Connect with us

NATO

România aplică “măsuri de vigilență întărită” în contextul atacurilor Rusiei asupra porturilor ucrainene, la 15 km de Tulcea: Nu au fost identificate amenințări directe

Published

on

© French Navy via NATO Allied Air Command

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a transmis miercuri, în contextul atacurilor asupra portului ucrainean Izmail, că “nu au fost identificate ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, iar în prezent sunt aplicate măsuri de “vigilenţă întărită”.

Într-un comunicat de presă, MApN condamnă “ferm” agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi continuarea atacurilor nejustificate şi ilegale împotriva zonelor locuite de civili şi elementelor din infrastructura critică ale acestei ţări.

“În ceea ce priveşte situaţia generată de atacurile executate în cursul nopţii trecute, care au vizat elemente de infrastructură portuară din zona Izmail, în apropierea graniţelor României, din evaluările structurilor cu responsabilităţi ale Ministerului Apărării Naţionale, nu au fost identificate ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, a precizat MApN.

Conform sursei citate, în prezent, MApN “aplică măsuri de vigilenţă întărită stabilite conform planurilor naţionale şi aliate, monitorizând permanent spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian şi cooperează cu structurile NATO pentru consolidarea apărării pe întregul Flanc Estic şi descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat”.

Rusia a atacat, miercuri dimineață, portul Izmail de pe Dunăre, la 15 kilometri de Tulcea. Un atac cu drone explozive ruseşti a lovit infrastructura portuară şi a provocat incendii în regiunea Odesa, în sudul Ucrainei.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că atacul rușilor reprezintă “crimă de război” și “afectează capacitatea Ucrainei de a transfera produse alimentare către cei care au nevoie de ele în lume”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Stoltenberg, vizită surpriză la Kiev: Statele NATO au încheiat contracte de 2,4 miliarde de euro pentru muniții din care vor furniza și Ucrainei; Zelenski: Aderarea la NATO, o chestiune de timp

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, venit joi într-o nouă vizită surpriză la Kiev, a declarat acolo că trupele ucrainene “câştigă teren puţin câte puţin” în contraofensiva împotriva armatei ruse, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că aderarea ţării sale la NATO este doar o chestiune de timp, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE, scrie Agerpres.

“Astăzi, forţele voastre avansează. Se confruntă cu lupte crâncene, dar câştigă teren puţin câte puţin. Fiecare metru pe care-l recuperează forţele ucrainene este un metru pe care-l pierde Rusia”, a spus Stoltenberg, la o conferinţă de presă comună cu Zelenski. “Ucrainenii luptă pentru familiile lor” şi pentru “libertatea lor”, în timp ce Moscova luptă pentru “iluziile sale imperialiste”, consideră secretarul general al NATO.

El a anunţat că statele NATO au încheiate în prezent contracte-cadru cuprinzătoare cu companiile producătoare de armament în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru muniţii esenţiale, din care comenzile ferme însumează un miliard de euro.

Potrivit lui Stoltenberg, aceste contracte le vor permite statelor NATO să-şi completeze stocurile golite de ajutorul militar oferit Ucrainei şi de asemenea să continue să furnizeze armatei ucrainene muniţii, esenţiale în războiul cu Rusia, în special obuze de calibrul 155 mm.

Pe de altă parte, el a condamnat atacurile ruseşti cu drone la frontiera Ucrainei cu România. Stoltenberg a spus că nu există nicio dovadă că atacurile cu drone căzute peste graniţă ar fi fost un atac deliberat asupra României, dar le-a catalogat drept “nesăbuite” şi “destabilizatoare”.

La rândul său, Zelenski a insistat ca statele NATO să ofere Ucrainei mai multe sisteme antiaeriene, având în vedere teama privind o nouă campanie de bombardamente ruseşti asupra infrastructurilor energetice ucrainene odată cu apropierea iernii şi de asemenea atacurile care continuă asupra infrastructurilor portuare folosite pentru exportul de cereale.

De asemenea, preşedintele ucrainean s-a arătat sigur că ţara sa va adera la NATO. “Este doar o chestiune de timp până când Ucraina va fi de jure membră a Alianţei. Facem totul pentru a aduce cât mai aproape acest moment”, a indicat el la conferinţa de presă comună cu Stoltenberg, care a spus la rândul său că “Ucraina este acum mai aproape de NATO ca niciodată” în urma deciziilor luate de liderii statelor NATO la summitul din luna iulie, când au simplificat procesul de aderare pentru Ucraina, au strâns legăturile politice cu această ţară şi au convenit un program pentru creşterea interoperabilităţii armatei ucrainene cu armatele Alianţei.

“Viitorul Ucrainei este în NATO. În timp ce lucrăm împreună pentru a ne pregăti pentru acest viitor, NATO va fi alături de Ucraina cât va fi necesar”, a promis Stoltenberg, amintind că până în prezent ajutorul militar oferit Ucrainei de statele NATO pentru a o susţine în războiul cu Rusia depăşeşte 100 de miliarde de euro, din care jumătate reprezintă ajutorul oferit de SUA şi cealaltă jumătate ajutorul furnizat de aliaţii europeni şi Canada.

“Rusia poate depune armele şi să termine războiul astăzi. Dar Ucraina nu are această opţiune. Dacă Ucraina se predă, aceasta nu înseamnă pace, ci o ocupaţie brutală rusească. O pace cu orice preţ nu va fi o pace adevărată”, a mai spus secretarul general al NATO.

Armata ucraineană îşi continuă în provinciile Zaporojie şi Doneţk din sud şi est contraofensiva lansată în luna iunie şi prin care încearcă să atingă Marea Azov pentru a izola terestru trupele ruse din Crimeea, în timp ce armata rusă atacă mai către nord.

În pofida unor înaintări recente în Zaporojie, contraofensiva lansată de Ucraina nu a condus deocamdată la câştiguri teritoriale notabile. Potrivit unui bilanţ efectuat pe 19 septembrie de Centrul Belfer pentru afaceri internaţionale din cadrul Harvard Kennedy School, citat de Reuters, în ultima lună Rusia a câştigat 35 de mile pătrate de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a eliberat 19 mile pătrate din teritoriul ocupat de armata rusă.

Continue Reading

NATO

Franța cere Turciei și Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO: Ne-ar plăcea să vedem că îşi pun în practică angajamentul

Published

on

© Catherine Colonna/ Twitter

Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, a solicitat joi Turciei și Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Ne-ar plăcea să vedem Suedia în NATO şi ne-ar plăcea să vedem cum Turcia şi Ungaria îşi pun în practică angajamentul”, a declarat Colonna la Helsinki, într-o conferinţă de presă alături de omoloaga ei finlandeză, Elina Valtonen.

Recent, Budapesta a sugerat că ar putea amâna din nou aprobarea cererii de aderare a Suediei la NATO, la scurtă vreme după ce ministrul de externe ungar i-a trimis o scrisoare omologului suedez în care a reiterat îngrijorarea față de ceea ce el a calificat acuzații ”părtinitoare și nedrepte” ale unor politicieni suedezi împotriva Guvernului de la Budapesta.

Ungaria nu a aprobat încă intrarea țării nordice în Alianță, o poziție identică cu cea a Turciei, care blochează de mult timp aderarea Suediei.

Potrivit prevederilor, toate ţările membre NATO trebuie să ratifice protocolul de aderare pentru ca acesta să poată intra în vigoare şi, astfel, Suedia să poată beneficia de prevederile Articolului 5, ce funcționează sub principiul unui răspuns colectiv în cazul în care unul dintre membri este atacat.

Continue Reading

NATO

Premierul Estoniei a îndemnat celelalte state membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare, urmând exemplul țărilor baltice

Published

on

© European Union 2021

Prim-ministrul Estoniei, Kaja kallas, a îndemnat celelalte state membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare, urmând exemplul țărilor baltice, potrivit DPA, preluat de Agerpres.

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă DPA, șefa guvernului de la Tallinn a declarat că, în 2024, Estonia va aduce acest capitol bugetar la 3,2% din PIB. „Și este un lucru pe care îl cer și la nivelul NATO”, a adăugat Kallas.

Premierul Estoniei a subliniat că situația de securitate în Europa s-a înrăutățit mai mult decât în timpul Războiului Rece.

„Să ne uităm la anul 1988, când toți aliații NATO au cheltuit mai mult de 2 la sută din produsul intern brut pentru apărare. Și de ce? Pentru că au considerat că pericolul este grav. Cu toate acestea, pericolul este mai mare acum decât în timpul Războiului Rece, deoarece războiul s-a întors în Europa”.

Totodată, Kallas a amintit că „Rusia a fost întotdeauna cea mai mare amenințare la adresa securității noastre”. „Ceea ce s-a schimbat acum este că și aliații noștri o văd astfel”, a adăugat aceasta.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE31 mins ago

Surse europene: Compromisul miniștrilor de interne din UE către un viitor acord pentru pactul de migrație și azil creează “o atmosferă bună pentru temele de interes major ale României”

ROMÂNIA2 hours ago

România va încasa în conturile BNR 2,75 miliarde de euro aferente cererii de plată nr. 2 din PNRR

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

NATO4 hours ago

Stoltenberg, vizită surpriză la Kiev: Statele NATO au încheiat contracte de 2,4 miliarde de euro pentru muniții din care vor furniza și Ucrainei; Zelenski: Aderarea la NATO, o chestiune de timp

ROMÂNIA8 hours ago

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea: Diversele crize cu care ne-am confruntat în ultimii ani arată că dezvoltarea trebuie să fie nu doar sustenabilă, ci şi rezilientă

NATO8 hours ago

Franța cere Turciei și Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO: Ne-ar plăcea să vedem că îşi pun în practică angajamentul

U.E.8 hours ago

Președinta Parlamentului European speră că UE va demara negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova până la finalul anului: Să nu dezamăgim milioanele de oameni care consideră Europa ca fiind casa lor

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

ROMÂNIA10 hours ago

Nicolae Ciucă: Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență este o inițiativă românească de succes care a dovedit într-un timp scurt că poate contribui în mod semnificativ la consolidarea rezilienței UE și NATO

ROMÂNIA10 hours ago

MAE: Secretarul de stat Iulian Fota a deschis programul EU-US Emerging Leaders Visitors, lansat în 2022 de Comisia Europeană în colaborare cu România și alte nouă state UE

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA11 hours ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

U.E.2 days ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA3 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA4 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA6 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU6 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Trending