ONU
România, aleasă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în mandatul 2023-2025
Published
3 years agoon

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat marți alegerea României pentru un nou mandat de membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO), pentru perioada 2023-2025, la alegerile care s-au desfășurat în cadrul celei de-a 17-a şedinţe plenare a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la sediul ONU din New York, informează un comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro.
În cadrul votului individual și secret al statelor membre ale Adunării Generale a ONU, România a fost aleasă de 176 de state, pentru un loc alocat Europei de Est în cadrul CDO. Precedentele mandate ale României în cadrul CDO au fost exercitate în perioada 19 iunie 2006 – 18 iunie 2008, respectiv din august 2011 până la 31 decembrie 2014.
,,Candidatura pentru acest nou mandat în cadrul CDO a fost fundamentată pe acțiunea hotărâtă a României în favoarea promovării multilateralismului eficient și pe abordarea principială a țării noastre în relațiile internaționale, precum și pe angajamentul ferm al țării noastre pentru promovarea și respectarea drepturilor omului atât în plan intern, cât și la nivel regional și global. Totodată, experiența țării noastre în cadrul celor două mandate anterioare în CDO, precum și dorința de a lucra constructiv pentru buna funcționare și eficientizarea acțiunii Consiliului au fost argumente suplimentare în sprijinul candidaturii țării noastre în cadrul acestui organism important la nivelul ONU. Alegerea țării noastre pentru un nou mandat în cadrul Consiliului Drepturilor Omului reprezintă, de asemenea, o confirmare a recunoaşterii de care se bucură România în cadrul organizaţiilor internaţionale cu activităţi în domeniul drepturilor omului, precum și a profilului țării noastre de actor angajat și credibil în forurile multilaterale, de apărător și promotor al ordinii internaționale bazate pe norme și al statului de drept la nivel internațional, inclusiv în contextul actual, marcat de războiul de agresiune dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Astfel, relevanța acestui mandat pentru țara noastră este cu atât mai mare. România s-a pronunțat constant împotriva războiul ilegal, neprovocat și nejustificat al Federației Rusiei împotriva Ucrainei, ce încalcă principiile fundamentale ale ordinii internaționale bazate pe norme, precum și drepturile omului, prin atacarea unor ținte civile și uciderea populației nevinovate din Ucraina’’, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.
I proudly welcome RO🇹🇩’s election today with 176 votes (out of 190) as @UN_HRC member for 2023-2025 – expression of our enduring commitment to protect #HumanRights & #Multilateralism.🇷🇴mandate will focus on democracy,rule of law,freedom of expression,fight against discrimination. pic.twitter.com/l3qvum6h4s
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) October 11, 2022
În cadrul mandatului său în Consiliul Drepturilor Omului, în conformitate cu obiectivele esențiale de politică externă ale României și în concordanță cu valorile și principiile Cartei ONU, România va urmări îndeplinirea promovării angajamentelor pe următoarele paliere:
Drepturile omului, democrație și statul de drept, cu accent pe reziliența democrației, consolidarea statului de drept, combaterea corupției; amenințările din mediul online și ale noilor tehnologii la adresa democrației; abordarea partenerială pentru consolidarea valorilor democratice.
Drepturile femeii: susținerea egalității de gen; combaterea violenței la adresa femeilor; valorificarea experienței naționale în domeniu și translatarea sa în activitatea și inițiativele de la nivelul Consiliului; importanța parteneriatelor, abordarea pro-activă; dimensiunea de tineret a împuternicirii și egalității de gen.
Combaterea discriminării: promovarea poziției principiale de respingere a tuturor formelor de discriminare, rasism și xenofobie, inclusiv a antisemitismului; reacția consolidată față de proliferarea discursului instigator la ură; capitalizarea experienței în plan intern și transpunerea sa în acțiuni la nivelul Consiliului.
Libertatea de exprimare: promovarea echilibrului între libertatea de exprimare și respingerea derapajelor discursive; dimensiunea de media, protecția jurnaliștilor; educația pentru media; combaterea dezinformării.
De asemenea, în cadrul acestui mandat, România va putea continua și obiectivele complementare asumate în cadrul mandatului de Președinte al Comunității Democrațiilor, pe care l-a deținut în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Ziua Românilor de Pretutindeni. Cătălin Predoiu: Sunt încrezător noul Guvern va dezvolta politici care să sprijine mai eficient românii care muncesc în străinătate
Nicușor Dan, primit la Varșovia de premierul Donald Tusk. Este primul lider european care îl găzduiește pe noul președinte al României
Nicușor Dan, ovaționat la Marșul “Milionului de Inimi” din Varșovia. Mesaj de susținere în poloneză pentru Rafal Trzaskowski: Credeți în victoria voastră, așa cum noi am crezut în victoria noastră
Nicușor Dan, de Ziua Românilor de Pretutindeni: România are nevoie de vocea și implicarea voastră
Donald Trump își apără decizia de a bloca înscrierea studenților străini la Universitatea Harvard: „Vrem să știm cine sunt acești studenți”
Zelenski cere Statelor Unite și țărilor europene să dea dovadă de „determinare” pentru a-l forța pe Vladimir Putin să pună capăt războiului
ONU
Misiunea ONU de menținere a păcii: Țările nu vor avea capacitatea să acopere diferența apărut în cazul în care SUA își retrag finanțarea, avertizează ministrul german de Externe
Published
1 week agoon
May 15, 2025By
Teodora Ion
Țările nu vor avea capacitatea să acopere diferența survenită în cazul în care Statele Unite își retrag finanțarea pentru misiunea de pace a ONU, a subliniat miercuri noul ministru german de Externe, Johann Wadephul, transmite Reuters, conform Agerpres.
”Nu vom putea fi integral capabili să acoperim diferența dacă SUA se retrag din finanțarea menținerii păcii”, a spus Wadephul într-o conferință de presă la reuniunea ministerială a ONU privind menținerea păcii în 2025, desfășurată la Berlin.
Între timp, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că operațiunile de menținere a păcii sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari și trebuie să se adapteze pentru a face față amenințărilor tot mai mari din prezent, anunță Națiunile Unite printr-un comunicat.
Conferința de două zile privind menținerea păcii, găzduită de guvernul Germaniei, a reunit peste 1 000 de participanți – inclusiv miniștrii apărării și de externe – pentru a reafirma angajamentul față de instrumentul emblematic al ONU pentru menținerea păcii și stabilității.
Acesta s-a încheiat miercuri cu o serie amplă de promisiuni, inclusiv 88 de unități militare și de poliție, formare specializată și investiții în tehnologii emergente și comunicații strategice.
Germania, care contribuie în prezent cu trupe la misiunile ONU din Sudanul de Sud, Liban și Sahara Occidentală, a anunțat o finanțare de 82 de milioane de euro (aproximativ 91,7 milioane de dolari), împreună cu angajamente în domeniul formării, al soluțiilor de energie regenerabilă și al tehnologiei dronelor.
”Germania continuă să fie un susținător ferm al menținerii păcii de către ONU”, a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius.
Un total de 74 de state membre ale ONU au făcut promisiuni specifice, de la personal în uniformă la formare și sprijin strategic.
Acestea includ promisiuni care vor consolida unitățile militare și de poliție, inclusiv capacitățile de transport aerian și de desfășurare rapidă (53 de contribuții naționale), formarea specializată (59), îmbunătățirile tehnologice (18), promovarea Agendei privind femeile, pacea și securitatea (38) și siguranța și protecția (16).
Unsprezece țări s-au angajat, de asemenea, să îmbunătățească responsabilitatea și conduita, inclusiv sprijinul acordat fondului fiduciar pentru victimele exploatării și abuzurilor sexuale, iar opt națiuni sprijină eforturile ONU de combatere a dezinformării și a dezinformării prin comunicări strategice.
Cu toate acestea, veștile enunțate mai sus nu pot suplini contribuția substanțială a SUA. Aceasta se ridică la 27% din bugetul de 5,6 miliarde dolari alocat de ONU operațiunilor de menținere a păcii. De asemenea, Washingtonul furnizează 22% din bugetul central de 3,7 miliarde de dolari al ONU. Aceste plăți sunt obligatorii.
ONU
Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare
Published
2 months agoon
March 21, 2025By
Teodora Ion
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a arătat că ”întunericul” se întinde în lume, unde ”oriunde ne uităm, roadele Iluminismului sunt puse sub semnul întrebării de vocile iraționalității, ignoranței și izolaționismului”, informează EFE, citat de Agerpres.
”Pe măsură ce întunericul se întinde, riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul. Oriunde ne uităm, roadele Iluminismului sunt contestate de vocile iraționalității, ignoranței și izolaționismului”, a subliniat Guterres într-un discurs la Universitatea Catolică din Louvain (Leuven, Belgia), care i-a acordat vineri titlul de doctor honoris causa.
Secretarul general al ONU a remarcat că ”vocile naționalismului și izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare, cu o reapariție periculoasă a politicii pumnului de fier”.
”Donatorii reduc drastic sprijinul umanitar și de dezvoltare, în timp ce bugetele apărării cresc vertiginos”, a atras atenția Guterres, într-o aluzie la decizia lui Trump de a reduce bugetul destinat programelor umanitare.
Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU, care contribuie la hrănirea a peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume, se străduiește să acopere un deficit de finanțare de mai multe miliarde de dolari, informează Politico Europe.
Reducerile de fonduri au loc în timp ce nivelul foametei la nivel mondial crește, PAM avertizând că insecuritatea alimentară acută afectează în prezent 343 de milioane de persoane din 74 de țări. Potrivit lui Carl Skau, director executiv adjunct al agenției, criza bugetară forțează PAM să facă „alegeri de neimaginat”, inclusiv să reducă asistența alimentară pentru persoanele aflate în pragul înfometării.
Statele Unite au fost în mod tradițional cel mai mare donator al PAM, contribuind cu 4,5 miliarde de dolari în 2024. Cu toate acestea, înghețarea ajutoarelor și schimbarea priorităților sub Trump au dus la o scădere accentuată a sprijinului din partea Washingtonului.
PAM a solicitat 21,1 miliarde de dolari de la toți donatorii în 2024 pentru a ajuta 150 de milioane de persoane aflate în insecuritate alimentară, dar a primit mai puțin de jumătate din această sumă. Situația s-a deteriorat și mai mult în 2025, cu o finanțare prevăzută de doar 8,8 miliarde de dolari față de un necesar de 16,9 miliarde de dolari. Deficiențele existau și înainte de înghețarea ajutoarelor de către Trump, dar de atunci au fost exacerbate de acestea.
INTERNAȚIONAL
Ministrul Emil Hurezeanu a reafirmat, la Geneva, angajamentul României pentru protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului
Published
3 months agoon
February 27, 2025By
Andreea Radu
Ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu, a participat miercuri, 26 februarie, la Segmentul la Nivel Înalt al celei de-a 58-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (CDO), desfășurat la Geneva.
În contextul crizelor multiple care afectează sistemul global al drepturilor omului, șeful diplomației române a reafirmat angajamentul României pentru protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și pentru apărarea principiilor fundamentale ale democrației și statului de drept, informează comunicatul oficial.
În intervenția sa, Emil Hurezeanu a evidențiat responsabilitatea statelor membre pentru apărarea universalității drepturilor omului. Acesta a pledat pentru menținerea unui Consiliu robust, imparțial și eficient, capabil să răspundă rapid, adecvat și ferm în fața abuzurilor și încălcărilor flagrante ale drepturilor omului.
Ministrul român a subliniat necesitatea consolidării mecanismelor internaționale de documentare și tragere la răspundere, inclusiv prin susținerea activității Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și a mecanismelor de investigație asupra încălcărilor drepturilor omului din Ucraina ca urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse, precum și din alte regiuni afectate de crize umanitare și conflicte prelungite.
În marja reuniunii, Emil Hurezeanu s-a întâlnit cu Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk. Șeful diplomației române a exprimat apreciere pentru activitatea Oficiului Înaltului Comisar și a reconfirmat sprijinul României pentru independența și eficiența acestuia.
Mai mult, ministrul a evidențiat rolul activ al României în cadrul CDO, inclusiv în calitate de vicepreședinte în anul 2025, din partea Grupului Est-European, și angajamentul țării noastre pentru menținerea credibilității și eficienței mecanismelor ONU pentru drepturile omului.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind prioritățile și provocările actuale în domeniul drepturilor omului, cu accent pe importanța unei abordări coordonate și a implicării active a comunității internaționale.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ziua Românilor de Pretutindeni. Cătălin Predoiu: Sunt încrezător noul Guvern va dezvolta politici care să sprijine mai eficient românii care muncesc în străinătate

Nicușor Dan, primit la Varșovia de premierul Donald Tusk. Este primul lider european care îl găzduiește pe noul președinte al României

Nicușor Dan, ovaționat la Marșul “Milionului de Inimi” din Varșovia. Mesaj de susținere în poloneză pentru Rafal Trzaskowski: Credeți în victoria voastră, așa cum noi am crezut în victoria noastră

Nicușor Dan, de Ziua Românilor de Pretutindeni: România are nevoie de vocea și implicarea voastră

Donald Trump își apără decizia de a bloca înscrierea studenților străini la Universitatea Harvard: „Vrem să știm cine sunt acești studenți”

Zelenski cere Statelor Unite și țărilor europene să dea dovadă de „determinare” pentru a-l forța pe Vladimir Putin să pună capăt războiului

Ministrul Emil Hurezeanu, de Ziua Românilor de Pretutindeni: Niciodată diaspora, oriunde s-ar afla, nu a fost mai aproape de țară

Ambasada SUA în România salută aniversarea a 9 ani de la operaționalizarea scutului antirachetă de la Deveselu: „Un rol vital în arhitectura de apărare antirachetă a NATO”

Consiliul Europei respinge apelul a nouă țări din UE de a facilita expulzarea migranților care comit infracțiuni

Renașterea României Europene

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional

Decidenți din Parlamentul României și European își exprimă deschiderea de a consolida dialogul cu mediul de afaceri românesc pentru a crește absorbția fondurilor europene: România trebuie să rămână ancorată în UE

Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Concordia reliefează caracterul vital al fondurilor UE pentru economia românească: Dacă nu aducem fiecare euro în țară, ne paște recesiunea

Romanian Business Leaders face apel la dialog între decidenții politici și antreprenori și avansează un set de 10 măsuri concrete pentru a accesa ”mai mulți bani” europeni, ”mai repede și mai bine”

Ministrul Finanțelor, vești bune de la Bruxelles: România va încasa pe 10 iunie 1,3 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR

„Stare de urgență în gândire și acțiune”: Von der Leyen și noul cancelar german susțin mobilizarea rapidă privind competitivitatea UE, sprijinirea Ucrainei și gestionarea migrației

Marcel Boloș confirmă riscul de suspendare a fondurilor europene dacă reforma fiscală nu este implementată
Trending
- POLITICĂ7 days ago
Alegeri prezidențiale 2025/ Exit-poll: Nicușor Dan – 54,9%, George Simion – 45,1%. România a decis cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 25 de ani
- POLITICĂ7 days ago
Nicușor Dan a fost ales președinte al României. Este primul candidat independent care devine președinte al republicii (rezultate finale)
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Prezidențiale 2025: George Simion vs. Nicușor Dan – Finala pentru Cotroceni sau cine va conduce destinul României în următorii cinci ani
- U.E.7 days ago
Alegeri prezidențiale Polonia: Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, și conservatorul Karol Nawrocki se vor înfrunta în turul al doilea, miza fiind calea pro-europeană trasată de premierul Tusk
- ROMÂNIA5 days ago
Ambasada SUA, prima reacție după victoria lui Nicușor Dan: Așteptăm cu interes să colaborăm cu președintele și cu noul guvern al României