Raport îngrijorător al ONU: În 2017, 68.5 milioane de oameni au fost strămutați la nivel mondial, atingându-se un nou nivel record. Peste jumătate dintre ei au fost copii

Numărul refugiaţilor şi deplasaţilor pe plan intern din cauza conflictelor din lume a atins în 2017 un nou nivel record, al cincilea an consecutiv, de 68.5 milioane de oameni, dintre care aproximativ jumătate sunt copii, potrivit unui raport al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților. 

Foto: Serviciul European de Acțiune Externă/ Twitter

Criza din Republica Democratică Congo (RDC), războiul din Sudanul de Sud şi fuga a sute de mii de refugiaţi rohingya către Bangladesh din Myanmar au propulsat deplasările forţate la niveluri record în 2017. 

Potrivit unor statistici, creşterea înregistrată în 2017 – de 3.1 milioane de persoane – o depăşeşte cu mult pe cea din 2016 (+300.000) şi se explică prin creşterea puternică a numărului refugiaţilor, în timp ce numărul persoanelor deplasate la nivel intern a scpzut uşor. Acest lucru înseamnă că una din 110 persoane – în lume – este deplasată.

Aproximativ 16 2 milioane de persoane au fost strămutate în 2017. 11.8 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul granițelor statului de origine. În fiecare zi, în 2017, 44.400 de persoane au fost obligate să își părăsească locuințele.

Copiii cu vârsta sub 18 ani constituie mai bine de jumătate (52%) din populația refugiaților din 2017, în creștere față de 41%, cifră care era înregistrată în 2009.

Siria rămâne ţara cu cel mai mare număr de deplasări interne (12.6 milioane), urmată de Columbia (7.9 milioane), Republica Democratică Congo şi Afganistan (2.6 milioane).

În ceea ce-i priveşte pe refugiaţi, un pic peste o cincime sunt palestinieni, care ţin de competenţa UNRWA. Ceilalţi provin, în marea lor majoritate, doar din cinci ţări – Siria, Afganistan, Sudanul de Sud, Myanmar şi Somalia.

Numărul ţărilor care găzduiesc populaţii vaste de refugiaţi este de asemenea slab.

Turcia rămâne principala ţară care găzduieşte refugiaţi în valoare absolută – cu o populaţie de 3,5 milioane de refugiaţi, în principal sirieni -, iar Libanul găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi raportat la populaţia sa naţională.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.