Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Proprietatea intelectuală: Comisia Europeană consolidează protecția produselor artizanale și industriale europene în UE și în afara acesteia

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a propus miercuri, 13 aprilie, un prim cadru pentru protejarea proprietății intelectuale în cazul produselor artizanale și industriale care se bazează pe originalitatea și pe autenticitatea practicilor tradiționale din regiunile de unde provin. Acest cadru va include produse precum sticla de Murano, stofa tweed din Donegal, porțelanul de Limoges, tacâmurile din Solingen și ceramica de Boleslawiec. Aceste produse au o reputație și un renume la nivel european și, uneori, chiar și la nivel mondial, însă până acum producătorii nu au dispus de o protecție a UE pentru indicațiile geografice care să facă legătura între originea și reputația produselor lor și calitatea acestora.

Pe baza succesului sistemului de indicații geografice pentru vin, pentru băuturile spirtoase și pentru produsele agricole, Comisia urmărește, prin propunerea de regulament prezentată astăzi, să permită producătorilor să protejeze produsele artizanale și industriale asociate cu regiunea lor, precum și cunoștințele lor de specialitate tradiționale, cu efecte în Europa și în afara acesteia. Regulamentul prevede o protecție a UE pentru indicațiile geografice, ceea ce va facilita recunoașterea de către consumatori a calității produselor respective, aceștia putând astfel face alegeri în cunoștință de cauză. El va ajuta la promovarea, la atragerea și la păstrarea competențelor și a locurilor de muncă în regiunile europene, contribuind la dezvoltarea economică a acestora. Propunerea ar asigura, de asemenea, faptul că produsele artizanale și industriale tradiționale sunt plasate pe picior de egalitate cu indicațiile geografice protejate care există deja în domeniul agricol. 

Multe regiuni europene dispun de un potențial neexploatat de creare a locurilor de muncă și de creștere economică. În special în sectorul artizanatului și în cel industrial, multe IMM-uri și-au dezvoltat și și-au perfecționat competențele de producție de-a lungul generațiilor, dar nu dispun de stimulente și de resurse pentru a le valorifica, mai ales peste granițe. Protecția acordată de indicațiile geografice pentru produsele artizanale și industriale va încuraja atât regiunile, cât și producătorii să concureze la nivel continental și mondial”, a declarat vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager.

 „Europa deține o moștenire excepțională de produse artizanale și industriale renumite în întreaga lume. Este momentul ca acești producători să beneficieze de un nou drept de proprietate intelectuală, la fel ca producătorii de vin și de produse alimentare, care să sporească încrederea și vizibilitatea produselor lor, garantându-le autenticitatea și reputația. Inițiativa de astăzi va contribui la crearea de locuri de muncă calificate, mai ales pentru IMM-uri, precum și la dezvoltarea turismului și în zonele mai rurale sau slab dezvoltate din punct de vedere economic”, a declarat Thierry Breton, comisarul responsabil pentru piața internă.

Propunerea de regulament prezentată astăzi:

  • Va institui o protecție la nivelul UE a indicațiilor geografice de produse artizanale și industriale pentru a-i ajuta pe producători să protejeze și să asigure respectarea drepturilor de proprietate intelectuală asupra produselor lor în întreaga UE. Noul regulament va facilita, de asemenea, luarea de măsuri împotriva produselor contrafăcute, inclusiv a celor vândute online. El va aborda măsurile de protecție fragmentate și parțiale care există în prezent la nivel național.
  • Va permite o înregistrare simplă și eficientă din punctul de vedere al costurilor a indicațiilor geografice de produse artizanale și industriale, prin instituirea unui proces de depunere a cererilor pe două niveluri. Acest lucru ar necesita ca producătorii să își depună cererile de indicații geografice la autoritățile desemnate ale statelor membre, care vor transmite apoi cererile aprobate către Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), spre a fi evaluate și aprobate de către acesta. În cazul statelor membre care nu dispun de o procedură națională de evaluare va exista și o procedură de depunere a cererilor direct la EUIPO. De asemenea, propunerea oferă producătorilor posibilitatea de a declara pe propria răspundere conformitatea produselor lor cu caietele de sarcini ale produselor, ceea ce face ca sistemul să fie mai simplu și mai puțin costisitor.
  • Va permite compatibilitatea deplină cu protecția internațională a indicațiilor geografice, dând producătorilor de indicații geografice artizanale și industriale înregistrate posibilitatea de a-și proteja produsele în toate țările semnatare ale Actului de la Geneva privind denumirile de origine și indicațiile geografice sub tutela Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), la care UE a aderat în noiembrie 2019 și care include indicațiile geografice de produse artizanale și industriale. În același timp, va fi acum posibil să se protejeze în UE indicațiile geografice corespunzătoare din țări terțe.
  • Va sprijini dezvoltarea regiunilor rurale și a altor regiuni ale Europei, oferind stimulente producătorilor, în special IMM-urilor, pentru a investi în noi produse autentice și pentru a crea piețe de nișă. Regulamentul propus va contribui, de asemenea, la păstrarea competențelor unice care, în caz contrar, ar putea să dispară, în special în regiunile rurale și mai puțin dezvoltate ale Europei. Regiunile ar beneficia de reputația noilor indicații geografice. Acest lucru poate contribui la atragerea turiștilor și la crearea de noi locuri de muncă de înaltă calificare în aceste regiuni, stimulând astfel redresarea lor economică.

Propunerea prezentată astăzi este o urmare a Planului de acțiune privind proprietatea intelectuală adoptat în noiembrie 2020, în cadrul căruia Comisia a anunțat că va lua în considerare fezabilitatea unui sistem de protecție la nivelul UE a indicațiilor geografice pentru produsele artizanale și industriale.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

UE a alocat încă 4 mil. euro Ugandei pentru a ajuta această țară să facă față fluxului de noi refugiați din Congo

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

UE a alocat încă 4 milioane de euro Ugandei, pentru a ajuta această țară să facă față afluxului de noi refugiați din Republica Democratică Congo (RDC) și să abordeze problema insecurității alimentare în regiunea Karamoja din Uganda, la granița cu Kenya, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene. 

 „Insecuritatea predominantă din estul RDC a dus la o creștere a numărului de sosiri de refugiați în țara vecină Uganda, care găzduiește deja cea mai mare populație de refugiați din Africa. Această finanțare le va permite partenerilor noștri umanitari să abordeze cele mai urgente nevoi de urgență, inclusiv sprijinirea celor nou strămutați. În plus, au fost alocate fonduri Ugandei pentru a ajuta această țară să abordeze situația securității alimentare care se deteriorează rapid în regiunea Karamoja, unde jumătate de milion de persoane au nevoie urgentă de asistență alimentară”, a declarat Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Suma suplimentară aduce finanțarea totală pentru Uganda la 34 de milioane de euro în 2022. Situația de securitate din RDC a dus la un număr mare de persoane care au căutat refugiu în țara vecină Uganda, peste 57.000 de persoane sosind din ianuarie 2022. Uganda găzduiește deja cea mai mare populație de refugiați din Africa (1,5 milioane) și a treia ca mărime din lume. Zona Karamoja, în nord-estul Ugandei, se confruntă în prezent cu consecințele devastatoare ale secetei care afectează Cornul Africii – deseori descrisă ca fiind “cea mai gravă din ultima generație”.

Peste 500.000 de persoane au nevoie urgentă de asistență alimentară, aproximativ 100.000 de copii și femei însărcinate și care alăptează fiind grav malnutrite. Finanțarea suplimentară alocată de UE va permite partenerilor umanitari să ofere asistență alimentară și nutrițională, inclusiv asistență imediată pentru salvarea vieții celor mai vulnerabili.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Incendii de vegetație în Europa: Ursula von der Leyen, recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței

Published

on

© Ursula von der Leyen - Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței, care se confruntă cu incendii de vegetație.

„Mii de pompieri eroi lucrează neobosit împotriva incendiilor care fac ravagii pe întreg continentul nostru. UE a mobilizat ajutoare pentru Portugalia, Slovenia, Cehia, Albania și Franța prin intermediul instrumentului RescEU. Sunt recunoscătoare Greciei, Suediei, Italiei, Germaniei, Poloniei, Austriei și României care sprijină în prezent Franța”, a scris șefa Executivului European pe contul său de Twitter.

România vine în sprijinul Franței în lupta cu incendiile și trimite 17 mijloace de intervenție și personal de intervenție aferent, respectiv 77 pompieri salvatori.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis CaleaEuropeană.ro, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Franța pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora.

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, pentru autoritățile Republicii Franța.

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Bazei PAPA de transport aerian strategic, utilizând resursele de zbor destinate Ministerului Apărării Naționale din România, vor efectua începând cu data de 11.08.2022 o misiune internațională de sprijin în Franța, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure, care au pus stăpânire pe teritoriul acestora.

Cele două aeronave, care vor pleca din București, respectiv Timișoara vor fi folosite pentru transport logistic ce constă în:

  • 17 mijloace de intervenție: 8 mașini cu capacitate de stingere, două cisterne de apă care vin în sprijinul lor și alte mijloace de intervenție necesare pompierilor;
  • personal de intervenție aferent, respectiv 77 pompieri salvatori: 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Sancțiuni europene împotriva Rusiei: Embargoul UE asupra cărbunelui rusesc a intrat oficial în vigoare

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP. Photographer: Philippe BUISSIN

După patru luni de la prezentarea celui de-al cincilea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, în luna aprilie, embargoul european asupra cărbunelui rusesc a intrat în vigoare mierucuri la miezul nopții, relatează AFP și Agerpres

Acest embargo decretat în aprilie de statele membre devine efectiv la finalul unei perioade de tranziţie de 120 de zile. Numai contractele comerciale încheiate înainte de 9 aprilie au putut fi onorate în această perioadă. Este vorba despre prima sancţiune a UE care loveşte sectorul energetic rusesc. Europenii au decis apoi, la sfârşitul lui mai, un embargo progresiv până la sfârşitul lui 2022 asupra celei mai mari părţi din petrolul rusesc.

Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni prezentat de Ursula von der Leyen în luna aprilie avea șase linii principale de acțiune, printre care sectorul energetic, dar și cel bancar. Astfel UE a decis atunci să interzică importul de cărbune din Rusia, a cărui valoare se ridică la 4 miliarde de euro anual, reducând astfel o sursă importantă de venituri pentru Moscova. 

Reamintim că la începutul lunii martie, Comisia Europeană a prezentat inițiativa “RePowerEU”, care reprezintă liniile generale ale unui plan menit să asigure independența Europei de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, începând cu gazele naturale, măsura fiind accelerată ca urmare a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Prin această inițiativă, Comisia Europeană propune ca, până la data de 1 octombrie, stocurile de gaz din Uniunii Europene să fie la 90% din capacitatea lor pentru a avea rezerve și cantități suficiente de gaz. Printre alternativele luate în calcul de Bruxelles se numără diversificarea aprovizionării cu gaze prin importuri mai mari de gaz natural lichefiat sau de la alți furnizori în afară de Rusia și punerea în aplicare a pachetului de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 care ar diminua consumul anual de gaze cu 30%.

Continue Reading

Facebook

MAREA BRITANIE3 hours ago

Regatul Unit, prima țară care aprobă un vaccin bivalent anti-COVID dezvoltat de Moderna

ROMÂNIA3 hours ago

Lucian Bode: România contribuie consistent la securitatea UE, de aceea aderarea țării noastre la spațiul Schengen reprezintă o „urmare firească”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Iranul va răspunde până la miezul nopții coordonatorului UE cu privire la textul final al proiectului de acord nuclear revitalizat

INDIA6 hours ago

Narendra Modi: India trebuie să se transforme într-o țară dezvoltată în 25 de ani, cu politici pentru a susține producția internă, apărarea și tehnologia digitală

U.E.7 hours ago

EFFIS: 2022 ar putea stabili un record la incendiile de vegetație în UE. România, Spania și Portugalia, printre țările cele mai afectate de secetă

INDIA8 hours ago

La cea de-a 75-a aniversare a independenței Indiei, Joe Biden susține că această țară este un „partener indispensabil” pentru SUA

ROMÂNIA8 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA9 hours ago

Ministrul Apărării, convins că anul viitor Forțele Navale Române vor fi mai bine echipate la nivelul provocărilor de securitate actuale și viitoare

ROMÂNIA9 hours ago

Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii

ROMÂNIA10 hours ago

Nicolae Ciucă, de Ziua Marinei: Conflictul din apropierea granițelor subliniază necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generație

ROMÂNIA8 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA4 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending