PARLAMENTUL EUROPEAN
Președintele Parlamentului European, mesaj pentru tinerii reuniți la EYE2021: Emoționat să văd cum dezbateți pentru viitorul Europei
Published
3 years agoon
By
Diana Zaim
Corespondență din Strasbourg – Zaim Diana
Președintele Parlamentului European a deschis ediția EYE2021 a celui mai mare eveniment dedicat tinerilor din Uniunea Europeană.
David Sassoli a transmis felictiări tuturor celor prezenți la eveniment și a salutat gestul de implicare în viața politică europeană.
„Este o mare plăcere să deschidem evenimentul european pentru tineret 2021! Sunt foarte emoționat să văd din nou atât de mulți tineri din întreaga Europă în Parlamentul European, pentru a face schimb de idei, a dezbate și a vota, pentru viitorul Europei – Europa noastră. Bine ați venit tuturor”, a transmis președintele în deschiderea evenimentului.
Pe 8 și 9 octombrie, între trei și patru mii de tineri din UE și nu numai se vor reuni la Strasbourg și online pentru a face schimb de idei și a discuta despre viitorul Europei.Evenimentul tineretului european – EYE 2021 se desfășoară sub motto-ul „Viitorul ne aparține”. Sub egida lui se vor organiza zeci de activități, dezbateri și ateliere, evenimente sportive și artistice, precum și concerte.
Activitățile online vor începe luni, 4 octombrie. Vineri, 8 octombrie, și sâmbătă, 9 octombrie, clădirea Parlamentului European din Strasbourg și satul EYE vor fi în prim-plan. Între trei și patru mii de persoane vor participa fizic, iar altele vor putea urmări evenimentul pe internet pe platforma EYE 2021. Pentru prima dată, EYE se desfășoară în acest format hibrid, după ce anul trecut a organizat online toate evenimentele din cauza pandemiei, potrivitu comunicatului oficial.

© CaleaEuropeana – Zaim Diana
Un viitor verde pentru Europa
Mediul și combaterea schimbărilor climatice, în pregătirea reuniunii COP26 din noiembrie 2021, fac parte dintre elementele centrale ale discuțiilor.
Ședința de deschidere se va desfășura în hemiciclul Parlamentului, vineri la ora locală 10.00 (11.00 ora României). Ea va fi urmată de mese rotunde, unde participanții vor putea discuta cu activiști, influențatori și factori de decizie. Discuțiile se vor putea purta la sediul Parlamentului, în satul EYE și online. Democrația digitală, combaterea discriminării, viitorul pieței muncii după COVID-19, Pactul verde european, inegalitățile sociale și pregătirea COP26 sunt subiecte care vor fi discutate cu comisari și deputați europeni, precum și cu alți experți.
Printre subiectele importante care vor fi discutate în cadrul EYE se află și afacerile externe, drepturile omului și valorile de bază. Participanții vor avea ocazia să o întâlnească pe Svetlana Țihanovskaia, reprezentantă a opoziției democratice din Belarus și co-laureată a Premiului Saharov, ediția 2020, dar și pe Oleg Sențov, regizor ucrainean și laureat al Premiului Saharov, ediția 2018.
Principalele concluzii ale discuțiilor purtate în aceste două zile vor fi prezentate la ceremonia de închidere, care va avea loc sâmbătă la ora locală 17.00 (18.00 ora României).
Puteți să consultați programul pentru a afla mai multe detalii despre orar, vorbitori și activități (inclusiv două concerte în aer liber vineri și sâmbătă seara).
EYE 2021 va fi punctul culminant al consultării tinerilor organizate de Parlamentul European pentru Conferința privind viitorul Europei. Ideile tinerilor despre viitorul Europei sunt colectate pe platforma youthideas.eu începând din mai 2021, în colaborare cu diverse organizații paneuropene de tineret. Participanții vor putea reflecta asupra acestor idei în atelierele de ideație organizate în cadrul evenimentului. După un vot public organizat în cadrul EYE 2021, propunerile vor fi sistematizate într-un raport. Acesta va fi prezentat membrilor Conferinței privind viitorul Europei și integrat în dezbaterile politice conexe.
Potrivit unui sondaj specific Eurobarometru realizat în iunie 2021, europenii cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani acordă prioritate „combaterii sărăciei și inegalității” (43%), „combaterii schimbărilor climatice și a problemelor de mediu” (39%) și „combaterii șomajului/lipsei de locuri de muncă” (37%). 85% discută politica cu prietenii și rudele cel puțin ocazional și aproape jumătate (46%) au votat la ultimele alegeri locale, naționale sau europene.
La EYE pot participa persoane între 16 și 30 de ani care fie studiază la școală sau universitate, fie au un loc de muncă, fie sunt membri ai unei organizații de tineret. La evenimente poate fi invitat un grup de prieteni sau se poate participa individual. Evenimentele pot fi accesate de pe platforma care le este consacrată. Pe aceasta puteți găsi și programul online, dar și programul dedicat evenimentelor desfășurate la fața locului.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
Eurodeputatul Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale UE
Nemulțumire în Parlamentul European față de intenția CE de a ocoli instituția pentru aprobarea mai rapidă a noului instrument financiar SAFE destinat consolidării capacităților de apărare ale țărilor din UE
ReArm Europe: Parlamentul European îndeamnă UE să își asigure securitatea cu eforturi “similare celor din perioade de război”
Parlamentul European: UE este acum principalul aliat strategic al Ucrainei și trebuie să contribuie la garanții solide de securitate
Parlamentul European pledează pentru o UE mai competitivă, care să respecte standardele sociale și de muncă
Parlamentul European reacționează la tarifele impuse de SUA: Trebuie să aleagă între haos comercial și oportunități economice extinse. Oricare ar fi decizia lor, UE este pregătită
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Comisia pentru Transport și Turism din PE a votat avizul privind bugetul multianual al UE post-2027. Gheorghe Falcă: Ca raportor din partea Grupului PPE, am contribuit în mod direct la acest document esențial
Published
15 hours agoon
March 18, 2025By
Teodora Ion
Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatului Gheorghe Falcă privind prioritățile UE în bugetul UE post-2027 în materie de infrastructură de transport, mobilitate militară și sprijinirea turismului.
”Astăzi, în Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European, am votat avizul privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2027! Ca raportor din partea Grupului PPE, am contribuit în mod direct la acest document esențial, care stabilește prioritățile Uniunii Europene pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, mobilitatea militară și sprijinirea turismului”, a anunțat europarlamentarul, prezentând prioritățile introduse:
- Modernizarea și extinderea rețelei TEN-T – pentru o conectivitate mai bună între regiunile UE, eliminarea blocajelor și îmbunătățirea transportului feroviar.
- Facilitatea Conectarea Europei (MIE) – alocări financiare mai mari pentru proiectele de infrastructură esențiale, inclusiv în România!
- Mobilitate militară – investiții pentru securitate, modernizarea infrastructurii duale civil-militar și creșterea rezilienței strategice a Uniunii.
- Turism și digitalizare – sprijin pentru IMM-uri, promovarea produselor regionale și dezvoltarea unui turism mai inovator și accesibil.
”Pentru România, acest Aviz deschide calea unor investiții record în infrastructură, transport și turism, esențiale pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă”, a anunțat europarlamentarul.
Acesta a ținut să mulțumească colegilor săi pentru sprijinul acordat.
”Continuăm să lucrăm pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, pentru conectivitate și pentru securitate în întreaga Uniune Europeană”, a conchis Gheorghe Falcă.
PPE
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene să acorde sprijin financiar și instituțional postului de radio ”Europa Liberă”, după ce SUA au oprit finanțările
Published
17 hours agoon
March 18, 2025By
Diana Zaim
Europarlamentarul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să acorde sprijin financiar și instituțional postului de radio ”Europa Liberă”, după ce administrația Trump i-a tăiat fondurile.
„Am semnat o scrisoare în acest sens, alături de mai mulți europarlamentari. (…) Acesta este un moment crucial în care Uniunea Europeană trebuie să își reafirme angajamentul față de libertatea presei, combaterea dezinformării și susținerea valorilor democratice. Solicităm măsuri imediate pentru a explora fezabilitatea sprijinului financiar al UE pentru Radio Europa liberă și pentru asigurarea continuității activității sale”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Potrivit deputatului european, „lipsa finanțării pentru această instituție esențială amenință libertatea presei și democrația, în special în regiunile unde jurnalismul independent este deja sub atac.”
De asemenea, Dan Motreanu a reamintit importanța postului de Radio Europa Liberă pentru România în perioada comunistă: „Pentru milioane de români, Radio Europa Liberă a fost vocea adevărului în perioada dictaturii comuniste. Într-o perioadă în care minciuna era politică de stat, ascultarea emisiunilor acestui post, bruiat de comuniști, reprezenta pentru mulți oameni singura modalitate de a se informa corect. Oamenii care trăiesc și astăzi în regimuri dictatoriale, precum Rusia sau Belarus, merită să poată afla informații corecte. Cetățenii din țările aflate la începutul democrației, precum România, au nevoie, de asemenea, de surse alternative de informare”, a mai subliniat acesta.
Agenția SUA pentru Media Globale a oprit la sfârșitul săptămânii subvențiile pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL), care a fost fondată în timpul Războiului Rece și emite în 23 de țări, inclusiv Belarus, Rusia, Ucraina, Iran și Afganistan, precum și pentru Vocea Americii.
„Acum, întrebarea pentru noi este dacă putem veni cu finanțarea noastră pentru a umple golul lăsat de SUA? Răspunsul la această întrebare este … nu automat”, a spus ea, adăugând că UE va “vedea ce putem face”, relatează The Guardian.
Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a cărui țară găzduiește la Praga sediul postului Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL), a declarat luni că va solicita la reuniunea cu omologii săi din statele UE salvarea măcar parțială a acestui post, adică alocarea de fonduri în acest scop.
UE a discutat deja în ce măsură ar putea umple golurile lăsate de încetarea bruscă a unei mari părți a USAID, care depășește cu mult grupul media.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”
Published
2 days agoon
March 17, 2025By
Andreea Radu
Eurodeputatul Dan Motreanu, alături de mai mulți europarlamentari, a semnat o scrisoare prin care solicită Comisiei Europene să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus.
„România este țara din UE cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Solicităm Comisiei Europene să propună soluții speciale în cadrul Politicii de Coeziune. Acest lucru va permite o redresare economică eficientă, va opri plecările de cetățeni și va consolida comunitățile locale din aceste regiuni”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Dan Motreanu a subliniat că cetățenii din aceste regiuni se confruntă zilnic cu efectele negative ale războiului provocat de Rusia în Ucraina, menționând că valul mare de refugiați pune o presiune semnificativă pe sectorul locativ, serviciile medicale și infrastructura publică locală.
De asemenea, europarlamentarul român a avertizat că amenințările hibride, atacurile cibernetice și operațiunile de dezinformare exacerbează și mai mult destabilizarea, subminând coeziunea socială și descurajând investitorii.
„Ca urmare, observăm o depopulare în creștere, falimentul companiilor, o creștere a șomajului și marginalizarea progresivă a acestor regiuni. n calitate de europarlamentar, acționez pentru sprijinirea acestor regiuni. În cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională, am susținut un amendament care prevede alocarea a 0,26% din bugetul UE pentru politica de coeziune exclusiv regiunilor de frontieră și zonelor rurale, pentru a sprijini dezvoltarea acestora și pentru a întări securitatea la nivel local”, a concluzionat Dan Motreanu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Zelenski acceptă armistițiul de 30 zile convenit de Trump cu Putin, dar apreciază că este “corect să știm în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor”

Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

Afirmând “apusul epocii beneficiilor păcii” și “o nouă ordine globală până în 2030”, Ursula von der Leyen propune strategia “Readiness 2030”: Pentru a evita războiul, Europa trebuie să se pregătească pentru război

Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

O bază franceză, în apropiere de Germania și care a găzduit militari americani în Primul Război Mondial, va fi dotată cu avioane de luptă cu focoase nucleare hipersonice până în 2035, anunță Macron

”Menținerea unui contact constant cu Secretariatul OCDE, esențială pentru atingerea obiectivului strategic al aderării României la OCDE”, subliniază Corina Crețu

Germania: În ultima zi de mandat, Bundestag-ul adoptă reforma istorică a “frânei constituționale a datoriei”, oferindu-i lui Merz un “cec în alb” pentru investiții în apărare

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Concordia: Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul

Orice discuție privind revenirea la petrolul și gazele rusești amenință interesele de securitate ale Europei, avertizează țările UE care se învecinează cu Rusia

România face progrese semnificative în privința reducerii numărului de decese rutiere, dar rămâne printre țările UE cu cele mai ridicate rate ale mortalității

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană
Trending
- NATO7 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova
- EVENIMENTE1 week ago
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea
- INTERNAȚIONAL1 week ago
“Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva