Connect with us

SĂNĂTATE

Raport: Depășirea barierelor de acces la testările biomarkerilor este esențială pentru salvarea de vieți a pacienților cu cancer pulmonar

Published

on

© European Union, 2020

Potrivit experților români și ultimelor date publicate de Lung Ambition Alliance, utilizarea testării biomarkerilor în cancerul pulmonar poate salva viața pacienților, se arată într-un comunicat AstraZeneca România, remis CaleaEuropeană.ro.

Un nou raport publicat de Lung Ambition Alliance „Stabilirea unei căi către testarea biomarkerilor” oferă recomandări pentru a soluționa provocările legate de organizarea, finanțarea și dotarea cu mijloace tehnice care împiedică în prezent accesul echitabil la testarea biomarkerilor în rândul pacienților cu cancer pulmonar din întreaga lume. Lung Ambition Alliance este un parteneriat global al unor organizații din domenii diferite unite în aspirația lor de a îmbunătăți calitatea îngrijirii și de a scădea mortalitatea prin cancer pulmonar.

Cancerul pulmonar reprezintă  o problemă importantă de sănătate la nivel mondial rămânând principala cauză de deces în rândul cancerelor cu peste două milioane de cazuri noi diagnosticate în fiecare an. În România, cancerul pulmonar reprezintă cea mai frecventă cauză de deces cauzat de cancer. Acest tip de cancer provoacă aproximativ 20% din totalul deceselor cauzate de această boală, conform opiniei specialiștilor1.

Avansul din ultimele două decenii în testarea biomarkerilor a transformat diagnosticul și tratamentul cancerului. Testarea biomarkerilor predictivi a oferit clinicienilor instrumentele necesare să înțeleagă mai bine mecanismelor biologice complexe care stau la baza declanșării bolii, permițându-le acestora să  selecteze tratamenul potrivit pentru pacientul potrivit.

La momentul actual, există o diferență majoră în accesul și utilizarea testării biomarkerilor în cancerul pulmonar. Un studiu global, recent, a evidențiat faptul că majortitatea profesioniștilor în domeniul sănătății consideră că, la nivelul țării lor, mai puțin de 50% dintre pacienții cu cancer pulmonar au acces la testare moleculară. Provocările care contribuie la utilizarea scăzută a testării moleculare reflexe au la bază deficiențe deorganizare a activității medicale, alocarea de resurse, inclusiv rambursare și infrasturctura de testare, și aspecte de implementare (timpul pana la primirea rezultatelor testarii moleculare, rezultatele rapoartelor si interpretarea datelor).

Raportul realizat de parteneriatul global Lung Ambition Alliance setează 3 priorități care, odată adresate, pot duce la îmbunătățirea rezultatelor clinice la pacienții cu cancer pulmonar:

  1. Consolidarea infrastructurii pentru testare moleculară.
  2. Scurtarea timpului de la testare până la primirea rezultatelor și tratamentului.
  3. Rambursarea costurilor testării.

Dr. Mircea Dediu, medic primar oncolog: Majoritatea pacienților cu cancer pulmonar ( 75-80%) sunt diagnosticați in stadiul metastatic. În prezent, decizia terapeutică trebuie să fie bazată pe cunoașterea profilului molecular al tumorii respective, pentru a putea selecționa grupele de pacienți eligibili pentru tratamentele  molecular țintite. Numai în felul acesta putem oferi pacienților șansa unei supraviețuiri de lungă durată. Ca atare, consider cătestarea moleculară reflexă trebuie să fie făcută la toți pacienții cu un diagnostic de cancer pulmonar, fără nicio excepție. Sper  să avem cât mai curând  în România un program care oferă acces gratuit a testării biomerkerilor în cancerul pulmonar așa cum este descris în Planul Național de Combatere a Cancerului(PNCC)”.

Cezar Irimia, Președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC):În cancerul pulmonar, de multe ori, diagnosticul se face foarte târziu- lipsa unor semne și simptome specifice cancerului sunt principalele cauze. În plus, de la suspiciune la diagnostic și tratament pot trece chiar și 6-8 luni, ceea ce înseamnă foarte mult! Evoluția acestui tip de cancer este foarte rapidă!

Testarea biomarkerilor, cât mai devreme, în cancerul pulmonar le poate oferi pacienților o șansă la viață fiind o etapă vitală pentru identificarea tratamentului potrivit pentru fiecare dintre ei. Ne adresăm factorilor de decizie relevanți pentru a seta cadrul legislativ necesar implementării unui program de decontare a testării biomerkerilor în cancerul pulmonar, care să permită miorarea timpilor de diagnosticare, realizarea unui diagnostic cât mai complet și țintit și selectarea tratamentului potrivit pentru pacientul potrivit, pornind de la direcțiilede acțiune din Planul Național de Combatere a Cancerului. FABC este ca întotdeauna alături de pacienți în lupta împotriva cancerului.”

Radu Rășinar, Președinte AstraZeneca România: „Planul National de Combatere a Cancerului, lansat recent în Romania, a definit direcții strategice importante pentru detectarea mai devreme a cancerului pulmonar: diagnosticarea precoce, testarea reflexă a biomarkerilor, introducerea consultului multidisciplinar de tip tumor board precum și propuneri privind programele de screening. Raportul lansat de Lung Ambition Alliance evidențează provocarea reprezentată de accesul și utilizarea testării biomarkerilor în cancerul pulmonar, la nivel global, în același timp propunând soluții concrete pentru reducerea diferențelor între țări și adresarea barierelor care limitează accesul pe scară largă a pacienților cu cancer la testarea moleculară.

Transformarea cancerului într-o afectiune cronică sau vindecarea acestuia necesită o abordare colectivă și colaborativă. AstraZeneca, în parteneriat cu toți actorii relevanți din sistemul de sănătate, își reafirmă angajamentul de a fi parte la construcția abordării moderne a cancerului pentru pacienții români.

Raportul Lung Ambition Alliance invită ferm la implementarea unui proces standardizat de testare moleculară reflexă, pe scara largă, pentru toți pacienții cu cancer pulmonar și oferă, în același timp, recomandări clare pentru reducerea diferențelor între țări și adresarea barierelor care limitează accesul pe scară largă.

*Lung Ambition Alliance: a fost constituit in 2019, între IASLC (organizatie Globala Multidisciplinara dedicata eradicarii cancerului pulmonar), Global Lung Cancer Coallition, GUARDANT si AstraZeneca.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

SĂNĂTATE

UE își consolidează securitatea sanitară. A fost adoptat un Acord provizoriu privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate

Published

on

© European Union, 2014

Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns ieri, 23 iunie, la o poziție comună cu privire la proiectul de regulament privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate. Acest text consolidează pregătirea, supravegherea, evaluarea riscurilor și alerta timpurie, precum și răspunsurile din partea UE și a statelor membre în caz de amenințări transfrontaliere pentru sănătate, potrivit comunicatului oficial. 

Noua legislație privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății prevede o serie de măsuri de consolidare a cadrului de pregătire pentru situații de criză, inclusiv stabilirea unui plan al UE de combatere a crizelor sanitare și a pandemiilor și a unor planuri naționale elaborate de statele membre. Planul Uniunii va include dispoziții privind schimbul de informații între nivelul UE și cel național, alerta timpurie și gestionarea riscurilor. Planurile statelor membre vor conține informații similare, iar la elaborarea acestora, statele membre vor colabora între ele și cu Comisia pentru a asigura coerența planurilor lor cu planul Uniunii. Astfel, va fi instituit un cadru coerent și comun pentru pregătirea și răspunsul în situații de criză.

Comisia  Europeană salută acordul politic la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul. 

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: “Prin acordul de astăzi, dispunem de un cadru solid al UE în materie de securitate sanitară, care ne va permite să detectăm, să ne pregătim și să răspundem mult mai bine la viitoarele pandemii sau alte amenințări grave la adresa sănătății. Având în vedere că toate propunerile Uniunii Europene a Sănătății sunt acum pe masă, solicităm instituțiilor să colaboreze pentru adoptarea lor rapidă.”

Comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: “Astăzi ne realizăm viziunea noastră politică pentru o Uniune Europeană a Sănătății puternică. În ultimii doi ani, am consolidat agențiile UE și am înființat o nouă Autoritate europeană pentru situații de urgență și pregătire în domeniul sănătății, HERA, iar astăzi adăugăm cel mai important pilon al securității sanitare. Începând de acum, avem, de asemenea, un cadru de cooperare mai puternic pentru a preveni, pregăti și răspunde la amenințările transfrontaliere la adresa sănătății. COVID-19 este încă printre noi și vedem amenințări sanitare emergente, cum ar fi variola maimuței, împotriva cărora Uniunea noastră în domeniul sănătății este astăzi mai necesară ca niciodată.”

Totodată, textul prevede că Executivul European poate recunoaște o urgență de sănătate publică la nivelul UE, declanșând astfel mecanisme de monitorizare a penuriei de medicamente sau de activare a sprijinului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Comitetul pentru securitate sanitară

În ceea ce privește Comitetul pentru securitate sanitară (CSS), negociatorii din partea Consiliului și a Parlamentului European au convenit că CSS ar trebui să joace un rol în coordonarea acțiunilor Comisiei și ale statelor membre pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind amenințările transfrontaliere pentru sănătate.

Aceștia au decis, de asemenea, că respectivul comitet poate adopta avize și orientări privind măsurile de răspuns pentru prevenirea și controlul unei amenințări sanitare. În cazul în care Comitetul pentru securitate sanitară supune procedurii de vot adoptarea orientărilor sale, votul va fi decis cu o majoritate de două treimi.

Consiliul și Parlamentul European au convenit, de asemenea, asupra următoarelor:

  • Comisia va facilita simulări de criză pentru a asigura funcționarea planului UE de pregătire și răspuns și va actualiza planul, după caz;
    pe baza contribuțiilor din partea statelor membre, Comisia va elabora rapoarte cu privire la planurile acestora în materie de răspuns la crizele sanitare. Recomandările din cadrul rapoartelor vor face obiectul unei prezentări generale, care va fi făcută publică;
  • Comisia și statele membre se vor putea angaja proceduri comune de achiziții publice pentru achiziționarea de contramăsuri medicale. Decizia statelor membre de a participa la astfel de achiziții va fi luată pe baza informațiilor furnizate în prealabil și în condițiile convenite cu Comisia.

Acest proiect de regulament face parte dintr-un pachet mai amplu de propuneri privind uniunea europeană a sănătății. Pachetul, prezentat de Comisia Europeană la 11 noiembrie 2020, constă în trei propuneri: pe lângă regulamentul privind amenințările transfrontaliere pentru sănătate, acesta include și un mandat consolidat pentru Agenția Europeană pentru Medicamente, precum și pentru Centrul de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). A fost deja încheiată revizuirea atât a mandatului EMA, cât și a mandatului ECDC. Acest pachet a fost completat prin crearea, în septembrie 2021, a noii Autorități pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA), a cărei misiune este de a asigura aprovizionarea cu contramăsuri medicale înainte și în timpul unei crize sanitare.

La nivelul Consiliului, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns astăzi va fi mai întâi înaintat spre aprobare Comitetului Reprezentanților Permanenți. Ulterior, va fi lansată o procedură formală de adoptare.

Continue Reading

SĂNĂTATE

Miniștrii sănătății din UE susțin înființarea Spațiului european al datelor medicale și adoptarea unei noi strategii globale a UE în domeniul sănătății

Published

on

© European Union

Miniștrii sănătății din UE s-au reunit ieri într-o nouă reuniune a Consiliul EPSCO, unde au salutat propunerea de regulament a Comisiei Europene privind înființarea Spațiului european de date medicale și au făcut schimb de opinii cu privire la strategia globală a UE în domeniul sănătății. 

„Această propunere de regulament, adoptată de Comisia Europeană la 3 mai 2022, reprezintă un pilon esențial al Uniunii Europene a Sănătății. Ea vizează facilitarea accesului pacienților la datele lor de sănătate în format electronic și facilitarea schimbului de date cu profesioniștii din domeniul sănătății din UE. De asemenea, vizează să permită reutilizarea acestor date de către cercetători, industrie și autorități publice, într-un mediu sigur și în condiții stricte”, au transmis miniștrii. 

De asemenea, Miniștrii au salutat propunerea de regulament care, odată adoptată, va oferi un cadru juridic stabil pentru a facilita schimbul de date privind sănătatea în cadrul Uniunii, permițând, printre altele, eficientizarea sectorului asistenței medicale și progresul cercetării științifice. Cu toate acestea, miniștrii au luat act de aspectele sensibile care decurg din această propunere, cum ar fi securitatea și protecția datelor și necesitatea de a dezvolta un spațiu de încredere în beneficiul tuturor.

Citiți și: Ministrul Sănătății, intervenție în Consiliul EPSCO: România susține realizarea Spațiului european al datelor medicale. Un pas semnificativ către UE a Sănătății

Miniștrii sănătății din UE au făcut schimb de opinii cu privire la strategia globală a UE în domeniul sănătății. Având în vedere evenimentele recente – inclusiv pandemia COVID-19 și criza sanitară și umanitară provocată de războiul din Ucraina – pare necesară o actualizare a strategiei actuale – care datează din 2010.

La 19 mai 2022, Comisia Europeană a anunțat lansarea unui proces de elaborare a unei noi strategii globale a UE în domeniul sănătății.

Miniștrii au salutat această decizie de lansare a procesului de revizuire. Aceștia au subliniat importanța acestei strategii pentru redefinirea priorităților UE în materie de sănătate la nivel mondial, cum ar fi consolidarea sistemelor de sănătate, pregătirea și răspunsul la crizele din domeniul sănătății și promovarea abordării “O singură sănătate”. Miniștrii au solicitat, de asemenea, ca această strategie să consolideze influența UE în domeniul sănătății pe scena internațională și coordonarea între actorii UE relevanți.

În cadrul unui schimb informal, miniștrii au discutat despre provocările viitoare ale strategiei de vaccinare COVID-19 a UE, atât în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri la nivel european, cât și în ceea ce privește solidaritatea internațională.

Președinția franceză a informat delegațiile cu privire la stadiul actual al negocierilor dintre Consiliu și Parlamentul European în vederea ajungerii la un acord cu privire la un proiect de regulament privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății.

Comisia Europeană a furnizat informații cu privire la punerea în aplicare a regulamentelor privind dispozitivele medicale și evaluarea tehnologiilor medicale.

De asemenea, Comisia a informat miniștrii cu privire la amenințările sanitare emergente (cazuri de hepatită severă la copii și variola maimuței), precum și cu privire la situația sanitară și umanitară din Ucraina (în special evacuările medicale și sprijinul sanitar pentru Ucraina).

Delegațiile Belgiei, Țărilor de Jos, Luxemburgului, Austriei și Irlandei au discutat despre intrarea pe piața europeană a medicamentelor, inclusiv despre lacunele în ceea ce privește dovezile și soluțiile potențiale.

Delegațiile bulgară, croată, estoniană, maghiară, letonă, lituaniană, poloneză, română, slovacă, slovenă și maghiară au informat Consiliul cu privire la scrisoarea lor comună adresată Comisiei Europene cu privire la dispozițiile contractelor de achiziționare a vaccinurilor COVID-19.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Variola maimuței | Comisia Europeană va achiziționa peste 100.000 de vaccinuri și le va dona statelor membre

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Astăzi, 14 iunie, Autoritatea pentru Pregătirea și Răspunsul în domeniul Sănătății din cadrul Comisiei Europene (HERA), a încheiat un contract cu compania Bavarian Nordic pentru a achiziționa 109.090 de doze de vaccinuri de generația a treia, ca răspuns la actualele focare de variola maimuței. Întrucât numărul de cazuri continuă să crească, acest acord va face ca vaccinurile să fie disponibile rapid pentru toate statele membre ale UE, Norvegia și Islanda, potrivit comunicatului oficial al Executivului European. 

„Asigurarea rapidă și eficientă a vaccinurilor pentru toate statele membre ale UE ca răspuns la focarele de variolă de maimuță este datoria noastră morală și o realizare concretă a capacității noastre tangibile de a proteja oamenii. Nu vom precupeți niciun efort pentru a construi o adevărată Uniune Europeană a Sănătății, autentică și robustă, în serviciul cetățenilor noștri. Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată, folosim bugetul UE, prin intermediul programului EU4Health, pentru a achiziționa direct vaccinuri pentru statele membre. Pregătirea și răspunsul eficient la amenințările sanitare emergente reprezintă obiectivul nostru comun”, a transmis vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a adăugat: „Pentru prima dată, cumpărăm aceste vaccinuri cu ajutorul programului EU4Health și le donăm statelor noastre membre. Epidemia de variolă a maimuței a arătat importanța unei abordări unitare a UE în ceea ce privește pregătirea și răspunsul la amenințările sanitare emergente. Prin acordul semnat astăzi, ne asigurăm că statele membre vor avea acces la vaccinurile atât de necesare pentru a proteja persoanele expuse la variola maimuței. Aceasta este o demonstrație concretă a capacității noastre consolidate de a răspunde rapid la crizele din domeniul sănătății, dar și a răspunsului rapid și colectiv pe care îl poate oferi o Uniune Europeană a Sănătății.”

Agenția Executivă pentru Sănătate și Digitală a Comisiei (HaDEA) a achiziționat vaccinul de a treia generație pentru și în numele HERA. HERA va pune apoi vaccinurile la dispoziția statelor membre ale UE în mod proporțional, începând cu cele care au cea mai mare nevoie.

Aceasta este prima dată când bugetul UE este utilizat prin intermediul programului EU4Health pentru a achiziționa direct vaccinuri pentru statele membre.

În prezent, vaccinul de a treia generație este autorizat la nivelul UE doar pentru a proteja adulții împotriva variolei. Cu toate acestea, vaccinul antivariolic protejează, de asemenea, oamenii împotriva variolei maimuțelor, deoarece acest virus este strâns înrudit cu virusul variolei. Unele state membre au acordat deja derogări naționale care permit utilizarea temporară a vaccinului împotriva virusului variolei maimuțelor. Agenția Europeană pentru Medicamente este pregătită să sprijine statele membre pentru a facilita astfel de derogări și a contactat în mod proactiv compania pentru a accelera procesul de reglementare.

Pe baza celui mai mare număr de cazuri, livrările vor începe deja până la sfârșitul lunii pentru statele membre prioritare, care au acordat excepții naționale pentru vaccin.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 mins ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă l-au asigurat pe șeful diplomației sârbe de susținerea politică și tehnică a României pentru integrarea europeană a Serbiei

ROMÂNIA38 mins ago

SUA: Prin implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici, România este un partener exemplar în scopul comun pentru securitate transatlantică

ROMÂNIA1 hour ago

Klaus Iohannis a discutat cu Věra Jourová despre finalizarea „cât mai curând” a MCV și despre continuarea monitorizării „exclusiv” prin mecanismul UE privind statul de drept

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Maia Sandu, primul lider primit la Kiev de Zelenski după ce Ucraina și R. Moldova au devenit state candidate: Vom colabora pe calea de aderare la UE

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, conferință de presă cu omologul sârb: România acordă importanță creării interconectorului de gaz Arad-Mokrin, mai ales în contextul regional actual

NATO4 hours ago

Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

G74 hours ago

Liderii G7 au adoptat o declarație comună prin care asigură Ucraina că va fi în continuare sprijinită financiar și militar, amenințând Rusia cu sancțiuni

NATO5 hours ago

Jens Stoltenberg: Noul Concept Strategic va defini Rusia drept cea mai directă amenințare la adresa securității și va aborda în premieră provocările generate de China

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană pune bazele unui parteneriat strategic între UE și Norvegia în domeniul bateriilor și al materiilor prime critice

G75 hours ago

Boris Johnson, apel către liderii G7: Trebuie să punem capăt monopolului lui Putin asupra cerealelor, care duce la creșterea prețurilor la nivel mondial

NATO4 hours ago

Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

NATO5 hours ago

Decizii cruciale pentru România: NATO va ridica grupurile de luptă la nivel de brigadă, va adopta noi planuri de apărare cu forțe pre-alocate pentru anumiți aliați, iar Forța de Reacție Rapidă va avea peste 300.000 de militari

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Volodimir Zelenski face apel la populația din Belarus să nu se lase atrasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi4 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

Team2Share

Trending