Connect with us

INTERNAȚIONAL

Președintele Franței, Emmnauel Macron, critici la adresa septuagenarei Alianțe Nord-Atlantice: NATO este ”în moarte cerebrală”

Published

on

Președintele Franței, Emmanuel Macron susține că ”suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”, explicându-și poziția făcută publică într-un interviu acordat săptămânalului The Economist, ediție apărută joi, prin dezangajarea Statelor Unite și comportamentul Turciei, anunță AFP, citat de Agerpres.

Trebuie să ”clarificăm acum care sunt scopurile strategice ale NATO”, a afirmat Macron, care a avertizat că Europa se află ”pe marginea unei prăpastii” și că, în acest context, trebuie să se raporteze la ea ca la o putere strategică, altfel ”nu ne vom mai controla propriul destin”.

În cadrul interviului de o oră, desfășurat la 21 octombrie în biroul său de la Palatul Elysee, liderul francez în vârstă de 41 de ani a subliniat că este timpul ca Europa ”să se trezească”.

”Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a Statelor Unite cu partenerii din NATO și asistăm la o agresiune efectuată de un alt partener al NATO, Turcia, într-o zonă unde interesele noastre sunt în joc, fără coordonare”, a punctat Macron, potrivit Bloomberg.

În acest context, președintele francez a pus sub semnul întrebării articolul 5 din Tratatul septuagenarei Alianțe, piatra de temelie a ”apărării colective”, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianței dacă unul dintre ei este atacat. ”Ce va fi articolul 5 mâine?”, s-a întrebat Macron.

Afirmațiile liderului de la Palatul Elysee vin în contextul în care Statele Unite au pavat calea pentru o intervenție militară unilaterală a Turciei în nord-estul Siriei, Washington și Ankara convenind ulterior, la 19 octombrie, o înțelegere privind situația din această zonă.

Turcia și SUA, ambele țări membre NATO, au adoptat aceste decizii fără a se consulta cu partenerii lor din Alianță, gest care a provocat furia lui Macron.

Acțiunile lui Trump au confirmat previziunile președintelui francez din luna ianuarie, care a început să se îndoiască de angajamentul omologului american față de valorile NATO.

Președintele Statelor Unite a afirmat în luna aprilie a acestui an că dorește să ia o decizie ”rapidă” cu privire la retragerea soldaților americani din Siria, declarație concretizată la începutul lunii octombrie, când Trump a cerut Europei, Turciei, Siriei, Iranului, Irakului să găsească singuri o soluție pentru această situație și să decidă ce vor face cu prizonierii ISIS, lăsând regiunea prădă influenței Rusiei lui Vladimir Putin.

Șefii de stat sau de guvern ai țărilor membre NATO se vor întâlni anul acesta într-un summit aniversar, la 70 de ani de la înființarea Alianței, găzduit de Londra în perioada 3-4 decembrie.

Macron a invocat în repetare rânduri nevoia ca aliații europeni să accelereze eforturile pentru o ”autonomie strategică”, menită să pună capăt dependenței militare a Europei de Statele Unite, care să remodeleze arhitectura de securitate de după al Doilea Război Mondial și post Război Rece.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

Published

on

© European Union 2025

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat că Moscova nu poate fi de încredere, după ce o convorbire telefonică între președintele SUA, Donald Trump, și liderul rus, Vladimir Putin, a dus la un acord temporar prin care Rusia s-a angajat să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, scrie The Guardian.

„Dacă citiți cele două relatări oficiale ale convorbirii, este clar că Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”, a declarat Kaja Kallas reporterilor la Bruxelles. 

Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat o încetare a focului mai largă, de 30 de zile, susținută de Statele Unite și pe care Ucraina a declarat că este pregătită să o accepte, ci o încetare a focului limitată la infrastructura energetică din Ucraina, liderul rus dorind oprirea tuturor livrărilor de arme către Ucraina ca o condiție prealabilă pentru orice acord de încetare completă a focului.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele rus a ridicat „puncte semnificative” cu privire la împiedicarea ca un astfel de armistițiu să fie folosit de Ucraina pentru a mobiliza mai mulți soldați și a se reînarma.

Comunicatul Kremlinului subliniază că o prioritate pentru Rusia rămâne „necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”, iar o „condiție-cheie” pentru prevenirea escaladării războiului este “încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte „negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

În prima reacție publică după discuția telefonică între președinții Trump și Putin, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că Ucraina ar sprijini o propunere a Statelor Unite de a opri atacurile asupra infrastructurii energetice rusești și că speră să discute cu președintele american Donald Trump despre convorbirile sale cu Vladimir Putin.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

Published

on

© Premier P.J. Akeeagok/ X

Premierul canadian Mark Carney a anunțat marți un acord cu Australia de șase miliarde de dolari canadieni (3,8 miliarde de euro) pentru construirea de radare cu scopul de a supraveghea Arctica, avertizând că prioritățile Statelor Unite ‘încep să se schimbe’, notează AFP.

“Lumea se schimbă și adversarii noștri sunt din ce în ce mai îndrăzneți”, a declarat Mark Carney presei la Iqaluit, în Nunavut, teritoriu din nord-estul Canadei.

 

“Instituțiile și normele internaționale care au asigurat securitatea Canadei sunt în prezent puse în discuție. Iar prioritățile Statelor Unite, aliatul nostru, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe”, a continuat el, potrivit Agerpres.

După o vizită în Europa, premierul, care și-a preluat mandatul vineri, a mers în acest teritoriu canadian apropiat de Groenlanda, “pentru a reafirma suveranitatea și securitatea Canadei în Arctica”.

Donald Trump și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a anexa Groenlanda, un teritoriu autonom danez.

Australia este o forță în tehnologia radarului trans-orizont, un sistem avansat care permite reperarea amenințărilor pe o zonă largă.

O investiție de 420 de milioane de dolari a fost, de asemenea, anunțată marți de prim-ministrul canadian pentru a consolida prezența militară a Canadei în Nordul Îndepărtat pe tot parcursul anului.

“Securizarea Canadei este o prioritate strategică absolută a guvernului nostru”, a subliniat Mark Carney. “Va trebui să facem mai mult în acest sens”, a adăugat el.

La rândul său, ministrul apărării Bill Blair a anunțat la începutul acestei luni crearea a trei noi centre militare în Arctica. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Macron, Scholz și Starmer salută “progresul lui Trump către o încetare a focului”, dar cer ca Ucraina să fie la masa discuțiilor: Ucraina poate conta pe Europa. Nu vom dezamăgi Kievul

Published

on

© Bundeskanzler/ X

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german în exercițiu Olaf Scholz și prim-ministrul britanic Keir Starmer au apreciat marți seară că discuția telefonică dintre președinții SUA și Rusiei, Donald Trump și Vladimir Putin, și concluziile acesteia reprezintă un pas înainte în drumul către un acord de pace între Rusia și Ucraina, dar au subliniat că Occidentul european va continua să sprijine Ucraina și armata sa în rezistența în fața agresiunii militare ruse.

În cadrul unei conferințe comune de presă la Berlin cu președintele francez Emmanuel Macron, Olaf Scholz, cancelarul german demisionar, a declarat că, deși acordul privind încetarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei este “un început bun” și un prim pas important, “nu poate exista un acord fără Ucraina”, relatează The Guardian.

“Următorul pas trebuie să fie o încetare completă a focului pentru Ucraina și cât mai repede posibil. Desigur, este clar că amândoi suntem de acord și cu acest lucru”, a spus Scholz, referindu-se la el și la Macron.

Scholz a reiterat, de asemenea, că nicio decizie nu ar trebui luată fără implicarea Ucrainei.

Liderii Germaniei și Franței au promis că vor continua să ofere ajutor militar Ucrainei, după ce președintele rus Vladimir Putin a cerut “încetarea completă” a asistenței militare occidentale în cadrul unei convorbiri telefonice cu Trump, notează și Deutsche Welle.

“Amândoi suntem de acord că Ucraina poate conta pe noi, că Ucraina poate conta pe Europa și că nu vom dezamăgi (Kievul)”, a declarat Scholz.

Macron a adăugat că “vom continua să sprijinim armata ucraineană în războiul său de rezistență împotriva agresiunii ruse”.

Liderul francez reluat necesitatea implicării Ucrainei. “Am promovat pacea încă din prima zi și acest lucru nu poate fi realizat fără participarea Ucrainei la discuții”, a subliniat Emmanuel Macron.

Într-un ecou al celor exprimate de Emmanuel Macron și Olaf Scholz, Downing Street, biroul premierului britanic Keir Starmer, a salutat “progresul pe care președintele Trump l-a făcut către o încetare a focului” în urma convorbirii sale cu Vladimir Putin, dar a insistat că negocierile trebuie să conducă la o “pace justă și durabilă pentru Ucraina”.

Citiți și Zelenski acceptă armistițiul de 30 zile convenit de Trump cu Putin, dar apreciază că este “corect să știm în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți, în prima reacție publică după discuția telefonică între președinții Trump și Putin, că Ucraina ar sprijini o propunere a Statelor Unite de a opri atacurile asupra infrastructurii energetice rusești și a spus că speră să vorbească cu președintele american Donald Trump despre discuțiile sale cu Vladimir Putin.

Cred că va fi corect să avem o conversație cu președintele Trump și vom ști în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor“, a spus Zelenski. El a adăugat că Ucraina va sprijini toate propunerile care conduc la o “pace stabilă și justă”.

Citiți și Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat o încetare a focului mai largă, de 30 de zile, susținută de Statele Unite și pe care Ucraina a declarat că este pregătită să o accepte, ci o încetare a focului limitată la infrastructura energetică din Ucraina, liderul rus dorind oprirea tuturor livrărilor de arme către Ucraina ca o condiție prealabilă pentru orice acord de încetare completă a focului.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele rus a ridicat “puncte semnificative” cu privire la împiedicarea ca un astfel de armistițiu să fie folosit de Ucraina pentru a mobiliza mai mulți soldați și a se reînarma.

Comunicatul Kremlinului subliniază că o prioritate pentru Rusia rămâne “necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”, iar o “condiție-cheie” pentru prevenirea escaladării războiului este “încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.

Citiți și Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte “negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

“Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu”, a declarat Casa Albă după o convorbire telefonică a cărei durată a fost de cel puțin 90 de minute.

De asemenea, Trump și Putin “au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între SUA și Rusia are un potențial enorm”, cu “afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică”.

Negocierile privind încetarea focului în Ucraina “vor începe duminică la Jeddah”, în Arabia Saudită, a afirmat marți seară emisarul american Steve Witkoff, după o discuție telefonică între președintele Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin. Emisarul a mai afirmat că delegația americană în Arabia Saudită va fi condusă de secretarul de stat Marco Rubio și de consilierul pentru securitate națională Mike Waltz.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA21 minutes ago

România, o nouă misiune umanitară pentru transportul unor pacienți arși din Macedonia de Nord la un spital din Belgia

INTERNAȚIONAL35 minutes ago

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

U.E.60 minutes ago

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

U.E.2 hours ago

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

ROMÂNIA2 hours ago

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor 

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară

ROMÂNIA2 hours ago

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

ROMÂNIA3 hours ago

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL6 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending