Rezistenţa la antibiotice a trecut de cota de alarmă în Europa

medicamenteCea mai mare ameninţare pentru sănătatea europenilor este rezistenţa la antibiotice, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

În ultimii ani, tot mai multe companii farmaceutice au tăiat din bugetele de cercetare pentru antibiotice, scrie Capital.ro.

Acest fapt, alături de prescrierea nejustificată a antibioticelor şi de automedicaţie au dus la creşterea la cote alarmante a rezistenţei la antibiotice în Europa, lucru care înseamnă că infecţii cândva uşor de vindecat ar putea fi letale, arată un raport al Comisiei Europene realizat cu ocazia zilei dedicate administrării responsabile de antibiotice.

Numai în SUA, rezistenta la antibiotice afectează anual cel puţin două milioane de oameni, şi provoacă cel puţin 23.000 de morţi.

Un studiu publicat în mai 2011 de Gfk Healthcare releva că românii se aflau pe locul patru în Europa la consumul de antibiotice, peste 50% urmând un astfel de tratament în anul respectiv, iar aproape jumătate dintre aceştia recurgând la cel puţin două cure în intervalul respectiv. Un alt studiu, publicat în martie 2012 în revista medicală “The Lancet”, plasa România pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice fără reţetă, situaţie neschimbată încă din 2010, se arată în comunicatul de presă.
Sursa: Comisia Europeana, Capital.ro
Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.