Președintele Klaus Iohannis a salutat, vineri seară, ultimele evoluții în situația politică din Republica Moldova prin care Partidul Democrat condus de Vlad Plahotniuc a cedat puterea guvernului condus de Maia Sandu și învestit de Parlamentul de la Chișinău, evoluții care, potrivit șefului statului, sunt de natură să contribuie la ieșirea din criză și la o tranziție pașnică a puterii.
Într-un comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro, președintele arată că aceste evoluții au avut loc în contextul vizitei pe care consilierul prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu a efectuat-o vineri la Chișinău, alături de o delegație din care au mai făcut parte Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global în cadrul Ministerului Afacerilor Externe român, și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova.
Potrivit sursei citate, programul delegației conduse de Aurescu a cuprins o reuniune de coordonare cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck Hogan, precum și întâlniri cu forțele și actorii politici implicați în criza în curs din Republica Moldova: liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc și Pavel Filip, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.
Anterior, președintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, și președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care a făcut un apel urgent la liderii instituțiilor europene ca ”împreună cu statele membre ale UE să identifice acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene”.
În context, premierul Maia Sandu a transmis un mesaj de mulțumire pentru președintele Klaus Iohannis, salutând atât vizita delegației conduse de Bogdan Aurescu, cât și apelul către liderii UE cu privire la soluționarea situației politice din Republica Moldova.
Cum a evoluat vizita delegației române la Chișinău?
Cu prilejul tuturor întâlnirilor a fost discutat contextul politic generat de criza din Republica Moldova.
În cadrul discuțiilor, consilierul prezidențial Bogdan Aurescu a reiterat cu fermitate apelul României la calm, reținere și necesitatea ca toate forțele politice să acționeze cu responsabilitate pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova. Acest apel a fost făcut inclusiv în contextul pregătirii unui mare marș în cursul zilei de duminică, 16 iunie, în centrul capitalei Chișinău. Toți factorii politici au exprimat angajamentul de a nu permite deteriorarea situației de ordine publică din Republica Moldova și destabilizarea acesteia.
De asemenea, reprezentantul României a făcut un apel la dialog politic pentru soluționarea cât mai rapidă, pe cale pașnică, a crizei politice, în conformitate cu valorile și principiile Uniunii Europene, inclusiv ale statului de drept.
În egală măsură, Bogdan Aurescu a subliniat importanța crucială a continuării parcursului european al Republicii Moldova, a implementării Acordului de asociere cu UE și a reformelor aferente apropierii de Uniunea Europeană. De asemenea, Consilierul Prezidențial pentru politică externă a subliniat importanța continuării Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova și a proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare.
Totodată, consilierul prezidențial Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuării poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu respectarea vectorului său pro-european, precum și importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.
Toți interlocutorii au mulțumit țării noastre și președintelui Klaus Iohannis pentru poziția României privind situația politică din Republica Moldova, din data de 11 iunie, precum și pentru scrisoarea adresată de președintele României instituțiilor europene pe data de 12 iunie.
În cadrul discuției cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, acesta a exprimat dorința susținerii și continuării Parteneriatului Strategic bilateral cu România, care este principalul partener comercial al Republicii Moldova, și a parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv a aplicării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, a subliniat necesitatea finalizării cât mai rapide a proiectelor de interconectare energetică cu România.