România, în topul ţărilor cu cel mai mare risc la inundaţii din regiune

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că, din păcate, ploile vor continua şi că există pagube materiale provocate de aceste fenomene meteo, care vor fi acoperite de Executiv din Fondul de rezervă, anunță Gandul.info.

“Am primit informări de mai multe ori pe zi de la ministrul Dobre, de la ministrul Plumb. Azi la ora 15:00 avem o întâlnire pe această temă. Înţeleg că din păcate ploile o să continue şi trebuie să fim pregătiţi”, a spus Ponta, citat de Mediafax. Primul ministru a participat luni la Ministerul Administraţiei şi Internelor la videoconferinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Populaţia din peste 100 localităţi din 20 de judeţe a avut de suferit din cauza inundaţiilor care au avut loc în ultimele zile ca urmare a precipitaţiilor abundente. În total, au fost afectate peste 800 de gospodării şi anexe gospodăreşti, potrivit datelor de la Inspectoratul general pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Pe de altă parte, fiecare român va putea să vadă pe internet cât de mare este riscul ca o localitate să fie inundată. România a trimis la Comisia Europeană, la finele anului trecut, două tipuri de hărţi preliminare – hărţile de hazard la inundaţii şi hărţile de risc, potrivit directivei europene privind managementul riscului la inundaţii.

“A fost realizată şi raportată la Comisia Europeană prima etapă în realizarea hărţilor de hazard şi de risc la inundaţii, respectiv evaluarea preliminară a riscului la inundaţii. În cadrul acestei etape au fost delimitate benzile inundabile pe cursurile de apă pe baza debitelor şi nivelurilor istorice cunoscute – şi nu pe baza studiilor, aşa cum vor fi realizate hărţile de hazard”, se arată într-un răspuns primit la solicitarea gândul de la reprezentanţii Biroului de Presă al Ministerului Mediului.

Concret, hărţile de hazard la inundabilitate – care au termen de finalizare sfârşitul anului 2012 – sunt realizate de Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) şi vor oferi informaţii exacte despre inundaţii, printre care extinderea zonei inundate, viteza apei, adâncimea apei la viituri, corespunzătoare anumitor debite.

Hărţile de risc – cu termen de finalizare 2013 – vor fi realizate de consiliile judeţene şi vor putea indica nivelul pagubelor care se vor produce în caz de inundaţii şi zonele de evacuare a populaţiei în caz de inundaţii.

Cert este că România este una dintre ţările din Europa cu risc înalt de inundaţii, după cum rezultă şi dintr-un studiu publicat în 2007 şi care a analizat situaţia din 10 ţări din regiune. Analiza a fost realizată de Institutul pentru Protecţia şi Siguranţa Populaţiei, la comanda Comisiei Europene.

Mai multe informații AICI.

Sursa: Gandul.info
Foto:  blogponta.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.