POLITICĂ
Remus Borza, deputat independent: Privatizarea transportatorului de gaze Vestmoldtransgaz va ajuta Republica Moldova să își câștige independența energetică față de Rusia
Published
7 years agoon

Săptămâna aceasta, în prezenţa premierului Republicii Moldova, Pavel Filip, şi a ministrului Economiei din România, Dan Andruşca, s-a semnat contractul de preluare de către Transgaz a transportatorului de gaze de pe teritoriul Republicii Moldova, respectiv VestMoldTransgaz. Deputatul independent Remus Borza salută semnarea contractului de privatizare, argumentând că va susținde independența energetică a Republicii Moldova față de Rusia.
”Asta va permite aprovizionarea directă cu gaze a fraţilor noştri de peste Prut direct din România, prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău. Din 2019, după ce se va finaliza investiţia de 93 de milioane de euro, susţinută integral de compania statului român Transgaz, Republica Moldova îşi va câştiga independenţa energetică faţă de Rusia.”, a susținut Borza.
Deputatul a transmis un mesaj de încurajare pentru firmele româneşti „să treacă Prutul, să investească în Republica Moldova, să creeeze locuri de muncă şi să crească nivelul de trai al locuitorilor provinciei româneşti Basarabia”
Republica Moldova are un extraordinar potenţial de dezvoltare, o resursă umană calificată şi ieftină, argumentează Borza.
Statisticile arată că, surprinzător, moldovenii sunt mai puţin doritori de unire cu România.
„Dacă vrem, într-adevăr, să aducem Basarabia la ţara mamă trebuie să ne asumăm investiţii în infrastructură, educaţie şi sistemul public de sănătate a Republicii Moldova. Doar cu declaraţii pompoase, abordări populiste şi promisiuni fără acoperire nu-i vom câştiga de partea noastră pe moldoveni. Anul acesta cu ocazia aniversării Centenarului Unirii am alocat un buget Ministerului Culturii de 1,2 miliarde de lei. Câteva sute de milioane de lei se vor duce pe realizarea unor monumente din piatră sau bronz, dedicate acestui eveniment. Din punctul meu de vedere, e o risipă de bani publici. Pe de o parte, românii în proporţie de 80% susţin reunificarea celor două state româneşti. Nu acelaşi lucru se întâmplă dincolo de Prut unde doar 22% din cetăţenii Moldovei sunt favorabili unirii. (…) Zecile astea de milioane de euro aruncate pe fanteziile unor aşa zişi artişti mai bine le-am aloca pentru carte românească şi am construi şcoli şi spitale în Republica Moldova. Mai bine am face o autostradă care să lege Iaşiul de Chişinău sau o cale ferată rapidă între Bucureşti şi Chişinău”, transmite politicianul.
.

You may like
Cehia întrerupe definitiv importurile de petrol rusesc, după 60 de ani de dependență parțială: Ne-am deconectat 100%. Nu mai depindem de livrările din est
Bruxelles-ul caută soluții legale pentru a permite ruperea contractelor de gaze cu Rusia fără penalități (FT)
Sebastian Burduja susține o „tranziție energetică inteligentă și echilibrată”, nu „o terapie șoc” care ar putea submina independența energetică a României
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară
Iulian Chifu: Schimbare geopolitică – Ieșirea R. Moldova din constrângerile energetice ruse. Tiraspolul este la mutare
Confruntată cu o criză de securitate ca urmare a întreruperii gazului rusesc, R. Moldova se bazează pe importul de energie electrică din România
POLITICĂ
Cristina Trăilă a fost numită în funcția de secretar general al Guvernului: Voi acționa cu responsabilitate, exigență și respect față de România și față de toți cetățenii săi
Published
1 day agoon
April 29, 2025By
Teodora Ion
Cristina Trăilă a fost numită în funcția de secretarul general al Guvernului, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial.
”Îmi asum această misiune cu seriozitate și cu deplină conștientizare a rolului esențial pe care Secretariatul General îl are în asigurarea bunei funcționări a activității guvernamentale. Din această poziție, îmi voi pune în slujba României întreaga mea pricepere, experiență și energie, așa cum am făcut-o și în calitate de parlamentar”, a dat asigurări Trăilă.
Aceasta a enunțat principiile care vor sta la baza activității sale: rigoare, echilibru, profesionalism și dedicare totală.
”Cred într-o administrație publică europeană, modernă, integră, care pune cetățeanul în centrul preocupărilor sale, iar în acest sens fiecare acțiune pe care o voi întreprinde va fi ghidată de respectul față de lege, față de cetățeni și față de interesul public. Îmi propun ca, prin munca mea, să contribui la consolidarea unei administrații caracterizate prin transparență și predictibilitate, care să ofere stabilitate guvernamentală, astfel încât încrederea cetățenilor în instituțiile statului să fie întărită zi de zi, prin rezultate concrete”, a mai spus Cristina Trăilă.
Aceasta a continuat spunând că va ”acționat cu responsabilitate, exigență și respect față de România și față de toți cetățenii săi, având convingerea că doar prin muncă serioasă, stabilitate instituțională și consecvență în respectarea valorilor democratice putem construi o administrație publică mai apropiată de cetățeni și mai capabilă să răspundă așteptărilor societății”.
În încheiere, Cristina Trăilă le-a mulțumit ”colegilor din PNL pentru încrederea și susținerea acordate și, în mod special domnului președinte Cătălin Predoiu pentru sprijinul constant”.
EDUCAȚIE
Prezidențiale 2025: Principalii candidați au semnat “Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor democratice”
Published
6 days agoon
April 24, 2025
Principalii candidații la alegerile prezidențiale din luna mai au dat curs, joi, Apelului “pentru o Românie democratică și euroatlantică” lansat săptămâna trecută de Universitatea din București (UB) pentru a fi semnat de aspiranții fotoliului prezidențial de la Palatul Cotroceni în anticamera Balconului Universității – “tribună-simbol a democrației redescoperite de români”.
Candidații au semnat pe parcursul zilei de joi apelul lansat de UB în prezența rectorului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, dar și a fostului rector al UB, prof. emerit dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României.
Primul dintre candidați care a semnat apelul, conform programului difuzat de Universitate, a fost primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la scrutinul prezidențial.
Acesta a fost urmat de fostul prim-ministru Victor Ponta, de asemenea candidat independent.
Au mai semnat apelul UB și Lavinia Șandru, Daniel Funeriu, George Simion, Sebastian Popescu și Elena Lasconi.
În ceea ce-l privește pe candidatul AUR George Simion, acesta a trimis declarația semnată prin intermediul unei delegații de parlamentari.
Programul de semnături se încheie joi seara cu Crin Antonescu, candidatul alianței guvernamentale PSD – PNL – UDMR, și cu Cristian Terheș.
Într-un apel semnat de rectorul Universității din București Marian Preda, alături de fostul președinte Emil Constantinescu, care a fost prorector și rector al aceleiași universități în perioada 1990 – 1996, instituția de învățământ superior anunță că le-a cerut candidaților să se angajeze, printre altele, că vor “afirma fără echivoc angajamentul pentru apartenența României la Uniunea Europeană și la NATO, precum și pentru Parteneriatul strategic cu SUA”.
Declarația în opt puncte le solicită candidaților să se angajeze că:
– vor contribui la menținerea în memoria colectivă a spiritului Revoluției din 1989 și al Pieței Universității, ca reper moral și politic fundamental pentru democrația românească;
– vor asigura menținerea principiilor statului de drept și vor veghea la respectarea Constituției României, în litera și spiritul ei;
– vor garanta soluționarea justă și neîntârziată, conform hotărârilor CEDO, a dosarelor privind istoria noastră recentă din perioada 1945 – 1990, crimele imprescriptibile ale comunismului, decembrie 1989, 13 – 15 iunie 1990;
– vor afirma fără echivoc angajamentul pentru apartenența României la Uniunea Europeană și la NATO, precum și pentru Parteneriatul strategic cu SUA;
– vor susține neclintit autonomia reală a universităților, în planul libertății academice, dar și al unei finanțări adecvate, avansând rolul lor strategic în dezvoltarea societății românești;
– vor garanta libertatea de exprimare a cetățenilor, organizațiilor neguvernamentale și a societății civile în general, recunoscând contribuția esențială a acestora la construcția unui spațiu public democratic;
– își vor utiliza toate prerogativele prezidențiale pentru ca cei vinovați de crime și tratamente inumane, înainte și după 1989, să fie aduși în fața justiției;
– vor acționa constant pentru diminuarea faliilor din interiorul societății românești, transparență instituțională și dialog permanent între instituțiile statului și societate.
POLITICĂ
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
Published
1 week agoon
April 22, 2025
Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, și-a prezentat marți programul prezidențial, care se numește “România onestă”, cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri, acesta conținând mai multe reforme precum cea administrativ-teritorial, cea a sistemului electoral și cea a Curții Constituționale, relatează Hotnews.
“Întreaga administrație publică este anchilozată. Orice încercare o face, o face în același ritm birocratic și lipsit de eficiență, chiar când are bune intenții”, a afirmat Nicușor Dan, apreciind că “statul român nu are resurse pentru a se regenera el însuși”.
“De asta o să vedeți în programul pe care îl prezint că vorbesc foarte, foarte mult de cooptarea specialiștilor din zona privată, din zona de asociații profesionale, din zona de consultanță, pentru a da o direcție adecvată pentru statul român”, a punctat el.
Viziunea actualului primar pentru țară cuprinde 60 de puncte în care Dan arată că, în calitate de președinte, se va lupta “cu marea corupţie”, ceea ce “nu se poate face decât prin schimbarea de optică a Parchetelor, care în ziua de azi nu se duc exact, sistematic, în zonele mari de corupţie”.
Primarul Capitalei a vorbit și despre modificarea legii de funcționare a legii de funcționare a Curții Constituționale (CCR).
Modificarea ar consta în faptul că judecătorii vor fi numiți doar din rândul magistraților care au experiență, dar în continuare vor fi aleși de președinte și de cele două Camere ale Parlamentului, așa cum prevede Constituția.
“Nu e normal ca, pentru un furt de bicicletă, să ai garanţia că te judecă un judecător care a avut un tip de formare, dar, pentru cele mai importante probleme ale statului, să nu ai această garanţie”, a explicat Nicușor Dan.
Nicușor Dan a vorbit și despre o reformă a sistemului electoral, a sistemului de vot, astfel încât să nu mai existe discuții „despre cum s-au mutat nişte buletine de vot dintr-o parte în alta”.
El a menționat și faptul că va face demersurile necesare astfel încât primarii să fie aleși în două tururi. Acesta mai dorește să modifice Codul Electoral astfel încât să fie redus numărul de semnături necesar pentru a candida și să crească numărul de parlamentari care să reprezinte diaspora.
“Un nou cod electoral care să unifice toate tipurile de alegeri. Alegerea primarilor în două tururi, nu mai e nevoie să spun de ce. Reducerea numărului de semnături şi creşterea reprezentativităţii diasporei, pentru că numărul de deputaţi şi de senatori este total discriminat faţă de numărul lor şi de problemele pe care ei le au”, a adăugat primarul Capitalei.
Cât despre reforma administrativ-teritorială, Nicușor Dan a precizat că e nevoie de o redesenare administrativă a României în funcție de polii de creștere, adică marile orașe.
În plus, el a spus că dorește și eficientizarea serviciului public, mai exact, comasarea comunelor cu puțini locuitori.
Primarul Capitalei a precizat că reforma trebuie făcută, “dar nu pe genunchi, ci cu studii și cu specialiști”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Zelenski pledează pentru mai multă cooperare în domeniul securității: „Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său”

Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale

Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”

UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European

Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze

Manfred Weber, reales președinte al PPE: Suntem inima care bate a Europei și trebuie să scriem un nou program politic general de centru-dreapta

UE nu exclude o decuplare între Chișinău și Kiev în procesul de aderare la UE din cauza obiecțiilor Ungariei privind Ucraina: R. Moldova, un “elev model” care ar putea adera până în 2029

Ilie Bolojan: Spania și Turcia au devenit parteneri strategici ai Inițiativei celor Trei Mări, iar Albania și Muntenegru membri asociați

Summitul Inițiativei celor Trei Mări: Proiectele energetice strategice ale României și cooperarea cu SUA au fost apreciate, subliniază Ilie Bolojan

Summitul celor Trei Mări: Lucrările în România la Via Carpathia, un proiect emblematic care leagă Marea Baltică de Marea Neagră, ar putea începe în această toamnă, afirmă Ilie Bolojan

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice