continue Reading

G7

Șefa diplomației de la Londra exclude implicarea Marii Britanii în comunitatea politică europeană: Nu știu ce cuvinte a folosit președintele Macron, dar noi nu am fost de acord

Published

on

© No. 10/ Flickr

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a refuzat marţi orice legătură a Regatului Unit cu un proiect neclar de comunitate politică europeană, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Cu ocazia unei întâlniri a premierului britanic Boris Johnson la summitul G7 din Germania cu preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedinţia Franţei a provocat nedumeriri: Palatul Elysee a insistat că liderul de la Londra şi-a exprimat interesul faţă de viziunea Parisului privind o comunitate politică europeană mai largă, din care să facă parte şi state din afara UE, cum ar fi Regatul Unit.

Cabinetul din Downing Street a fost nevoit să sublinieze, ulterior, că nu există nicio perspectivă de revenire la libertatea de circulaţie peste frontierele britanice.

Marţi, Truss a fost categorică: Londra nu ia în considerare un astfel de proiect.

Întrebată despre subiect de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Comunelor, Tom Tugendhat, şefa diplomaţiei britanice a răspuns fără echivoc: “Nu este adevărat. Nu ştiu ce cuvinte a folosit exact preşedintele Macron, dar noi nu am fost de acord”.

Ea a declarat că obiectivele Regatului Unit sunt întărirea NATO şi sublinierea rolului G7, grupul ţărilor puternic industrializate, ca “alianţă cheie”.

Tugendhat a întrebat apoi: “Nu acceptaţi această comunitate politică şi economică?”. Truss a răspuns: “Nu”.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au purtat săptămâna trecută, la Bruxelles, prima discuția strategică privind propunerea președintelui francez Emmanuel Macron de lansare a unei comunități politice europene.

“Scopul este de a oferi o platformă de coordonare politică pentru țările europene de pe întregul continent. Aceasta ar putea viza toate țările europene cu care avem relații strânse. Obiectivul ar fi încurajarea dialogului politic și a cooperării în vederea abordării unor chestiuni de interes comun, astfel încât să se consolideze securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european”, se arată în concluziile adoptate privind Europa în sens larg.

De Ziua Europei, la încheierea lucrărilor Conferinței privind viitorul Europei, președintele francez Emmanuel Macron a lansat un apel la crearea unei “comunități politice europene” care să primească în special Ucraina și Republica Moldova, în paralel cu o procedură de aderare la UE care ar dura “decenii”.

Un document de lucru circulat de președinția franceză a Consiliului UE a indicat că această “Comunitate Politică Europeană ar fi deschisă statelor europene care împărtășesc un set comun de valori democratice, indiferent dacă sunt sau nu membre ale Uniunii și indiferent de natura relației lor actuale cu Uniunea Europeană: fie că doresc să adere la aceasta, fie că au părăsit-o, fie că nu intenționează să adere la ea, fie că sunt legate de ea doar prin acorduri economice”.

Documentul spune că Comunitatea Politică Europeană (CPE) “nu ar înlocui” Consiliul Europei (CoE) sau Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – alte organizații care includ membri din afara UE.

Continue Reading

Facebook

NATO7 hours ago

La solicitarea “majoră” a României, NATO va intensifica sprijinul politic și practic pentru R. Moldova pentru a-i consolida reziliența și menține independența

NATO7 hours ago

Democrațiile din Indo-Pacific, în premieră la un summit NATO. Stoltenberg: Observăm o aprofundare a parteneriatului strategic dintre Moscova și Beijing

NATO9 hours ago

Polonia și România, aliații NATO care devin nucleul posturii militare SUA pe flancul estic: Polonia va găzdui primele forțe americane permanente din regiune. România, o brigadă americană capabilă să disloce forțe în zonă

COMUNICATE DE PRESĂ10 hours ago

Proiectul european STEP UP Protection, dedicat lucrătorilor detașați din UE, își prezintă rezultatele finale

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Klaus Iohannis: MCV poate fi ridicat până la sfârșitul anului dacă legile justiției vor fi corectate și codurile penale puse la punct

NATO10 hours ago

Klaus Iohannis: Marea Neagră, inclusă pentru prima dată în Conceptul Strategic. Și nordul și sudul flancului estic se vor baza pe prezență SUA și grupuri de luptă

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis: SUA vor disloca un comandament la nivel de brigadă în România. Va fi benefic pentru noi și pentru securitatea întregului flanc estic

ROMÂNIA11 hours ago

Guvernul a adoptat un act normativ care asigură finalizarea proiectelor finanțate din fonduri europene

MAREA BRITANIE11 hours ago

Marea Britanie avertizează împotriva boicotării summit-ului G20 din Indonezia pe fondul participării lui Vladimir Putin

FONDURI EUROPENE11 hours ago

Marcel Boloș: România trimite oficial documentele pentru accesarea ”bugetului generos” pus la dispoziție prin Politica de Coeziune în perioada 2021-2027

NATO7 hours ago

La solicitarea “majoră” a României, NATO va intensifica sprijinul politic și practic pentru R. Moldova pentru a-i consolida reziliența și menține independența

NATO7 hours ago

Democrațiile din Indo-Pacific, în premieră la un summit NATO. Stoltenberg: Observăm o aprofundare a parteneriatului strategic dintre Moscova și Beijing

NATO10 hours ago

Klaus Iohannis: Marea Neagră, inclusă pentru prima dată în Conceptul Strategic. Și nordul și sudul flancului estic se vor baza pe prezență SUA și grupuri de luptă

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis: SUA vor disloca un comandament la nivel de brigadă în România. Va fi benefic pentru noi și pentru securitatea întregului flanc estic

FONDURI EUROPENE11 hours ago

Marcel Boloș: România trimite oficial documentele pentru accesarea ”bugetului generos” pus la dispoziție prin Politica de Coeziune în perioada 2021-2027

NATO15 hours ago

Klaus Iohannis: România a fost implicată în schimbarea de atitudine a Turciei pentru a accepta cererile de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO

NATO17 hours ago

Klaus Iohannis, la summitul NATO: România va beneficia de forțe aliate pre-alocate și echipamente militare pre-poziționate pregătite să intervină în cazul unui atac rusesc. Marea Neagră este zonă de război

ROMÂNIA18 hours ago

Sorin Grindeanu: Redeschiderea liniei de cale ferată din Portul Galați va permite transportul mai eficient al cerealelor din Ucraina

NATO1 day ago

Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Cele trei țări au semnat un memorandum, iar decizia aderării este “iminentă” la summitul de la Madrid

NATO1 day ago

Joe Biden afirmă că summitul NATO de la Madrid este cu “adevărat istoric”. SUA și aliații vor anunța consolidarea pe termen lung a prezenței militare în Europa și pe flancul estic

Team2Share

Trending