Shinzo Abe, în premieră în România. Premierul Japoniei se întâlnește marți cu președintele Klaus Iohannis pentru consolidarea relațiilor bilaterale

Premierul japonez, Shinzo Abe, efectuează marți o vizită oficială în România în cadrul unui turneu în Europa de Est care a cuprins țările baltice, Bulgaria, Serbia și România.

Abe, care se va afla la prima sa vizită la București, va fi primit la Palatul Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis.

FOTO: Administrația Prezidențială

Potrivit Administrației Prezidențiale, cei doi înalți oficiali vor purta convorbiri oficiale începând cu ora 16:00, pentru ca de la ora 17:10 să susțină o conferință comună de presă. În programul vizitei figurează și un dineu oficial oferit de șeful statului în onoarea prim-ministrului Japoniei.

Agenda convorbirilor include stadiul și perspectivele de consolidare a relațiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România și Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor inter-umane. De asemenea, vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia și Uniune, evoluțiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.

Cu două zile înaintea vizitei la București, Shinzo Abe a discutat la Sofia cu omologul bulgar, Boiko Borisov, despre implementarea anticipată a acordului de liber schimb între Japonia şi UE.

Până în prezent, președintele Klaus Iohannis și premierul japonez Shinzo Abe au avut un singur dialog bilateral la Adunarea Generală ONU din anul 2015. Atunci, șeful statului a participat la un dineu oferit premierul Japoniei în contextul campaniei de promovare a proiectului „Impact 10x10x10 for Women’s Empowerment”. 

Citiți și Premierul Shinzo Abe, pentru prima dată în vizită în România. Liderul japonez va face un tur al Europei de Est și al statelor baltice

Citiți și Premierul Japoniei începe astăzi un turneu în Europa de Est. Shinzo Abe va veni în premieră în România pe 16 ianuarie, însoțit de importante companii nipone

Shinzo Abe este însoțit în turneul său din Europa de Est de peste 30 de companii nipone. Una dintre companiile care îl însoțește pe premierul japonez la București este NTT Data, filiala concernului NTT specializat în servicii de telecomunicaţii.

Vizita lui Abe în România are avea loc la jumătate de ani distanță după ce șeful diplomației nipone, Nobuo Kishi, a fost prezent la București pentru discuții privind realizarea de noi investiții japoneze în România și valorificarea oportunităților ce derivă din finalizarea negocierilor Acordului de Parteneriat Economic și a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Japonia.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.