Reactii dupa summitul UE: Europa poate rasufla usurata, ingrijorarile persista

Deciziile pe care liderii UE le-au luat miercuri noapte au luat o povara de pe umerii intregii Uniuni Europene, insa rezultatul summitului a fost temperat de ingrijorari cu privire la prevederile acordului final si consecintele acestuia, potrivit EurActiv.ro.
In timp ce discutiile intre cele 27 de state ale UE au fost relativ scurte, cei 17 lideri din zona euro au negociat cu bancherii timp de 10 ore, in incercarea de a gasi cea mai buna solutie pentru contracararea crizei datoriilor si a salvarii Greciei, scrie Euractiv.com/fr.

La final, liderii UE au convenit asupra unei recapitalizari a bancilor europene expuse la datoriile suverane, estimata preliminar la 106 miliarde de euro de catre Autoritatea Bancara Europeana (ABE). Potrivit textului adoptat, acordul prevede ca bancile sa aiba o rata de 9% din capitalul de calitate superioara, obiectiv care urmeaza sa fie realizat pana la 30 iunie 2012.

Totodata, s-a convenit ca datoria Greciei sa fie redusa cu 100 de miliarde de euro, creditorii privati urmand sa faca un efort voluntar de stergere a datoriilor Greciei cu 50%, iar capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara sa fie crescuta la 1000 miliarde dolari.

Guvernul elen a rasuflat usurat la aflarea deciziilor luate la Bruxelles, referitoare la viitorul tarii. Cu toate acestea, incertitudinea si caracterul vag al textului acordului final au starnit ,in randul grecilor, numeroase intrebari legate de ce anume s-a intamplat in noaptea de miercuri spre joi la Bruxelles.

In Franta, rolul tot mai mare al economiilor emergente in salvarea zonei euro este aprig dezbatut. Deputatul Daniel Cohn-Bendit a numit acordul final “un pas mic” si a denuntat ceea ce el a numit “aberatia chineza” a liderilor UE, care merg la petit in Beijing, in cautarea unui eventual sprijin chinez.

În Germania, acordul summitului a fost extrem de apreciat in spectrul politic, in ciuda unor critici care o catalogheaza pe Angela Merkel drept indecisa si lenta in negocieri.

In Slovacia, deciziile de a creste capacitatea de imprumut a Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF) s-au dovedit deosebit de dificile pentru guvern. Incertitudinea ramane in ceea ce priveste contributia Slovaciei in cadrul fondului de urgenta.

Jose Luis Rodríguez Zapatero, prim-ministrul spaniol, a declarat ca rezultatul summitului european a reprezentat un raspuns cuprinzator la preocuparile din sectorul financiar. Aprobarea planului de recapitalizare bancara, a spus el, a fost necesara pentru a restabili increderea si a combate “criza sistemica” din zona euro.

Mai multe informatii gasiti pe site-ul EurActiv.ro.

Sursa articol: EurActiv.ro

Sursa foto: tulsachange.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.