Connect with us

MAREA BRITANIE

Prințul Charles, mesaj în limba română la Sibiu la lansarea celui mai mare proiect de reîmpădurire din Europa: “Este o mare bucurie să mă aflu din nou în România”

Published

on

© Ministerul Mediului

Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales a adresat, luni, un mesaj în limba română, în deschiderea unui eveniment care a marcat lansarea unui proiect european, prințul Charles afirmând că se bucură să fie din nou în România, după o perioadă dificilă de trei ani.

“Este o mare bucurie să mă aflu din nou în România, după trei ani de absenţă. Gândurile mele au fost cu voi în această perioadă dificilă”, a declarat, la Sibiu, Prinţul Charles, în deschiderea unui eveniment care a marcat lansarea unui proiect european, relatează Adevărul.

Prinţul de Wales şi ministrul Mediului, Tanczos Barna, au lansat, la Sibiu, cel mai mare proiect european transnaţional de refacere a pădurilor. 

Proiectul implică peste 100 de organizaţii din domeniul ştiinţei şi practicii forestiere din 20 de ţări diferite şi include 12 situri demonstrative de restaurare forestieră la scară largă în întreaga Europă.

Unul dintre aceste situri este situat în Carpaţii româneşti.

Citiți și Ministrul mediului și Prințul Charles au lansat cel mai mare proiect de reîmpădurire din Europa: România are la dispoziție 100 milioane de euro în PNRR pentru refacerea pădurilor degradate

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

SUA, Marea Britanie și Noua Zeelandă acuză China de atacuri cibernetice care vizează politicieni și companii

Published

on

© European Union 2021 - EP

Acuzații recente din partea Statelor Unite, Marii Britanii și Noii Zeelande au scos la iveală o serie de atacuri cibernetice care ar fi fost orchestrate de hackeri susținuți de statul chinez. Aceste atacuri, care se întind pe mai mulți ani, ar fi vizat politicieni, companii și dizidenți, dezvăluind un model de spionaj cibernetic legat de guvernul chinez, potrivit Washingtonului și aliaților săi, informează AFP, preluat de Agerpres.

Oficialii americani au acuzat șapte cetățeni chinezi, susținând că aceștia au fost implicați în atacarea unor membri ai Congresului, a unor oficiali de la Casa Albă și a diferitelor agenții americane. Hackerii, identificați ca făcând parte dintr-un grup cunoscut sub numele de APT31, au fost acuzați de conspirație în vederea comiterii de intruziuni informatice și fraudă electronică.

Atât SUA, cât și Marea Britanie au impus sancțiuni persoanelor și entităților presupus a fi implicate în aceste activități cibernetice. Printre acestea se numără o firmă din Wuhan, China, acuzată că a servit drept acoperire pentru operațiuni cibernetice rău intenționate.

În plus, Marea Britanie a acuzat China că a accesat datele alegătorilor, subliniind amploarea breșei. Dezvăluirile subliniază o narațiune mai amplă a breșelor de securitate cibernetică, SUA și aliații săi atribuindu-le guvernului chinez, pe fondul concurenței strategice și economice actuale.

China a negat aceste acuzații, respingându-le drept dezinformare. Cu toate acestea, dovezile prezentate de autorități sugerează un efort semnificativ și continuu al actorilor chinezi de a submina securitatea cibernetică și de a viza entități-cheie.

Gradul de sofisticare al acestor atacuri este evident în metodele utilizate, inclusiv în utilizarea de e-mailuri malițioase deghizate în articole de presă legitime. Aceste e-mailuri conțineau linkuri de urmărire ascunse, permițând hackerilor să adune informații despre destinatari și să efectueze intruziuni cibernetice mai bine direcționate.
Țintele au variat de la campanii politice la companii din diverse sectoare, ceea ce indică o amenințare extinsă și persistentă. Marea Britanie, în special, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la aceste activități, semnalând o potențială escaladare a tensiunilor dintre China și națiunile occidentale.

Ca răspuns la aceste acuzații, au fost activate canalele diplomatice, Regatul Unit convocându-l pe ambasadorul chinez și intrând în contact direct cu oficialii chinezi. Situația adaugă tensiune la relațiile deja tensionate, în special în lumina evenimentelor recente din Hong Kong, care au tensionat și mai mult legăturile dintre Regatul Unit și China.

De asemenea, Noua Zeelandă a acuzat hackerii chinezi sponsorizați de statul chinez că s-au infiltrat în parlament, alăturându-se astfel Statelor Unite și Marii Britanii în a acuza Beijingul de activitate cibernetică rău intenționată.

Ministrul de externe al Noii Zeelande, Winston Peters, a declarat marți că atacul cibernetic a fost „inacceptabil” și că preocupările țării sale au fost transmise direct Beijingului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Marea Britanie: Palatul Blenheim, locul nașterii lui Winston Churchill, va găzdui pe 18 iulie summitul Comunității Politice Europene

Published

on

© Wikipedia

Viitorul summit al Comunităţii Politice Europene (CPE) se va desfăşura pe 18 iulie la Palatul Blenheim, locul naşterii fostului premier britanic Winston Churchill, cu Ucraina şi migraţia ilegală drept principale subiecte ale agendei, a anunţat marţi guvernul britanic într-un comunicat. Reuniunea care va reuni aproximativ 50 de lideri din întreaga Europă va fi găzduită de premierul Rishi Sunak.

CPE s-a reunit pentru prima dată în octombrie 2022, la Praga, în Cehia, iar aceasta va fi cea de-a patra reuniune a sa, după reuniunile din Chișinău, Republica Moldova, la 1 iunie 2023, și din Granada, Spania, la 5 octombrie 2023. Reuniunea oferă o oportunitate importantă pentru țările de pe întregul continent de a coopera și de a discuta probleme-cheie.

Summiturile anterioare ale CPE au fost esențiale pentru a unifica Europa împotriva agresiunii lui Putin, pentru a făuri cooperarea în Europa în materie de securitate energetică și pentru a aborda criminalitatea legată de imigrație.

“Reuniunea găzduită de Regatul Unit va avea loc într-un moment important în eforturile de a mobiliza sprijinul pentru Ucraina, deoarece se așteaptă ca luptele să se intensifice în timpul verii”, arată Downing Street 10.

De asemenea, reuniunea se va concentra pe modul în care se poate lucra împreună pentru a face față provocării uriașe a migrației ilegale pe continent, precum și pe alte probleme pe care țările ar putea dori să le includă pe ordinea de zi.

“Sunt încântat că Regatul Unit va găzdui următoarea reuniune a Comunității Politice Europene la istoricul Palat Blenheim. Acesta este un forum important pentru cooperarea în întreaga Europă cu privire la problemele care ne afectează pe toți, amenințându-ne securitatea și prosperitatea. De la acordarea sprijinului nostru deplin Ucrainei până la stoparea flagelului traficului de persoane și al migrației ilegale, reuniunea va reuni, sub conducerea Regatului Unit, prietenii, partenerii și vecinii noștri europeni pentru a aborda provocările noastre comune”, a declarat premierul Rishi Sunak.


Citiți și

Septembrie 2021: Astăzi în istorie – 75 de ani de la discursul lui Winston Churchill privind “Statele Unite ale Europei”: Dacă Europa ar fi unită, nu ar exista limită pentru fericire, prosperitate și glorie

Septembrie 2022: Astăzi în istorie: Funeraliile reginei Elisabeta a II-a și 76 de ani de la discursul lui Winston Churchill privind “Statele Unite ale Europei”


Întâlnirea va avea loc la Palatul Blenheim din Oxfordshire – un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și locul de naștere și casa părintească a fostului prim-ministru Sir Winston Churchill, care a jucat un rol central în lupta împotriva agresiunii și tiraniei în Europa. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Palatul Blenheim a fost folosit de MI5 după ce sediul lor a fost avariat în timpul Blitzului nazist.

Flexibilitatea formatului CPE permite realizarea de progrese în discuțiile care afectează întregul continent, dar și timp pentru discuții bilaterale sau pentru întâlniri între grupuri de state.

Regatul Unit va sprijini această flexibilitate și se va consulta cu partenerii cu privire la cerințele lor în perioada următoare, mai arată sursa citată.

La ultima reuniune de la Granada, Regatul Unit a condus discuțiile privind IA și migrația ilegală. În Moldova, accentul a fost pus pe sprijinirea țării gazdă în fața amenințărilor hibride rusești, precum și pe consolidarea rezilienței energetice. În timp ce la prima reuniune a CPE de la Praga, discuțiile s-au axat pe invazia lui Putin în Ucraina și pe necesitatea ca Europa să rămână unită împotriva agresiunii sale.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Marea Britanie se opune trimiterii de trupe occidentale în Ucraina. David Cameron: “Ar trebui să evităm să creăm ţinte evidente pentru Putin”

Published

on

© UK Foreign Office/ Flickr

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron şi-a exprimat opoziţia faţă de trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, chiar şi pentru a forma acolo soldaţi, într-un interviu pentru cotidianul german Süddeutsche Zeitung publicat sâmbătă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă, în opinia sa, este un lucru inteligent ca în situaţia actuală să se excludă orice trimitere de soldaţi occidentali în Ucraina, Cameron a răspuns publicaţiei germane: “Misiunile de formare sunt mai bine executate în afara ţării. În Marea Britanie, noi am format 60.000 de soldaţi ucraineni”.

“Ar trebui să evităm să creăm ţinte evidente pentru Putin”, a spus David Cameron, potrivit declaraţiilor sale traduse în germană de cotidianul citat, conchide sursa citată.

În același timp, șeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski a reacţionat pozitiv la recentele declaraţii ale preşedintelui francez Emmanuel Macron

Emmanuel Macron a plasat Ucraina în centrul unei dezbateri politice naţionale după ce a afirmat, pe 26 februarie, că trimiterea în Ucraina a unor trupe terestre occidentale “nu poate fi exclusă” în numele unei “ambiguităţi strategice” şi că se va face totul pentru ca Rusia lui Vladimir Putin să piardă acest război. 

El a folosit atunci prilejul unei conferințe internaționale în care i-a adus la Paris pe 20 de lideri aliați și nu a exclus posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a explicat el, în timp ce trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, “trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război”.

Luni, el a revenit parțial asupra trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, precizând că “nu suntem în război împotriva poporului rus și refuzăm să intrăm într-o logică a escaladării“. Aflat într-o vizită la Praga, președintele francez i-a îndemnat pe aliații Ucrainei “să nu fie lași” privind susținerea țării în apărarea împotriva Rusiei.

Mai mult, într-o serie de întrevederi la Palatul Elysee, Macron le-a transmis liderilor partidelor politice și foștilor președinți Sarkozy și Hollande că sprijinul Franței pentru Ucraina nu are “nicio limită” şi nici “linie roşie”

Poziția președintelui francez a stârnit reacții adverse și din partea aliaților.

Oficiali ai Alianţei Atlanticului de Nord  au declarat că NATO nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina pentru a lupta în războiul cu Rusia.

Reacţiile venite între timp din partea statelor membre în UE sau în NATO au fost toate negative, printre ţările care până în prezent au respins oficial această posibilitate numărându-se Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Austria, Germania, Spania sau Italia.

Prezent la reuniunea de la Paris, cancelarul german Olaf Scholz s-a delimitat de declarațiile lui Emmanuel Macron, precizând că niciun soldat al ţărilor membre UE sau NATO nu va fi trimis în Ucraina.

Și Casa Albă a precizat că SUA nu vor trimite trupe combatante în Ucraina, poziție reluată joi noaptea în discursul privind Starea Națiunii susținut de președintele Joe Biden.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.6 mins ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA17 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.18 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Al 9-lea raport privind coeziunea relevă că șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României se confruntă cu o diminuare a populației apte de muncă, fapt ce le plasează sau potențează riscul de a fi într-o ”capcană a dezvoltării”

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

POLITICĂ20 hours ago

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

ROMÂNIA22 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: Pentru România, apartenența la Francofonie înseamnă împărtășirea valorilor și a idealurilor umaniste, care au conturat modernitatea noastră și destinul nostru european

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI22 hours ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL7 days ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending