Connect with us

CONSILIUL UE

Primul acord comercial bilateral semnificativ între UE și China, adoptat. Pălinca și salamul de Sibiu, printre produsele românești care obțin protecție pe piața chineză

Published

on

© European Council - Twitter

Consiliul UE a adoptat astăzi deciziile privind semnarea acordului dintre Uniunea Europeană și guvernul Republicii Populare Chineze privind indicațiile geografice, fiind primul acord comercial bilateral semnificativ semnat între UE și China, se arată în comunicatul oficial al Consiliului, remis Caleaeuropeană.ro

Astfel, se va asigura că 100 de de produse agroalimentare din UE cu „indicații geografice”, precum Mozzarella di Bufala Campana, vinul Languedoc, Polska Wódka sau Elia Kalamatas obțin protecție pe piața chineză.

De asemenea, 100 de produse chinezești vor fi protejate în UE, asigurând astfel respectarea reciprocă a celor mai bune dintre ambele tradiții agricole.

România este și ea înscrisă pe această listă cu următoarele produse: pălincă, vinurile Cotnari, Dealu Mare, Murfatlar, Recaș, Târnave, Țuică Zetea de Medieșu Aurit, Vinars Murfatlar, Vinars Târnave și salam de sibiu.

Produsele europene cu indicație geografică sunt recunoscute în întreaga lume pentru calitatea lor. Deoarece au încredere în originea și autenticitatea acestor produse, consumatorii sunt dispuși să plătească un preț mai mare, recompensând astfel fermierii.

China este a doua destinație pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, care reprezintă o valoare de 12,8 miliarde de euro (în perioada de 12 luni cuprinsă între septembrie 2018 și august 2019). Este, de asemenea, a doua destinație a exporturilor UE de produse protejate ca indicații geografice, reprezentând 9 % din valoarea lor, aici fiind incluse vinurile, produsele agroalimentare și băuturile spirtoase.

Piața chineză este o piață cu un puternic potențial de creștere pentru alimentele și băuturile europene, cu o clasă de mijloc în creștere, cu un gust pentru produse europene emblematice, autentice și de înaltă calitate. Aceasta dispune, de asemenea, de un sistem de indicații geografice propriu, bine stabilit, cu specialități pe care consumatorii europeni vor putea să le descopere acum datorită acestui acord.

Lista UE a indicațiilor geografice care urmează să fie protejate în China include produse precum Cava, Champagne, Feta, Irish Whiskey, Münchener Bier, Ouzo, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma și Queso Manchego. Dintre produsele chinezești, lista include, de exemplu, Pixian Dou Ban (pastă de fasole Pixian), Anji Bai Cha (ceai alb Antji), Panjin Da Mi (orez Panjin) și Anqiu Da Jiang (ghimbir Anqiu).

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

COMISIA EUROPEANA

Ambasadorul Rusiei la Bruxelles, convocat de instituțiile UE după interdicțiile impuse unor oficiali europeni: Federaţia Rusă a ales calea confruntării. UE își rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate

Published

on

© European Union 2021

Ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană a fost convocat luni la instituţiile europene după decizia Moscovei de a sancţiona opt oficialităţi europene, între care şi pe preşedintele Parlamentului European şi pe un vicepreședinte al Comisiei Europene, a anunţat luni Serviciul European de Acțiune Externă, brațul diplomatic al Uniunii Europene.

La discuția cu ambasadorul Federației Ruse la Uniunea Europeană, Vladimir Chizhov, secretarul general al Comisiei Europene, Ilze Juhansone, și secretarul general al Serviciului Europeană de Acțiune Externă, Stefano Sannino, au condamnat decizia Rusiei de a interzice intrarea pe teritoriul Federației Ruse a opt cetățeni ai Uniunii Europene, informează SEAE într-un comunicat.

Ambasadorul Chizhov a fost informat despre respingerea puternică și condamnarea fermă de către instituțiile UE și statele membre ale UE cu privire la această decizie, care a fost pur motivată politic și nu are nicio justificare legală.

Secretarii generali Juhansone și Sannino au adus în discuție și expulzarea de către Rusia a unor diplomați cehi și de ordinul executiv al Federației Ruse a așa-numitelor „state neprietenoase”, exprimându-și îngrijorarea gravă pentru impactul cumulativ al tuturor acestor decizii asupra relațiilor dintre UE și guvernul Federației Ruse.

Aceștia au menționat, de asemenea, că UE își rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate ca răspuns.

Rusia a interzis vinerea trecută intrarea pe teritoriul său a opt oficialităţi europene, printre care preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, care este şi comisar european pentru valori şi transparenţă, procurorul Berlinului, Jorg Raupach, şi deputatul francez Jacques Maire – raportor special pe subiectul otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Uniunea Europeană a condamnat această decizie anunţată după adoptarea de către Parlamentul European a unei rezoluţii care denunţa acţiunile Rusiei şi cerea impunerea de sancţiuni economice şi politice.

“UE îşi rezervă dreptul de a lua măsurile corespunzătoare în replică la decizia autorităţilor ruse”, au avertizat vineri preşedinţii a trei instituţii ale UE – Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul.

“Federaţia Rusă a ales calea confruntării în loc să caute să inverseze traiectoria negativă a relaţiilor UE-Rusia”, au deplâns sâmbătă statele membre, într-o declaraţie publicată în numele lor de către Josep Borrell.

Reacţia UE va fi discutată de miniştrii afacerilor externe şi va fi inclusă pe ordinea de zi a summitului european din 25 mai, a declarat pentru AFP un diplomat european. 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Statele membre ale UE sunt pregătite de negocieri cu PE privind Rezerva de ajustare la Brexit în valoare de 5 mld. de euro

Published

on

© Calea Europeană/ Zaim Diana

Statele membre ale UE au aprobat joi, 29 aprilie, poziția Consiliului cu privire la un fond de cinci miliarde de euro destinat să atenueze impactul imediat al retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană, informează un comunicat.

După ce Parlamentul European își va aproba poziția, co-legiuitorii vor purta discuții cu privire la proiectul de regulament. Obiectivul este de a ajunge la un acord înainte de vacanța de vară, astfel încât prima tranșă să poată fi plătită înainte de sfârșitul anului.

Fondul, cunoscut sub numele de rezerva de ajustare la Brexit, se va concentra asupra regiunilor, zonelor și sectoarelor celor mai afectate din UE și va fi utilizat pentru a acoperi o serie de măsuri, cum ar fi compensarea întreprinderilor pentru pierderile comerciale, păstrarea locurilor de muncă și instituirea de controale vamale în porturi.

„Rezerva urmărește să sprijine toate statele membre pentru a contracara consecințele negative ale retragerii Regatului Unit. Într-un spirit de solidaritate, ne angajăm să ajutăm regiunile, întreprinderile și cetățenii europeni, și în special comunitățile cele mai afectate, să facă față provocărilor fără precedent ale Brexitului”, a declarat Augusto Santos Silva, ministru de stat și al afacerilor externe al Portugaliei, care deține președinția Consiliului.

Poziția Consiliului susține o perioadă de patru ani, de la 1 ianuarie 2020 până la 31 decembrie 2023, ceea ce înseamnă că cheltuielile suportate în această perioadă ca urmare a Brexitului pot fi acoperite integral sau parțial.

Întrucât consecințele economice ale retragerii Regatului Unit sunt multiple și imprevizibile, proiectul de regulament de instituire a rezervei oferă o listă orientativă și neexhaustivă de măsuri eligibile.

Lista include, printre altele, asistență pentru întreprinderi și comunități de pescari, programe de muncă pe termen scurt și programe de reconversie profesională, controale la frontieră, vamale, sanitare și fitosanitare, colectarea impozitelor indirecte și reintegrarea resortisanților UE care au părăsit Regatul Unit ca urmare a retragerii.

Indiferent de măsurile pe care statele membre decid să le ia, acestea trebuie să fie direct legate de atenuarea consecințelor negative ale Brexitului pentru a se califica pentru finanțare.

Alocarea
În conformitate cu politica de consolidare a coeziunii în întreaga UE, metoda de alocare ține seama de impactul inegal al Brexitului asupra diferitelor regiuni și sectoare.

În conformitate cu poziția Consiliului, toate cele cinci miliarde de euro ( la prețurile din 2018) vor fi alocate în avans în mod provizoriu. Partea care revine fiecărui stat membru este determinată de trei factori principali: valoarea peștelui capturat în zona economică exclusivă a Regatului Unit, importanța comerțului cu Regatul Unit și un factor legat de populația regiunilor maritime de frontieră cu Regatul Unit.

În total, 600 de milioane de euro vor fi alocate în funcție de factorul legat de pescuit, 4,150 miliarde de euro în funcție de comerț și 250 de milioane de euro în temeiul factorului legat de regiunile maritime de frontieră.

Patru miliarde de euro, sau 80% din rezervă, vor fi plătite ca prefinanțare în trei tranșe, în 2021, 2022 și 2023. Restul de un miliard de euro va fi pus la dispoziție în 2025, iar modul în care va fi împărțit va depinde de modul în care statele membre vor fi cheltuit finanțarea în anii precedenți, luând în considerare, de asemenea, orice sume neutilizate.

Fondul de cinci miliarde de euro a fost convenit anul trecut de liderii UE ca parte a bugetului 2021-2027.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Conferința privind viitorul Europei va fi inaugurată la Strasbourg pe 9 mai, de Ziua Europei

Published

on

© European Parliament

După lansarea cu succes a platformei digitale, Comitetul Executiv al Conferinței privind viitorul Europei a aprobat vineri proiectul de program al evenimentului de inaugurare în format hibrid de pe 9 mai de la Strasbourg, care va avea loc de Ziua Europei.

Acesta va fi transmis live și va permite participarea de la distanță a cetățenilor, precum și intervenții ale președinților celor trei instituții UE, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

De asemenea, reprezentanții Parlamentului European, Consiliului și Comisiei au aprobat regulamentului de procedură al conferinței, care stabilește regulile referitoare la participarea cetățenilor la grupurile de dezbatere și relația cu principiile și domeniul conferinței. Fiecare grup va cuprinde 200 de cetățeni și va include cel puțin o femeie și un bărbat din fiecare stat membru. Cetățenii vor fi aleși aleatoriu, pentru a înființa grupuri reprezentative pentru diversitatea UE, în ceea ce privește originea geografică, sexul, vârsta, profilul socio-economic și nivelul de educație. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani vor reprezenta o treime din fiecare grup.

A avut loc, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la regulile după care se vor desfășura sesiunile plenare ale conferinței, urmând ca la următoarea întrunire să se ajungă la un acord.

Guy Verhofstadt, copreședinte al comitetului executiv, reprezentând Parlamentul European, a declarat: „Pregătim terenul pentru a obține cât mai multă interacțiune posibilă între cele două elemente inițiale ale conferinței – platforma și grupurile de dezbatere. Următorul pas este să punem baza sesiunii plenare, care să reflecte diversitatea de opinii din Europa și care să preia ideile și sugestiile cetățenilor, aspect de care depinde succesul conferinței.”

Secretarul de stat pentru afaceri europene din Guvernul Portugaliei și copreședinte, reprezentând Președinția Consiliului UE, Ana Paula Zacarias, a declarat: „Gradul de participare la platforma digitală a conferinței în ultimele zile a fost cu adevărat impresionant. Cetățenii răspund apelului nostru la participare și este momentul să trecem mai departe și punem această conferință în mișcare.”

Dubravka Šuica, vicepreședinte pentru democrație și demografie al Comisiei Europene, și copreședinte al comitetului executiv a declarat: „Această conferință este despre implicarea și responsabilizarea cetățenilor. Pentru noi, cetățenii sunt cel mai important element din orice reflecție cu privire la conferință. Fie că sunt pro-europeni, fie că sunt sceptici, vrem să îi ascultăm, pentru a putea răspunde preocupărilor lor.”


Citiți și

Instituțiile UE au lansat platforma digitală a Conferinței privind viitorul Europei în toate cele 24 de limbi oficiale. Cetățenii sunt invitați să contribuie la conturarea propriului viitor și a viitorului Europei

Conferința privind viitorul Europei: Platforma digitală pentru cetățeni va fi lansată la 19 aprilie. Evenimentul inaugural ar putea avea loc pe 9 mai, de Ziua Europei

Moment istoric la Bruxelles: Instituțiile UE au semnat declarația comună pentru Conferința privind Viitorul Europei – un dialog cu cetățenii pentru construirea unei Europe mai reziliente

Eurobarometru “Viitorul Europei”: Românii, cetățenii din UE cu cel mai scăzut nivel de sprijin pentru lansarea Conferinței privind viitorul Europei

Surse europene: Statele UE au adoptat o declarație comună prin care lansează Conferința privind viitorul Europei; Portugalia vrea ca debutul Conferinței să fie pe 9 mai, de Ziua Europei


Următoarea reuniune a comitetului executiv este programată să aibă loc pe 9 mai, la Strasbourg. Cu toate acestea, ar putea fi programate reuniuni suplimentare în săptămânile de dinainte.

Comitetul executiv este alcătuit din reprezentanți ai celor trei instituții (Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană), pe picior de egalitate. Acesta supraveghează activitatea, procesul și organizarea conferinței.

Reprezentanții COSAC (parlamentele naționale) participă în calitate de observatori la toate reuniunile comitetului executiv. Sunt invitați, de asemenea, reprezentanți ai Comitetului Regiunilor, ai Comitetului Economic și Social European și ai partenerilor sociali, tot în calitate de observatori.

Platforma digitală multilingvă este complet interactivă: participanții pot interacționa și discuta propunerile lor cu cetățeni din toate statele membre, în cele 24 de limbi oficiale ale UE. Persoane din toate categoriile sociale și în număr cât mai mare sunt încurajate să contribuie prin intermediul platformei la conturarea viitorului lor și să contribuie la promovarea acestui demers pe rețelele sociale, folosind hashtagul #ViitorulItiApartine.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

COMISIA EUROPEANA17 mins ago

Lucian Bode, întâlnire la Bruxelles cu doi comisari europeni: Am toată încrederea că proiectele de investiții prin PNRR propuse de Ministerul de Interne vor beneficia de sprijinul partenerilor europeni

POLITICĂ24 mins ago

Cristian Diaconescu, despre cazul uciderii ursului Arthur: România este un stat UE, iar astfel de acțiuni se subsumează directivei UE privind conservarea faunei sălbatice

NATO16 hours ago

A început Defender Europe 2021, cel mai mare exercițiu militar SUA în Europa din ultimii 25 de ani, care va avea loc și în România: 28.000 de soldați din 26 de țări se vor antrena în 12 țări NATO și partenere

JUSTIȚIE17 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Raportul GRECO spune că România este ”pe drumul cel bun”. Legile Justiţiei nu vor mai fi abuzate

INTERNAȚIONAL17 hours ago

OMS și Germania înființează, la Berlin, un Centru de informaţii privind pandemiile şi epidemiile, cerând o ”resetare globală” a luptei împotriva pandemiilor

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Florin Cîțu anunță că România va dona Ucrainei 100.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19

REPUBLICA MOLDOVA18 hours ago

România donează Republicii Moldova încă 100.000 de doze de vaccin și oferă Chișinăului posibilitatea de a cumpăra 200.000 de doză pe lună la prețul negociat de Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană a adoptat actualizarea noii Strategii industriale 2020 pentru o piață unică mai puternică, îndeosebi în perioade de criză

CONSILIUL EUROPEAN19 hours ago

Klaus Iohannis merge în Portugalia: Președintele participă la Summitul social al UE, la reuniunea Consiliului European și la Summitul UE – India

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Piața unică: Comisia Europeană a propus un nou regulament menit să abordeze potențialele efecte de denaturare cauzate de subvențiile străine

CHINA7 days ago

Josep Borrell semnalează UE să se pregătească pentru ”o perioadă lungă și dificilă” în relațiile cu Rusia, observându-se o ”tendință îngrijorătoare” de a se comporta ”ca și când am fi un adversar”

ROMÂNIA1 week ago

CNCAV: O nouă tranșă de vaccinuri Johnson&Johnson și Moderna a ajuns în România

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită ca testarea în scopul obținerii adeverinței electronice verzi să fie gratuită: Este nevoie și de testare pentru funcționarea normală a activităților

MAREA BRITANIE1 week ago

Parlamentul European a aprobat acordul comercial și de cooperare între UE și Regatul Unit, cel mai ambițios tratat încheiat vreodată de Uniune cu o țară terță

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Viitorul și prosperitatea Europei depind de cercetare și inovare, cu ajutorul cărora vom deveni mai rezilienți în fața crizelor viitoare

U.E.1 week ago

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, întâlnire la Paris cu omologul francez, Emmanuel Macron: Trebuie să făurim noi înșine viitorul UE dacă nu dorim să devenim jucăria politicii globale

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul ucrainean despre ”necesitatea identificării de soluții durabile” pentru drepturile minorității române din Ucraina

FONDURI EUROPENE2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: PNRR este în negociere, nu a fost refuzat de Comisia Europeană. Este vorba de a remodela ce avem noi în planul de redresare şi rezilienţă

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Summitul privind clima. Joe Biden le cere liderilor lumii să se unească în lupta împotriva schimbărilor climatice: America s-a întors. Trebuie să trecem la acţiune noi toţi, în pas accelerat

ROMÂNIA2 weeks ago

Ioana Mihăilă a anunțat care sunt prioritățile mandatului său de ministru al Sănătății: Atragerea de fonduri europene, creşterea accesului la servicii medicale de bază şi reforma managementului

Advertisement
Advertisement

Trending