Connect with us

SĂNĂTATE

R. Moldova semnează un acord cu Comisia Europeană prin care poate beneficia de medicamente accesibile în caz de urgență sanitară

Published

on

© Stella Kyriakides - Twitter

Republica Moldova și Comisia Europeană au semnat ieri, 8 iulie, acordul privind achizițiile publice comune în domeniul sănătății, în timpul unei vizite oficiale la Chișinău a comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides. R. Moldova este acum cea de-a șasea țară candidată la UE care devine parte a acordului, informează un comunicat oficial al Executivului European. 

Acordul privind achizițiile publice comune este un mecanism juridic și operațional care permite țărilor participante să își unească forțele în fața unei amenințări grave la adresa sănătății și să achiziționeze în comun bunuri esențiale, precum medicamente și echipamente medicale. De exemplu, în timpul pandemiei COVID-19, acesta a permis țărilor participante să achiziționeze echipamente de protecție, ace și seringi pentru vaccinarea COVID-19, ventilatoare și medicamente în condiții echitabile.

Comisiarul european pentru sănătate a asigurat oficialii de peste Prut de sprijinul UE pentru consolidarea sistemului de sănătate din Republica Moldova: „Întâlnire importantă cu Ministrul Sănătății din Republica Moldova pentru un schimb de opinii aprofundat cu privire la sectorul sănătății din țară și la calea către integrarea în UE. Am asigurat-o că UE va continua să sprijine consolidarea sistemului de sănătate din Moldova, în beneficiul tuturor cetățenilor”, a transmis Stella Kyriakides. 

Acordul privind achizițiile publice comune îmbunătățește, de asemenea, gradul de pregătire al țărilor participante pentru bolile transfrontaliere grave, prin încheierea de contracte pentru contramăsuri medicale esențiale înainte de apariția unor focare majore.

Cel mai recent, Comisia a semnat un contract-cadru de achiziții publice comune pentru furnizarea de până la 665.000 de doze de vaccin împotriva gripei zoonotice (gripă aviară) de la Seqirus, cu o opțiune pentru încă 40 de milioane de doze. Acest contract, care vizează prevenirea gripei aviare, garantează că țările participante au acces la contramăsuri medicale în caz de nevoie.

Comisia – prin intermediul Autorității sale pentru pregătirea și intervenția în caz de urgență în domeniul sănătății (HERA) – gestionează procedurile de achiziție în cadrul acordului comun de achiziții publice în strânsă colaborare cu țările participante. Aceste țări pot achiziționa apoi produsele contractate în funcție de necesități, utilizând bugetele lor naționale.

SĂNĂTATE

Consiliul UE recomandă țărilor membre să integreze imunizarea aferentă cancerelor care pot fi prevenite prin vaccinare în planurile lor naționale de combatere a cancerului

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o recomandare care vizează combaterea cancerelor care pot fi prevenite prin vaccinare în UE prin stimularea utilizării vaccinurilor împotriva papilomavirusurilor umane (HPV) și împotriva virusului hepatitei B (VHB).

”O mare parte din cazurile de cancer pot fi prevenite. Pe lângă combaterea factorilor de risc precum alcoolul, tutunul și alimentația, vaccinarea poate juca un rol-cheie în această privință. Recomandarea adoptată astăzi va ajuta statele membre să stimuleze prevenirea cancerului prin creșterea gradului de adoptare și de acoperire a vaccinărilor esențiale, prin sensibilizarea grupurilor țintă și prin combaterea dezinformării și a informațiilor eronate”, a declarat Frank Vandenbroucke, viceprim-ministru belgian și ministru al sănătății și afacerilor sociale, într-un comunicat

Potrivit unui raport publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), aproximativ 40% din cazurile de cancer sunt rezultatul unor factori de mediu. Printre acești factori se numără și infecția cu oncovirusuri precum HPV și VHB.

Vaccinarea împotriva HPV și VHB poate reduce considerabil riscul ca o persoană să dezvolte cancere legate de aceste virusuri. Cu toate acestea, gradul de utilizare și monitorizare a vaccinurilor împotriva HPV și VHB variază de la un stat membru la altul și este afectat de aspecte precum preocupările legate de protecția datelor și consimțământul părinților, precum și de informațiile eronate și dezinformările legate de infecții și vaccinare.

Recomandarea adoptată astăzi vizează sprijinirea statelor membre în vederea creșterii ratelor de vaccinare și a îmbunătățirii monitorizării acoperirii vaccinale. În special, aceasta încurajează statele membre să:

  • să intensifice eforturile în vederea vaccinării complete a cel puțin 90 % dintre fete împotriva HPV la nivelul UE până în 2030, în conformitate cu obiectivul stabilit în Planul european de combatere a cancerului
  • să urmărească creșterea semnificativă a vaccinării băieților împotriva HPV în aceeași perioadă, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului
  • să își intensifice eforturile pentru a atinge obiectivele OMS pentru Europa pentru 2030, și anume o acoperire vaccinală împotriva VHB de 95 % pentru copii și nou-născuți și o rată de screening de 95 % pentru femeile însărcinate, și să îmbunătățească monitorizarea progreselor înregistrate în vederea atingerii acestor obiective

Pentru a atinge aceste obiective, recomandarea încurajează statele membre să:

  • să se asigure că vaccinarea împotriva HPV și VHB este gratuită și ușor accesibilă
  • să îmbunătățească comunicarea cu privire la vaccinare în rândul părinților și al tinerilor și să combată dezinformarea și erorile de informare
  • să integreze imunizarea aferentă cancerelor care pot fi prevenite prin vaccinare în planurile lor naționale de combatere a cancerului.

Continue Reading

SĂNĂTATE

Românii au acces la doar 17% din medicamentele inovative aprobate la nivel european, pentru care așteaptă 778 de zile (Studiu W.A.I.T 2023)

Published

on

Cele mai noi date oferite de „Studiul EFPIA Patient W.A.I.T 2023” arată că pacienții din România așteaptă mai mult de doi ani de zile până când pot accesa un medicament inovativ. Astfel, în prezent, din 167 de medicamente inovatoare care au primit autorizație centralizată de punere pe piață în perioada 2019-2022, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2024 doar 29 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 17%. Pentru aceste medicamente timpul de așteptare a ajuns la 778 zile. Scăderea este semnificativă față de studiul similar de anul trecut, care arăta o rată de disponibilitate de 30% (51 de medicamente).

TIMPUL DE AȘTEPTARE, AL TREILEA CEL MAI MARE DIN UE

Studiul W.A.I.T 2023” arată că, în medie, un nou medicament ajunge cel mai repede la pacienții din Germania în 126 de zile, în comparație cu 778 zile în România (adică peste doi ani) și 804 zile în Polonia. De această dată, timpul de așteptare al pacienților din România a fost unul mai scurt față de studiile anterioare unde s-au așteptat și 918 de zile (Studiul W.A.I.T 2022), 899 de zile (Studiul W.A.I.T 2021) sau 883 de zile (Studiul W.A.I.T 2020).

RATA DE DISPONIBILITATE, SCĂDERE SEMNIFICATIVĂ FAȚĂ DE STUDIUL ANTERIOR

Din 167 de medicamente inovatoare care au primit aprobare din partea Agenției Europene a Medicamentelor (EMA) în perioada 2019-2022, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2024 doar 29 de medicamente. Niciun medicament aprobat la nivel european în 2022 nu era compensat în România la 5 ianuarie 2024. Scăderea este semnificativă față de studiul similar de anul trecut, care arăta o rată de disponibilitate de 30% (51 de medicamente).

Datele arată că în topul țărilor cu cea mai mare rată de disponibilitate se situează Germania (88%), urmată de Italia (77%) și Austria (75%), iar toate țările vecine sau comparabile cu România se situează mult în fața noastră: Bulgaria (43%), Polonia (41%), Ungaria (30%). 

Cu ocazia lansării Studiul EFPIA Patient W.A.I.T 2023”, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a organizat evenimentul „Fiecare viață contează”, prilej cu care au fost dezbătute cele mai importante date din studiu cu privire la țara noastră. 

„Inovația medicală salvează vieți și nu trebuie privită ca o cheltuială, ci ca o investiție în sănătate și în viața românilor. Cerem ca românii să aibă acces la medicamente salvatoare de vieți: în primul rând să creștem numărul de medicamente disponibile, mai ales în cazul unor boli grave sau pentru care nu există alternative terapeutice, și să reducem timpul de acces, pentru că fiecare viață trebuie salvată, fiecare viață contează. Dacă sănătatea are un cost considerat de unii mare, să nu uităm că lipsa ei are un preț uriaș!”, a declarat Dr. Iulia Ionescu, Vicepreședinte ARPIM.

„S-au făcut progrese în ultimii ani în accesul la inovație (din 372 de medicamente aprobate la nivel european în perioada 2014-2022,150 sunt disponibile în România), dar accesul se face la mult timp după ce medicamentele au fost aprobate. Deși aparent datele arată o îmbunătățire a timpului de acces față de studiul anterior, cred că trebuie să ne întrebăm: timp de acces la ce? Poate că se întâmplă mai repede, dar medicamentele sunt mult mai puține: vedem o scădere dramatică a proporției de medicamente inovatoare (-13%) la care au acces pacienții români, iar pe lângă cauzele legate de un circuit de acces impredictibil, cu multe bariere, în ultimul an acestea au fost amplificate de factorul bugetar”, a explicat Dr. Ioana Bianchi, Director Afaceri Externe ARPIM


Toate aceste inegalități în rândul pacienților Uniunii Europene se doresc a fi remediate prin noile strategii și programe la nivel european. În acest sens, Comisia Europeană a lansat Strategia farmaceutică pentru Europa,care este un proiect ambițios menit să consolideze atenția sistemului farmaceutic european asupra pacientului și să o facă rezilientă pe viitor și la crize sanitare.

*Studiul W.A.I.T este un studiu anual al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), realizat în parteneriat cu IQVIA.

Continue Reading

ROMÂNIA

Antibiotice Iași va beneficia de o investiție de 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru producția de medicamente critice, anunță ministrul Adrian Câciu

Published

on

© Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat joi, într-o conferință de presă la Iași, că Antibiotice SA va beneficia de o investiție de 100 de milioane de euro din bani europeni pentru producția de medicamente critice, informează Agerpres.

”Investiţia va fi pe trei componente: una de cercetare, una de producţie şi una de resursă umană, pentru că trebuie să ne gândim şi la viitor. Investiţia este deja negociată cu Comisia Europeană, suntem în ultimele etape. De asta am vrut să mă întâlnesc cu conducerea Antibiotice. În negocierea cu Comisia Europeană vom avea acest proiect predefinit astfel încât finanţarea să vină direct la Antibiotice Iaşi”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Potrivit acestuia, compania Antibiotice SA va asigura în primul rând consumul intern, iar surplusul va merge către export.

Prezent la eveniment, directorul general al Antibiotice SA Iaşi, Ioan Nani, a declarat că Germania şi România sunt singurele state care au depus în programul STEP (Strategic Technologies for Europe Platform) derulat de Uniunea Europeană pentru a dezvolta producţie de medicamente critice pentru consumul populaţiei.

Recent, ministrul Sănătății anunță crearea unui Grup de lucru interinstituțional pentru asigurarea accesului la medicamente esențiale.

Vestea venea după ce Parlamentul European, care va afla în curând noua configurație, a adoptat în luna aprilie poziția privind revizuirea legislației farmaceutice a UE, solicitând stimularea inovării și accesul la medicamente.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ3 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.6 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.6 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA7 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA8 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA10 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA10 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA12 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending