Connect with us

BUSINESS

RADR 2023: Premierul Ciolacu solicită crearea unui mecanism de monitorizare și integrare a oportunităților de afaceri identificate de misiunile diplomatice ale României

Published

on

© Guvernul României

O politică externă fermă presupune inclusiv negocierea cu partenerii noștri, de pe poziții de egalitate, o negociere în care să ne facem cunoscute pozițiile și interesele în raport cu politicile economice comune, a afirmat marți premierul Marcel Ciolacu, într-un discurs susținut la Palatul Victoria, în contextul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Șeful Executivului i-a primit la sediul Guvernului pe șefii de misiuni diplomatice și consulare, pe care i-a invitat să lucreze împreună cu autoritățile de la București pentru intensificarea cooperării economice cu partenerii.

“Relația de cooperare cu parteneri externi este esențială. De aceea, mă vedeți deseori în dialog angajat cu partenerii străini, încercând să creez noi modalități de cooperare”, a spus Ciolacu, oferind ca exemplu întrevederile sale cu cancelarul Germaniei și cu mediul de afaceri germani și reamintind că la finalul lunii septembrie va avea loc un forum de afaceri româno-german.

El a subliniat că România are capacitățile necesare pentru a produce, a atrage investitori și a-și consolida punțile economice interne și externe și a rugat Ministerul de Externe să inițieze un mecanism de monitorizare și integrare a oportunităților de afaceri.

Trebuie să ieșim pe cât mai multe piețe externe, să ne diversificăm și să susținem activ – împreună – companiile românești. În acest sens, îi transmit rugămintea doamnei ministru Odobescu de a iniția un mecanism de monitorizare și integrare a propunerilor și oportunităților de afaceri pe care le avansați către Guvern și care să reflecte fezabilitatea acestora. Împreună cu ministerele responsabile trebuie să găsim formulele cele mai eficiente pentru a nu irosi aceste oportunități“, a conchis Marcel Ciolacu.

 

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 29-30 august 2023, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR 2023), sub tema „O politică externă fermă a României: gestionând provocările și maximizând oportunitățile”, ediția RADR din acest an având loc în format fizic, după ce ultimele trei ediții s-au derulat în mediul online

Tensiunile acumulate timp de trei decenii, au provocat o criză profundă, 2023 fiind al doilea an de criză deschisă a sistemului relațiilor internaționale, cu o serie de polarizări periculoase: confruntarea parțial deschisă între comunitatea democrațiilor și „blocul revizionist”, care contestă „ordinea internațională bazată pe reguli”; clivajul grav, prin implicațiile potențiale, între statele „Occidentului generic” și statele așa-numitului „Sud Global”, cu precădere cele din Asia și Africa; persistența riscurilor și provocărilor transnaționale, cu efecte directe asupra infrastructurilor globale, cum sunt cea digitală, energetică/nucleară, sau alimentară. La nivelul diplomației române, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a impus un răspuns complex, asumarea de responsabilități concrete, imediate. Astfel, tema Reuniunii Anuale a Diplomației Române din 2023 este centrată pe reafirmarea priorităților de politică externă ale României, în sensul gestionării provocărilor și în perspectiva valorificării oportunităților generate de actualul mediu internațional.

Evenimentul, organizat conform tradiției în apropierea Zilei Diplomației Române – marcată anual la 1 septembrie – și găzduit de ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, îi reuneşte pe şefii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare, precum și directorii institutelor culturale ale României din străinătate, alături de care participă oficiali români de rang înalt și membri ai Corpului Diplomatic acreditat în România. De asemenea, sunt invitați reprezentanți de prestigiu ai mediului academic și ai grupurilor de reflecție, ai organizațiilor neguvernamentale și ai mass-media. Invitații speciali ai ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la această ediție a RADR sunt ministrul afacerilor externe al Republicii Chile, Alberto van Klaveren Stork, și ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

BUSINESS

Consiliul Investitorilor Străini susține reforma sistemului fiscal, însă atrage atenția că măsurile Guvernului trebuie să ofere stabilitate pentru investiții

Published

on

© Calea Europeană / Zaim Diana

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a transmis luni, într-un comunicat de presă, că susține nevoia de reformă a sistemului fiscal, însă atrage atenția că aceasta trebuie analizată din punct de vedere al sustenabilității pe termen mediu și lung și prin consultarea prealabilă cu mediul de afaceri.

Poziția FIC vine în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament pentru un pachet de măsuri fiscale menit să regleze deficitul bugetar, tema deficitului excesiv urmând a fi discutată de premier și de membrii cabinetului guvernamental în această săptămână, la Bruxelles, cu președinta Comisiei Europene și cu reprezentanții executivului european.

România s-a angajat la nivel european să scadă deficitul bugetar de la 5,7% din PIB în 2022, la 4,4% în 2023 și sub 3% în 2024. Însă, anul acesta, după numai 5 luni, deficitul a ajuns la 2,32% din PIB (față de 1,48%), crescând posibilitatea de a încheia anul 2023 cu un deficit spre 7%, cu mult mai mare decât cel de anul trecut. Regulile Pactului de Stabilitate sunt suspendate până în decembrie, iar Comisia a anunțat deja din primăvară că statele membre trebuie să pregătească planuri credibile de scădere treptată a deficitului începând cu anul acesta. Spre deosebire de anii trecuți, Executivul european a decis să condiționeze accesul la fondurile europene  de revenirea la “normalitate bugetară”.

Potrivit comunicatului FIC, Europa se află într-un context macroeconomic dificil care a dus la încetinirea economiilor mai multor țări, iar altele au înregistrat chiar contracții în prima jumătate a anului, așa cum este cazul Germaniei sau Olandei, parteneri comerciali importanți ai României, dar și a altor state din SEE precum Polonia, Ungaria și Cehia.

Încetinirea economiei la nivel european se reflectă și în cele mai recente date transmise de BNR referitoare la ISD, ce relevă că investițiile străine directe în România au scăzut cu 13% în prima jumătate a anului 2023 comparativ cu 2022. Stabilitatea și predictibilitatea cadrului fiscal sunt criterii vitale pentru investițiile private, așa cum reiese din analizele periodice ale FIC în ceea ce privește percepția marilor investitori asupra economiei din România.

În acest context macroeconomic este necesar ca Guvernul să implementeze măsuri durabile pentru buget și economie, ce vizează  asigurarea echității fiscale, îmbunătățirea colectării, ajustarea dezechilibrelor și reducerea zonelor gri și stimularea investițiilor private ce reprezintă o soluție pentru a stabiliza și a crește constant economia. Totodată, trebuie evitate acele măsuri care pot duce la blocarea economiei prin descurajarea investițiilor sau prin împovărarea cetățenilor prin supra-inflație. FIC reiterează că este necesar ca România să aibă o abordare holistică a cadrului fiscal, a politicilor fiscal-bugetare, a administrării fiscale și a politicilor de salarizare.

Mediul de afaceri este motorul economiei și principalul contribuitor la bugetul de stat, astfel considerăm că toate deciziile cu impact economic și fiscal ar trebui luate prin consultarea mediului privat și fundamentate prin studii și analize care pot estima impactul pe termen scurt, dar și lung. Recent vehiculata varianta de impozitare a cifrei de afaceri poate genera din punct de vedere economic probleme de transparență, firmele fiind tratate diferit în funcție de structura lor. Un astfel de impozit creează condiții de concurență inegale în rândul producătorilor competitivi de bunuri similare. Și de asemenea, un astfel de impozit minim stabilit prin raportare la cifra de afaceri ar încălca și principiul capacității contributive și nu poate fi considerat, sub nici un aspect, ca asigurând proporționalitatea și caracterul rezonabil al sarcinii fiscale. Marii investitori atrag atenția că introducerea impozitării unui procent din cifra de afaceri poate duce la încetinirea sau chiar contractarea economiei României prin descurajarea principalilor contribuabili la bugetul de stat și în același timp, la periclitarea competitivității țării de a atrage investiții noi în raport cu alte state din zonă.

“Membrii FIC rămân în continuare la dispoziția Guvernului pentru consultări asupra direcțiilor strategice, pentru consolidarea sistemului fiscal și pentru asigurarea predictibilității ca element central pentru stimularea investițiilor în România. Consultarea cu mediul privat poate conduce la identificarea celor mai optime soluții pentru bugetul de stat și economia reală”, conchide sursa citată.

Continue Reading

BUSINESS

Eurostat: UE înregistrează cel mai mare număr de întreprinderi în faliment în ultimii opt ani. Serviciile de cazare și alimentație publică, cel mai afectat sector economic

Published

on

© European Union, 2014/Source: EC - Audiovisual Service

În al doilea trimestru din 2023, numărul declarațiilor de faliment ale întreprinderilor din UE a crescut pentru al șaselea trimestru consecutiv. În comparație cu trimestrul precedent, numărul falimentelor a crescut cu 8,4% și a atins astfel cel mai ridicat nivel de la începutul colectării datelor în 2015, indică datele publicate, vineri, 18 august, de Eurostat.

În ceea ce privește înregistrările de noi întreprinderi, în comparație cu trimestrul precedent, după o creștere de 2% în primul trimestru al anului, acestea au scăzut ușor cu 0,6% în al doilea trimestru al anului 2023. În general, începând cu anul 2023, numărul de înregistrări de întreprinderi a fost mai mare decât în perioada 2015-2022.

  

Declarațiile de faliment au crescut cel mai mult în domeniul serviciilor de cazare și alimentație publică în trimestrul II 2023

Dacă ne uităm în mod specific la falimentele în funcție de activitate, toate sectoarele economiei au înregistrat creșteri ale numărului de falimente în al doilea trimestru din 2023, comparativ cu trimestrul anterior. Serviciile de cazare și alimentație publică (+23,9%), transportul și depozitarea (+15,2%) și educația, sănătatea și activitățile sociale (+10,1%) au fost sectoarele care au înregistrat cele mai mari creșteri ale numărului de falimente în trimestrul II 2023 comparativ cu trimestrul anterior. 

Comparativ cu trimestrul patru din 2019, care a precedat pandemia, numărul declarațiilor de faliment în trimestrul doi din 2023 a fost mai mare în majoritatea sectoarelor economiei. Cele mai mari creșteri ale numărului de falimente, comparativ cu trimestrul IV 2019, au fost înregistrate în sectorul serviciilor de cazare și alimentație publică (+82,5% și în cel al transporturilor și depozitării (+56,7%).

În schimb, în al doilea trimestru din 2023, au existat doar două sectoare ale economiei în care numărul de declarații de faliment a fost mai mic decât în trimestrul patru din 2019, înainte de pandemie: industria (-11,5%) și construcțiile (-2,7%).

Continue Reading

BUSINESS

Consiliul Investitorilor Străini atrage atenția că orice ajustare legislativă a regimului fiscal trebuie să aibă în vedere păstrarea trendului pozitiv al investițiilor străine

Published

on

© Calea Europeană / Zaim Diana

Reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC), organizaţie care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, susţin o abordare strategică, pe termen mediu şi lung, a domeniilor cheie, cum este şi cazul regimului fiscal, care, potrivit acestora, ar trebui analizat din perspectiva rezultatelor înregistrate la nivelul colectării şi contribuţiei la bugetul de stat, dar şi a dezvoltării economice.

“În timp ce considerăm că trebuie avute în vedere şi supuse discuţiei mai multe soluţii pentru asigurarea bugetului de stat, în aceeaşi măsură considerăm necesară analizarea impactului acestora asupra economiei pentru a limita împovărarea excesivă a contribuabililor şi totodată, asigurarea că sumele bugetare destinate investiţiilor şi achiziţiei de bunuri, servicii şi lucrări, vor fi cât mai puţin afectate, pentru a asigura continuitatea creşterii economice”, au transmis reprezentanții FIC într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit FIC, în ciuda provocărilor economice actuale, un aspect pozitiv înregistrat anul trecut îl reprezintă investiţiile străine. Astfel, conform datelor Băncii Mondiale, intrările de investiţii străine directe (ISD) în 2022 au reprezentat 3,9% din PIB.

“Orice ajustare legislativă trebuie să aibă în vedere păstrarea acestui trend pozitiv care reprezintă o resursă importantă pentru economie şi consolidarea bugetului de stat”.

În acelaşi timp, reprezentanţii FIC consideră necesară o abordare holistică a cadrului fiscal, a politicilor fiscal-bugetare, a administrării fiscale, a politicilor de salarizare, care să conducă la identificarea unor măsuri durabile pentru buget şi economie, la asigurarea echităţii fiscale, la îmbunătăţirea colectării, la ajustarea dezechlibrelor şi reducerea zonelor gri.

“Este vital ca autorităţile, împreună cu mediul de afaceri, să analizeze întreg cadrul fiscal respectând o perspectivă pe termen lung care să sprijine consolidarea finanţelor publice atât în beneficiul statului, cât şi al mediului privat. Orice măsuri fiscale trebuie să fie fundamentate pe analize de impact şi bazate pe diferite scenarii, astfel încât să fie evitată repetarea greşelilor din trecut”, concluzionează reprezentanţii FIC.

Poziția FIC vine în contextul în care liderii coaliției de guvernare, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă,  au anunțat un acord asupra unui plan “extins” pentru reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului pentru ca în efortul de diminuare a deficitului bugetar “greul” să îl ducă mai întâi statul, nu cetăţeanul şi mediul privat.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care îi aduce împreună pe cei mai importanți investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din țară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înființarea organizației, companiile membre FIC au susținut întotdeauna importanța dialogului între comunitatea de afaceri și autorități.

Pentru a contribui la stabilirea direcțiilor de creșterea economică a României, FIC publică o dată la doi ani Cartea Albăcare reprezintă un set de recomandări din partea membrilor pentru cele mai importante sectoare, precum fiscalitatea, tranziția energetică, capitalul uman, tehnologia și digitalizarea etc., cu scopul de a descoperi cele mai bune soluții pentru dezvoltarea durabilă a economiei României.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 hours ago

Germania ia în calcul să susțină planul Franței prin care Banca Europeană de Investiții să finanțeze proiecte europene pentru apărare

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană pregătește terenul pentru summitul liderilor UE de la Granada cu propunerea de a construi o Europă capabilă să își protejeze interesele strategice

EUROBAROMETRU2 hours ago

Eurobarometru: 60% dintre români sunt în favoarea utilizării documentelor de călătorie digitale atunci când călătoresc în sau în afara spațiului Schengen

U.E.3 hours ago

Țările din UE au acum la dispoziție un cadru comun privind îmbunătățirea cunoștințelor financiare în rândul copiilor și al tinerilor

CONSILIUL UE3 hours ago

Fără Schengen pe agendă, miniștrii de interne din UE se reunesc pentru a discuta despre reforma legislației în materie de azil și gestionarea migrației

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Recomandare reiterativă a Comisiei Europene la adresa României privind progresele în atingerea obiectivelor pentru transformarea digitală a UE: Eforturile ar trebui accelerate

ROMÂNIA4 hours ago

Guvernul așteaptă un „feedback real” de la Curtea de Conturi privind eficiența măsurilor fiscal-bugetare, transmite premierul Marcel Ciolacu

U.E.4 hours ago

Marile platforme online raportează cu privire la primele șase luni de funcționare pe baza noului Cod de bune practici privind dezinformarea

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Pachetul fiscal-bugetar al guvernului Ciolacu, salutat de șefa Comisiei pentru afaceri economice din Parlamentul European: Sunt decizii fiscale și economice sănătoase

EDUCAȚIE5 hours ago

Ligia Deca, ministrul educației, distinsă cu Premiul pentru viziune și leadership din partea European Association for International Education

U.E.1 day ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA5 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU5 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE7 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending