Vicepremierul și ministrul transporturilor Sorin Grindeanu și ministrul energiei Virgil Popescu au avut joi, la Istanbul, o întrevedere cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan în cadrul unei vizite pe care cei doi membri ai Guvernului au efectuat-o în Turcia, unde au participat la cea de a 27-a Reuniune a Comisiei Mixte Interguvernamentale de colaborare Economică România-Turcia. De asemenea, în cadrul acestei reuniuni, România și Turcia au semnat acorduri pentru 80 de proiecte de cooperare economică. Vizita guvernamentală română în Turcia a avut loc și în contextul în care președinții Klaus Iohannis și Recep Tayyip Erdogan au avut, în urmă cu două săptămâni, un schimb aprofundat de opinii despre coordonarea între România și Turcia, în calitate de parteneri și vecini în zona Mării Negre, și intensificarea dialogului în sectorul energetic.
“Am discutat astăzi cu președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, despre prioritățile Parteneriatului Strategic dintre România și Turcia. Am apreciat atât medierea pe care o oferă Turcia, stat membru NATO, în soluționarea conflictului ruso-ucrainean, cât și intenția Turciei de a acționa ca țară garant pentru securitatea Ucrainei. În ceea ce privește domeniul economic, ca viceprim-ministru și titular al portofoliului Transporturilor am dat asigurări că activitatea și proiectele pe care le derulăm la nivelul Guvernului României sunt destinate unui climat economic benefic business-ului și atragerii investițiilor străine. Mai mult, din punct de vedere comercial, Executivul de la București își propune o țintă ambițioasă pe termen mediu: România să avanseze de pe poziția 17 în Top 10 piețe de import ale Turciei”, a transmis vicepremierul Grindeanu, într-o postare pe Facebook.
Subsecvent, ministrul Virgil Popescu, care a încurajat ”companiile din Turcia să contribuie la modernizarea sectorului energetic românesc”, a spus că în cadrul întâlnirii cu Erdogan a pus accentul pe întărirea cooperării în domeniul energiei, în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Turcia.
“În actualul context geopolitic și de securitate parteneriatul este prioritar, iar resursele energetice nu trebuie să fie folosite ca arme de șantaj. I-am transmis că România susține dezvoltarea Coridorului Sudic de Gaze și încurajăm parteneriatul dintre cele doua state în vederea diversificării rutelor de aprovizionare”, a completat Popescu, prin intermediul unui alt mesaj publicat pe Facebook.
La finalul reuniunii celei de a 27-a sesiuni a Comisiei Economice Mixte, vicepremierul Sorin Grindeanu și vicepreședintele turc Fuat Oktay au semnat un Protocol de colaborare și un Plan de acțiuni.
Reprezentanții Guvernelor României și Turciei au semnat la rândul lor 80 de proiecte concrete care fac parte din acest plan și care vizează mai multe domenii. Proiectele, care au termene clare de punere în aplicare, vizează promovarea: comerțului reciproc, impulsionarea investițiilor, întărirea cooperării în domenii cheie ale economiei, inclusiv în plan regional, dezvoltarea cooperării la nivelul IMM urilor, stimularea fluxurilor turistice, schimburile de experiență în diverse domenii.
Potrivit vicepremierului Grindeanu, prin aceste proiecte ar putea fi atins pragul de 10 miliarde de dolari anual pentru comerțul bilateral.
Următoarea reuniune a Comisiei Economice Mixte se va desfășura în România.
România și Turcia au marcat, anul trecut, zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic. România și Turcia au semnat, la 12 decembrie 2011, la Ankara, cu prilejul vizitei de stat a preşedintelui României, Declaraţia comună a Parteneriatului Strategic. În 2013, a fost semnat Planul de Acţiuni al Parteneriatului Strategic. De asemenea, România alcătuiește, împreună cu Turcia și Polonia, un format trilateral de cooperare în chestiuni de securitate la nivelul NATO.