Ne dorim ca cetățenii din fiecare oraș să aibă acces la o viață de valitate și o administrație publică eficientă, a transmis primarul Emil Boc în cadrul dezbaterii publice ”Cum dezvoltăm inteligent și durabil marile orașe?”, organizată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Primarul Clujului a punctat astfel că este nevoie de o reformă a administrațiilor publice din România și a zonelor metropolitate a marilor municipalități pentru ca acest deziderat să fie atins.
”Obiectivul este menținerea în România a forței de muncă prin salarii bine plătite și o calitate a vieții apropiată de cea din Uniunea Europeană. Tendința de urbanizare nu va putea fi oprită: la nivel mondial, până în 2050, ⅔ din populație va locui în zonele urbane, la fel cum se întâmplă și în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. România are așadar o șansă istorică – 80 de miliarde de euro pentru două programe: <<Cadrul financiar multianual>> și <<Planul Național de Redresare și Reziliență>>. Ne dorim o reformă administrativă prin care putem avea o viziune integrată, astfel încât orașele să aibă oportunitatea de a se dezvolta durabil, urmând modelul Verde.Digital.Rezilient, utilizat deja de marile orașe europene”, a menționat Emil Boc.
Primarul Clujului consideră că, pentru componenta verde este important ca municipalitățile să se axeze pe proiecte pentru mobilitate durabilă, cu vehicule electrice fără emisii: autobuze electrice, troleibuze, tramvaie și metrou. ”De asemenea, trebuie să avem în vedere lucrări de infrastructură precum parkinguri verzi, dar și creșterea suprafeței de zone verzi și a parcurilor de la nivelul municipiilor. Componenta digitală este de asemenea o axă prioritară de dezvoltare: este nevoie de interconectarea bazelor de date, de asigurarea unui mediu propice pentru educația online și pentru obținerea aptitudinilor digitale necesare. Inovarea și creșterea capacității de inovare este de asemenea un factor cheie pentru o dezvoltare durabilă”, a mai spus Boc.
În încheiere, Emil Boc a transmis câteva direcții clare pentru Planul Național de Redresare și Reziliență:
– reforma pentru transportul din municipii: bandă unică pentru transportul în comun, eficientizarea transportului nemotorizat: piste pentru biciclete
– dezvoltare prin concepte smart
– reabilitare energetică pentru locuințele și unitățile de stat: școli, spitale
– stabilirea unui echilibru între granturi și credit
– găsirea unor instrumente care pot majora sumele de bani pe care municipiile să le folosească în proiectele de dezvoltare
– stabilirea termenelor specifice pentru achizițiile publice
– detalii pentru orizonturile de abordare: regulamente/ legi europene
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat la 29 ianuarie consultările între ministere, în plan tehnic, pe grupuri de lucru pe domenii, pentru identificarea priorităților și proiectelor care vor fi incluse în versiunea actualizată a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Discuțiile tematice zilnice, între reprezentanții ministerelor, pe cele 10 grupuri de lucru stabilite pe domenii au început la 1 februarie. Acestea se vor desfășura până pe 19 februarie, în două runde, după care vor fi integrate propunerile pentru Planul actualizat.