Connect with us

NEWS

Prima vizită a unui ministru român de Externe în Turkmenistan după 7 ani: România este poarta de intrare a Turkmenistanului în Europa

Published

on

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat luni, 14 septembrie 2015, o vizită la Ashgabat, în Turkmenistan. Este prima vizită a unui ministru român de externe în Turkmenistan în ultimii şapte ani.

Vizita a avut ca principal obiectiv dinamizarea dialogului şi a cooperării bilaterale, cu accent pe colaborarea economică în domeniile stabilite de documentele semnate la cel mai înalt nivel, care stabilesc relațiile româno-turkmene la nivel de parteneriat: Declaraţia Comună Prezidenţială din iulie 2009 și Planul de Acţiune pentru implementarea Declaraţiei Comune Prezidenţiale, din octombrie 2012. De asemenea, această vizită confirmă atenția prioritară pe care diplomația română o acordă Vecinătății Estice a UE și Asiei Centrale, ca regiune strategică, îndeosebi pentru cooperarea economică și energetică.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis CaleaEuropeana.ro, programul vizitei a cuprins consultări ale șefului diplomaţiei române cu Raşid Meredov, vicepremier și ministru al afacerilor externe, şi o întrevedere cu preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdâmuhamedov.

aurescuÎntâlnirea cu preşedintele turkmen i-a oferit ministrului Bogdan Aurescu ocazia de a aborda aspecte privind extinderea dialogului politic şi a cooperării economice româno-turkmene. Ministrul afacerilor externe a subliniat importanţa pe care România o acordă dezvoltării relaţiilor bilaterale, care au potențial strategic.

Şeful diplomaţiei române a accentuat faptul că este necesară impulsionarea schimburilor comerciale și concretizarea proiectelor de afaceri de care sunt interesați agenții economici români în Turkmenistan. Totodată, a reiterat importanţa realizării proiectului comun de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, precum şi a diversificării cooperării în domeniul energiei. Au fost evocate proiectele de interes pentru România – între care și Conducta Transcaspică – ca parte integrantă a Coridorului Sudic, inclusiv în contextul dezvoltării interconectorului AGRI. Președintele turkmen a subliniat importanța pe care țara sa o acordă României, pe care o consideră poarta de intrare a Turkmenistanului în Europa, referindu-se la oportunitățile de cooperare între portul Constanța și porturile turkmene de la Marea Caspică. De asemenea, a menționat potențialul pe care îl are proiectul AGRI pentru eventuala livrare a gazelor turkmene spre Europa.  

În cadrul discuţiilor cu ministrul turkmen de externe, Raşid Meredov, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat deschiderea României pentru extinderea cooperării bilaterale în toate domeniile de interes comun, cu precădere în ceea ce priveşte cooperarea economică, în domeniile energiei şi transporturilor. A subliniat că tendința de creștere, din ultimii doi ani, a schimburilor bilaterale trebuie încurajată în continuare, inclusiv prin organizarea unei noi sesiuni anul viitor a Comisiei Mixte Economice, împreună cu un Forum de Afaceri bilateral.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța valorificării instrumentelor bilaterale pentru consolidarea cooperării româno-turkmene în domeniul transporturilor. Maximizarea avantajelor care decurg din accesul României și Turkmenistanului la Marea Neagră, respectiv la Marea Caspică, este deosebit de importantă pentru realizarea coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, proiect co-iniţiat de România şi Turkmenistan. Şeful diplomaţiei române a arătat că există premise bune de concretizare a proiectului plecând de la conexiunea deja funcțională peste Marea Neagra, a transportului de feribot între Constanta și Batumi, inaugurată în octombrie 2014.

Bogdan Aurescu și Rașid Meredov au discutat și despre perspectivele negocierilor privind Conducta Transcaspică, proiect care ar putea contribui la alimentarea cu gaz a gazoductului AGRI, respectiv despre stadiul procesului de delimitare maritimă în Marea Caspică.

Cei doi miniștri au convenit, de principiu, să fie organizate până la finalul anului reuniuni ale grupurilor de lucru privind energia și transporturile din cadrul Comisiei Mixte Economice, pentru a stimula cooperarea concretă în aceste domenii.

Ministrul român al afacerilor externe a mai exprimat sprijinul pentru aprofundarea cooperării Turkmenistanului cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul oferit de Strategia UE revizuită pentru Asia Centrală, pe dimensiunea dialogului de securitate şi în ceea ce privește proiectele ce vizează dezvoltarea, stabilitatea şi securitatea la nivel regional.

De asemenea, a precizat că România încurajează cooperarea regională între statele Asiei Centrale, în special în contextul evoluțiilor securitare legate de Afganistan. În cadrul discuţiei privind Afganistanul, partea română a evocat menţinerea angajamentului faţă de acest stat şi necesitatea cooperării pentru atingerea scopului comun al statelor europene, Uniunii Europene şi actorilor regionali de asigurare a stabilităţii și securităţii acestei ţări.

Ministrul român de externe a prezentat pe scurt evoluțiile legate de aplicarea Acordurilor de la Minsk privind Ucraina și a reiterat respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, ca poziţie principială a României.

Ambii miniștri de externe au apreciat cooperarea româno-turkmenă în cadrul multilateral, cu precădere la nivelul ONU. Cei doi oficiali au avut și un schimb de opinii asupra implicațiilor la nivel regional ale acordurilor semnate la Viena, la 14 iulie 2015, privind dosarul nuclear iranian.

Au fost evidenţiate interesele împărtășite de cele două părţi în ceea ce priveşte combaterea terorismului la nivel global, cu accentuarea necesităţii combaterii radicalizării. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat inițiativa lansată de România şi susținută de Spania privind instituirea unei Curţi Internaționale împotriva Terorismului. Partea turkmenă şi-a exprimat interesul faţă de acest subiect în actualul context mondial de securitate.

Cu prilejul consultărilor, cei doi miniștri au semnat Planul de Acțiuni între cele două ministere ale afacerilor externe pentru perioada 2015-2016. Documentul este un instrument concret de cooperare între cele două diplomații, care prevede o serie de consultări la diverse niveluri în domeniul securității energetice, inclusiv al livrării de gaze naturale turkmene către Europa, în domeniul cooperării multilaterale, al problematicii bilaterale, regionale și al afacerilor europene, în domeniul consular și al afacerilor juridice, inclusiv dreptul mării.

Programul vizitei în Turkmenistan mai prevede susținerea de către ministrul român de externe a unei prelegeri studenților Universității Internaționale pentru Științele Umaniste și Dezvoltare. Bogdan Aurescu va prezenta evaluările și prioritățile politicii externe românești în actualul mediu internațional complex, caracterizat de crize diverse, atât în Vecinătatea Estică a UE, cât și în cea Sudică şi va pune accent pe necesitatea combaterii centurii de instabilitate din jurul Europei și proiectării de stabilitate, securitate și prosperitate. Ministrul afacerilor externe le va vorbi studenților și despre potențialul și perspectivele pozitive ale dezvoltării relațiilor de parteneriat dintre România și Turkmenistan, cu accent pe importanța României ca poartă de acces a Turkmenistanului, din punct de vedere economic, spre Europa Centrala și de Vest.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NEWS

Europa ar putea folosi rachetele companiei SpaceX după golul lăsat de rachetele rusești Soyuz. Directorul general ESA: Războiul din Ucraina a arătat că suntem prea dependenți de Rusia

Published

on

© Agence spatiale européenne (ESA), 2016/Source: EC - Audiovisual Service

Agenția Spațială Europeană (ESA) a demarat discuțiile preliminare cu compania americană SpaceX, a miliardarului Elon Musk, pentru utilizarea rachetelor sale, după ce conflictul din Ucraina a blocat accesul Occidentului la rachetele rusești Soyuz, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Aş spune că sunt două opţiuni şi jumătate pe care le discutăm. Una este în mod clar SpaceX. Cealaltă ar putea fi Japonia”, a declarat Josef Aschbacher, directorul-general al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). ”Japonia aşteaptă zborul inaugural al următoarei sale generaţii de rachete. O altă opţiune ar putea fi India”, a adăugat Aschbacher.

Acesta a apreciat că ”SpaceX este mai operaţională decât celelalte şi cu siguranţă una din variantele de rezervă pe care le analizăm”.

În urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina, clienții care au întrerupt colaborarea cu sectorul aerospațial rusesc s-au reorientat către compania Elon Musk.

Directorul ESA a subliniat că războiul din Ucraina a demonstrat că strategia de cooperare, veche de câteva decenii, a Europei cu Rusia în domeniul livrărilor de gaze şi alte domenii, precum spaţiul, nu mai funcţionează. ”Acesta a fost un semnal de alarmă că am fost mult prea dependenţi de Rusia. Şi cu acest semnal de alarmă sperăm că îi va face pe decidenţi să îşi dea seama, ca şi mine, că trebuie să consolidăm capabilităţile şi independenţa Europei”, a spus Josef Aschbacher.

Până acum, Europa a depins de racheta italiană Vega pentru lansarea în spaţiu a încărcăturilor mici, de racheta Soyuz pentru încărcăturile medii şi de racheta Ariane 5 pentru misiunile grele. Vega C, următoarea generaţie de rachete Vega, şi-a făcut debutul luna trecută în timp ce prima lansare a rachetei Ariane 6, care va succeda Ariane 5, a fost amânată pentru 2023.

Aschbacher a spus că un calendar mai clar cu privire la Ariane 6 va fi disponibil în luna octombrie. Abia atunci ESA va finaliza un plan de rezervă care va fi prezentat, în luna noiembrie, miniştrilor din cele 22 state membre ale agenţiei.

La mijlocul lunii februarie, Comisia Europeană a prezentat o serie de inițiative pe care le va coordona în domenii critice pentru apărarea și securitatea din cadrul UE.

Printre aceste inițiative se numără și consolidarea dimensiunii de apărare a activităților spațiale la nivelul UE prin promovarea abordării de tip ”dublă utilizare începând cu momentul conceperii” pentru infrastructurile spațiale ale UE, cu scopul de a oferi noi servicii reziliente care să răspundă nevoilor guvernamentale, inclusiv în domeniul apărării.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Emmanuel Macron și Boris Johnson subliniază importanța de a continua ”să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar”: Cooperarea bilaterală a ”făcut diferenţa în multe probleme internaţionale”

Published

on

© UK Prime Minister/ Facebook

Președintele francez, Emmanuel Macron, și premierul britanic demisionar, Boris Johnson, au salutat marți, în cursul unei discuții telefonice, cooperarea lor din ultimii ani și au punctat importanța de a continua ”să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar”, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Aceștia au discutat, de asemenea, despre criza alimentară provocată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Cei doi lideri și-au reiterat sprijinul pentru eforturile europene de a permite exportul pe cale rutieră și fluvială, în cadrul <<coridoarelor de solidaritate>>”, este menționat într-un comunicat al Palatului Elysee.

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al Downing Street a informat că cei doi ”s-au felicitat reciproc pentru prietenia și camaraderia lor” și au apreciat că a lor cooperare bilaterală ”a făcut diferența în multe probleme internaționale”.

”Aceștia au fost de acord că eforturile britanice și franceze de a instrui și echipa trupele ucrainene fac o diferență semnificativă în război și că nu se poate permite instalarea unei oboseli în Occident cu privire la război”, mai este menționat într-un comunicat al Downing Street.

Emmanuel Macron, aflat în vacanţă la Fort Brégançon, în sudul Franţei, şi Boris Johnson s-au declarat, de asemenea, ”convinşi că relaţia bilaterală va continua să se consolideze în anii următori”.

Un summit este prevăzut între cele două ţări în următoarele luni, dar Boris Johnson nu va mai fi atunci în funcţie.

În pofida discuției cordiale, relația dintre cei doi lideri a cunoscut piscuri și văi de-a lungul timpului ca urmare a disputelor alimentate de Brexit, cu precădere în aceea ce privește pescuitul.

Premierul britanic a demisionat la începutul lui iulie după luni de scandaluri. Membrii Partidului Conservator votează în august pentru desemnarea succesorului acestuia care va fi cunoscut la 5 septembrie. Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, este considerată favorită în faţa fostului ministru de finanţe.

Continue Reading

NEWS

Emmanuel Macron îl asigură pe Volodimir Zelenski: Crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina nu vor rămâne nepedepsite

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Președintele francez, Emmanuel Macron, a dat asigurări că țara sa este hotărâtă să asigure că crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina nu vor rămâne nepedepsite, reconfirmând intenția Parisului de a dona un laborator mobil de analize ADN autorităților de la Kiev, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Liderul francez a avut luni o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, în cadrul căreia a salutat plecarea primei nave cu un transport de cereale din Odesa și a subliniat că Europa va continua să contribuie la facilitarea exporturilor de cereale ucrainene atât pe mare, cât și pe uscat.

În cursul acestei convorbiri telefonice, care a durat o oră şi jumătate, preşedintele francez şi-a ”reafirmat sprijinul pentru poporul ucrainean şi rezistenţa acestuia”, reiterându-şi ”hotărârea de a asigura” că ”crimele de război” care ”s-au înmulţit” nu vor ”rămâne nepedepsite”, a indicat Palatul Elysee, citat de AFP.

La rândul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a punctat că țara sa duce ”un război împotriva unui stat terorist”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale ucrainene.  

Liderul de la Kiev a remarcat deciziile luate de Franța în ceea ce privește furnizarea de noi arme moderne, precum și asistența oferită în domeniul apărării.

Părțile au convenit să coordoneze acțiunile viitoare privind furnizarea de asistență de securitate Ucrainei atât de către Franța, cât și de către alți parteneri internaționali, în special în ceea ce privește satisfacerea nevoilor prioritare ale luptătorilor ucraineni în materie de arme moderne.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA16 mins ago

Mai multe proiecte ale Transgaz au fost transmise către BEI în vederea finanțării. Ministrul Energiei: Investim în dezvoltarea sistemului național de transport al gazelor naturale

Daniel Buda1 hour ago

Comisia Europeană, după interpelarea eurodeputatului Daniel Buda: Lucrăm la abordări pe termen mediu și lung pentru a reduce dependența de îngrășămintele agricole din Rusia

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele Camerei Deputaților și ministrul Apărării, în vizită la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Marcel Ciolacu i-a asigurat pe militari de sprijinul său necondiționat pentru Armata României

U.E.2 hours ago

Liderii instituțiilor UE, ”consternați” de atacul asupra scriitorului Salman Rushdie: Libertatea de gândire este unul dintre cele mai prețioase drepturi

ROMÂNIA18 hours ago

Transgaz a primit undă verde din partea Ministerului Energiei pentru construirea conductei de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa

U.E.20 hours ago

Ursula von der Leyen și Roberta Metsola, mesaj de Ziua Internațională a Tineretului: UE va fi mai puternică dacă le permitem tinerilor să devină promotorii schimbării

ROMÂNIA20 hours ago

Ziua Internațională a Tineretului. Nicolae Ciucă: Când ne-am asumat guvernarea, ne-am asumat și responsabilitatea pentru viitorul tinerilor

NEWS21 hours ago

Europa ar putea folosi rachetele companiei SpaceX după golul lăsat de rachetele rusești Soyuz. Directorul general ESA: Războiul din Ucraina a arătat că suntem prea dependenți de Rusia

COMISIA EUROPEANA22 hours ago

UE a alocat încă 4 mil. euro Ugandei pentru a ajuta această țară să facă față fluxului de noi refugiați din Congo

U.E.23 hours ago

Cancelarul german respinge propunerea de eliminare a vizelor turistice pentru cetățenii ruși și promite Ucrainei suplimentarea ajutorului militar

ROMÂNIA2 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

Team2Share

Trending