Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Președintele Portugaliei, către Klaus Iohannis: Sprijinim aderarea României la spațiul Schengen și la OCDE

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a declarat, sâmbătă, că ţara sa sprijină aderarea României la Schengen şi OCDE.

“În ceea ce priveşte Europa, trebuie să sprijinim, aşa cum am făcut-o dintotdeauna, dorinţa României de a intra în spaţiul Schengen, în acelaşi fel în care, la nivel mondial, sprijinim şi intrarea în OCDE”, a spus Marcelo Rebelo de Sousa, la Palatul Belem, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Portugaliei a subliniat că relaţiile între Portugalia şi România sunt excelente, relatează Agerpres.

El a arătat că forţele portugheze aflate în România reprezintă un exemplu de cooperare.

Şi el a anunţat că vor fi semnate două acorduri importante cu România – în domeniul energiei şi în cel al investiţiilor şi comerţului.

“Unul dintre ele în ceea ce priveşte investiţiile economice şi o prezenţă puternică a Portugaliei în România în domenii în care ducem o luptă comuna, cum este cazul economiei verzi, (…) dar şi în alte domenii foarte variate. Companiile noastre se afla în România şi sunt foarte fericite să se afle acolo. Acest lucru este foarte important”, a spus preşedintele Portugaliei.

El a mai spus că românii aflaţi în Portugalia se simt ca acasă în această ţară.

Marcelo Rebelo de Sousa a punctat şi că ţara sa este alături de Ucraina, în contextul războiul declanşat de Federaţia Rusă.

“Sprijinim şi pretenţiile de adeziune la NATO şi la Uniunea Europeană. De asemenea, sprijinim şi apartenenţa Moldovei şi a Georgiei şi care trebuie să cuprindă Balcanii de Vest”, a spus preşedintele Portugaliei.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează de vineri până luni o vizită de stat în Portugalia. Luni, şeful statului urmează să se întâlnească cu prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa, cu preşedintele Adunării Republicii, Augusto Santos Silva, şi membri ai Parlamentului. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va vizita Palatul municipalităţii Lisabona, unde va avea o întrevedere cu primarul Carlos Moedas. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Adrian Veștea a discutat cu o delegație din cadrul OCDE despre politica de dezvoltare regională și planificare strategică: Prin programele pe care le coordonăm, avem în vedere creșterea calității vieții oamenilor

Published

on

© Adrian Veștea/ Facebook

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, a discutat cu o delegație din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), condusă de Enrique Garcilazo și de secretarul de stat Luca Niculescu, despre politica de dezvoltare regională, planificare strategică și sursele de finanțare.

Vizita delegației OCDE a fost organizată în contextul procesului de aderare a României la organizație, MDLPA fiind responsabil de activitățile din domeniul dezvoltării regionale, informează ministerul prrintr-un comunicat.

”Aderarea la OCDE reprezintă o prioritate pentru Guvernul României, care se reflectă și în activitatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Astfel, MDLPA, ca minister cu atribuții în dezvoltarea regională, coeziunea teritorială, dezvoltarea urbană, locuirea și mobilitatea urbană, a efectuat pași importanți în ultima perioadă pentru aliniere la practicile de la nivel european, inclusiv la cele stabilite de către instrumentele OCDE”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veștea.

În acest context, au fost amintite inițiativele legislative precum Legea privind zonele metropolitane, Legea privind mobilitatea urbană durabilă, Politica Urbană a României, Strategia națională a locuirii pentru perioada 2022-2050, Strategia națională de reducere a riscului seismic, Strategia națională de renovare pe termen lung, Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, aflat în procedură parlamentară, dar și actualizarea normativelor tehnice și digitalizarea proceselor aferente domeniilor coordonate de minister.

Totodată, MDLPA oferă suport financiar consistent pentru autoritățile locale în vederea modernizării infrastructurii locale, atât cu fonduri europene, asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și cu fonduri de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală și prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

”Prin toate programele pe care le coordonăm, avem în vedere creșterea calității vieții locuitorilor, prin reducerea disparităților teritoriale și asigurarea accesului la serviciile publice, întărirea legăturilor urban-rurale și susținerea zonelor metropolitane, creșterea atractivității teritoriilor prin infrastructura conectivă, întărirea capacității administrative, dar și a cooperării inter-instituționale, atât cu celelalte ministere și instituții naționale, cât și multi-nivel, pentru a întări legăturile cu Agențiile de dezvoltare regională, cu consiliile județene și orașele și comunele din România. Astfel, aderarea României la OCDE ar constitui un sprijin semnificativ pentru dezvoltarea cadrului strategic și de reglementare, pentru a ne realiza prioritățile din domeniul dezvoltării regionale și urbane”, a subliniat ministrul Dezvoltării.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Marcel Ciolacu: Aderarea României la OCDE înseamnă un viitor mai bun pentru copiii noștri și siguranța că România a ales direcția corectă

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a prezidat marți Comitetul Național pentru aderarea României la OCDE, care reunește reprezentanții principalelor instituții publice centrale implicate în procesul de aderare, potrivit unui comunicat.

„Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este cel mai important obiectiv de țară după integrarea în Alianța Nord-Atlantică și în Uniunea Europeană pentru că va însemna un viitor mai bun pentru copiii noștri și siguranța că, orice decizie ar lua clasa politică, țara noastră a ales direcția corectă”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Comitetul Național a trecut în revistă evoluțiile recente ale procesului și prioritățile avute în vedere pentru perioada următoare.

Premierul Marcel Ciolacu a reamintit că procesul de aderare la OCDE sprijină eforturile Guvernului de a îmbunătăți politicile publice în domenii-cheie precum guvernanța publică și corporativă, digitalizarea, economia verde. Prim-ministrul României a evidențiat etapele parcurse în procesul tehnic de aliniere la standardele OCDE (chestionare, misiuni de evaluare), cu accent asupra evaluărilor care au debutat la nivelul Comitetelor sectoriale ale Organizației.

Șeful Executivului a amintit unul dintre rezultatele importante obținute până în prezent în procesul de aderare la Organizație, respectiv faptul că, din 22 septembrie 2023, România a devenit al 45-lea Stat Parte la Convenția privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale (Convenția anti-mită), unul dintre principalele instrumente juridice ale Organizației: Convenția reprezintă un element-cheie pentru combaterea activă a coruperii în tranzacțiile financiare internaționale, contribuind astfel la menținerea standardelor ridicate privind conduita etică.

Membrii Comitetului Național au discutat domeniile de acțiune necesare aderării la Organizație, în contextul etapelor care jalonează progresele la nivelul fiecărui Comitet sectorial OCDE în parte, în următorul an. Un element important în acest proces privește publicarea viitorului Studiu Economic de țară pentru România de către OCDE, anticipat în luna martie 2024.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a solicitat instituțiilor să asigure resursă umană dedicată  procesului de aderare la OCDE și să colaboreze cu experții organizației: „Beneficiem de un capital bun de imagine, inclusiv în dialogul direct cu statele membre OCDE. Rog atenție din partea tuturor instituțiilor în continuarea acestor etape, pentru menținerea dinamicii procesului de aderare,”, a declarat premierul.

Coordonatorul național al procesului de aderare la OCDE, secretarul de stat Luca Niculescu, a menționat că la nivelul acestei organizații este apreciat sprijinul premierului României și ritmul bun din instituțiile implicate în acest proces.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație. România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE. Informațiile sunt trimise în paralel, pentru toate domeniile generale de politici și toate Comitete sectoriale din Foaia de Parcurs, în baza metodologiei proprii fiecăruia și a programului de lucru aferent.

Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Aderarea la OCDE și sprijinul Franței pentru o decizie pozitivă privind aderarea României la Schengen, discutate de Odobescu la Paris cu omologul francez și secretarul general OCDE

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a efectuat, luni, o vizită oficială la Paris, care a inclus consultări cu ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, precum și întrevederi cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, și cu directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul consultărilor cu ministrul Catherine Colonna, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat importanța prioritară acordată de România consolidării și extinderii relației bilaterale de Parteneriat Strategic cu Franța, întemeiată pe un dialog dinamic la nivel înalt, cooperare economică și sectorială substanțiale și legături istorice și culturale puternice între cele două popoare.

În context, ministrul Luminița Odobescu a subliniat aprecierea României pentru contribuția Franței la consolidarea Flancului Estic al NATO prin desfășurarea de efective militare și prin asumarea rolului de națiune-cadru pentru Grupul de luptă desfășurat în România. Ministrul Catherine Colonna a arătat că Franța va continua să sprijine România, având în vedere mizele de securitate la nivel european și rolul important jucat de țara noastră în contextul conflictului din Ucraina.

În ceea ce privește agenda europeană, ministrul Luminița Odobescu a subliniat importanța menținerii unei implicări active și vocale din partea Franței în vederea identificării unei soluții care să conducă la adoptarea unei decizii pozitive cu privire la aderarea României la spațiul Schengen. Ministrul Catherine Colonna a exprimat întregul sprijin al Franței în vederea atingerii acestui obiectiv.

În cadrul întrevederii, a fost accentuată necesitatea avansării procesului de extindere al Uniunii Europene, atât în Vecinătatea Estică a UE, cât și în regiunea Balcanilor de Vest. Totodată, cei doi interlocutori au fost de acord că integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei reprezintă o prioritate politică majoră, obiectivul pe termen scurt fiind obținerea unei decizii pozitive până la finalul acestui an privind deschiderea negocierilor de aderare cu cele două state.

În cadrul discuțiilor a fost subliniată importanța unui angajament pe termen lung de sprijin pentru Ucraina, confruntată cu războiul brutal de agresiune al Rusiei, ca investiție strategică în securitatea regiunii și a Europei în ansamblul său. Totodată, oficialul român a subliniat  importanța acordării, în continuare, a unui sprijin european consistent Republicii Moldova.

 

Cu referire la situația din Orientul Mijlociu, ministrul Odobescu a punctat necesitatea evitării escaladării conflictului, a asigurării accesului ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, imperativul eliberării tuturor ostaticilor și al evacuării în siguranță a cetățenilor străini blocați în Gaza.

 

În cadrul întrevederii cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, ministrul Luminița Odobescu a reiterat angajamentul ferm al României față de obiectivul strategic al aderării la OCDE și continuarea eforturilor, într-un ritm susținut, în vederea alinierii la standardele și practicile Organizației.

A evidențiat implicarea României în atingerea priorităților OCDE, prin contribuții voluntare la programele regionale ale Organizației. Totodată, a pledat în favoarea sporirii cooperării OCDE cu Republica Moldova, subliniind că expertiza vastă a Organizației poate contribui la eforturile de reformă ale autorităților de la Chișinău pe calea aderării la UE.

 

În cadrul întrevederii cu directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, ministrul Luminița Odobescu a reiterat atașamentul României pentru valorile fundamentale ale organizației, inclusiv diversitatea culturală, respectarea drepturilor omului și promovarea păcii. De asemenea, a expus dorința de implicare a României în promovarea unor teme de actualitate pentru agenda UNESCO, precum etica în inteligența artificială, educația prin cultură și artă și respectiv relația dintre cultură și dezvoltarea durabilă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA1 hour ago

România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja

ROMÂNIA3 hours ago

Raport testare PISA: Elevii din România, cu mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe

CONSILIUL UE3 hours ago

România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE

CHINA3 hours ago

Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”

POLITICĂ4 hours ago

Lansarea Institutului de Studii Populare. Dan Motreanu: Istoria PNL a fost marcată de modernizarea României, alianța țării cu statele democratice, apartenența la Europa. Avem misiunea să apărăm aceste valori

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic

U.E.5 hours ago

Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

ENERGIE5 hours ago

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

COMUNICATE DE PRESĂ6 hours ago

Reprezentanții ICI București au susținut un curs de Cyber Diplomacy în cadrul Interregional CyberDrill pentru Europa și Asia-Pacific, eveniment dedicat îmbunătății capacităților de răspuns la incidente de securitate informatică

COMUNICATE DE PRESĂ6 hours ago

eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile

ROMÂNIA8 hours ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA1 day ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending