Connect with us

U.E.

Raport Conferința de Securitate de la München: La 30 de ani de la reunificare, Germania trebuie să consolideze UE și relațiile cu SUA, altfel Europa va deveni “un apendice” al marilor puteri

Published

on

© European Union 2020/ Source: EC Audiovisual

La 30 de ani de la unificarea Germaniei, țara se confruntă cu provocări enorme, securitatea Europei este amenințată, democrațiile europene sunt în defensivă, avertizează Conferința de Securitate de la München într-un raport special întocmit cu ocazia Zilei Unității Germane și consacrat politicii externe și de securitate germane, țară care asigură în prezent președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Gravitând în jurul ideii de “vremuri de cotitură”, raportul oferă o imagine de ansamblu asupra stării politicii externe și de securitate germane la șase ani după “consensul de la München”, când președintele federal de la acea vreme, Joachim Gauck, și ministrul apărării Ursula von der Leyen, actualmente președintă a Comisiei Europene, exprimau că Germania era pregătită să poarte “mai multă responsabilitate” în relațiile internaționale și dorea să facă față provocărilor politicii de securitate “mai repede, mai decisiv și mai substanțial”.

“Sper că acest text ajută la promovarea unei înțelegeri și a unui sprijin pentru o politica externă germană și europeană care să poată face față schimbărilor și provocărilor geopolitice dramatice cu care ne confruntăm”, a comentat ambasadorul Wolfgang Ischinger, președintele Conferința de Securitate de la München.

Germania, în fața unei decizii fatidice: Imperativul european vs. transformarea într-un apendice al marilor puteri

Raportul numește “reorientarea graduală a SUA” drept context al erodării ordinii internaționale liberale și al transformărilor geopolitice.

Puterea relativă a Washingtonului s-a diminuat, avertizează autorii raportului, precizând că SUA sunt mai puțin capabile să acționeze ca garant al ordinii internaționale și mai puțin dispuse să preia o povară disproporționată.

“Sub președintele Trump, America nu mai vede menținerea unei ordine internaționale bazate pe reguli și a instituțiilor sale ca o prioritate”, se arată în raport, precizând că în acest context Germania are de luat o “decizie fatidică”.

Decizia fatidică este îmbracă de experți într-o dilemă: fie Germania își poate pune toată greutatea în spatele “imperativului european”, adică consolidarea Europei pentru a apăra interesele germane și europene; sau Germania se poate agăța de statu quo și se poate pregăti pentru ca Uniunea Europeană și Europa să se transforme într-un “apendice” dominat de alte puteri.

În noua eră a competiției strategice pentru supremație, dominată de China și de SUA, Europa este privită ca un actor secund, în vreme ce continentul nu mai este considerat principalul teatru al relațiilor internaționale, așa cum a fost de la începutul Războiului Rece și până la, interesant, căderea Zidului Berlinului și reunificarea Germaniei.

Cele patru sarcini primordiale pe care Germania trebuie să și le asume

Potrivit raportului special al Conferinței, Germania are patru sarcini în politica sa externă și de securitate pentru ca Europa să nu devină un apendice al marilor puteri

1. Consolidarea UE și îmbunătățirea capacității sale de acțiune – Pentru a face acest lucru, Germania trebuie să evolueze de la o putere statu-quo la o „enabling power”. Suveranitatea europeană și apărarea solidă a intereselor europene vor fi posibile numai dacă Germania își asumă rolul de lider care vine cu statutul de cel mai mare stat membru al UE. Este clar că va putea face acest lucru doar în strânsă coordonare cu partenerii UE, în primul rând cu Franța. Un rol de conducere german este o condiție prealabilă pentru capacitatea Europei de a acționa în toate domeniile politicii externe și de securitate. Acest lucru se aplică pentru a face față amenințărilor globale, cum ar fi încălzirea globală, migrația sau pandemiile. Se aplică, de asemenea, concurenței în domeniul inteligenței artificiale și a altor tehnologii strategice.

2. Menținerea relațiilor strânse cu aliatul de bază al UE, Statele Unite, și prezervarea rolului SUA în securitatea Europei – Acestea vor depinde de un angajament mai puternic și mai convingător din partea Uniunii Europene. Berlinul ar trebui să pledeze pentru o strategie europeană față de SUA care să accentueze interesele comune și să le comunice prin toate canalele disponibile, nu numai administrației din Washington, ci și Congresului SUA, statelor americane, comunității de afaceri și societății civile din Statele Unite State.

3. O politică europeană credibilă față de Rusia și China – Consolidarea capacității de acțiune a UE este, de asemenea, o condiție prealabilă pentru o politică europeană credibilă față de Rusia și China. Având în vedere creșterea rapidă a Chinei și schimbările de politică sub președintele Xi, precum și dezvoltarea dinamică a regiunii Asia-Pacific, este urgentă o politică comună a UE cu privire la Asia. Rusia a contestat fundamentele ordinii europene de securitate. Toate încercările din ultimii ani de a intra într-un dialog constructiv cu Moscova au eșuat. Canalele de dialog trebuie menținute deschise, dar pe termen scurt ceea ce este necesar este consolidarea descurajării și apărării și consolidarea rezilienței.

4. Vecinătatea europeană – În ceea ce privește regiunile învecinate ale Europei, în special Africa și Orientul Mijlociu, va fi crucial să se stabilească un minim de stabilitate și să se deschidă potențialul de dezvoltare.


Raportul special al Conferinței de Securitate de la München poate fi descărcat aici.

Puteți citi pe larg reacții și mesaje la 30 de ani de la Reunificarea Germaniei aici.


 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: Programul de cooperare transfrontalieră al UE poate contribui la reconstruirea încrederii în proiectul european

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european pentru politică regionlă, și-a manifestat marți susținerea pentru Programul de cooperare transfrontalieră “Interreg”, subliniind că acesta poate contribui la reconstruirea încrederii între cetățeni, dar și în proiectul european.

E îngrijorător cât de multă dezbinare a adus cu sine această pandemie“, a spus Crețu, citând un studiu recent al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR) care indică faptul că pandemia a generat diviziuni majore între europeni, ceea ce subminează parțial și încrederea între cetățenii diferitelor țări.

Autorii acestui studiu lansează un apel ca UE și guvernele naționale să ia măsuri pentru a diminua diviziunile sociale atât între statele membre, cât și în interiorul statelor membre.

“Cred că un răspuns ferm în acest sens ar putea fi asigurat de Programul de cooperare transfrontalieră “Interreg”, care anul acesta a împlinit 31 de ani. Interreg dovedește faptul că, prin colaborarea dintre cetățenii mai multor țări, provocările comune pot fi mai ușor înfruntate”, a precizat fostul comisar european.

Ea a subliniat că a apreciat foarte mult acest program în calitate de comisar european pentru politică regională, considerând că este unul “emblematic pentru politica de coeziune, oferind cadrul necesar implementării unor acțiuni comune a actorilor naționali, regionali și locali din diferite State Membre ale UE, reducând astfel decalajele sociale și economice care încă există între acestea”.

În prezent, România are programe de cooperare transfrontalieră cu Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Ungaria, fiind și parte a Programului Operațional Comun “Bazinul Mării Negre” și Programul Transnațional Dunărea.

“Toate acestea sunt oportunități nu doar de a finanța proiecte, de a spori competitivitatea celor implicați, dar și de a reclădi încrederea – atât de greu pusă la încercare în acest ultim an și jumătate”, a conchis Corina Crețu.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac critică lipsa de viziune a politicienilor și decidenților statului: Au abandonat aderarea la zona euro, intrarea în Schengen și atragerea de fonduri UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac atenționează că democrația este în pericol după ce 63% dintre cetățenii români sunt de părere, într-un sondaj prezentat recent, că în comunism era mai bine decât în prezent.

Acest lucru “ar trebui să cutremure precum o undă de șoc toți decidenții statului”, susține Eugen Tomac.

El consideră că primul motiv pentru care românii sunt atât de dezamăgiți de prezent este determinat de lipsa de lideri politici credibili.

“Viața politică a ajuns atât de jos pentru că este dominată de jocuri politice mărunte, minciună și lipsă totală de transparență în ceea ce privește cheltuirea banilor publici. Prăpastia dintre cetățeni și clasa politică este uriașă, iar ea s-a adâncit și mai mult odată cu criza de sănătate. Luptele de putere la vârf, agresive și fără un reper concret, construiesc o imagine falsă a democrației în fața cetățenilor, îndreptându-i foarte ușor in brațele populiștilor și extremiștilor”, afirmă europarlamentarul.

În opinia eurodeputatului român, lipsa de soluții și de viziune a politicienilor a adus România în punctul în care se situează în prezent.

Au abandonat obiective strategice precum aderarea la zona Euro, intrarea în Schengen și atragerea de fonduri europene pentru a dezvolta în mod egal toate regiunile țării, dar mai presus de orice, au abandonat educația. Toată lumea civilizată înțelege că un rol cheie spre a le oferi românilor o perspectivă de viitor pozitivă este educația“, continuă el.

Eugen Tomac deplânge faptul că educația a fost supusă în ultimii 30 de ani unor reforme haotice, fără nicio țintă.

“În consecință, după doar trei decenii, românii au uitat ce a însemnat comunismul și crimele sale, iar generațiile tinere nu au idee ce au însemnat închisorile comuniste, nu au auzit niciodată despre fenomenul Pitești. Nu avem voie să uităm. România va fi respectată peste tot în lume atunci când vom începe să ne respectăm trecutul, oamenii și faptele care sunt adevăratele modele pentru societatea noastră”, conchide el.

Rezultatele unui sondaj realizat de INSCOP arată o situație îngrijorătoare: la 30 de ani de la căderea comunismului, 63% dintre români cred că situația de atunci era mai bună decât cea de acum. Este cea mai mare cifră din ultimii ani și arată amploarea revalorizării comunismului.

Întrebați ce cred despre situația generală din România, comparativ cu cea de acum 30 de ani, 63% dintre respondenți spun că este mai rea, 23,4% că este mai bună, 9,3% că este la fel, iar 4,2% nu răspund, informează Radio Europa Liberă.

Realizat în plină criză politică și pe fondul scumpirilor la energie și gaze, sondajul surprinde, între-o mai mare măsură, starea de nemulțumire a oamenilor față de actuala situație, decât nostalgia față de comunism.

Continue Reading

U.E.

Eurostat: România, țara din UE cu cele mai puține mașini la mia de locuitori, dar și cu cea mai dinamică piață

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

România înregistra în 2019 357 de mașini la mia de locuitori, clasânu-se astfel pe ultimul loc în Uniunea Europeană, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, citat de Agerpres.

La nivelul Uniunii Europene, Luxemburgul a înregistrat cea mai ridicată rată de motorizare dintre statele membre. În 2019, în această țară existau 681 de autoturisme la mia de locuitori, doar că această cifră poate fi influențată de lucrătorii transfrontalieri care utilizează mașinile de serviciu înmatricultate în Luxemburg.Pe cel de-al doilea loc se clasează Italia, cu 663 de autoturisme la mia de locuitori, clasamentul fiind completat de Cipru (645 de mașini), Finlanda și Polonia (ambele cu 642 de mașini).

La polul opus, cele mai mici rate de motorizare au fost înregistrate în România (357 de mașini), Letonia (381 de mașini) și Ungaria (390 de mașini).

În cifre absolute, în 2019, cel mai mare număr de autoturisme înmatriculate a fost înregistrat în Germania, cu aproape 48 de milioane de mașini, urmată de Italia (40 de milioane) și Franța (32 de milioane).

În pofida acestui fapt, între 2015 și 2019, cea mai mare creștere a numărului de autoturisme înmatriculate s-a înregistrat în România (34%, în contextul unui avans de la 261 la 357 de autoturisme la mia de locuitori), urmată de Lituania (20%), Ungaria (19%), Slovacia şi Polonia (ambele cu 18%). Conform Eurostat, Bulgaria a fost singurul stat membru UE unde numărul de autoturisme înmatriculate a scăzut (cu 11%) între 2015 şi 2019.

Polonia, țara cu cel mai vechi parc auto 

Mai multe state membre ale UE au raportat o pondere mare de autoturisme ”vechi” (cu o vechide de 20 de ani sau mai mult), în 2019. Cele mai mari ponderi au fost înregistrate de Polonia (37,9%), Estonia (31,5%), Finlanda (26,9%) și Lituania (22,6%).

Pe de altă parte, cele mai mari ponderi ale autoturismelor noi (cu o vechime mai mică de 2 ani) au fost înregistrate în Irlanda (28,8%), Luxemburg (23,7%), Belgia (22,9%) și Danemarca (22,6%).

În ultimii ani, o serie de țări au oferit programe de sprijin pentru achiziționare de mașini noi cu emisii zero de noxe, ce s-au desfășurat în paralel cu cel de casare a mașinilor vechi.

Obiectivul general al acestor programe a fost reînnoirea parcului de mașini cu emisii mai reduse, stimulând în același timp economia.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ONU25 mins ago

ONU acordă ajutor de urgență în valoare de 45 de milioane de dolari pentru sistemul sanitar din Afganistan, aflat în pragul colapsului

SUA1 hour ago

Joe Biden a salutat noile legături americane în materie de securitate: SUA nu au un aliat mai apropiat sau mai de încredere decât Australia

Corina Crețu2 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu: Programul de cooperare transfrontalieră al UE poate contribui la reconstruirea încrederii în proiectul european

ROMÂNIA2 hours ago

România va avea, din 2022, Agenţia de Calitate şi Marketing a Produselor Agroalimentare: ”Un model european care funcţionează peste tot”

Eugen Tomac2 hours ago

Eugen Tomac critică lipsa de viziune a politicienilor și decidenților statului: Au abandonat aderarea la zona euro, intrarea în Schengen și atragerea de fonduri UE

U.E.2 hours ago

Eurostat: România, țara din UE cu cele mai puține mașini la mia de locuitori, dar și cu cea mai dinamică piață

S&D3 hours ago

Delegația Română PSD: Solicităm dezbatere în Parlamentul European, în cadrul sesiunii plenare din octombrie, cu privire la creșterea dramatică a prețurilor     

MAREA BRITANIE3 hours ago

Prima întrevedere la Casa Albă dintre Joe Biden și Boris Johnson: SUA și Regatul Unit sunt aliați de nădejde și cei mai apropiați parteneri

POLITICĂ4 hours ago

Octavian Berceanu, bilanț după 6 luni de mandat: Peste 1.500 de controale privind transferurile de deșeuri și dublarea venitului din amenzile aplicate

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană a semnat un al treilea contract pentru achiziția unui tratament anti-COVID pe bază de anticorpi monoclonali

ONU5 hours ago

Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Valorile democratice și ordinea bazată pe reguli, fundamente ale unui viitor mai bun. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Joe Biden invocă, în primul său discurs la ONU, “alianța sacră NATO” și “parteneriatul fundamental cu UE”: Suntem în zorii unui deceniu decisiv. Începem o nouă eră de diplomaţie neobosită

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Ministrul adjunct de externe al Poloniei: România și Polonia sunt liderii principali ai Inițiativei celor Trei Mări. Trebuie să fim o parte mai puternică a UE

INTERVIURI4 days ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA4 days ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

Marian-Jean Marinescu5 days ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru7 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D7 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

Team2Share

Trending