SUA
Reacția SUA la decizia Rusiei de a revoca ratificarea CTBT: Continuă efortul îngrijorător și eronat al Moscovei de a spori riscurile nucleare și de a crește tensiunile
Published
1 year agoon
SUA se declară „profund îngrijorate” de decizia Rusiei de a revoca ratificarea Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBT) și subliniază că „acțiunea continuă efortul îngrijorător și eronat al Moscovei de a spori riscurile nucleare și de a crește tensiunile”, a transmis secretarul de stat american Antony Blinken.
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi legea de revocare a ratificării Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBT), după aprobarea acesteia de către ambele camere ale Adunării Federale ruse. Această decizie vine în mijlocul războiului ilegal de agresiune în curs de desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei și urmează luni de retorică și amenințări nucleare îngrijorătoare, dintre care unele au sugerat posibilitatea reluării testelor nucleare.
„Suntem profund îngrijorați de acțiunea planificată a Rusiei de a-și retrage ratificarea Tratatului de Interzicere totală a Testelor Nucleare (CTBT). Din păcate, aceasta reprezintă un pas semnificativ în direcția greșită, care ne îndepărtează, nu ne apropie, de intrarea în vigoare. Acțiunea Rusiei va servi doar la reducerea încrederii în regimul internațional de control al armelor. Apreciem declarațiile similare de îngrijorare exprimate de multe alte state în ultimele săptămâni cu privire la această acțiune. Vom continua să subliniem iresponsabilitatea retoricii recente a Rusiei cu privire la testarea explozivă a armelor nucleare și la CTBT. Aceasta continuă efortul îngrijorător și eronat al Moscovei de a spori riscurile nucleare și de a crește tensiunile în timp ce își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a afirmat Antony Blinken.
Oficialii ruși susțin că demersul planificat al Rusiei de a-și retrage ratificarea nu înseamnă că va relua testele, iar SUA îndeamnă Moscova să respecte aceste declarații, a mai spus șeful diplomației americane.
Blinken a subliniat că Statele Unite își mențin angajamentul de a realiza intrarea în vigoare a CTBT și își reiterăm angajamentul față de moratoriul nostru privind testele cu explozibili nucleari cu randament zero, care este în vigoare de 30 de ani. „Este esențial să menținem standardul global împotriva testelor cu explozibili nucleari”, a adăugat secretarul de stat american.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului pe 19 ianuarie. Biden și UE salută victoria diplomației, Trump se grăbește să revendice meritele
Ministrul Burduja a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe privind achiziția E.ON România de către firma maghiară MVM, invocând legături cu companii din Rusia: România are obligația de a-și proteja suveranitatea
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
Președintele Klaus Iohannis va participa la summitul informal al liderilor UE, NATO și Marii Britanii, consacrat apărării europene (surse oficiale)
Economia Germaniei, în declin: Friedrich Merz, succesorul cel mai probabil al lui Olaf Scholz, pregătit să pună clima pe locul doi pentru a revitaliza competitivitatea industrială
Tusk îl asigură pe Zelenski că Polonia va depune orice efort pentru a menține statele membre unite în sprijinirea Ucrainei
ROMÂNIA
Prezența activă a SUA în România și în regiunea Mării Negre este vitală pentru securitatea europeană și transatlantică, a subliniat Angel Tîlvăr în întâlnirea cu James O’Brien, secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa
Published
20 hours agoon
January 15, 2025By
Teodora IonMinistrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut marți, 14 ianuarie, la sediul instituției, o întrevedere cu James O’Brien, asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii.
Potrivit unui comunicat al MApN remis CaleaEuropeană,ro, la discuții au participat ambasadoarea SUA la București, ES Kathleen Kavalec, respectiv locțiitorul Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, general-locotenent Mihai Iancu și șeful Direcției generale pentru armamente, general-locotenent Teodor Incicaș.
În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte de interes strategic pentru cele două părți, cu accent pe consolidarea Parteneriatului Strategic româno-american, sprijinul acordat Ucrainei, precum și adaptarea la nivel național și aliat la provocările de securitate generate de actualul context din regiunea Mării Negre.
În intervenția sa, ministrul Angel Tîlvăr a evidențiat rolul crucial al regiunii Mării Negre în asigurarea securității europene și transatlantice, în contextul continuării războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina.
Oficialul român a subliniat angajamentul ferm al țării noastre față de securitatea colectivă a NATO și a exprimat apreciere pentru contribuția substanțială a Statelor Unite în asigurarea securității flancului estic al Alianței.
”Prezența activă a Statelor Unite în România și în regiunea Mării Negre este vitală pentru securitatea europeană și transatlantică. România rămâne dedicată extinderii cooperării în domeniul securității și apărării, prin investiții continue în capabilități moderne care să asigure un răspuns eficient la provocările de securitate actuale și viitoare,” a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
De asemenea, ministrul apărării naționale a subliniat importanța exercițiilor militare comune româno-americane, care contribuie semnificativ la îmbunătățirea interoperabilității și la consolidarea apărării pe flancul estic al NATO.
Totodată, acesta a evidențiat rolul esențial al prezenței militare americane în România, considerând-o un pilon de stabilitate regională și un element-cheie în asigurarea capacității de reacție a Alianței Nord-Atlantice.
SUA
Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul
Published
2 days agoon
January 14, 2025By
Teodora IonPreședintele american Joe Biden a semnat marți un ordin pentru accelerarea construirii de noi centre de date specializate în Inteligența Artificială (IA), pentru a se asigura că Statele Unite vor continua să domine această tehnologie, anunță AFP, citat de Agerpres.
”Statele Unite sunt lider mondial în domeniul inteligenței artificiale (AI). Inteligența artificială de ultimă generație va avea implicații profunde asupra securității naționale și un potențial enorm de a îmbunătăți viața americanilor, dacă va fi exploatată în mod responsabil, de la vindecarea bolilor până la menținerea comunităților în siguranță prin atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Cu toate acestea, nu ne putem lua avansul de bunăvoie. Nu vom permite ca America să fie depășită în ceea ce privește tehnologia care va defini viitorul și nici nu ar trebui să sacrificăm standardele de mediu esențiale și eforturile noastre comune de a proteja aerul curat și apa curată”, a declarat Joe Biden într-un comunicat publicat de Casa Albă.
Ordinul le dă dispoziție Pentagonului și Ministerului Energiei să închirieze situri federale unde companii vor putea construi rapid, pe cheltuiala lor, centre de date IA cu servere avansate, alimentate din surse energetice curate.
Administrația Biden al cărei mandat se încheie în această lună a prezentat luni noi norme privind exportul de cipuri informatice avansate utilizate în domeniul inteligenței artificiale, anunță Deutsche Welle.
Acest cadru este văzut ca un efort de a împiedica China și alte țări să aibă acces la tehnologii avansate.
”În prezent, SUA este lider mondial în domeniul inteligenței artificiale – atât în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței artificiale, cât și proiectarea cipurilor de inteligență artificială – și este esențial să păstrăm această poziție”, a declarat reporterilor Gina Raimondo, secretarul pentru comerț.
Această politică de ultim moment a administrației Biden se bazează pe măsurile introduse în 2023, care limitau exportul anumitor cipuri IA către China.
Cu toate acestea, noile norme depășesc granițele Chinei.
”Suntem îngrijorați cu privire la măsurile adoptate astăzi de SUA de restricționare a accesului la exporturile de cipuri avansate de inteligență artificială pentru anumite state membre ale UE și pentru întreprinderile acestora. Considerăm că este, de asemenea, în interesul economic și de securitate al SUA ca UE să cumpere cipuri AI avansate din SUA fără restricții: cooperăm strâns, în special în domeniul securității, și reprezentăm o oportunitate economică pentru SUA, nu un risc de securitate”, au transmis vicepreședintele executiv Henna Virkkunen, responsabilă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, și Maros Sefcovic, care se ocupă de comerț și securitate economică, precum și de relații interinstituționale și transparență.
Cei doi au anunțat că au transmis deja preocupările lor actualei administrații SUA și și-au arătat nerăbdarea de a colabora în mod constructiv cu următoarea administrația, sub conducerea lui Trump.
SUA
Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România
Published
2 days agoon
January 14, 2025By
Diana ZaimMinistrul afacerilor externe Emil Hurezeanu l-a primit marți, 14 ianuarie 2025, pe James O’Brien, asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA, prilej cu care partea română a apreciat cele mai recente realizări ale Parteneriatului Strategic româno-american, informează un comunicat al MAE, remis CaleaEuropeana.ro.
Ambii interlocutori au apreciat substanța și dinamica dialogului bilateral, care au determinat succese semnificative precum includerea României în Programul Visa Waiver, dezvoltarea cooperării economice și în materie de energie, acțiunea coordonată România-SUA-UE și state din regiunea Mării Negre pentru îmbunătățirea conectivității la nivel regional, cu potențial de a crea noi oportunități economice pentru România.
Ministrul Emil Hurezeanu a apreciat contribuția SUA la securitatea și apărarea Flancului Estic al NATO, precum și la dezvoltarea abordării strategice privind regiunea Mării Negre, prin elaborarea unei Strategii privind Marea Neagră, având ca obiectiv securitatea și dezvoltarea acestei regiuni. A menționat implicarea României în promovarea unei Strategii UE privind regiunea, precum și importanța acțiunii complementare și coordonate UE-SUA-state riverane în materie de asigurare a securității și prosperității regionale.
Cei doi oficiali și-au arătat încrederea în soliditatea Parteneriatului Strategic România-SUA și în capacitatea de dezvoltare în continuare a acestuia, pe baza proiectelor bilaterale în curs. Ministrul român a subliniat că o relație transatlantică puternică este vitală pentru România, iar politica externă a României va continua să aibă ca prioritate principală promovarea acestui obiectiv.
Amintim că secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu secretarul de stat Antony Blinken, a desemnat săptămâna trecută, în mod oficial, România ca țară participantă la Programul Visa Waiver, marcând intrarea României în programul care facilitează circulația fără vize a cetățenilor români în Statele Unite, țara noastră devenind al 43-lea stat din lume inclus în acest program, iar începând cu 31 martie 2025 românii vor pot călători în SUA fără vize.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului pe 19 ianuarie. Biden și UE salută victoria diplomației, Trump se grăbește să revendice meritele
Ministrul Burduja a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe privind achiziția E.ON România de către firma maghiară MVM, invocând legături cu companii din Rusia: România are obligația de a-și proteja suveranitatea
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
Președintele Klaus Iohannis va participa la summitul informal al liderilor UE, NATO și Marii Britanii, consacrat apărării europene (surse oficiale)
PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
Directorul general al ICI București îi încurajează pe ”tineri să îmbrățișeze curiozitatea și perseverența”, subliniind ”importanța învățării continue”
Armata Germaniei și Ministerul Apărării își suspendă conturile de pe platforma X, pe măsură ce conflictul dintre Berlin și Elon Musk continuă să se adâncească
Economia Germaniei, în declin: Friedrich Merz, succesorul cel mai probabil al lui Olaf Scholz, pregătit să pună clima pe locul doi pentru a revitaliza competitivitatea industrială
Tusk îl asigură pe Zelenski că Polonia va depune orice efort pentru a menține statele membre unite în sprijinirea Ucrainei
“Vacanța de la istorie a Europei a luat sfârșit”, avertizează președintele Finlandei la primul summit al aliaților NATO din Marea Baltică, cerând întărirea apărării europene în fața Rusiei
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
- U.E.6 days ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe
- ENERGIE6 days ago
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție