INTERNAȚIONAL
Raport WWF: Populația de animale din pădurile lumii s-a redus la jumătate în ultimii 50 de ani
Published
5 years agoon
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2019/08/tigru.jpg)
Numărul vieţuitoarelor care trăiesc în pădurile din întreaga lume s-a redus cu cel puţin o jumătate în ultimii 50 de ani, avertizează un studiu citat marţi de Press Association.
Vieţuitoarele din mediul forestier sunt vitale pentru menţinerea sănătăţii pădurilor şi junglelor, zone importante care înmagazinează dioxidul de carbon din atmosferă şi care ajută la reducerea schimbărilor climatice, se arată într-un raport publicat de organizaţia de mediu World Wide Fund for Nature (WWF) şi Zoological Society of London (ZSL).
Conform studiului efectuat asupra a 455 de populaţii din 268 de specii de vieţuitoare sălbatice care trăiesc exclusiv în mediul forestier, numărul acestora a scăzut în medie cu 53% din 1970, scrie Agerpres.
Cea mai mare ameninţare la adresa vieţuitoarelor sălbatice care trăiesc în păduri este reprezentată de pierderea şi distrugerea habitatului, în mare parte provocate de curăţarea terenurilor în vederea producţiei de bunuri de uz uman, dar şi de exploatarea forestieră nesustenabilă şi incendii de vegetaţie. Alte pericole la adresa mamiferelor, amfibienilor, reptilelor şi păsărilor din mediul forestier sunt vânătoarea, schimbările climatice, introducerea speciilor invazive, comerţul ilegal cu animale şi prezenţa unor boli, se arată în raport.
Cel mai mare declin a fost consemnat în pădurile tropicale, precum cele din zona amazoniană.
WWF a lansat un apel la adresa liderilor lumii să declare urgenţă planetară şi să elaboreze un nou acord global ”pentru natură şi oameni în 2020” necesar, potrivit organizaţiei de mediu, pentru stoparea schimbărilor climatice, dar şi pentru ca natura să îşi revină, iar sistemul alimentar să fie restabilit.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2019/01/calea-eu-e1476364897634.jpg)
You may like
PE a adoptat rezoluția privind protecția animalelor de fermă pentru care Daniel Buda a fost responsabil din partea Grupului PPE: Reprezintă un sprijin oferit fermierilor
Eurodeputatul Dan Motreanu: Comisia Europeană trebuie să îmbunătățească legislația privind calitatea vieții animalelor de fermă
Eurodeputatul Dan Motreanu: UE trebuie să accelereze dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului pestei porcine
Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, consideră că ”reducerea numărului de animale ar crește dependența de carne a UE de importuri”: Acest lucru este inadmisibil
UE își intensifică eforturile pentru a opri răspândirea pestei porcine africane în Europa prin extinderea campaniei sale la alte nouă țări, inclusiv România
Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: Tranziția fermierilor spre un model de creștere mai sustenabil în sectorul zootehnic trebuie să fie susținută de UE
SUA
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Published
25 minutes agoon
January 14, 2025![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/Joe-Biden.jpg)
Președintele în funcție al SUA, Joe Biden, a declarat luni, în ultimul său discurs de politică externă înainte de inaugurarea lui Donald Trump, că Statele Unite “câștigă competiția mondială” și este cea mai puternică țară de pe scena lumii, prezentând eforturile sale de consolidare a alianțelor globale ale SUA, sprijinul pentru Ucraina și evitarea unui război nuclear cu Rusia, drept o parte esențială a moștenirii sale internaționale, relatează France24.
Președintele în funcție SUA a luat la țintă Rusia, China și Iranul și a îndemnat Occidentul să mențină sprijinul pentru Ucraina, într-un discurs rostit la Departamentul de Stat, în care și-a stabilit moștenirea internațională.
În timp ce președintele Joe Biden a anunțat ceea ce el consideră a fi triumfurile sale în materie de politică externă în timpul unui discurs susținut luni la Departamentul de Stat, el a oferit, de asemenea, un avertisment cu privire la pericolele viitoare.
“Acum, statele autoritare majore se aliniază mai strâns unele cu altele – Iran, Rusia, China, Coreea de Nord. Dar acest lucru se întâmplă mai mult din slăbiciune decât din putere”, a spus el, citat de CNN.
Ținta nespusă a lui Biden a fost Trump, în timp ce acesta a prezentat reconstrucția alianțelor internaționale în ultimii patru ani, după primul mandat haotic al rivalului său republican.
“Statele Unite câștigă competiția mondială comparativ cu acum patru ani”, a declarat Biden, după ce diplomații de la Departamentul de Stat l-au ovaționat în picioare.
“America este mai puternică. Alianțele noastre sunt mai puternice, adversarii și concurenții noștri sunt mai slabi. (…) Națiunea noastră a devenit mai puternică acasă și în lume. America de astăzi este mai capabilă și mai pregătită decât a fost de mult timp. În timp ce concurenții se confruntă cu vânturi puternice din față, noi avem vântul în spate. Aceasta este ceea ce predăm” viitoarei administrații, i-a transmis Biden indirect lui Trump.
Democratul a adăugat că legăturile Americii cu aliații săi sunt cele mai puternice „din ultimele decenii” și a spus că partenerii din alianța militară NATO “își plătesc acum partea lor corectă”.
Trump a criticat în mod repetat țările NATO, spunând la un moment dat că ar încuraja Rusia să facă “ce naiba vrea” aliaților care nu își plătesc partea.
De asemenea, viitorul președinte și-a exprimat anterior admirația pentru președintele rus Vladimir Putin – dar Biden l-a ironizat pe Putin cu privire la progresul invaziei Moscovei în Ucraina.
“Când Putin a invadat, a crezut că va cuceri Kievul într-o chestiune de zile. Adevărul este că, de când a început acel război, eu sunt singurul care a stat în centrul Kievului, nu el”, a spus Biden.
Biden a devenit primul președinte american în funcție care a vizitat o zonă de război necontrolată de forțele americane atunci când a efectuat o vizită strict secretă în capitala Ucrainei în 2023, la un an de la invazia Rusiei.
El a declarat că Statele Unite și aliații săi “nu pot pleca” din Ucraina, căreia Washingtonul i-a trimis miliarde de dolari în ajutor militar de la începutul războiului în 2022.
Între timp, Biden a insistat că China “nu ne va depăși niciodată” și că Statele Unite vor rămâne superputerea dominantă a lumii. “Conform celor mai recente previziuni, pe cursul actual al Chinei, aceasta nu ne va depăși niciodată – punct”, a declarat el.
Liderul de la Casa Albă adăugat că Washingtonul a gestionat legăturile sale complexe cu Beijingul și cu Xi Jinping și că relația “nu a degenerat niciodată în conflict” în cei patru ani în care a fost președinte.
Discursul lui Biden a fost mai reținut în ceea ce privește războiul Israelului din Gaza, administrația sa confruntându-se cu critici din partea propriului partid pentru sprijinul său necondiționat față de Israel.
Cu toate acestea, el a declarat că o încetare a focului în Gaza și un acord de eliberare a ostaticilor sunt “pe punctul” de “a se concretiza în sfârșit”.
Democratul a apărat, de asemenea, un alt fiasco major al politicii externe – căderea guvernului afgan susținut de SUA în fața talibanilor și retragerea sângeroasă a SUA din 2021. “Încheierea războiului a fost lucrul corect de făcut. Și cred că istoria va reflecta acest lucru”, a spus Biden.
Discursul de politică externă al lui Biden va fi urmat de un discurs de adio către națiune din Biroul Oval, miercuri, la ora de maximă audiență națională.
NATO
Secretarul general NATO cere europenilor să crească bugetele apărării, folosind “o mică parte” din fondurile de pensii și sănătate: Dacă nu, europenii “se pot apuca de cursuri de limbă rusă”
Published
11 hours agoon
January 13, 2025![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/Mark-Rutte.jpg)
Uniunea Europeană trebuie să își regândească prioritățile de cheltuieli pentru a crește bugetele de apărare, a declarat luni noul secretar general al NATO, Mark Rutte, în Parlamentul European, pledând ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare.
“În medie, țările europene cheltuiesc cu ușurință până la un sfert din venitul lor național pe pensii, sănătate și sisteme de securitate socială, iar noi avem nevoie doar de o mică parte din acești bani pentru a face apărarea mult mai puternică”, a declarat Rutte în fața deputaților europeni, reuniți în cadrul Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare.
“Suntem în siguranță acum, dar nu și peste patru sau cinci ani”, a spus el, adăugând ulterior că, dacă cheltuielile nu vor crește, europenii ar trebui “să se apuce de cursuri de limba rusă sau să meargă în Noua Zeelandă”, relatează Politico Europe.
“Sunt profund îngrijorat de situația securității în Europa. Nu suntem în război, dar nici nu suntem în timp de pace… Aceasta înseamnă că trebuie să investim mai mult în apărare și să producem mai multe capacități. Acest lucru nu poate aștepta. Trebuie să sporim rezistența societăților noastre și a infrastructurii critice”, a precizat Rutte.
O parte esențială a acestei securități este consolidarea cooperării dintre NATO și UE. În prima sa apariție în Parlamentul European în calitate de șef al NATO, Rutte a declarat că scopul este de a “aduce NATO și UE mai aproape împreună” pentru a contracara o “campanie de destabilizare” a Kremlinului, împreună cu amenințări care variază de la Iran și China la atacuri cibernetice și proliferare nucleară.
Majoritatea țărilor UE fac parte și din NATO, alianță politico-militară în interiorul căreia statele sale membre au convenit acum un deceniu să investească cel puțin 2% din PIB pentru apărare.
În prezent, numai 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ţinta de 2% din PIB pentru bugetele apărării asumată în cadrul Alianţei. O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.
Însă, viitorul președinte al SUA Donald Trump ridică miza, cerându-le aliaților să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare – mult mai mult chiar decât Statele Unite, care cheltuiește 3,38%.
Pentru multe țări, atingerea procentului de 2% a fost un efort major, iar 5% pare inaccesibil, în timp ce Mark Rutte nu a adus vești bune politicienilor care sperau la o amânare.
Obiectivul final al cheltuielilor NATO, le-a spus el europarlamentarilor, ar putea fi în jur de 3,6 sau 3,7 % din PIB. De altfel, în primul său discurs major de la preluarea funcției, Mark Rutte le-a cerut aliaților să treacă la o “mentalitate de război” şi să îşi crească bugetele apărării către 3% din PIB, motivând că “Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.
Luni, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat că liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prim-ministrul Marii Britanii și secretarul general al NATO se vor întâlni pe 3 februarie în Belgia, la Château de Limont, pentru o reuniune informală excepțională consacrată apărării europene. Întâlnirea între șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre UE, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul britanic, Keir Starmer, va avea loc la două săptămâni după ce Donald Trump va prelua mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, și este considerată o aliniere tot mai pronunțată a europenilor în materie de securitate și de apărare.
CONSILIUL EUROPEAN
Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont
Published
12 hours agoon
January 13, 2025![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/Antonio-Costa2.jpg)
Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prim-ministrul Marii Britanii și secretarul general al NATO se vor întâlni pe 3 februarie în Belgia, la Château de Limont, pentru o reuniune informală excepțională consacrată apărării europene, a anunțat luni președintele Consiliului European, Antonio Costa, într-o scrisoare transmisă acestora.
Întâlnirea între șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre UE, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul britanic, Keir Starmer, va avea loc la două săptămâni după ce Donald Trump va prelua mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, și este considerată o aliniere tot mai pronunțată a europenilor în materie de securitate și de apărare.
“Cred că împărtășim o evaluare similară a amenințărilor cu care se confruntă Europa. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a readus războiul de mare intensitate pe continentul nostru – încălcând principiile fundamentale ale dreptului internațional și amenințând securitatea europeană – împreună cu atacuri hibride și cibernetice din ce în ce mai numeroase asupra statelor membre, a economiilor și societăților acestora“, a spus Costa, în scrisoarea transmisă celor 27 de lideri, el menționând și situația din Orientul Mijlociu la capitolul provocărilor geopolitice.
Deși discuția va avea loc pe fondul revenirii lui Trump la Casa Albă, scopul acestei reuniuni este de a pregăti terenul pentru deciziile pe care UE va trebui să le ia și de a oferi orientări Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant în pregătirea unei cărți albe privind viitorul apărării europene, care va acoperi inițiativele comune de apărare și resursele necesare pentru dezvoltarea acestora.
Potrivit președintelui Consiliului European, discuția liderilor se va concentra pe “două mari principii”.
“În primul rând, Europa trebuie să își asume o responsabilitate mai mare pentru propria apărare. Ea trebuie să devină mai rezilientă, mai eficientă, mai autonomă”, a spus el în scrisoare.
“Făcând acest lucru, ea va deveni un partener transatlantic mai puternic, inclusiv în cadrul NATO”, a mai spus el.
Al doilea principiu este că statele membre vor fi întotdeauna responsabile pentru forțele lor armate.
În același timp, Costa a arătat că există un interes comun în a coopera mai strâns la nivel european pentru a maximiza economiile de scară și a reduce costurile, pentru a garanta interoperabilitatea, pentru a asigura o cerere stabilă și pe termen lung – “astfel încât să ofere mai multă previzibilitate industriei noastre – și pentru a preveni duplicarea”.
Președintele Consiliului European a subliniat că prin prezența secretarului general al Alianței Nord-Atlantice va fi discutată cooperarea UE-NATO și sprijinul pentru Ucraina, în vreme ce participarea premierului britanic va marca o discuție axată pe dimensiunea securității și apărării în relațiile dintre UE și Regatul Unit.
Ambele părți doresc crearea, la propunerea guvernului laburist britanic, unui pact de securitate UE – Marea Britanie.
Potrivit lui Antonio Costa, în cadrul summitului, liderii UE vor se vor concentra pe definirea capacităților de apărare pe care trebuie să le dezvolte în colaborare în mod prioritar, datorită importanței lor pentru securitatea colectivă a UE, pe investiții mai mari și comune și pe consolidarea parteneriatelor existente.
“Suntem de acord să cheltuim mai mult și mai bine împreună? Cum putem accelera mobilizarea finanțării private și prin intermediul căror instrumente ale UE? Cum putem utiliza cel mai bine bugetul UE, pe termen scurt, mediu și lung? Având în vedere nevoile considerabile de finanțare, ce opțiuni comune suplimentare pot fi luate în considerare?”, sunt întrebările pe care șeful Consiliului European le propune liderilor UE, în vreme ce finanțarea comună în domeniul apărării se numără și printre prioritățile președinției poloneze a Consiliului UE.
Discuția centrată pe investițiile în apărare are la bază și o presiune întemeiată de viitorul președinte american Donald Trump, care le cere cu regularitate europenilor să plătească mai mult dacă doresc să beneficieze în continuare de protecția SUA.
Această reuniune informală va avea loc la Château de Limont, la circa 20 de kilometri de orașul Liege, în Belgia. Ea va fi prima de acest gen cu participarea Marii Britanii după ani de tensiuni legate de Brexit.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/473710054_9224644430931232_6474065659945747748_n-80x80.jpg)
2025 începe cu o veste bună pentru aderarea la OCDE, anunță Luca Niculescu: România a primit un nou aviz formal, de data aceasta în domeniul muncii și solidarității sociale
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/Joe-Biden-80x80.jpg)
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/Hurezeanu-Kallas-80x80.jpeg)
Emil Hurezeanu și Kaja Kallas au discutat despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2023/04/Luminita-Odobescu-80x80.jpeg)
Luminița Odobescu, fost ministru de externe și fost consilier prezidențial, a fost numită consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/Mark-Rutte-80x80.jpg)
Secretarul general NATO cere europenilor să crească bugetele apărării, folosind “o mică parte” din fondurile de pensii și sănătate: Dacă nu, europenii “se pot apuca de cursuri de limbă rusă”
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/Antonio-Costa2-80x80.jpg)
Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2024/06/Fasia-Gaza-80x80.jpg)
UE prelungește cu încă un an măsurile restrictive împotriva celor care sprijină sau facilitează acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2024/05/alexandru-rafila-80x80.jpeg)
Ministrul Alexandru Rafila: Odată cu aplicarea noului Regulament HTA, România își propune să recupereze decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/israel-1-80x80.jpg)
Românii vor avea nevoie de o autorizație electronică de călătorie pentru deplasarea în Israel. Cum poate fi obținută
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/annalena-baerbock-siria-80x80.jpeg)
Șefa diplomației germane avertizează asupra riscurilor pentru pacea fragilă din Siria, în contextul discuțiilor despre ridicarea sancțiunilor UE
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2012/12/lei-bani.jpg)
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2012/10/barack-obama.jpg)
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2012/10/angela-merkel-EPP.jpg)
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2020/08/cluj-napoca-80x80.jpg)
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2018/05/THUMB_I131662EN1W.jpg)
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2020/10/adrian-zuckerman-80x80.png)
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2012/12/Romanian_Revolution_1989.jpg)
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2012/11/mario-monti.jpg)
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2020/04/klaus-iohannis-videoconferinta-80x80.jpg)
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2020/07/klaus-iohannis-mark-rutte-1-80x80.jpg)
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/Joe-Biden-80x80.jpg)
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/Mark-Zuckerberg-80x80.jpg)
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/alexander-van-der-bellen-80x80.jpg)
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2023/10/BDE94D72-4198-43A7-89A7-DC6FDFF569AB-80x80.jpg)
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/Donald-Tusk-80x80.jpg)
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/Antonio-Costa-80x80.jpg)
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2025/01/Predoiu-Schengen-80x80.jpg)
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2024/12/marcel-ciolacu-80x80.jpg)
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2024/12/Klaus-Iohannis-Guvern-2024-80x80.jpg)
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
![](https://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2024/12/Guvernul-Ciolacu-2-80x80.jpeg)
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
Trending
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA6 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- U.E.1 week ago
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
- U.E.1 week ago
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
- INTERNAȚIONAL7 days ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE