U.E.
Premierul Franței ia în calcul să propună un referendum cu privire la bugetul țării: Va necesita eforturi din partea tuturor. Având în vedere amploarea sa, nu poate avea succes decât cu sprijinul poporului francez
Published
1 month agoon
By
Teodora Ion
Premierul francez François Bayrou a declarat că ia în considerare propunerea unui referendum național privind bugetul țării, informează Politico Europe.
Într-un interviu acordat săptămânalului francez Journal du Dimanche, publicat sâmbătă târziu, Bayrou a declarat că importanța problemei face ca aceasta să merite consultarea directă a alegătorilor.
”Întrebarea este suficient de serioasă, cu consecințe profunde asupra viitorului țării, încât să fie adresată direct poporului”, a declarat el.
”Nu exclud nicio posibilitate”, a adăugat Bayrou.
Guvernul francez dorește să reducă bugetul pentru 2026 cu 40 de miliarde de euro, în mare parte prin reducerea cheltuielilor. Bayrou a declarat că aceste economii nu ar trebui să vină prin impunerea de noi taxe, ci prin ”o mai mare eficiență” și ”simplificare” a cheltuielilor publice.
”Este un plan cuprinzător pe care vreau să îl prezint. Acesta va necesita eforturi din partea tuturor și, având în vedere amploarea sa, nu poate avea succes decât cu sprijinul poporului francez”, a declarat Bayrou.
El a exclus ”sacrificii țintite” – cum ar fi un ”raid fiscal” asupra pensionarilor, evocat anterior. Bugetul său va fi ”unul substanțial … bazat pe un efort comun, realizat în mod colectiv de poporul francez”, a declarat prim-ministrul.
”Refuz să transform în țap ispășitor o anumită categorie de francezi, pensionarii nu mai mult decât oricine altcineva”, a spus el.
Conform Constituției Franței, doar președintele poate convoca un referendum. Dar Bayrou a spus că guvernul ar putea propune această idee.
”Problema cheie este dacă francezii sprijină reformele”, a spus el.
El a criticat, de asemenea, încercările anterioare ale guvernului de a face reforme.
”Atunci când reformele sunt implementate prin mijloace tradiționale, prin forțarea lor, ce se întâmplă? Țara intră în grevă, demonstrațiile urmează una după alta și nimeni nu știe dacă cei care mărșăluiesc înțeleg cu adevărat conținutul lucrurilor pentru care protestează”, a spus Bayrou.
Franța se află deja printre țările vizate de procedura de deficit excesiv.
Procedura de deficit excesiv bazată pe deficit urmărește să garanteze că toate statele membre revin la sau mențin disciplina în bugetele guvernelor lor și evită să înregistreze deficite excesive. În cele din urmă, obiectivul este menținerea unei datorii publice scăzute sau reducerea datoriei ridicate la niveluri sustenabile.
Statele membre trebuie să respecte disciplina bugetară pe baza criteriilor și a valorilor de referință stabilite în tratatele UE: deficitul lor nu trebuie să depășească 3% din produsul intern brut (PIB), iar datoria lor nu trebuie să depășească 60% din PIB. Toate statele membre trebuie să respecte aceste valori de referință din tratat.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
În viitorul buget al UE, Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună vor ocupa un loc central, anunță Ursula von der Leyen: Vor fi modernizate și mai bine adaptate provocărilor actuale
Securitatea, competitivitatea economică și consolidarea pieței unice, printre prioritățile bugetului UE pentru 2026, stabilite de europarlamentari
Premierul Franței subliniază că ”indecența” lui Trump pune în pericol alianța transatlantică: Vineri seara s-a derulat o scenă uluitoare, marcată de brutalitate și de dorința de a umili
Elon Mask propune desființarea USAID și susține că Donald Trump este de acord
Premierul Marcel Ciolacu anunță că atragerea investițiilor străine reprezintă o prioritate pentru acest an: Săptămâna viitoare, voi discuta cu șefii unor mari fonduri de investiții americane
În primul discurs politic major, premierul Franței acuză China că ”țese pânza dominației sale economice, tehnologice, diplomatice și militare”
U.E.
Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă
Published
1 day agoon
June 15, 2025By
Diana Zaim
Cetățenii Uniunii Europene sărbătoresc astăzi 8 ani de la intrarea în vigoare a regulamentului european „Roaming la tarife naționale”, o inițiativă esențială care a transformat modul în care cetățenii europeni comunică și călătoresc. Începând cu 15 iunie 2017, utilizatorii de servicii mobile din toate statele membre UE beneficiază de eliminarea tarifelor suplimentare pentru roaming, ceea ce înseamnă că pot suna, trimite mesaje și utiliza date mobile în orice țară din Uniune la aceleași costuri ca acasă.
Românii pot astăzi, datorită apartenenței la UE, la fel ca toți ceilalți cetățeni europeni, să rămână conectați cu cei dragi și cu activitățile profesionale oriunde în UE, fără grija taxelor suplimentare. Regulamentul rămâne un pilon central al strategiei UE pentru o piață digitală deschisă și accesibilă tuturor europenilor, indiferent de statul membru în care se află.
Ce înseamnă roaming?
Vorbim despre roaming atunci când utilizați telefonul mobil pe durata călătoriilor ocazionale efectuate în afara țării în care aveți un abonament de telefonie mobilă, adică țara în care locuiți, lucrați, studiați sau în care aveți alt tip de legături stabile.
Dacă petreceți mai mult timp acasă decât în străinătate sau vă folosiți telefonul mobil mai mult acasă decât în străinătate, se consideră că sunteți în roaming. Prin urmare, atunci când vă aflați în UE și efectuați apeluri, trimiteți mesaje sau utilizați servicii de date, vi se vor aplica tarifele naționale. Aceasta este considerată o „utilizare rezonabilă a serviciilor de roaming”.
Când treceți o frontieră în interiorul UE, ar trebui să primiți un mesaj din partea operatorului de telefonie mobilă prin care să vă informeze că sunteți în roaming și să vă aducă la cunoștință prevederile politicii sale privind „utilizarea rezonabilă”. Mesajul ar trebui să vă ofere informații despre stabilirea prețului personalizat pe baza abonamentului dumneavoastră, eventuale servicii care pot genera taxe suplimentare și numerele de contact de urgență pentru țara respectivă.
Istoria eliminării tarifelor
Parlamentul European a aprobat, în primă lectură, a 3 aprilie 2014, reforma pieţei telecomunicaţiilor, propusă de Comisia Europeană în 2013, care prevedea, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015.
Potrivit propunerii iniţiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate încă de la 1 iulie 2014.
După votul din PE, era necesară ajungerea la un acord cu ministerele telecomunicaţiilor din cele 28 de state membre privind eliminarea tarifelor de roaming.
În 4 martie 2015, statele membrele au decis să amâne eliminarea tarifelor.
Prin urmare, Consiliul şi Parlamentul European au iniţiat negocieri în vederea obţinerii unui acord în a doua lectură.
Negocierile s-au fost încheiat pe 30 iunie 2015, iar pe 8 iulie 2015, Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi a confirmat textul de compromis al propunerii privind piaţa unică a telecomunicaţiilor, astfel cum fusese convenit de către cele două instituţii.
Consiliul Competitivitate şi-a dat acordul asupra textului la 1 octombrie 2015.
Consiliul de Miniştri al UE şi Parlamentul European, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, au hotărât introducerea pentru prima dată a unor plafoane tarifare pentru serviciile în roaming în 2007 pentru a se asigura că abonaţii la serviciile de telefonie mobilă plătesc tarife de roaming similare în întreaga UE.
COMISIA EUROPEANA
Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat
Published
3 days agoon
June 13, 2025
Uniunea Europeană va avea nevoie de investiții de aproximativ 241 miliarde de euro până în 2050 pentru a extinde durata de viață a reactoarelor nucleare existente și pentru a construi noi reactoare de mari dimensiuni, potrivit celui de-al optulea Program Ilustrativ pentru Energie Nucleară (PINC), publicat de Comisia Europeană. Investiții suplimentare vor fi necesare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR), reactoarelor modulare avansate (AMR), microreactoarelor și fuziunii nucleare pe termen lung.
Comisia subliniază că, pentru unele state membre, energia nucleară este o componentă esențială în strategiile de decarbonizare, competitivitate industrială și securitate energetică. Se estimează că, până în 2040, peste 90% din energia electrică produsă în Uniunea Europeană va proveni din surse decarbonizate – în principal energie regenerabilă, completată de energia nucleară.
Capacitatea instalată de energie nucleară în UE este preconizată să crească de la 98 GWe în 2025 la aproximativ 109 GWe în 2050.
„Pentru a realiza cu adevărat tranziția către energie curată, avem nevoie de toate soluțiile energetice cu emisii zero și scăzute de carbon. Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat. Asigurarea condițiilor-cadru necesare va permite UE să își mențină leadershipul industrial în acest sector, păstrând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță și o gestionare responsabilă a deșeurilor radioactive”, a declarat Dan Jørgensen, comisar european pentru Energie și Locuințe.
Comisia atrage atenția că păstrarea standardelor ridicate de siguranță nucleară, securitate și garanții, precum și gestionarea responsabilă a deșeurilor radioactive, rămân priorități esențiale. Sunt necesare progrese în dezvoltarea infrastructurii pentru depozitarea deșeurilor și combustibilului nuclear uzat, dar și în eficientizarea proceselor de dezafectare.
Programul PINC mai evidențiază nevoia de cooperare între autoritățile naționale de reglementare pentru accelerarea proceselor de licențiere, precum și colaborarea internațională cu parteneri de încredere pentru diversificarea surselor de combustibil nuclear.
Totodată, Comisia susține formarea profesională a forței de muncă, atragerea de talente noi și sprijinirea startup-urilor inovatoare din domeniul nuclear, în paralel cu promovarea și comercializarea noilor tehnologii de vârf – precum SMR-urile, AMR-urile și fuziunea nucleară.
Prin acest program, UE urmărește să consolideze poziția industriei nucleare europene într-un sector strategic, care să contribuie decisiv la atingerea obiectivelor climatice ale continentului.
G7
În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7
Published
3 days agoon
June 13, 2025By
Teodora Ion
Comisia Europeană a plătit cea de-a cincea tranșă din împrumutul excepțional de asistență macrofinanciară (AMF) acordat Ucrainei, în valoare de 1 miliard de euro.
Gestul, care vine înainte de summitul G7 din Canada, consolidează și mai mult rolul UE de cel mai mare donator al Ucrainei de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, cu un sprijin total care se apropie de 150 de miliarde de euro.
Asistența macrofinanciară (AMF) în valoare de 18,1 miliarde de euro acordată de UE face parte din inițiativa privind accelerarea veniturilor extraordinare (ERA) condusă de G7, care urmărește să ofere Ucrainei sprijin în valoare de aproximativ 45 de miliarde de euro.
Aceste împrumuturi urmează să fie rambursate folosind veniturile provenite din inghețaea activelor statului rus deținute în UE, arată Comisia Europeană într-un comunicat.
Cu această ultimă plată, totalul împrumuturilor acordate de Comisie Ucrainei în cadrul mecanismului mai sus menționat ajunge la 7 miliarde de euro de la începutul anului 2025.
După cum au convenit liderii europeni în cadrul Consiliului European extraordinar de la începutul lunii martie și după cum a reiterat președinta Ursula von der Leyen, Comisia este pregătită să suplimenteze contribuția UE la inițiativa împrumuturilor ERA, dacă este necesar. Comisia rămâne în contact strâns cu autoritățile ucrainene în ceea ce privește plățile viitoare.
În cazul în care Ucraina prezintă o cerere, Comisia este pregătită să răspundă rapid.
Acest lucru ar permite UE să sprijine orice creștere esențială a cheltuielilor militare în săptămânile și lunile următoare, contribuind la asigurarea unei poziții puternice a Ucrainei înaintea oricăror potențiale negocieri de pace.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

”Vladimir Putin este războiul însuși”, susține Zelenski, în urma unor noi atacuri ale armatei ruse

Iulian Chifu: Război în Orientul Mijlociu. Israel și distrugerea sistematică a programului nuclear iranian

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului

Președintele Donald Trump neagă implicarea SUA în atacul asupra Iranului și propune un acord de pace Iran-Israel

Participarea României la reconstrucția Ucrainei va defini poziția țării noastre în Europa următorilor 20 de ani, subliniază ministrul Marcel Boloș

Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și-a desemnat noua echipă de conducere pentru 2025–2026. Gilles Ballot, CEO Carrefour România, ales Președinte

Papa Leon al XIV-lea pledează pentru o lume ”liberă de amenințarea nucleară” și îndeamnă Israelul și Iranul la ”responsabilitate și rațiune”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- NATO6 days ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA5 days ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ENERGIE1 week ago
Secretarul de stat, Cristian Bușoi, discurs la Conferința Gas Infrastructure Europe: România sprijină dezvoltarea infrastructurii europene de gaze
- ROMÂNIA1 week ago
O premieră tehnologică care transformă educația – rețeaua mobilă privată 5G Standalone, un parteneriat între Vodafone România, Universitatea Politehnica București și Fifth Ingenium, susținut de Comisia Europeană
- ROMÂNIA1 week ago
FMI recomandă României un pachet de reforme fiscale care ar putea aduce 1,2% din PIB la buget în 2025. Creșterea TVA, a impozitului pe dividende, impozitare progresivă a veniturilor din muncă, printre măsuri