Connect with us

PPE

Premierul Nicolae Ciucă a cerut sprijinul Partidului Popular European la nivelul tuturor instituțiilor UE pentru aderarea României la spațiul Schengen

Published

on

© European People's Party/Flickr

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, miercuri, la Rotterdam, sprijinul Partidului Popular European la nivelul tuturor instituțiilor UE pentru ca România să fie primită în spațiul Schengen.

 

Premierul României, de asemenea preşedinte al PNL, participă marți, alături de mai mulţi liberali, la Congresul Partidului Popular European de la Rotterdam, pentru alegerea conducerii PPE – preşedinte, vicepreşedinţi, secretar general şi trezorier. De asemenea, Nicolae Ciucă va participa alături de președintele Klaus Iohannis la summitul liderilor PPE.

Nicolae Ciucă a subliniat că România a îndeplinit deja criteriile pentru aderarea la spațiul Schengen, lucru confirmat de Comisia Europeană și de Parlamentul European, care și-au exprimat în repetate rânduri sprijinul instituțional în vederea acestui pas.

„În această criză (războiul din Ucraina, n.r.) , așa cum am făcut-o de atâtea ori, România a dovedit că putem securiza frontiera externă a Uniunii Europene și frontiera externă a spațiului Schengen. Acest lucru este, de asemenea, ceea ce susține Comisia de mai bine de 10 ani. De asemenea, acest lucru este ceea ce spune Parlamentul European de foarte mult timp. România așteaptă de 10 ani să adere la spațiul Schengen. Și credem că această decizie nu mai poate fi amânată. Trebuie să fie o decizie bazată pe merit. Am îndeplinit în mod clar criteriile necesare și cer sprijinul PPE la nivelul tuturor instituțiilor UE pentru a se ajunge în sfârșit la o decizie pozitivă privind aderarea noastră la Schengen”, a afirmat premierul României și liderul PNL, în alocuțiunea sa din cea de-a doua zi a Congresului PPE de la Rotterdam. 

În context, premierul a vorbit despre eforturile depuse de România pentru gestionarea valului de persoane care fug din calea războiului din Ucraina, de la invazia rusă din 24 februarie.

„România și-a adus și își aduce în continuare contribuția în această criză. Peste 1,1 milioane de refugiați ucraineni au trecut granițele noastre de la începutul războiului. Oamenii din România și autoritățile s-au mobilizat, primindu-i pe ucraineni cu inima deschisă. Le-am oferit adăpost, securitate și tot ceea ce am putut. Peste 85.000 de persoane din Ucraina se află încă în România și sunt bine îngrijite, inclusiv peste 30.000 de copii și adolescenți ucraineni care frecventează școlile din România”, a explicat Nicolae Ciucă. „Este de datoria noastră să sprijinim Ucraina cu tot ceea ce putem. Putem fi mândri de ceea ce am realizat ca familie politică în aceste ultime luni. Acum, este la fel de important să continuăm să rămânem uniți ca Uniune Europeană și, de asemenea, ca PPE”, a adăugat acesta.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a publicat Raportul privind situația spațiului Schengen în 2022, prin care a remintit importanța finalizării spațiului Schengen, solicitând statelor membre din Consiliul UE să adopte deciziile care să permită Croației, precum și României și Bulgariei să devină în mod oficial parte a acestuia, având în vedere că toate criteriile au fost îndeplinite.

Amintim că președinția Comisiei Europene și a Parlamentului European este exercitată de Ursula von der Leyen, respectiv Roberta Metsola, politicieni care fac parte din familia popularilor europeni, și pe a căror conducere se bazează și România pentru îndeplinirea obiectivelor sale de aprofundare a integrării europene, precum aderarea la spațiul Schengen. De altfel, în cadrul întâlnirilor avute de premierul Nicolae Ciucă cu cei doi lideri politici, în marja Congresului de la Rotterdam, acesta a reiterat faptul că România se bazează pe sprijinul lor instituțional. 

De altfel, PPE a adoptat la Rotterdam o rezoluție de poziție în care își afirmă explicit sprijinul pentru aderarea României la spațiul Schengen.

La propunerea PNL, congresul a votat un amendament potrivit căruia România, Croația și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile necesare pentru a adera la spațiul Schengen și așteaptă în continuare adoptarea deciziei de aderare în cadrul Consiliului. „Locul Bulgariei, Croației și României este în spațiul Schengen, mai ales acum, când ne confruntăm cu multe provocări umanitare și de securitate la granițele UE”, menționează rezoluția.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE, evidențiază rolul central al orașelor și regiunilor în tranziția energetică: Urmează să avem în iunie o dezbatere cu reprezentanții CoR

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Contextul tranziției energetice pentru orașe și regiuni locale este complex, iar tripla diversificare rămâne soluția finală pentru aceasta, a evidențiat eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE).

Acesta a participat la un eveniment internațional, care se desfășoară în Polonia, având în intervenție online din calitatea de președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

”Comisia ITRE joacă un rol foarte important în procesul tranziție energetică.  Prin deciziile pe care le luăm sunt în beneficiul cetățenilor și al industriei europene. Contextul tranziției energetice pentru orașe și regiuni locale este complex, iar tripla diversificare rămâne soluția finală pentru aceasta. Mă refer la o diversificare a surselor de energie, a furnizorilor și a rutelor de aprovizionare”, a precizat europarlamentarul.

Acesta a evidențiat că Uniunea Europeană dorește să devină mai puțin dependentă de sursele externe pe piața de energie și să crească gradual producția autohtonă de surse cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

”La Comisia ITRE suntem întotdeauna în contact direct cu autoritățile locale și regionale pe aceste subiecte. Rolul orașelor și al regiunilor este decisiv în ceea ce privește confruntarea cu actuala criză energetică și furnizarea de soluții pe termen lung pentru atingerea țintelor climatice pe care ni le-am asumat”, consideră Cristian Bușoi.

El a anunțat că în iunie urmează ”să avem o dezbatere cu reprezentanții Comitetului Regiunilor și ai Comisiei pentru a discuta despre tranziția energetică a orașelor și competitivitatea lor regională”.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac anunță că peste 50.000 de români au semnat pentru România în Schengen: Mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European

Published

on

© Partidul Mișcarea Populară

Eugen Tomac (PMP, PPE) a anunțat că peste 50.000 de români au semnat pentru România în Schengen, astfel că ”mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European”.

Întrucât consideră că României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu anulează însă demersurile diplomatice.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

”În calitate de deputat european, am depus această acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene având calitatea de reclamant neprivilegiat. Pentru a reuși să avem un proces cât mai rapid în interesul a douăzeci de milioane de cetățeni români, am lansat campania <<Semnează pentru România în Schengen>>. Prin acest demers, am invitat cetățenii români să susțină petiția adresată Parlamentului European prin care îi cerem intervenția în procesul deschis la CJUE. De ce? Pentru că Legislativul are calitate de reclamant privilegiat. În urma campaniei, am reușit să convingem peste 50.000 de români să semneze pe platforma www.romaniainschengen.ro. Mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European!”, a anunțat Tomac într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta le-a mulțumit tuturor și fiecăruia în parte, ”fiecărui cetățean român care a contribuit la acest succes”.

”Dăm dovadă astfel de solidaritate și unitate spre apărarea intereselor României într-o Europă pe care ne-o dorim liberă. Semnătura dumneavoastră ne dă curajul să luptăm mai departe prin toate mijloacele împotriva acestei mari nedreptăți. Sunt convins că vom reuși să o corectăm în Justiție.  Le mulțumesc, de asemenea, sutelor de colegi din întreaga țară care s-au mobilizat extraordinar pentru a-i convinge pe români să ne fie alături în acest demers atât de necesar.  România merită în Schengen, românii merită să fie liberi în Europa. Împreună vom reuși să ne facem dreptate acolo unde Guvernul nu a vrut!”, a mai spus eurodeputatul.

România trebuie să intre în spațiul Schengen cât mai curând posibil, anul acesta, a fost răspunsul oferit recent de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrisorii înaintate de Eugen Tomac.

Tot recent, Comisia Europeană a prezentat cel de-al doilea raport privind starea Schengen în care a solicitat din nou Consiliului Uniunii Europene să ”consolideze în continuare unitatea europeană” prin acceptarea aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Raportul va servi drept bază pentru discuțiile politice și pentru orientarea în cadrul Consiliului Schengen din 8 iunie 2023.

Continue Reading

PPE

Liderul PPE, Manfred Weber, consideră că procesul de aderare a Turciei la UE trebuie sistat după realegerea președintelui Erdogan

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European, consideră că procesul de aderare a Turciei la UE trebuie sistat, în urma realegerii lui Recep Tayyip Erdogan în funcția de președinte, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Ultimii ani au arătat că un parteneriat strâns este important, dar că nimeni nu doreşte ca Turcia să devină membră cu drepturi depline a UE, nici Turcia, nici Uniunea Europeană”, a declarat Manfred Weber într-un interviu apărut luni în publicaţii aparţinând Funke Media Group.

Acesta a detaliat care sunt așteptările după victoria electorală a lui Erdogan. ”În special, în ceea ce priveşte obiectivul instaurării păcii între Ucraina şi Rusia, politica privind migraţia, modernizarea economică şi problema Ciprului, noi avem nevoie de cooperare. Erdogan ar trebui să fie imediat de acord cu aderarea Suediei la NATO”, a detaliat Manfred Weber.

Uniunea Europeană și Turcia sunt în dezacord în multe privințe, iar problemele vor persista probabil și după ce Recep Tayyip Erdogan a fost reales în funcția de președinte.

Citiți și: Liderii instituțiilor UE îl felicită pe președintele Erdoğan pentru obținerea unui nou mandat: UE are un interes strategic în continuarea unei relații de cooperare și reciproc avantajoase cu Turcia

În raportul lor privind Turcia pentru anul 2022, Comisia Europeană a criticat regimul din ce în ce mai autoritar al lui Erdogan. ”Preocupările serioase ale UE cu privire la deteriorarea continuă a democrației, a statului de drept, a drepturilor fundamentale și a independenței sistemului judiciar nu au fost abordate”, menționează oficialii europeni în documentul mai sus amintit, conform Deutsche Welle.

Mai mult, liderii UE au criticat puternic gesturile amenințătoare ale Turciei față de statele membre Grecia și Cipru, prin încălcări teritoriale repetate ale forțelor aeriene și navale.

De asemenea, UE a solicitat în repetate rânduri autorităților turce să respecte hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului și să îl elibereze pe activistul Osman Kavala, care a fost condamnat la închisoare pe viață în 2022 pentru că a participat la protestele antiguvernamentale din 2013 din Istanbul.

Cu toate acestea, Turcia rămâne un partener important din punct de vedere strategic în ceea ce privește migrația, protecția climei și securitatea energetică.

Cu armata sa bine echipată, membrul NATO joacă, de asemenea, un rol important în calitate de intermediar al acordului comercial de cereale dintre Rusia și Ucraina.

Să nu uităm că Uniunea Europeană rămâne un partener strategic important pentru Turcia, care invocă deseori importanța unui acord din 2015 care i-a menținut pe sirienii strămutați în interiorul țării, în loc să le permită să treacă în UE. Aproximativ 3,5 milioane de sirieni trăiesc acum în Turcia, care a primit plăți și promisiuni de asistență financiară care se ridică la aproape 9 miliarde de euro (9,65 miliarde de dolari).

În pofida acestui fapt, acordul a fost folosit de Recep Tayyip Erdogan drept monedă de șantaj, deschizând în 2020 pentru scurt timp frontiera Turciei cu Grecia.

Când privește aderarea la UE, Guvernul turc își menține acest obiectiv dacă, potrivit Ministerului de Externe, UE va reuși să rezolve problemele sale interne.

Discuțiile de aderare ar putea fi reluate după alegerile prezidențiale, dar mai întâi Turcia ar trebui să recunoască, cel puțin indirect, Ciprul ca membru al UE. Trupele turcești au ocupat partea de nord a țării timp de aproape 50 de ani.

În 2018, Uniunea Europeană a suspendat efectiv negocierile de aderare cu Turcia, care erau în curs din 2005, dar nu le-a întrerupt complet.

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

Maia Sandu, “recunoscătoare sprijinului din partea României și Franței”, predă Spaniei ștafeta summitului CPE care a făcut R. Moldova mai vizibilă pe harta Europei

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Zelenski, recunoscător pentru că “România ajută Ucraina”: Relațiile s-au schimbat când “Iohannis și alți lideri au susținut candidatura Ucrainei la UE”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 hours ago

Victor Negrescu solicită Comisiei Europene printr-un demers susținut de europarlamentari din mai multe grupuri politice să sprijine cu fonduri UE copiii români cu părinți plecați în afara țării

U.E.11 hours ago

Oficiali de rang înalt din Europa în frunte cu Josep Borrell participă la cel mai important forum de securitate din Asia, încercând să-i convingă pe partenerii din regiune să sprijine mai mult Ucraina

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO11 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

Polonia livrează arme și muniții cu șase avioane de transport pentru poliția din Republica Moldova

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA12 hours ago

Declarație comună Iohannis – Zelenski adoptată în R. Moldova: România și Ucraina vor organiza consultări privind garanțiile de securitate acordate Ucrainei înaintea aderării la NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Parlamentul European solicită o strategie coordonată pentru a mări reziliența UE la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO11 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA14 hours ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Team2Share

Trending