Prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Martin Selmayr, secretarul general al Comisiei Europene și Clara Alberola, șef de Cabinet al președintelui CE, aflați în vizită în România

Prim-ministrul Viorica Dăncilă i-a primit ieri la Palatul Victoria pe Martin Selmayr, secretarul general al Comisiei Europene și pe Clara Martinez Alberola, șefa de Cabinet al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Foto: Guvernul României

Vizita înalților funcționari europeni în România survine în contextul în care România va prelua la 1 ianuarie 2019 ștafeta președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de la Austria. Vizita este înscrisă în calendarul dens de dialog al Guvernului României cu partenerii europeni, state membre sau instituții europene, din semestrul al doilea al acestui an.

În cadrul întâlnirii cu oficialii europeni, ”premierul Dăncilă a trecut în revistă stadiul avansat al procesului intern de pregătire a viitoarei președinții a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în primele șase luni ale anului viitor și a arătat aprecierea pentru sprijinul oferit de Comisia Europeană. Cu acest prilej, Viorica Dăncilă a reafirmat angajamentul României de a asigura o președinție eficientă și pragmatică a Consiliului Uniunii Europene, capabilă să răspună provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană în această perioadă”, este menționat într-un comunicat al Guvernului României.

Foto: Guvernul României

”Premierul Dăncilă a reamintit obiectivul asumat de România de a pune cetățeanul european în prim-planul activității sale, pe perioada exercitării președinției Consiliului Uniunii Europene, într-un efort coerent de a răspunde, prin rezultatele pe care le vom obține, așteptărilor celor peste 500 milioane de locuitori ai Uniunii. De asemenea, prim-ministrul a punctat necesitatea menținerii unității statelor membre, idee ce se regăsește și în motto-ul Președinției României la Consiliul UE: <<Coeziunea, o valoare comună europeană>>”, mai este menționat în documentul amintit mai sus.

În cadrul discuțiilor, a fost evocat contextul particular în care România își va exercita mandatul, marcat de dezbaterea privind viitorul Europei, momentul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, negocierile referitoare la viitorul Cadru Financiar Multianual, dar și organizarea alegerilor europarlamentare, programate pentru luna mai a anului 2019.

Foto: Guvernul României

Conform Executivului, secretarul general al Comisiei Europene, Martin Selmayr, și Clara Martinez Alberola, șeful de cabinet al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au apreciat stadiul pregătirilor făcute la nivelul Guvernului pentru preluarea și exercitarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Întâlnirea prim-ministrului cu înalții funcționari europeni a fost urmată de o reuniune a membrilor Guvernului dedicată pregătirii președinției României la Consiliului Uniunii Europene, la care oficialii europeni au fost invitați să participe. În cadrul acesteia, ca și pe parcursul discuțiilor care au urmat în seria de întâlniri separate ale reprezentanților Comisiei Europene cu o parte a membrilor Guvernului României, au fost abordate principalele dosare europene aflate în negociere la nivel comunitar, care se vor regăsi pe agenda președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Citiți și: 

Secretarul general al Comisiei Europene, Martin Selmayr, prezent la reuniunea guvernului pentru pregătirea președinției României la Consiliul UE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.