Connect with us

INTERNAȚIONAL

Premierul italian către Bill Clinton: Soția mea te așteaptă în calitate de Prim Domn la summitul G7 din 2017

Published

on

Premierul italian, Matteo Renzi, a spus luni că soția sa abia așteaptă să îl vadă pe fostul președinte al SUA, Bill Clinton, în rolul de Prim Domn la următorul summit G7, programat să aibă loc în lun mai a anului viitor în Sicilia.

MatteoRenziGluma lui Renzi a fost făcută la finalul unui forum găzduit de Clinton Global Initiative, moderat de fostul președinte și la care au mai participat președintele Argentinei, Mauricio Macri, primarul Londrei, Sadiq Khan și Ngozi Okonjo-Iweala, fost ministru de finanțe al Nigeriei, notează Politico Europe.

Rugat de Bill Clinton să își formuleze concluziile asupra celor discutate la forum, Renzi nu s-a putut abține: ”Aceste chestiuni vor fi discutate la summitul G7 din Italia din mai 2017. Soția mea te așteaptă în calitate de Prim Domn la summitul G7”, a spus premierul Italiei.

În discuție s-a implicat și președintele Argentinei, care a adăugat că îl așteaptă pe Bill Clinton la summitul G20 din 2018, care va fi găzduit de Argentina, mai scrie sursa citată.

Dacă fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton, va fi aleasă președinte al Statelor Unite, nu doar că s-ar înregistra o premieră în alegerea unei femei la Casa Albă, ci vor fi generate și alte premiere inedite: pentru întâia oară, o fostă Primă Doamnă ar deveni președinte SUA, în vreme ce Statele Unite ar avea tot pentru prima oară un Prim Domn, care ar fi un fost președinte american.

Hillary Clinton a indicat că soțul ei s-ar putea ocupa de aspecte economice, însă el nu va primi o poziție într-o eventuală administrație Clinton, ceea ce arată faptul că este încă incert dacă rolul tradițional al Primei Doamne va fi absorbit de fostul președinte al SUA din perioada 1993-2001.

În cazul în care Hillary Clinton va deveni cel de-al 45-lea președinte al SUA, iar leadership-ul politic al celorlalte națiuni G7 nu se va modifica până în mai 2017, fotografia oficială a summitul va înregistra o premieră interesantă ce va transmite un puternic mesaj curentelor non-discriminatorii între femei și bărbați: alături de Matteo Renzi (Italia), Justin Trudeau (Canada), Francois Hollande (Franța) și Shinzo Abe (Japonia) vor sta Angela Merkel (Germania), Theresa May (Marea Britanie) și Hillary Clinton (SUA).

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

Statele Unite vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell

Published

on

FOTO: bellhelicopter.com

SUA vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell, a anunţat ambasada Statelor Unite la Praga, ministrul ceh al apărării considerând că aceasta este o recunoaştere a ajutorului ceh pentru Ucraina, transmite vineri Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Republica Cehă va primi 6 elicoptere de atac Viper AH-1Z şi două elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreşte să-şi modernizeze rapid armata, înlocuind echipamente din dotare care datează din perioada sovietică, inclusiv elicoptere.

„Se vede că poziţia noastră clară şi neclintită de la începerea invaziei ruse în Ucraina este răsplătită. Nu doar că am obţinut respectul aliaţilor noştri ca urmare a eforturilor noastre de a ajuta Ucraina, dar am primit şi sprijinul lor pentru modernizarea armatei noastre”, a declarat ministrul apărării ceh Jana Cernohova pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

Citiți și: SUA pregătesc un nou ajutor militar de aproximativ 800 milioane de dolari pentru Ucraina

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident. 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

România, cel mai important susținător al aderării R. Moldova la UE. Bogdan Aurescu s-a adresat reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova

Published

on

© Nicu Popescu/ Facebook

România este cel mai important susținător al aderării țării noastre la Uniunea Europeană, a afirmat vineri ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, în contextul participării ministrului român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la runiunea ambasadorilor Republicii Moldova, găzduită de către MAEIE în perioada 18 – 19 august.

“Am fost bucuros de participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în cadrul reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova cu un discurs cu genericul „Parteneriatul strategic România – Republica Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”. Vom munci împreună pentru aprofundarea parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova și a comunității de limbă, istorie și cultură”, a declarat șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, într-o postare pe Facebook.

 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene organizează la Chișinău, în perioada 18 – 19 august, reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova. Pe agendă se regăsesc chestiunile legate de realizarea politicii externe, noi sarcini şi priorităţi pe termen scurt și mediu, activitatea misiunilor diplomatice, amintește portalul deschide.md.

Agenda evenimentului include și întâlniri ale șefilor de misiuni cu președintele țării, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, alți conducători ai instituțiilor de stat.

Integrarea europeană trebuie să fie un dosar permanent și o preocupare zilnică a misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova, a afirmat joi Maia Sandu, în alocuțiunea sa către ambasadorii peste hotare ai Republicii Moldova.

Au fost invitați la reuniune ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, ministrul afacerilor externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, directorul  departamentului diplomație economică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Helene Dantoine.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Zelenski nu va negocia un acord de pace cu Federația Rusă până când Moscova nu își va retrage trupele din Ucraina

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis în cadrul reuniunii cu președintele Turciei și secretarul general al ONU că Ucraina nu poate avea încredere în Federația Rusă că aceasta ar lupta pentru pace și subliniază că trupele rusești trebuie mai întâi să părăsească pământurile ucrainene și abia apoi să se ia în considerare negocieiri pentru un acord de pace. 

„În ceea ce mă privește, i-am spus președintelui Turciei că nu există încredere în Federația Rusă. Cred că există arme rusești în această fereastră și, prin urmare, sunt foarte surprins că ei sunt gata pentru un fel de pace. Cel care ne violează, ne lovește orașele și infrastructura civilă cu rachete în fiecare zi nu poate să lupte pentru pace. Așadar, mi se pare că ar trebui să părăsească mai întâi teritoriile noastre și apoi vom vedea”, a declarat Volodimir Zelenski. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi o întrevedere, la Lviv, cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite. Cu acest prilej, Zelenski a remarcat rolul-cheie al ONU și al lui Antonio Guterres personal în rezolvarea problemei deblocării porturilor ucrainene pentru exporturile de produse alimentare.

Cei doi au convenit să continue coordonarea activă și cuprinzătoare a punerii în aplicare a inițiativei privind cerealele.

„Ucraina este pregătită să continue să fie un garant al securității alimentare globale”, a subliniat președintele ucrainean. 

Un Memorandum de Înțelegere între Ucraina și Turcia privind refacerea infrastructurii distruse de războiul ilegal al Rusiei a fost semnat miercuri, la Liov, în prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a omologului său turc Recep Tayyip Erdoğan.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending