Președintele Parlamentului European Antonio Tajani, în Bulgaria: Integrarea europeană a Balcanilor reprezintă o prioritate

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat marți, la Sofia, că Uniunea Europeană ar trebui să facă din integrarea Balcanilor ”o prioritate”, în momentul în care Bulgaria se pregătește să preia în ianuarie președinția semestrială a Uniunii Europene, relatează AFP, conform Agerpres.

„Este o regiune care trebuie să fie o prioritate”, a declarat Tajani, subliniind importanța ”procesului de aderare a unui număr de țări balcanice”.

FOTO: EPP Group

Președintele Parlamentului European a făcut aceste declarații la sfârșitul unei întâlniri cu guvernul bulgar, care va prelua, în primul semestru din 2018, președinția Consiliului UE, pentru prima dată de la aderarea țării la UE în 2007. În afară de Serbia și Muntenegru, patru state balcanice rămân excluse din UE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo și Macedonia.

Citiți și: Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, după publicarea raportului MCV: Suntem din nou în faţa României

În raportul MCV pentru Bulgaria este precizat că aceasta nu a îndeplinit deocamdată în mod satisfăcător niciuna dintre condiționalitățile precizate în Mecanismul de Cooperare și Verificare, dar progresele consemnate îndreptățesc opinia că aceasta poate avea loc în viitorul apropiat.

Spre deosebire de raportul MCV pentru România care conține 12 recomandări, documentul dat publicității pentru Bulgaria analizează în mod concret progresele înregistrate în îndeplinirea celor 17 recomandări emise de Comisia Europeană în precedentul său raport, din ianuarie 2017.

”Deși Comisia nu poate concluziona deocamdată că vreuna dintre condiționalități a fost îndeplinită în mod satisfăcător, rămâne la părerea că, cu o direcție politică consecventă și o determinare de a face ca reformele să avanseze, Bulgaria ar trebui să poată îndeplini recomandările rămase și, în consecință, să îndeplinească în mod satisfăcător condiționalitățile MCV în viitorul apropiat”, afirmă executivul de la Bruxelles.

Bulgaria va prelua în premieră la 1 ianuarie 2018 președinția rotativă a Consiliului UE, președintele Comisiei Europene exprimându-și speranța că Sofia va avea un mandat pozitiv pe parcursul celor șase luni de președinție.

Citiți și:  Raportul MCV pentru Bulgaria, țara care va prelua președinția Consiliului UE la 1 ianuarie 2018: Sofia nu a îndeplinit în mod satisfăcător niciuna din condiționalități, dar există progrese

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.