Connect with us

INTERNAȚIONAL

Puterea conservatoare de la Varșovia, deloc entuziasmată după victoria solidă la alegerile legislative în Polonia: ”Am primit multe voturi, dar merităm mai mult”

Published

on

© Alliance of European Conservatives and Reformists

Rezultatele alegerilor legislative din Polonia, unde formațiunea conservatoare și naționalistă Lege și Justiție își va păstra majoritatea pentru încă patru ani, au fost primite fără euforie de liderul partidului, Jaroslaw Kaczyński, precum și de premierul Mateusz Morawiecki, relatează Politico Europe.

În prima sa reacție după câștigarea alegerilor, cu aproximativ 43%, liderul PiS, Jaroslaw Kaczyński s-a plâns de ”frontul imens” care s-a opus formațiunii sale, făcând referire la Coaliție Civică care s-a clasat pe locul al doilea, și s-a lamentat că există mulți votanți care nu sprijină partidul Lege și Justiție.

Am primit multe voturi, dar merităm mai mult”, a spus Kaczyński, adăugând că ”acest lucru înseamnă o obligație pentru noi, o obligație pentru mai multă muncă, mai multe idei, pentru cei care nu ne-au susținut”.

Potrivit rezultatelor preliminare, cele finale urmând a fi anunțate marți, a obținut 43,6%, urmat de Coaliția Civică cu 27,4% și Stânga Unită cu 12,4%. În privința configurației viitoare a Sejm (n.r.- camera inferioară a Parlamentului Poloniei), din cele 460 de locuri ale legislativului, PiS ar lua 239 de mandate – suficient pentru o majoritate absolută. Coaliția Civică va obține 130, Stânga Unită 43, Coaliția Poloneză 34 și Confederația 13 locuri.

Cu toate acestea, Kaczyński a revenit pe scena victoriei și s-a plâns din nou că există unii alegători care au considerat că opoziția va face o treabă mai bună în gestionarea economiei decât PiS, numind astfel de gânduri ”idioate”.

Opinia lui Kaczyński a fost întărită și de premierul Mateusz Morawiecki, care a spus că ”vântul a fost în ochii noștri pentru patru ani”.

Declarațiile celor doi lideri par surprinzătoare având în vedere că, la alegerile din 2015, PiS a obținut 37,6% din voturi, cu șase la sută mai puțin decât la alegerile de duminică.

Polonia a continuat să progreseze economic în ultimii ani, bursa de la Varșovia dobândind statutul de piață dezvoltată, în timp ce Guvernul a anunțat creșterea substanțială a salariului minim. Investițiile, îndeosebi în capabilități militare, sunt anunțate să crească până la 2,5% din PIB în următorii ani.

Pe de altă parte, accederea la putere și deținerea ei de către PiS a condus Polonia într-o coliziune cu instituțiile UE, îndeosebi Comisia Europeană, care a activat articolul 7 din Tratatul UE după ce guvernul Lege și Justiție de la Varșovia a adoptat măsuri menită să acapereze puterea în stat.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

NATO va continua să furnizeze sprijin Georgiei, atât politic, cât și practic, pentru implementarea reformelor

Published

on

©NATO

NATO va continua să furnizeze sprijin Georgiei, atât politic, cât și practic, în contextul în care aceasta continuă să pună în aplicare reforme importante, a precizat marți, la Bruxelles, adjunctul secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, în cadrul unei intevenții cu ministrul de externe georgian David Zalkaliani, conform unui comunicat al organizației transatlantice.

În acest context, Mircea Geoană a mulțumit Georgiei pentru angajamentul continuu față de securitatea euro-atlantică și pentru contribuția acestui stat în cadrul misiunii NATO în Afganistan.

Acesta a punctat că, în pofida provocărilor pe care le-a reprezentat criza de COVID-19, NATO și Georgia au continuat să își consolideze cooperarea. Astfel, Micea Geoană a lăudat eforturile Georgiei de a lupta împotriva pandemiei.

În urma solicitării înainte de autoritățile georgiene la trei aprilie, către Centrul euro-atlantic de cooperare a răspunsului la dezastre, mai multe state membre au oferit sprijinul lor Georgiei.

În cadrul vizitei sale, ministrul de externe georgian David Zalkaliani, a avut o intervenție în cadrul reuniunii Comisiei NATO-Georgia.

Georgia este țara parteneră care contribuie cel mai mult la misiunile și operațiunile NATO, fiind inclusiv a patra națiune ca număr de efective militare alocate pentru misiunea Resolute Support pe care NATO o desfășoară în Afganistan. Mai mult, Tbilisi alocă 2% din PIB pentru apărare, un criteriu important în cadrul NATO.

Reamintim că recunoașterea aspirațiilor euro-atlantice ale Georgiei, validate ca atare la summitul NATO de la București din 2008, a fost urmată de războiul ruso-georgian la capătul căruia Osetia de Sud și Abhazia au devenit provincii separatiste susținute de Federația Rusă.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Secția Consulară a Ambasadei României la Washington și-a suspendat activititatea după ce un membru al personalului a fost testat pozitiv cu COVID-19

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Ambasada României în SUA a informat marţi, într-un comunicat de presă, că activitatea Secţiei Consulare a Ambasadei României la Washington a fost suspendată începând cu data de 14 iulie, ca urmare a faptului că un membru al personalului ambasadei a fost testat pozitiv la COVID-19, iar programările stabilite pentru perioada următoare – prin intermediul www.econsulat.ro – au fost anulate, potrivit Agerpres.

Secția Consulară a Ambasadei României la Washington și-a suspendat activititatea după ce un membru al personalului a fost testat pozitiv cu COVID-19

Decizia a fost luată în scopul protejării cetăţenilor români faţă de riscul epidemiologic, fiind justificată de necesitatea de a evita eventualele circumstanţe de propagare a COVID-19 în rândul persoanelor care au nevoie de servicii consulare sau al celor care le prestează, se menţionează în comunicatul citat.

Potrivit sursei menţionate, în această perioadă, serviciile consulare, inclusiv cele de urgenţă, vor fi asigurate de celelalte oficii consulare ale României aflate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii: de la New York, Miami, Chicago şi Los Angeles.

Un membru al personalului Ambasadei României la Washington a fost testat pozitiv la infecţia cu noul coronavirus, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat al MAE, starea de sănătate a persoanei este bună şi se află sub supraveghere medicală.

Au fost dispuse măsurile care se impun în relaţia cu autorităţile din statul de reşedinţă, respectiv măsuri de protecţie pentru restul colectivului misiunii diplomatice şi membrii de familie.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump îl felicită pe președintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru realegerea sa ”istorică” : Aștept cu nerăbdare să continuam munca noastră împreună

Published

on

© The White House/ Flickr

Preşedintele american Donald Trump l-a felicitat pe omologul său polonez Andrzej Duda pentru realegerea ”istorică” a acestuia în funcţie, în urma scrutinului desfăşurat duminică.

”Felicitări prietenului meu președinte Andrzej Duda al Poloniei pentru realegerea sa istorică! Aștept cu nerăbdare să continuăm munca noastră împreună în numeroase domenii, inclusiv apărarea, comerțul, energia și telecomunicațiile!”, a transmis Donald Trump pe contul oficial de Twitter.

Președintele conservator Andrzej Duda (Lege și Justiție – PiS) câștigă un nou mandat la mică distanță de rivalul liberal, primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski (Platforma Civică – PO), potrivit rezultatelor oficiale cvasi-complete transmise luni de comisia electorală (PKW), informează dpa și AFP, preluat de Agerpres.

După numărarea a 99,7% din voturile exprimate, PKW a anunțat luni dimineață victoria președintelui în exercițiu, care a obținut 51,2% din sufragii, după o bătălie strânsă cu oponentul liberal, Rafal Trzaskowski, care a obținut 48,8% din voturi.

Andrzej Duda și-a căutat o consolidare electorală, el efectuând o vizită la Washington în urmă cu câteva zile, acolo unde a fost primit pentru a treia oară în ultimii trei ani de președintele Donald Trump. Preşedintele american a dat de înţeles că, la cerinţa lui Duda, o parte din trupele americane care vor fi retrase din Germania ar putea fi relocate în Polonia, costurile urmând să fie suportate de Polonia.

Relaţia strânsă cu Statele Unite este pilonul politicii externe promovată de Duda.

De cealaltă parte, primarul Varșoviei, inițiator al unei alianțe a orașelor deschise, pro-europene și anti-naționaliste alături de omologii săi edili din Budapesta, Praga și Bratislava, s-a angajat să repare relaţiile cu Uniunea Europeană.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending