Connect with us

MAREA BRITANIE

Regina Elisabeta a II-a se adresează vineri britanicilor, marcând evenimentul istoric de împlinire a 75 de ani de la capitularea Germaniei naziste. Discursul va fi difuzat la exact aceeaşi oră la care tatăl său, regele George al VI-lea, marca ”sfârșitul a aproape șase ani de suferință”

Published

on

Regina Elisabeta a II-a se va adresa cetățenilor britanici vineri pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la capitularea Germaniei naziste. Aceasta va fi pentru a doua oară când suveranul britanic susține o alocuțiune în timpul pandemiei provocate de noul coronavirus, a anunțat miercuri Guvernul birtanic.

”Pentru a marca acest eveniment istoric, Majestatea Sa regina va adresa un mesaj pentru Naţiune la ora 21:00 (20:00 GMT), pe BBC One, la exact aceeaşi oră la care tatăl său, regele George al VI-lea s-a adresat britanicilor în ziua de 8 mai 1945”, marcând Ziua Victoriei și sfârșitul ”a apropae șase ani de suferință”, conform comunicatului autorităţilor de la Londra, citat de AFP, informează Agerpres.

După difuzarea acestui mesaj care va fi înregistrat în prealabi, britanicii sunt invitați să intoneze ”We’ll meet again”, celebra melodie a solistei britanice, Vera Lynn, acum în vârstă de 103 ani, prin care s-a dorit ridicarea moralului soldaților în timpul perioadei celui de-al Doilea Război Mondial.

Elisabeta a II-a a împrumutat această formulă de la tatăl său în cadrul primului discurs pronunțat în contextul pandemiei, la 5 aprilie, când regina a dorit să le insufle speranță britanicilor, izolați în case. ”Vor veni zile mai bune: ne vom regăsi prietenii, ne vom regăsi familiile, ne vom regăsi din nou”, a spus atunci regina.

Discursul de Ziua Victoriei a fost privit ca fiind un moment de celebrare națională a acestui moment istoric, dar, anul acesta, evenimentele au fost reduse ca urmare a distanțării sociale impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Pe lângă discursul înregistrat al reginei, fiul său și moștenitorul tronului, prințul Charles, va citi un extras din jurnalul regelui George al VI-lea, datând din ziua de 8 mai 1945, în care descrie evenimentele zilei respective, inclusiv momentul balconului.

Regina Elisabeta a II-a este unul dintre puținii lideri britanici încă în viață care a luat parte la acest moment istoric din 8 mai 1945, când Germania nazistă a fost înfrântă. Alteța Sa, pe atunci prințesa Elisabeta, sora sa mai mică, prințesa Margaret, părinții, Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta, mai târziu, Regina Mamă, au apărut la balconul Palatului Buckingham de mai multe ori pentru a celebra împreună cu mulțumimea adunată în fața locuinței regale ceea ce avea să devină Ziua Victoriei, informează USA Today. 

Evenimentele dedicate zilei de 8 mai vor începe la ora locală 11:00 printr-un moment de reculegere de 2 minute, la nivel naţional. Arhiepiscopul de Canterbury va difuza, de asemenea, un mesaj înregistrat în care face apel la reflecție, potrivit The Guardian.

De asemenea, BBC va difuza la ora locală 14.45 fragmente din discursul memorabil al premierului britanic de atunci, Winston Churchill, în care anunța capitularea Germaniei naziste.

Membrii familiei regale, precum și prim-ministrul Boris Johnson și miniștri vor participa la o serie de apeluri video cu veterani din al Doilea Război Mondial.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Marea Britanie impune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la ”referendumurile false” organizate de Moscova în vederea alipirii unor teritorii ucrainene

Published

on

© UK Prime Minister/ Facebook

Marea Britanie a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a referendumurilor fictive desfășurate în patru regiuni ucrainene cu obiectivul de a alipi aceste teritorii la Rusia, fapt ce reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU.

Potrivit unui comunicat al MAE britanic, ”regimul rus a organizat aceste referendumuri fictive într-o încercare disperată de a acapara teritorii și de a-și justifica războiul ilegal. Procesul reflectă aceeași abordare întâlnită în cazul Peninsulei Crimeea, în 2014, combinând dezinformarea, intimidarea și rezultatele fictive. Aceste referendumuri nu reprezintă voința demonstrată a poporului ucrainean și reprezintă o încălcare gravă a integrității teritoriale și a independenței politice a Ucrainei”.

”Referendumurile de fațadă, organizate cu arma în mână, nu pot fi considerate libere sau corecte, iar rezultat lor nu va fi niciodată recunoscut. Acestea urmează un model clar de violență, intimidare, tortură și deportări forțate în zonele din Ucraina pe care Rusia le-a ocupat. Sancțiunile de astăzi îi vor viza pe cei care se află în spatele acestor voturi fictive, precum și persoanele care continuă să susțină războiul de agresiune al regimului rus. Suntem alături de poporul ucrainean și sprijinul nostru va continua atât timp cât va fi nevoie pentru a le restabili suveranitatea”, a subliniat ministrul de externe, James Cleverly.

Pentru a pune în aplicare aceste referendumuri false, regimul rus a desfășurat funcționari și colaboratori în fiecare dintre aceste regiuni controlate temporar – 33 dintre aceste persoane sunt sancționate astăzi. Printre acestea se numără:

  • Serghei Eliseev: șeful guvernului din Kherson, recent instalat de guvernul rus și viceamiral în marina rusă. De când a dezertat din marina ucraineană în 2014, Eliseev a continuat să submineze independența Ucrainei;
  • Ivan Kusov: ministrul Educației și Științei din așa-numita Republică Populară Lugansk și însărcinat de Pasechnik – liderul RPL – cu sarcina de a ”ajuta instituțiile noastre de învățământ să se integreze fără probleme în sistemul educațional al Rusiei”;
  • Evhen Balitskyi: șeful instalat de ruși al așa-numitului guvern din Zaporojie, care a susținut invazia rusă din martie prin declarații publice de susținere. În august, Balitskyi ar fi semnat un decret pentru a permite organizarea unui referendum privind aderarea regiunii la Rusia;
  • Evgheni Solntsev: vicepreședintele așa-numitei Republici Populare Donețk.

IMA Consulting, supranumită ”agenția de PR favorită a lui Putin”, a fost, de asemenea, sancționată. Se pare că IMA ar fi fost desemnată să gestioneze campaniile publice pentru aceste referendumuri false – atât pentru a sprijini punerea lor în aplicare în cele patru teritorii controlate temporar, cât și pentru a le conferi o falsă legitimitate în Rusia.

Goznak, o companie producătoare de documente cunoscută pentru monopolul pe care îl deține asupra producției a ”zeci de milioane” de documente de stat, inclusiv pașapoarte eliberate rapid în teritoriile controlate temporar, a fost, de asemenea, sancționată.

Putin continuă să se bazeze pe camarila sa de oligarhi și elite pentru a-și finanța războiul.

Astfel, alți patru oligarhi, cu o avere netă globală combinată estimată la 6,3 miliarde de lire sterline, au fost, de asemenea, sancționați pentru că au sprijinit sau au obținut beneficii de la guvernul Rusiei și au operat în sectoare de importanță strategică. Printre aceștia se numără:

  • God Nisanov și Zarah Iliev: cunoscuți ca ”regii imobiliarelor” din Rusia și cu o avere netă comună de 2 miliarde de lire sterline, cei doi dețin și controlează grupul Kievskaya Ploshchad, o importantă companie de construcții care operează pe întreg teritoriul Rusiei;
  • Iskander Makhmudov: președinte și fondator al Ural Mining and Metallurgic Company. Un mare magnat al industriei siderurgice, Makhmudov are o avere netă globală estimată la 2,7 miliarde de lire sterline.
  • Igor Makarov: președinte și proprietar al ARETI International Group, un investitor important în sectorul petrolului și al gazelor și fondator al Itera, prima companie de gaze independentă din Rusia înainte de a fi cumpărată de compania de stat Rosneft. Makarov are o avere estimată la 1,6 miliarde de lire sterline.

Pachetul include, de asemenea, 55 de membri ai consiliului de administrație din organizații de stat care continuă să finanțeze mașina de război rusă. Printre cei sancționați se numără:

  • 23 de persoane din Consiliul de administrație și Consiliul de management al Gazprombank;
  • 16 membri ai Consiliului de supraveghere, ai Consiliului executiv și director ai Sberbank;
  • 10 persoane din cadrul Sovcombank, inclusiv vicepreședintele și membrii Consiliului de supraveghere și ai Consiliului de administrație.

Regatul Unit a sancționat peste 1 200 de persoane fizice și peste 120 de entități, inclusiv peste 120 de oligarhi cu o avere netă globală combinată estimată la peste 130 de miliarde de lire sterline.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Premierul britanic subliniază nevoia ca aliații să rămână fermi în sprijinul pentru Ucraina: Nu trebuie să ne lăsăm intimidați de amenințările lui Putin. Trebuie să continuăm să sancționăm Rusia

Published

on

© Andrew Parsons / No 10 Downing Street/ Flickr

Premierul britanic, Liz Turss, a subliniat că aliații ar trebui să rămână fermi în privința sprijinului acordat Ucrainei și să ignore tentativele de intimidare ale președintelui rus, Vladimir Putin, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Cred că nu a anticipat puterea reacţiei din partea lumii libere”, a declarat Truss pentru CNN într-un interviu difuzat duminică, făcând trimitere la deciziile lui Vladimir Putin, care a anunțat în această săptămână o mobilizare militară parțială, folosind, în același timp, amenințările cu un posibil conflict nuclear, o dovadă a disperării în fața pierderilor pe care le înregistrează forțele ruse.

”Nu ar trebui să ascultăm tentativele sale de intimidare şi ameninţările sale false. În schimb, ceea ce trebuie să facem este să sancţionăm Rusia şi să continuăm să-i sprijinim pe ucraineni”, a adăugat oficialul britanic, ale cărei prime discuții telefonice pe care le-a avut după ce și-a preluat noile atribuții au fost cu președinții SUA și Ucrainei, Joe Biden, respectiv Volodimir Zeleneski.

Marea Britanie s-a dovedit a fi un aliat neobosit al Kievului de când Rusia a declanșat războiul, la 24 februarie, și continue să sprijine Ucraina, cea mai recentă dovadă în acest sens fiind asistența militară în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline care ar urma să ajute acest stat în 2023 să se apere de invadatorii ruși.

Cât privește sancțiunile suplimentare împotriva Rusiei, miniștrii de externe din G7, format în care se află și Regatul Unit, au condamnat deja escaladarea deliberată din partea Moscovei și au promis noi măsuri punitive.

Astfel de decizii sunt așteptate și din partea Uniunii Europene, conform mențiunilor Înaltului său Reprezentat, Josep Borrell, care a informat că șefii diplomațiilor din UE au convenit să pregătească un al optulea pachet de sancțiuni.

Chiar dacă există divergențe între Londra și parteneri tradiționali, precum UE, pe alte segmente, de exemplu angajamentele post-Brexit, care au provocat un val de nemulțumire și în Administrația Biden, fapt ce i-a fost adus la cunoștință premierului britanic de către președintele SUA, Liz Truss a punctat în același interviu mai sus amintit că aliații trebuie să coopereze atât în privinţa poziţiei lor faţă de Rusia, cât şi faţă de China.

Recentele discuții dintre oficialul britanic și premierul nipon, precum și cele dintre președinții american și francez cu privire la contracararea provocărilor reprezentate de China relevă astfel obiectivele comune ale Occidentului în regiunea Indo-Pacific.

 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Marea Britanie va crește cheltuielile forțelor sale armate cu cel puțin 52 mld. de lire sterline ca răspuns la agresiunea rusă

Published

on

© Ministry of Defence/ Facebook

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace a declarat că Marea Britanie va crește cheltuielile forțelor sale armate cu cel puțin 52 miliarde de lire sterline ca răspuns la agresiunea rusă, informează PA Media/dpa, preluat de Agerpres

În primul său interviu de când Liz Truss a preluat funcția de premier, Ben Wallace a confirmat că aceasta își respectă promisiunea din campanie de a crește cheltuielile pentru apărare cu 3%.

Wallace a declarat pentru The Sunday Telegraph că armata „se va mări de fapt” ca urmare a creșterii cheltuielilor, care, potrivit lui, a survenit după zeci de ani de „protejare împotriva reducerilor sau de reconciliere a reducerilor cu luptele moderne”.

El a adăugat că angajamentul presupune un buget anual de apărare de aproximativ 100 miliarde de lire sterline până în 2030 – o creștere de 52 miliarde de lire sterline față de suma actuală, pe care ministrul Apărării a numit-o „uriașă”.

De asemenea, Wallace a lăudat-o pe Truss pentru creşterea finanţării şi l-a criticat pe fostul ministru al finanţelor Rishi Sunak şi Ministerul de Finanţe pentru „jaful corporatist” asupra forţelor armate începând cu anii 1990. „Până în punctul în care ministerul sub conducerea lui Rishi a încercat să stipuleze mărimea armatei”, a adăugat Wallace.

„Departamentul meu a fost atât de obişnuit timp de 30 sau 40 de ani să se apere împotriva reducerilor sau să împace reducerile cu luptele moderne, încât va trebui să se obişnuiască cu o cultură complet diferită, şi anume că vom creşte, ne vom schimba”, a declarat Wallace.

Acesta a fost numit din nou în funcție după ce a susținut-o pe Truss în competiția pentru conducerea conservatoare – o poziție pe care a luat-o atunci când Sunak nu a ținut cont de solicitările sale în cadrul Revizuirii Integrate (Integrated Review 2021) a apărării și securității.

„Motivul pentru care am susținut-o pe Liz Truss a fost că riscurile pe care eram pregătiți să le tolerăm la mijlocul deceniului nu mai sunt riscuri pe care vreau să le tolerez în lumina agresiunii rusești”, a declarat Wallace pentru The Sunday Telegraph. „Există anumite riscuri pe care nu ni le mai putem asuma cu adevărat. Și de aceea i-am scris ministrului de finanțe în martie anul trecut pentru a-i spune că lucrurile pe care nu le-am primit în cadrul RI și pe care le-am cerut, ne sunt necesare”, a explicat ministrul apărării.

Cu Kwasi Kwarteng acum la cârma vistieriei guvernului, Wallace a dat de înțeles că relația dintre cele două departamente va fi mult mai armonioasă.

„Realitatea este că vom lucra cu Ministerul de Finanțe pentru a ne asigura că avem un buget care crește pentru a face față amenințării și ambițiilor noastre”, a spus acesta. „Kwasi va fi un cancelar extraordinar și deschis… Nu va închide ușa de la Numărul 11 (reședința ministrului de finanțe) și nu se va ascunde în spatele ei”, a subliniat Wallace.

Cu puțin timp înainte de a pleca în SUA, Truss a dezvăluit că a solicitat o actualizare a RI, care a fost publicată în martie 2021. Prezentată de Boris Johnson, aceasta a prevăzut reducerea dimensiunii armatei cu 9.500 de membri și eliminarea unei treimi din gradele sale.

Actualizarea, care se așteaptă să fie publicată până la sfârșitul anului 2022, va fi coordonată de consilierul special al premierului pentru afaceri externe și apărare, profesorul John Bew.

Într-o declarație care s-a axat în principal pe discursul susținut de Truss la ONU, Downing Street a dezvăluit, de asemenea, că o „strategie reîmprospătată” a RI „va asigura că investim în capacitățile și alianțele strategice de care avem nevoie pentru a ne menține poziția fermă împotriva coerciției din partea unor puteri autoritare precum Rusia și China”.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA42 mins ago

Comisia Europeană propune noi norme de răspundere privind produsele și inteligența artificială pentru a proteja consumatorii și a încuraja inovarea

INTERNAȚIONAL45 mins ago

NATO și UE consideră că scurgerile de gaz din conductele Nord Stream sunt „acte de sabotaj”: Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este inacceptabilă

CHINA49 mins ago

Vicepreședinta SUA condamnă acțiunile Chinei care ”subminează ordinea internațională bazată pe reguli”

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Digitalizării: Lucrăm intens să operaționalizăm un oficiu românesc pentru știință și tehnologie în Silicon Valley

NATO2 hours ago

Mircea Geoană dă asigurări că ”niciun simulacru de referendum” nu va opri NATO să sprijine Ucraina ”atât timp cât este nevoie”: Războiul rus este dus împotriva unei lumi guvernate de reguli

ROMÂNIA3 hours ago

David Muniz atribuie succesul companiilor americane în România preponderent angajamentului Guvernului față de transparență

Cristian Bușoi3 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, dezbatere comună alături de premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis

ROMÂNIA4 hours ago

BERD și-a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei românești, prognozând o creștere de 5,4% în acest an și de 1,9% în 2023

U.E.4 hours ago

UE va sprijini orice investigație privind scurgerile din gazoductele Nord Stream după ce Guvernul danez a evaluat că ar fi rezultatul unui act deliberat

U.E.4 hours ago

Numărul rușilor care își părăsesc țara pentru a intra în UE crește semnificativ. Finlanda, destinația preferată

JUSTIȚIE1 day ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO4 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.5 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA5 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU7 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL7 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending