Connect with us

U.E.

Președintele  Klaus Iohannis, intervenție la Summitul UE-Liga Arabă: Președinția României la Consiliul UE are șansa de a sprijini eforturile de promovare a păcii și stabilității din Orientul Mijlociu și Africa de Nord

Published

on

Președintele României,  Klaus Iohannis, a participat, în perioada 24-25 februarie, la primul Summit între Uniunea Europeană și Liga Statelor Arabe, care a avut loc la Sharm-El-Sheikh, în Republica Arabă Egipt, țară care deține Președinția Uniunii Africane și este membru marcant al Ligii Statelor Arabe, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat. 

Reuniunea are loc într-un context istoric important pentru România, exercitarea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, reprezentând un moment cheie și, în același timp, o oportunitate de a urmări îndeaproape evoluțiile din Orientul Mijlociu și Africa de Nord în scopul asigurării unui climat stabil din punct de vedere politic, economic și social în vecinătatea sudică a UE, precum și în vederea susținerii eforturilor de promovare a păcii și securității în regiune.

În cadrul alocuțiunii susținute în secțiunea inaugurală, Președintele României a evidențiat contextul în care s-a desfășurat acest Summit, marcat de provocări și incertitudini, dar și de oportunități deschise tuturor, având în vedere interconectarea și interacțiunea dintre regiunile reprezentate de cele două organizații.

Foto: Administrația Prezidențială

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța unei abordări pragmatice a Uniunii Europene în raport cu statele arabe, ca unică modalitate de a obține rezultate concrete la provocările curente: fenomenul migrației, radicalizarea, terorismul, schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, precum și necesitatea creării de locuri de muncă. Președintele României a evidențiat importanța pe care o are dezvoltarea economică în regiune, ca motor al tuturor transformărilor pozitive.

În ceea ce privește migrația, care rămâne o provocare considerabilă, este important să fie abordate împreună cauzele sale, fiind esențială, în acest sens, colaborarea strânsă cu statele de origine și de tranzit. În cadrul Summitului, a fost evidențiat faptul că Uniunea Europeană a răspuns favorabil diferitelor solicitări de sprijin din partea comunității internaționale, prin participarea la programele de relocare externă și prin consolidarea sprijinului financiar acordat de către Uniune și statele membre programelor și proiectelor derulate în relația cu statele de origine și de tranzit ale migranţilor.

Referitor la combaterea terorismului, Președintele Klaus Iohannis a subliniat susținerea fermă de către România a luptei împotriva acestui fenomen, precum și opoziția față de toate formele de terorism și extremism violent, reiterând necesitatea unei bune cooperări între UE, instituțiile Ligii Arabe și statele membre în combaterea acestor fenomene.

Președintele României a salutat eforturile comune de punere în aplicare a Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030, de sprijinire a multilateralismului, atât la nivel global, cât și la nivel regional, prin utilizarea cadrului oferit de organizațiile regionale. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța cooperării consolidate dintre Uniunea Europeană, Liga Statelor Arabe, Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Africană.

 

Foto: Administrația Prezidențială

Cu privire la evoluțiile regionale, Președintele României a subliniat necesitatea ca orice soluție la crizele regionale să ia în considerare pozițiile, opiniile și sensibilitățile statelor din regiune, și a reafirmat că țara noastră sprijină ferm și promovează activ principiile suveranității, integrității teritoriale și independenței tuturor statelor, ca fundament al soluționării pașnice a crizelor, prin dialog și negociere.

La finalul lucrărilor, a fost adoptată o Declarație a Summitului UE–LSA, care scoate în evidență decizia părților de a se angaja împreună în abordarea provocărilor comune actuale, de a-și adânci cooperarea și coordonarea pentru valorificarea potențialului existent spre asigurarea stabilității, prosperității și bunăstării în regiunile geografice de apartenență. Declarația a reafirmat poziția similară privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, inclusiv angajamentul pentru „soluția celor două state”, precum și sprijinul ferm acordat Organizației Națiunilor Unite în eforturile de soluționare a conflictelor din Siria, Libia și Yemen. 

Corina Crețu

Corina Crețu, apel la responsabilitatea Guvernului: ”Să acționeze la Curtea de Justiției a UE Pachetul de Mobilitate”

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Corina Crețu (PRO România, S&D) consideră Pachetul de Mobilitate o decizie ”incorectă pentru transportatorii din România” și solicită Guvernului României ”să răspundă cu toată responsabilitatea și să acționeze la Curtea de Justiție a UE această Directivă”, fiind  singura soluție ”rațională și echitabilă”.

Potrivit fostului comisar european, deznodământul pentru Pachetul de Mobilitate propus de Comisia Europeană ar fi fost diferit dacă s-ar fi acționat la timp.

Corina Crețu speră că decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene să statueze în consecință de cauză: ”Refuz să cred că Uniunea Europeană este o competiție între state, cu beneficii doar pentru unii.” 

Parlamentul European a aprobat miercuri toate cele trei acte legislative care vizează Pachetul Mobilitate, fără amendamente și în forma adoptată de miniștrii statelor membre ale UE, susținând astfel regulile revizuite pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale șoferilor și pentru a opri denaturarea concurenței în transportul rutier.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România avertizează că pe termen mediu și lung România va  pierde aproximativ 200.000 de șoferi profesioniști, inclusiv familiile lor și se va confrunta cu o criză fără precedent pe piața muncii: ”Totodată, estimăm că vom pierde 30% din operatorii de transport români care nu vor putea supraviețui crizei coronavirus, iar jumatate din firmele rămase care operează transport rutier internațional vor părăsi România înainte de 18 luni, termenul de intrare în vigoare al tuturor prevederilor Pachetului Mobilitate 1.”

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu a votat în Parlamentul European pentru inițiativa de angajare a tinerilor: ”Suntem datori să venim în sprijinul celor mai vulnerabili”

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) salută rezoluția Parlamentului European prin care solicită creșterea fondurilor alocate Inițiativei pentru angajarea tinerilor – Youth Employment Initiative, rezoluție pe care a și votat-o în cadrul sesiunii plenare.

”Șomajul în rândul tinerilor este una dintre marile probleme ale Uniunii Europene și ale României. Pentru a veni în sprijinul lor, suntem datori să venim în sprijinul celor mai vulnerabili cetățeni și din păcate, mulți tineri sunt vulnerabili în fața acestui recul economic”,  a menționat într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Rezoluția a fost votată cu 55 de voturi pentru, 128 împotrivă și 10 abțineri, solicitând măsuri radicale pentru a atenua șomajul în rândul tinerilor, potrivit comunicatului oficial. 

”Prin aprobarea acestei propuneri a Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, bugetul programului dedicat reducerii șomajului în rândul tinerilor a fost suplimentat cu peste 28 milioane euro, astfel încât bugetul final pentru anul 2020 ajunge la 145 milioane euro”, mai explică Marian-Jean Marinescu.

Potrivit deputatului european, ”pandemia coronavirus a generat atât o criză de sănătate, cât și una economică, care afectează puternic piața muncii.”

Fondurile sunt alocate pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a-și continua educația prin stagii de ucenicie, training sau alte forme de profesionalizare, precum și pentru găsirea unui loc de muncă.

Prin intermediul NextGenerationEU și al viitorului buget al UE, Comisia a propus deja oportunități semnificative de finanțare din partea UE pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Cel puțin 22 de miliarde euro ar trebui să fie cheltuite pentru sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor.

Citiți și: Comisia Europeană lansează noi măsuri pentru sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor: Cel puțin 22 de miliarde de euro ar trebui cheltuite pentru viitoarea generație

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Europarlamentarii militează pentru o ”Uniune Europeană a sănătății” și solicită crearea rapidă a unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătății

Published

on

© European Union 2019- Source : EP

Europarlamentarii, reuniți în sesiune plenară, au votat o rezoluție prin care și-au stabilit principiile viitoarei strategii a Uniunii Europene în domeniul sănătății publice după COVID-19, dorind să creeze o ”Uniune Europeană a sănătății”. 

Rezoluția fost adoptată vineri cu 526 voturi pentru, 105 împotrivă și 50 abțineri, potrivit comunicatului Legislativului.

Eurodeputații subliniază necesitatea de a desprinde învățămintele corespunzătoare în urma crizei provocate de COVID-19 și de a se angaja într-o cooperare mult mai solidă în domeniul sănătății pentru a crea o ”Uniune Europeană a Sănătății”.

Aceasta ar trebui să includă standarde minime comune pentru asistența medicală de calitate, pe baza testelor de rezistență a sistemelor de sănătate ale statelor membre pentru a identifica punctele slabe și a verifica dacă sunt pregătite pentru o posibilă resurgență a COVID-19.

Rezoluția solicită crearea rapidă a unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătății, pentru a răspunde tuturor tipurilor de crize sanitare, pentru a consolida coordonarea operațională la nivelul UE și pentru a monitoriza constituirea și utilizarea rezervei strategice de medicamente și echipamente medicale.

Viitoarea strategie farmaceutică a UE trebuie să conțină măsuri pentru ca medicamentele esențiale să fie disponibile imediat în Europa. Trebuie instituite lanțuri de aprovizionare diversificate, pentru a garanta accesul la prețuri accesibile în orice moment.

Eurodeputații au salutat noul program UE de 9.4 miliarde EUR dedicat domeniului sănătății (EU4Health), considerând necesitatea investițiilor și angajamentelor pe termen lung.

De asemenea, sceștia solicită instituirea unui fond UE dedicat consolidării infrastructurii spitalicești și a serviciilor de sănătate. În plus, trebuie consolidate agențiile europene de sănătate, ECDC și EMA, precum și cercetarea comună în domeniul sănătății.

Având în vedere continuarea crizei provocate de COVID-19, eurodeputații și-au reiterat, de asemenea, solicitarea de a se asigura un acces rapid, echitabil, egal și la prețuri accesibile, pentru toate persoanele din întreaga lume, la viitoarele vaccinuri și tratamente pentru COVID-19, când acestea vor fi disponibile.

Achizițiile publice comune ale UE trebuie să fie utilizate în mod mai sistematic pentru a evita concurența dintre statele membre atunci când este în joc sănătatea publică.

Responsabilitatea principală pentru sănătatea publică și, în special, pentru sistemele de sănătate revine statelor membre. Cu toate acestea, UE joacă un rol important în îmbunătățirea sănătății publice, prevenirea și gestionarea bolilor, atenuarea surselor de pericol pentru sănătate și armonizarea strategiilor în materie de sănătate între statele membre.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending