Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Președintele Portugaliei, către Klaus Iohannis: Sprijinim aderarea României la spațiul Schengen și la OCDE

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a declarat, sâmbătă, că ţara sa sprijină aderarea României la Schengen şi OCDE.

“În ceea ce priveşte Europa, trebuie să sprijinim, aşa cum am făcut-o dintotdeauna, dorinţa României de a intra în spaţiul Schengen, în acelaşi fel în care, la nivel mondial, sprijinim şi intrarea în OCDE”, a spus Marcelo Rebelo de Sousa, la Palatul Belem, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Portugaliei a subliniat că relaţiile între Portugalia şi România sunt excelente, relatează Agerpres.

El a arătat că forţele portugheze aflate în România reprezintă un exemplu de cooperare.

Şi el a anunţat că vor fi semnate două acorduri importante cu România – în domeniul energiei şi în cel al investiţiilor şi comerţului.

“Unul dintre ele în ceea ce priveşte investiţiile economice şi o prezenţă puternică a Portugaliei în România în domenii în care ducem o luptă comuna, cum este cazul economiei verzi, (…) dar şi în alte domenii foarte variate. Companiile noastre se afla în România şi sunt foarte fericite să se afle acolo. Acest lucru este foarte important”, a spus preşedintele Portugaliei.

El a mai spus că românii aflaţi în Portugalia se simt ca acasă în această ţară.

Marcelo Rebelo de Sousa a punctat şi că ţara sa este alături de Ucraina, în contextul războiul declanşat de Federaţia Rusă.

“Sprijinim şi pretenţiile de adeziune la NATO şi la Uniunea Europeană. De asemenea, sprijinim şi apartenenţa Moldovei şi a Georgiei şi care trebuie să cuprindă Balcanii de Vest”, a spus preşedintele Portugaliei.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează de vineri până luni o vizită de stat în Portugalia. Luni, şeful statului urmează să se întâlnească cu prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa, cu preşedintele Adunării Republicii, Augusto Santos Silva, şi membri ai Parlamentului. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va vizita Palatul municipalităţii Lisabona, unde va avea o întrevedere cu primarul Carlos Moedas. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Bogdan Ivan, negocieri cu Comitetul OCDE de Politici în Știință și Tehnologie de la Paris: Cel mai mare avantaj competitiv îl reprezintă mințile geniale ale românilor

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Cel mai mare avantaj competitiv al României îl reprezintă mințile geniale ale românilor, a transmis ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, care a condus delegația României în negocierile Comitetului OCDE de Politici în Știință și Tehnologie de la Paris.

 Aderarea României la OCDE este cel mai important proiect de țară de la aderarea la NATO și UE.

„Aderarea României la OCDE în domeniile știință și tehnologie a intrat de astăzi în linie dreaptă. Îi mulțumesc pentru foarte bună colaborare Secretarului de Stat în MAE, dl. Luca Niculescu, Coordonator Național pentru Procesul de Aderare a României la OCDE. De asemenea, le mulțumesc colegilor mei din MCID, Secretarului de Stat Andrei Alexandru și lui Viorel Vulturescu pentru profesionalismul cu care au pregătit portofoliul țării noastre. Inovarea și tehnologia sunt esențiale într-o lume tot mai competitivă. În această cursă, cel mai mare avantaj competitiv al României îl reprezintă mințile geniale ale românilor”, a declarat ministrul Bogdan Ivan. 

Potrivit Ministerului, „delegația României a primit cu bucurie tot suportul exprimat de miniștrii din statele membre OCDE și în mod special sprijinul doamnei lIliana Ivanova – Comisarul UE pentru inovare, cercetare, cultură, educație şi tineret, al lui Mats Persson, ministrul Cercetării și Educației din Suedia, al lui Mehmet Fatih Kacır, ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Leonore Gewessler, ministru federal austriac pentru Acțiune Climatică, Mediu, Energie, Mobilitate, Inovație și Tehnologie, al Martinei Hirayama, secretar de stat pentru Educație, Cercetare şi Inovare și nu în ultimul rând, sprijinul lui Igor Papič, ministrul sloven al Educației, Științei și Tehnologiei”.

„Țara noastră are experți care lucrează în fiecare zi pentru ca aderarea României la OCDE să fie un proces de succes, atât în cadrul MCID, cât și în MAE, în institutele naționale de cercetare-dezvoltare sau în universități. Le mulțumesc tuturor! Merită cu prisosință aprecierea noastră”, a mai declarat ministrul Bogdan Ivan la finalul întâlnirilor.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

”Dezvoltarea capacității administrative în domeniul guvernării publice”. Mircea Abrudean speră că acest proiect ”să fie o bază solidă în implementarea reformelor din PNRR, precum și în procesul de aderare la OCDE”

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului/ Facebook

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, speră că proiectul intitulat ”Dezvoltarea capacității administrative în domeniul guvernării publice – o abordare coordonată a centrului Guvernului României” să fie ”o bază solidă în implementarea reformelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, precum și în procesul de aderare la OCDE”.

”Proiectul a fost un exemplu de succes care demonstrează că se pot realiza lucruri bune în administrație, atunci când lucrăm împreună pentru un scop comun. Îmi doresc ca rezultatele acestui proiect să continue să aibă un impact pozitiv, pe termen lung, în administrația publică din România și să fie o bază solidă în implementarea reformelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, precum și în procesul de aderare la OCDE. Prin astfel de proiecte, ce nu țin tot timpul atenția publică, realizăm dezvoltare durabilă în România și vreau să le mulțumesc și să îi felicit pe toți cei implicați”, a subliniat Abrudean în cadrul conferinței de închidere a acestui proiect.

Potrivit informațiilor furnizate de Secretariatul General al Guvernului, proiectul a reprezentat un efort pentru îmbunătățirea guvernării publice în România, abordând aspecte precum dezvoltarea durabilă, guvernarea deschisă, guvernarea digitală, integritatea și inovarea în sectorul public.

Prin cele cinci componente ale proiectului au fost aduse schimbări semnificative în modul în care administrația publică funcționează și interacționează cu cetățenii dintre care:

  • Consolidarea capacității Centrului Guvernului de a coordona politici interministeriale în concordanță cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
  •  Promovarea guvernării deschise în România pentru a crește colaborarea dintre instituțiile publice și societatea civilă și pentru a asigura o guvernare mai transparentă și participativă.
  • Modernizarea administrației și îmbunătățirea serviciilor publice, prin transformare digitală.
  • Promovarea integrității în sectoare critice precum sănătatea, educația și întreprinderile publice.
  • Creșterea capacității de inovare în sectorul public, dezvoltând la nivelul Secretariatului General al Guvernului primul Laborator de inovare în sectorul public.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Comitetul pentru e-guvernare și reducerea birocrației (CERB) s-a reunit pentru a discuta recomandările unui nou raport OCDE

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului - Facebook

O nouă reuniune a Comitetului pentru e-guvernare și reducerea birocrației (CERB) a avut loc, ieri, 22 aprilie, la sediul Guvernului, prilej cu care au fost discutate recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) din raportul recent intitulat „Digital Government Review of Romania – Towards a Digitally Mature Government”.

Abrudean Mircea, secretarul general al Guvernului, președintele CERB, a subliniat necesitatea de a consolida mecanismul de coordonare și colaborare la nivelul tuturor instituțiilor publice în vederea asigurării dezvoltării și utilizării unor standarde comune pentru a sprijini și a grăbi proiectarea promovarea și dezvoltarea unui ecosistem robust și durabil de infrastructură digitală guvernamentală.

România se află în proces de aderare la OCDE. Țara noastră a devenit stat candidat la această organizație în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

România a depus în decembrie 2022 Memorandumul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, țara noastră se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

      Citiți și: Negociatorul șef al României pentru OCDE: 2026, anul în care țara noastră poate intra în acest ”club prestigios, al statelor democratice cu economii dezvoltate”
 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL2 hours ago

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

SUA3 hours ago

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

EDUCAȚIE3 hours ago

Rectorul Universității din București: Rolul universităților este să producă elite. Dacă România și R. Moldova doresc guvernanți competenți în viitor, datoria este să susțină universitățile de top

ROMÂNIA4 hours ago

ICI București, prezent la evenimentul de diseminare a rezultatelor Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate CF SEDSS

ROMÂNIA4 hours ago

Digitalizarea în România, conform Eurostat: Țara noastră, codașă la multe capitole privind transformarea digitală, dar este fruntașă când vine vorba de numărul femeilor angajate în domeniul TIC

NATO7 hours ago

Klaus Iohannis și Justin Trudeau au discutat despre viitorul summit NATO și acțiuni comune România – Canada în calitate de aliați

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Ursula von der Leyen, invitată de Macron la o reuniune trilaterală la Paris cu Xi Jinping, la prima vizită a președintelui chinez în Europa după cinci ani

REPUBLICA MOLDOVA17 hours ago

“R. Moldova este pe o cale istorică spre UE”: Charles Michel și Maia Sandu au discutat despre lansarea oficială a negocierilor de aderare

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO22 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL6 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending