Premierul Viorica Dăncilă: România este un stat-far al Francofoniei în Europa Centrală şi de Est

Guvernul a salutat marţi celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei, premierul Viorica Dăncilă afirmând că România, care a aderat de 25 de ani la mişcarea francofonă, este recunoscută ca “stat-far” al acesteia în Europa Centrală şi de Est.

Pentru ţara noastră această aniversare are un caracter istoric. România a fost, încă de la Marea Unire şi înainte, parte din familia naţiunilor francofone. Francofonia a fost printre primele structuri internaţionale la care România a aderat după 1989, iar astăzi este recunoscută ca stat-far al Francofoniei în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est“, a declarat Dăncilă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

În 1991, România a obţinut statutul de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – OIF, statut care, dublat de vocaţia francofonă de tradiţie, a permis ţării noastre consolidarea dimensiunii globale a cooperării internaţionale, precizează sursa citată.

“Sărbătorirea Zilei Francofoniei în 2018 în întreg spaţiul francofon cu motto-ul ‘Limba franceză: ceea ce ne uneşte în acţiune’, evocă solidaritatea statelor francofone şi acţiunea lor comună pe mai multe dimensiuni, inclusiv politică, economică şi culturală, reflectând, totodată, noul dinamism al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Ziua Francofoniei este sărbătoarea fiecărui cetăţean care preţuieşte limba franceză, diversitatea culturală a spaţiului francofon şi valorile promovate de Francofonie. Este sărbătoarea celor care susţin importanţa multilingvismului în era globalizării”, se mai precizează în comunicat.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.