MAREA BRITANIE
România și Marea Britanie au semnat, la Londra, un acord de cooperare în domeniul apărării, inclusiv pentru pregătirea militarilor ucraineni
Published
3 weeks agoon
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și secretarul apărării din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, John Healey, au semnat miercuri, la Lonra, un acord de cooperare în domeniul apărării, menit să întărească parteneriatul de lungă durată dintre România și Marea Britanie și să răspundă provocărilor actuale de securitate, a anunțat miercuri Ministerul Apărării Naționale, care precizează că evenimentul a avut loc într-un context ce subliniază valorile comune euro-atlantice ale celor două națiuni, precum și angajamentul ferm pentru consolidarea securității colective.
“Este o mare onoare pentru mine să semnez, în numele Guvernului României, acest acord istoric. Este primul document pe care îl semnăm după reînnoirea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic din 2023, prin care se subliniază atât angajamentul ambelor părți față de valorile euro-atlantice, cât și dorința de a răspunde împreună provocărilor emergente de securitate”, a declarat ministrul Tîlvăr.
Acordul semnat consolidează și extinde bunele relații existente în domeniul apărării în vederea abordării comune a problemelor strategice curente cu beneficii reciproce pentru cele două forțe armate. Acesta va aborda domenii precum: logistica și sprijinul pentru apărare, tehnologia, achiziții și dezvoltarea capabilităților, planificarea resurselor, comunicații și informatică, contracararea amenințărilor hibride, exerciții, operații internaționale sub mandat ONU, controlul armamentelor, formare și educație militară.
“Cooperarea dintre forțele armate române și cele britanice este una de tradiție. Britanicii sunt printre cei mai de încredere și apreciați parteneri ai noștri, care au fost mereu alături de România. Un exemplu concret este prezența constantă a Marii Britanii la misiunile de poliție aeriană și în structurile de comandă și control aliate de pe teritoriul național. Cu un război de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, la granița noastră, acest parteneriat solid contribuie la apărarea flancului estic”, a subliniat ministrul Tîlvăr.
Acordul va permite, de asemenea, consolidarea unor noi proiecte, precum cel al Centrului Regional de Instruire Maritimă în România, destinat pregătirii militarilor ucraineni și aprobat prin decizie a Parlamentului României. Centrul reprezintă un efort comun între Regatul Unit, România și alți aliați strategici, având ca obiectiv furnizarea de instruire esențială pentru forțele ucrainene în domeniul maritim.
În încheiere, ministrul Tîlvăr a subliniat angajamentul României de a accelera procesul de ratificare a acordului, cu scopul de a permite intrarea sa în vigoare în cel mai scurt timp posibil.
“Obiectivul nostru este clar: să întărim acest parteneriat strategic și să extindem colaborarea noastră practică, pentru beneficiul ambelor națiuni și pentru a contribui la o Alianță mai puternică și mai unită”, a conchis ministrul Tîlvăr.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european
Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie
MAREA BRITANIE
MI6 a descoperit o ”campanie incredibil de nesăbuită” de sabotaj rusesc în Europa: Dacă Putin va reuși să reducă Ucraina la un stat vasal, securitatea noastră va fi pusă în pericol
Published
4 days agoon
November 29, 2024By
Teodora IonServiciul Secret de Informații al Regatului Unit a descoperit o ”campanie incredibil de nesăbuită” de sabotaj rusesc în Europa, care se derulează în vreme ce Moscova recurge la amenințări de natură nucleară pentru a slăbi sprijinul țărilor occidentale pentru Ucraina, a menționat vineri șeful MI6, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
Richard Moore, șeful MI6, a atras atenția într-un discurs susținut la Paris că Putin nu se va opri la Ucraina dacă va reuși să transforme țara pe care a invadat-o în vasal.
”Dacă Putin va reuși să reducă Ucraina la un stat vasal, nu se va opri aici. Securitatea noastră – britanică, franceză, europeană și transatlantică – va fi pusă în pericol. Am descoperit recent o campanie uluitor de îndrăzneaţă de sabotaj rusesc în Europa, chiar dacă Putin şi acoliţii săi recurg la zgomot de sabie nucleară pentru a semăna teama cu privire la consecinţele ajutării Ucrainei”, a precizat Moore.
El a atras atenția asupra riscului ca Ucraina să piardă în fața Rusiei.
”Dacă Putin va reuşi, China va cântări implicaţiile, Coreea de Nord va fi încurajată, iar Iranul va deveni şi mai periculos”, a semnalat acesta.
În această direcție, Regatul Unit va furniza 7,5 milioane de lire sterline (9,5 milioane de dolari) pentru noi drone de atac şi de supraveghere.
Cele 7,5 milioane de lire vor fi investite via coaliţia de drone, alţi aliaţi furnizând încă 16 milioane lire sterline, din care 10 milioane lire sterline din partea Germaniei, 3 milioane lire din partea Canadei şi 3 milioane lire de la Luxemburg.
Aceasta ridică fondul total la 67 de milioane de lire sterline, inclusiv un total de 15 milioane de lire sterline de la Regatul Unit, a precizat Ministerul Apărării.
MAREA BRITANIE
Premierul Marii Britanii va fi invitat în februarie la o reuniune a șefilor de stat sau de guvern din UE pentru discuții pe probleme de securitate
Published
5 days agoon
November 28, 2024By
Teodora IonUniunea Europeană îl va invita pe premierul britanic Keir Starmer în februarie pentru discuții dedicate apărării cu liderii celor 27 de țări membre ale UE, a anunțat joi un responsabil european, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Va fi o întâlnire informală a șefilor de stat sau de guvern din cele 27 de țări membre, prezidată de noul președinte al Consiliului European, Antonio Costa, care se va desfășura în Belgia.
Antonio Costa, fost prim-ministru portughez, care îi va succeda de la 1 decembrie în funcţia de şef al Consiliului European belgianului Charles Michel, intenţionează să organizeze mai multe întâlniri de acest tip, cu delegaţii restrânse pentru a le oferi liderilor oportunitatea de a ”se exprima liber”, potrivit oficialului european citat.
”Vom începe la 3 februarie (…) Pentru această dată, ideea este să-i invităm pe secretarul general al NATO (Mark Rutte) şi pe premierul britanic”, a indicat aceeaşi sursă.
Această întâlnire, prima de acest gen după ani de tensiuni generate de Brexit, va avea loc la scurtă distanță după ce Donald Trump va fi fost învestit în funcția de președinte al Statelor Unite, a cărui atitudine generează îngrijorări în rândul europenilor.
Obiectivul lui Starmer este mai conturat, și anume acela de a relansa relațiile cu Uniunea Europeană, inclusiv printr-un pact de securitate.
MAREA BRITANIE
Regatul Unit nu va trimite trupe în Ucraina, risipește speculațiile pe această temă ministrul britanic de externe
Published
7 days agoon
November 26, 2024By
Teodora IonRegatul Unit nu va trimite trupe în Ucraina, a declarat miercuri ministrul britanic de externe David Lammy, pe fondul unor informații conform cărora Londra și Parisul ar avea discuții despre o astfel de opțiune, anunță DPA, citat de Agerpres.
Publicația franceză Le Monde a menționat luni că Franța și Regatul Unit ”nu exclud” trimiterea de trupe și de societăți militare private în Ucraina, pe fondul dificultăților cu care se confruntă țara invadată de Rusia în lupta pentru menținerea integrității teritoriale, a suveranității și a democrației.
Întrebat despre aceste informaţii apărute în media, ministrul de externe britanic a declarat că poziţia de mult timp a Marii Britanii de a nu trimite trupe la sol în Ucraina nu s-a schimbat.
”O spunem foarte clar că suntem pregătiţi şi vom continua să-i sprijinim pe ucraineni, în special în ceea ce priveşte instruirea, dar există o poziţie de lungă durată conform căreia nu angajăm trupe britanice în teatrul de acţiune”, a declarat Lammy pentru ziarele La Repubblica, Le Monde şi Die Welt la reuniunea miniştrilor de externe din G7 în Italia (25-26 noiembrie). ”Aceasta este cu siguranţă poziţia Regatului Unit şi rămâne poziţia Regatului Unit în acest moment”, a insistat el.
Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot a declarat pentru BBC în acest weekend că nu poate exclude trimiterea de trupe de luptă în Ucraina dacă este necesar, reiterând comentariile anterioare ale președintelui francez Emmanuel Macron făcute la începutul acestui an. ”Nu renunțăm la nicio opțiune”, a spus el, potrivit Politico Europe.
Macron a rămas ferm în fața unui val de critici în februarie, când a refuzat să excludă trimiterea de trupe franceze în Ucraina.
Nr. 10 Downing Street a minimizat ideea încă o dată, purtătorul de cuvânt al lui Starmer spunându-le reporterilor care au insistat asupra informațiilor publicate de Le Monde că ”nu există planuri pentru în acest sens”.
Întrebat dacă Marea Britanie ar putea exclude trimiterea de trupe în Ucraina, purtătorul de cuvânt al premierului a spus: ”Da, dincolo de ceea ce am spus anterior despre furnizarea de pregătire medicală și prezența militară pe care o avem în jurul ambasadei, nu avem planuri ca trupele britanice să lupte alături de trupele ucrainene”.
Acesta a menționat că nu este familiarizat în legătură cu posibila discuție dintre Starmer și Macron privind trimiterea de trupe în Ucraina.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari
“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european
Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc
Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor
Lituania, Letonia și Estonia au decis impunerea de sancțiuni asupra liderilor politici georgieni care au reprimat manifestațiile pro-UE
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025
PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre
Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”
Trending
- U.E.4 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- ROMÂNIA1 week ago
“Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor
- POLITICĂ1 week ago
Rezultate prezidențiale 2024: Suveranistul Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi își dispută finala pentru Cotroceni. Pentru prima dată, candidatul PSD nu intră în turul 2
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Cutremur la alegerile prezidențiale 2024: Ultranaționalistul Călin Georgescu se impune în primul tur și își va disputa finala cu Elena Lasconi
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago
Privind spre viitoarele alegeri din România, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele PE, demarează o campanie de informare a tinerilor despre beneficiile apartenenței la UE și NATO