Connect with us

EDUCAȚIE

Rectorul SNSPA a participat la reuniunea anuală a președinților și rectorilor universităților care formează alianță universitară europeană CIVICA

Published

on

© SNSPA

Miercuri, 29 iunie 2022, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a participat la reuniunea anuală a președinților și rectorilor universităților care formează CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale, respectiv Sciences Po, Universitá Bocconi, Central European University, European University Institute, Hertie School of Governance, SNSPA, Stockholm School of Economics și London School of Economics and Political Science.

Evenimentul, organizat de London School of Economics and Political Science, marchează trei ani de la momentul în care Comisia Europeană a anunţat că această alianță universitară europeană, creată de cele opt universități de top din Franța, Germania, Ungaria, Italia, România, Suedia și Marea Britanie, a fost selectată şi va primi finanțare pentru a crea o universitate-pilot europeană.

Reuniunea a avut ca principale teme de discuție: analiza activităților derulate de CIVICA în ultimul an, lărgirea alianței cu cei doi noi membri, IE University (Spania) și SGH – Warsaw School of Economics (Polonia), și rezultatele obținute prin intermediul granturilor de cercetare disponibile în cadrul proiectului CIVICA Research, cofinanțat prin Orizont 2020, Programul-cadru pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene.

Totodată, în cadrul acestei reuniuni, cei opt rectori și președinți au stabilit cadru strategic și agendă comună pentru perioada următoare. Direcțiile de dezvoltare ale CIVICA vizează extinderea activităților în domenii cheie precum educația și învățarea pe tot parcursul vieții, stabilirea rolului principal al CIVICA în științele sociale, consolidarea pilonul de cercetare și inovare al alianței, precum și dezvoltarea unei comunități CIVICA, diversă și incluzivă.

Amintim că Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a făcut parte din primul val de trei universități românești declarate câștigătoare de Comisia Europeană în competiția pentru crearea Universităților Europene. CIVICA, consorţiul universitar din care face parte SNSPA, a fost selectat în anul 2019 pentru a crea una dintre cele 17 universităţi europene pilot. De la înființarea sa de către opt universități europene de științe sociale de top, CIVICA a reușit să dezvolte un campus interuniversitar cu adevărat european. Procedând astfel, a pilotat inițiativa emblematică a Uniunii Europene de a îmbunătăți parteneriatele strategice în învățământul superior pentru a contribui la creșterea calității în educație și a excelenței în cercetarea europeană. Membrii CIVICA s-au bazat pe expertiza lor și pe valorile europene comune pentru a oferi studenților și profesorilor oportunități inovatoare și transnaționale în educație, cercetare și implicare civică, cu accent special pe inovarea digital.

Apartenența SNSPA la consorțiul educațional CIVICA creează pentru studenții români mai multe oportunități de interacțiune și colaborare cu colegi din întreaga Europă. Studenții SNSPA pot, prin CIVICA, să beneficieze de experiențe europene de predare și cercetare, să urmeze cursuri cu certificare europeană (CIVICA) și să se bucure de toate facilitățile unui campus inter-universitar european. CIVICA înseamnă astăzi peste 72.000 de studenţi și 13.000 de cadre didactice.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EDUCAȚIE

Ministrul educației Ligia Deca, la reuniunea cu omologii din UE: România va implementa programele “A doua șansă” și “Primul student din familie” pentru a sprijini studenții aflați în dificultate

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Ministrul educației Ligia Deca a participat luni și marți la cele două sesiuni dedicate miniștrilor din Uniunea Europeană responsabili de educație, în cadrul reuniunii informale a miniștrilor educației și tineretului, în perioada 18-19 septembrie 2023 în Zaragoza, Spania, context în care ministrul liberal a promovat inițiativele României în materie de educație, potrivit unei postări difuzate pe pagina sa de Facebook.

Prima sesiune a fost dedicată sprijinirii tranziției de la învățământul preuniversitar la cel superior, precum și suportului acordat studenților provenind din medii dezavantajate.

“Ministerul Educației va implementa un program național pentru a reduce abandonul universitar. Programul va sprijini cadrele didactice să ofere cursuri remediale studenților care întâmpină dificultăți, fiind dezvoltate politici și practici de reînmatriculare și reintegrare a studenților, de tipul „A doua șansă”. De asemenea, vom sprijini studenții care provin din familii cu un nivel scăzut de educație, prin programe de tipul „Primul student din familie”, a spus ea.

Cea de-a doua sesiune de lucru a fost dedicată promovării cetățeniei democratice și valorilor comune în Uniunea Europeană.

“Am prezentat exemple de bune practici din România, inclusiv disciplina Educație civică, predată încă din ciclul primar, precum și alte discipline, cum ar fi Gândirea critică și drepturile copiilor, Educația interculturală sau Educația pentru cetățenie democratică. Am subliniat implicarea României în propunerea unui set de indicatori privind monitorizarea și evaluarea valorilor fundamentale, ca element central al Spațiului European al Învățământului Superior”, a transmis Ligia Deca.

Ministrul educației a precizat că a avut și o “întâlnire productivă” cu secretarul de stat Natalia Miteva, din partea Ministerului Educației și Științei din Bulgaria, cu care a discutat despre schimbul de bune practici privind dezvoltarea educației în domeniile STIM.

“Îmi reafirm angajamentul de a face totul pentru a oferi studenților un învățământ superior de calitate, accesibil indiferent de condiția socială sau de mediul de proveniență. De asemenea, în calitate de ministru al educației, voi sprijini, prin măsuri educaționale, cetățenia democratică și valorile comune în Uniunea Europeană”, a conchis Deca.

Continue Reading

EDUCAȚIE

Pentru prima oară după Brexit, cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească vor fi reluate în Marea Britanie

Published

on

© UK Embassy Bucharest/ Facebook

Cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) vor fi reluate în Regatul Unit începând cu anul viitor, pentru prima oară după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, conform unui anunț postat de Ministerul Educației și de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Decizia a fost luată printr-un ordin de ministru semnat de ministrul educației Ligia Deca.

Cursurile vizează predarea acestor subiecte elevilor români, aflați în unități de învățământ preuniversitar din state membre ale UE, pentru promovarea și prezervarea identității culturale românești.

De asemenea, programul susține simplificarea procesului de reintegrare a elevilor în sistemul educativ românesc, în contextul unei potențiale reveniri în România, potrivit Ministerului Educației.

Următorul pas pentru integrarea acestor cursuri este identificarea instituțiilor educaționale britanice în care s-ar putea ține.

Reprezentanții Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord apelează la comunitatea românească din Regatul Unit pentru a găsi asemenea școli.

 


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

EDUCAȚIE

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, scoate în evidență importanța investițiilor în educație: Niciun ban nu trebuie precupeţit pentru viitorul copiilor noştri

Published

on

© Nicolae Ciucă/Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat miercuri că semnarea contractelor de finanțare de un miliard de euro din PNRR pentru modernizarea școlilor din România reprezintă un moment fără precedent, precizând că este fără tăgadă că educația și sănătatea sunt prioritățile zero ale României, iar investiţiile în educaţie reprezintă cheia pentru un viitor mai bun pentru ţara noastră, informează Agerpres.

”Ne aflăm astăzi în faţa unui moment fără precedent: semnarea contractelor de finanţare pentru cea mai mare investiţie în educaţie de până acum, aşa cum s-a precizat, de peste un miliard de euro din PNRR, pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a şcolilor din România. Proiectul de ţară <<România educată>> a fost iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2016. E un proiect extrem de ambiţios care şi-a propus să producă o schimbare profundă în sistemul de educaţie românesc, cu scopul final de a oferi tuturor copiilor şansa de a avea educaţie şi o viaţă mai bună. România educată a pornit de la premisa ca toţi copiii să aibă acces la o educaţie de calitate”, a evidențiat Nicolae Ciucă.

Acesta a descris educația drept ”piatra de temelie pe care se construiesc toate celelalte aspecte ale vieții noaste”, a afirmat Ciucă, la ceremonia de la Palatul Victoria de semnare a contractelor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, apelul de proiecte ”Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitare şi a unităţilor conexe”.

Președintele Senatului a amintit că aceste fonduri vor fi acordare cu cu prioritate şcolilor din zonele defavorizate.

”Este extrem de important să ne asigurăm că toţi copiii din ţara noastră beneficiază de condiţii optime şi că reducem disparităţile dintre rural şi urban”, a mai spus Ciucă.

”Alocarea de fonduri pentru educaţie este o investiţie în noi înşine şi în viitorul nostru, investiţie care merită şi trebuie să fie făcută. Niciun ban nu trebuie precupeţit pentru viitorul copiilor noştri şi pentru viitorul societăţii noastre”, a conchis președintele Senatului.

Sectorul educației din România beneficiază de 3,6 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență .

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ2 hours ago

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament privind pachetul fiscal-bugetar: Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat Guvern – mediul de afaceri

INTERNAȚIONAL2 hours ago

OSCE: Ministrul Odobescu a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis i-a primit pe noii ambasadori ai Belgiei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Olandei și Sloveniei, cu care a discutat despre coordonarea în cadrul NATO și UE

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții Commit Global, o inițiativă internațională demarată de Code for Romania: Este o oportunitate de a profila România ca actor important

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

Premierul R. Moldova, vizită la Berlin. Dorin Recean va participa la Forumul de Afaceri Germania – România alături de premierul Marcel Ciolacu

U.E.16 hours ago

Comisia Europeană propune o sumă suplimentară de 15 miliarde de euro pentru țările care primesc un număr mare de refugiați, inclusiv ucraineni

U.E.17 hours ago

Prin Declarația de la Cáceres, miniștrii culturii din UE se angajează să depună eforturi pentru recunoașterea culturii ca nou obiectiv de dezvoltare durabilă

U.E.17 hours ago

Emmanuel Macron introduce un nou plan de stimulente pentru combaterea schimbărilor climatice: Politica ecologică a Franței nu ar trebui să fie punitivă

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană pune la dispoziție 7 miliarde de euro pentru proiecte de transport, inclusiv cele care facilitează exporturile și importurile Ucrainei și R. Moldova. În premieră, Kievul și Chișinăul pot cere direct finanțare din partea UE

NATO18 hours ago

Ministrul Odobescu: Reacția rapidă a NATO, la solicitarea României, la incidentele cu drone demonstrează capacitatea de a apăra fiecare centimetru al teritoriului aliat

U.E.20 hours ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA5 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU5 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE7 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending