Connect with us

ROMÂNIA

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Published

on

© Administrația Prezidențială

La 30 de ani de la aderare, România este un adevărat campion al promovării Francofoniei şi a valorilor sale, a afirmat, joi, președintele Klaus Iohannis. Şeful statului a vorbit şi despre contribuţia României la activităţile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi ca catalogat-o ca fiind „robustă şi constantă, axată, în principal, pe finanţarea unor programe unice la nivelul Francofoniei”. 

„Îmi face plăcere să deschid astăzi, în prezenţa secretarului general al Francofoniei, doamna Louise Mushikiwabo, evenimentul de marcare a aniversării a 30 de ani de când România a aderat ca membru cu drepturi depline la Francofonia instituţională. Doamnă secretar general, vă mulţumesc pentru că sunteţi astăzi alături de noi, la acest moment important! Tema acestei conferinţe, „Francofonia viitorului: educaţie pentru dezvoltare durabilă”, nu este întâmplătoare, educaţia şi dezvoltarea durabilă fiind priorităţi atât pentru România, cât şi pentru Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Privind spre viitor şi spre provocările care îl definesc, trebuie să continuăm să întărim filonul cooperării în domeniul educaţiei pentru dezvoltare durabilă. La peste 50 de ani de la înfiinţare, Organizaţia Internaţională a Francofoniei a evoluat de la un mecanism instituţional dedicat promovării limbii franceze la o organizaţie multilaterală matură, coagulată în apărarea valorilor sale comune – pace, democraţie şi drepturile omului. Francofonia reuneşte astăzi 88 de state şi guverne şi 321 de milioane de vorbitori de limbă franceză”, a declarat Klaus Iohannis, joi la deschiderea oficială a Conferinţei Internaţionale „Francofonia viitorului: educaţie pentru dezvoltare durabilă”, la Cotroceni.

Şeful statului a mai spus că „la 30 de ani de la aderare, România este un adevărat campion al promovării Francofoniei şi a valorilor sale, stat-far al Francofoniei, aşa cum a fost desemnat, încă din 2007, de secretarul general al Francofoniei”. În acest sens, Iohannis a menționat câteva dintre contribuțiile țării la organizație.

„Contribuţia României la activităţile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei este robustă şi constantă, axată, în principal, pe finanţarea unor programe unice la nivelul Francofoniei. Programul de burse de cercetare doctorală şi postdoctorală Eugen Ionescu, derulat neîntrerupt din 2007, este un exemplu concret al contribuţiei noastre la creşterea mobilităţii şi a oportunităţilor educaţionale şi profesionale pentru tinerii cercetători francofoni. Promovarea educaţiei privind schimbările climatice şi mediul constituie o prioritate a mandatului meu şi mă bucur că aceasta se reflectă şi în activitatea României în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Interesul copiilor şi al tinerilor şi dorinţa de a învăţa mai mult şi de a se implica activ în aceste domenii constituie o sursă de optimism pentru prezent şi pentru viitor. Avem datoria de a-i sprijini în aceste demersuri pe toţi copiii şi tinerii din spaţiul francofon”, a completat şeful statului.

Totodată, el a arătat că România contribuie în mod activ şi la dezvoltarea Francofoniei Ştiinţifice, ţara noastră fiind a doua putere universitară francofonă la nivel mondial ca număr de instituţii de învăţământ superior şi de cercetare afiliate Agenţiei Universitare a Francofoniei, cu 115 programe universitare şi postuniversitare predate în limba franceză. „Pe parcursul celor 30 de ani de apartenenţă la francofonia instituţională, România a lansat, cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi al Agenţiei Universitare a Francofoniei, în premieră, iniţiative care au contribuit la promovarea utilizării limbii franceze şi la crearea de oportunităţi pentru studenţii şi tinerii cercetători francofoni, care, ulterior, au fost preluate şi organizate de alte state membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei”, a mai precizat Iohannis.

Acesta a remarcat, de asemenea, „contribuţia deosebită a învăţământului preuniversitar, prin eforturile şi dedicaţia celor peste 6.000 de cadre didactice care oferă tinerilor bucuria de a cunoaşte şi folosi limba franceză”. 

În baza acestor realizări, a anunțat președintele Klaus Iohannis, „dorim să lansăm, împreună cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi cu Agenţia Universitară a Francofoniei, un proces de reflecţie menit să transforme România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaţilor şi a funcţionarilor publici din ţările francofone”. Acesta a reiterat, de asemenea, interesul crescut al României pentru dezvoltarea cooperării economice şi a schimburilor comerciale în spaţiul francofon, inclusiv ca instrument de îndeplinire a obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Președintele a mai anunțat că România va oferi noi contribuţii voluntare în vederea susţinerii educaţiei pentru dezvoltare durabilă în spaţiul francofon, pentru Fondul de solidaritate al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei destinat femeilor şi fetelor din ţările în curs de dezvoltare, „La Francophonie avec Elles”, şi pentru programul „Societatea civilă francofonă angajată în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”.

Făcând referire la Cadrul Strategic 2023-2030 al Francofoniei, adoptat în 2022 la Summitul de la Djerba, șeful statului a punctat că România îşi doreşte o Francofonie activă, incluzivă, influentă şi orientată spre viitor, care să aducă o contribuţie concretă la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, cu un rol bine definit într-un sistem multilateral eficient”.

„Tranziţia climatică şi construirea unei economii verzi necesită noi competenţe furnizate prin programele de studii şi de formare profesională. Pentru a fi un succes real, de beneficiile tranziţiei climatice trebuie să ne bucurăm toţi, deopotrivă state dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Este nevoie să ne sprijinim reciproc în acest demers”, a mai afirmat Preşedintele României.

„Francofonia viitorului nu se poate realiza însă decât într-un spaţiu de pace şi stabilitate. Pe baza valorilor pe care le împărtăşim, trebuie să continuăm eforturile noastre comune de a promova pacea, cooperarea şi democraţia în cadrul marii noastre familii francofone, inclusiv prin intermediul educaţiei. Este cu atât mai necesar cu cât suntem confruntaţi cu un război ilegal şi nejustificat la graniţa noastră, în Ucraina. Trebuie totodată să continuăm reflecţia asupra deficitelor democratice şi de securitate din lumea francofonă, pentru a răspunde la situaţiile de instabilitate crescândă şi violenţă cu care se confruntă unele regiuni. Pentru o dezvoltare durabilă a societăţii, este nevoie ca Francofonia să acţioneze pe palierul educaţiei pentru mobilizarea deplină a femeilor şi a tinerilor în ceea ce priveşte prevenirea şi reducerea violenţei împotriva femeilor, accesul la învăţământ al fetelor, participarea femeilor şi a tinerilor la procesele decizionale şi accesul lor la locuri de muncă”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a mai precizat că „francofonia trebuie să rămână o comunitate unită în promovarea valorilor sale comune, printr-o acţiune orientată către asigurarea unui viitor durabil”.

„Promovarea păcii, a democraţiei şi a drepturilor omului, dar şi protejarea mediului şi gestionarea schimbărilor climatice au devenit îngrijorări majore pentru lumea întreagă şi pot fi gestionate eficient doar prin cooperare internaţională şi prin efort comun. În aceste demersuri, educaţia pentru dezvoltare durabilă are un rol primordial, iar România sprijină şi lucrează strâns cu statele din spaţiul francofon pentru a ne atinge obiectivele comune. Francofonia viitorului se construieşte în fiecare zi, iar România este parte activă la acest proces şi un contribuitor puternic!”, a concluzionat şeful statului. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

Published

on

Ministerul Afacerilor Externe marchează anul acesta împlinirea a 103 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, actul juridic care a consfințit unirea Transilvaniei cu România. prin organizarea unei expoziții în care vor fi prezentate originalele alternatelor Tratatelor de Pace de la Paris din 1919-1920.

“MAE rememorează cu recunoștință, cu fiecare ocazie, eforturile înaintașilor și, în special, activitatea diplomației românești, care a acționat permanent pentru realizarea obiectivelor naționale pe palierul politic extern, inclusiv pentru recunoașterea internațională a Marii Uniri. În acest sens, în ultimii trei ani, instituția noastră a marcat Ziua Tratatului de la Trianon, în conformitate cu Legea nr. 256 din 18 noiembrie 2020 care a stabilit declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon, așa cum o face sistematic pentru o serie de momente emblematice din istoria României, în scop comemorativ și educativ”, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Astfel, în anticiparea zilei de 4 iunie 2023, Ministerul Afacerilor Externe, prin Unitatea Arhive Diplomatice, organizează o expoziție dedicată Tratatului de la Trianon, cu prezentarea originalelor alternatelor Tratatelor de Pace de la Paris din 1919-1920 și a altor documente diplomatice și fotografii rare din patrimoniul Arhivelor Diplomatice ale MAE.

Expoziția va fi deschisă publicului în zilele de 31 mai, 4, 6, 7, 8 și 9 iunie 2023 la sediul central al Ministerului Afacerilor Externe din București (Aleea Alexandru, nr. 31), și va fi popularizată și în format virtual, prin intermediul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale românești din străinătate. Accesul publicului se va face în zilele menționate, între orele 10.00-12.00 și 14.00-17.00, în holul principal al Sălii „Grigore Gafencu” (Aleea Alexandru nr. 31, București, sector 1). Conform normelor de acces în instituțiile publice, accesul se va face pe baza unui e-mail transmis cu cel puțin 24 de ore în prealabil pe adresa uad@mae.ro, în care vor fi indicate numele și prenumele vizitatorului/vizitatorilor, precum și ziua și ora propusă pentru vizitarea expoziției. Pentru vizitarea expoziției în data de 4 iunie, solicitările vor fi transmise pe adresa menționată până pe data de 31 mai, ora 16.00. De asemenea, pentru accesul în incinta instituției, în scopul vizitării expoziției, este necesară prezentarea unui document de identitate valabil.

Expoziția va fi centrată pe prezentarea contribuției diplomației române la pregătirea și desfășurarea Conferinței de Pace de la Paris și cuprinde o serie de fotografii și documente ce ilustrează unele dintre cele mai importante acte internaționale încheiate în cadrul Conferinței de Pace desfășurate la Paris, pe parcursul anilor 1919-1920, după încheierea Primului Război Mondial.

Bazându-se pe realitățile rezultate în urma disoluției marilor imperii multinaționale, precum și pe principiile formulate de Președintele american Woodrow Wilson în anul 1918, reprezentanții statelor participante au negociat pacea în Europa, aplicând, între altele, principiul autodeterminării popoarelor. Pentru prima dată, s-a recurs la expertiza științifică a specialiștilor în diverse domenii precum: drept internațional, istorie, statistică, cartografie, lingvistică, etnografie.

Sfârșitul Primului Război Mondial, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 și Conferința de Pace de la Paris din 1919-1920 reprezintă trei momente istorice indisolubil legate. Marcarea acestora de către MAE este realizată în această paradigmă și luând în considerare necesitatea de a reliefa ansamblul complex de semnificații politico-diplomatice și istorice ale Conferinței de Pace de la Paris, atât pentru România, cât și pentru Europa în ansamblu.

Legea nr. 256 din 18 noiembrie 2020 a stabilit declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon. Conform prevederilor acestui act normativ, “în scopul marcării Zilei Tratatului de la Trianon se organizează, la nivel național și local, manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon.”

Continue Reading

EDUCAȚIE

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a primit marți, la Palatul Cotroceni, o delegație a liderilor sindicatelor din educație, în contextul grevei generale declanșate în învățământ, context în care șeful statului și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanții profesorilor despre revendicările acestora și le-a transmis că le înțelege îngrijorările și solicitările, care sunt firești și legitime. Asigurarea unui mediu de învățare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizată fără ca profesorii să beneficieze de condițiile adecvate pentru a-și desfășura activitatea.

Șeful statului le-a transmis liderilor sindicali că doar prin dialog, printr-o abordare constructivă și deschisă, vor putea fi identificate soluții rezonabile care să satisfacă atât doleanțele profesorilor, cât și nevoile și aspirațiile elevilor și ale părinților. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale.

Președintele Iohannis îndeamnă toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat că educația este un domeniu prioritar pentru viitorul României, iar adoptarea noilor legi ale educației în Parlament constituie cea mai bună dovadă în acest sens.

Șeful statului și reprezentanții sindicali au evidențiat că legislația rezultată din proiectul „România Educată” aduce o serie de îmbunătățiri semnificative și au agreat ca împreună să depună eforturile necesare pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, care creează cadrul optim pentru dezvoltarea generațiilor de azi și de mâine. Toate aceste măsuri vor genera un sistem de învățământ modern, care garantează cadrelor didactice statutul pe care îl merită și care oferă tuturor elevilor condițiile optime pentru a-și atinge potențialul.

Continue Reading

NATO

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

Published

on

© NATO/ Flickr

Miniştrii de externe din cele 31 de state membre ale NATO vor încerca, cu ocazia unei reuniuni informale care va avea loc miercuri și joi la Oslo, capitala Norvegiei să depăşească divergenţele dintre ţările lor în legătură cu o viitoare aderare a Ucrainei la organizaţie, unele state aliate cerând ca la Summitul de la Vilnius din luna iulie să i se acorde Kievului o foaie de parcurs, și vor discuta, de asemenea, despre succesorul actualului secretar general al Alianței, relatează Reuters într-un material consacrat acestei reuniuni.

În pregătirea summitului de la Vilnius, miniștrii de externe din țările NATO se vor întruni în perioada 31 mai – 1 iunie, la Oslo, pentru o reuniune informală, format de întrevederi inaugurat anul trecut la Berlin și continuat, la finele lui 2022, la București, cu scopul de a îmbunătăți consultările politice transatlantice.

În prima vizită pe care a întreprins-o în Ucraina de când Rusia a invadat acest stat, la 20 aprilie, secretarul general al NATO a precizat că locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică și în NATO, dar a ținut să specifice că acest statut este imposibil de obținut atât timp cât există acest război declanșat de Federația Rusă. Germania a fost primul stat care a respins o decizie rapidă pentru aderarea Ucrainei la NATO.

De altfel, țări precum SUA şi Germania se tem că o eventuală aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică printr-o procedură accelerată ar face ca NATO să se apropie de intrarea într-un război activ cu Rusia.

Totuşi, atât Kievul, cât şi unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi din Europa de Est fac presiuni pentru ca NATO să facă cel puţin unii paşi concreţi pentru a aduce Ucraina mai aproape de statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice la Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, mai arată Reuters.

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat clar că Ucraina nu va putea adera la Alianţă atât timp cât războiul contra Rusiei continuă.

“Cred că toată lumea și-a dat seama că a deveni membru în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi și că nu aceasta este problema. Problema este mai degrabă ce se va întâmpla atunci când războiul se va încheia, într-un fel sau altul”, a spus Stoltenberg, în cadrul participării sale la Brussels Forum, eveniment organizat de think tank-ul american German Marshall Fund of the United States și consacrat anul acesta tematicii “drumului către Vilnius”.

La precedenta reuniune a miniștrilor de externe aliați, care a avut loc în perioada 4-5 aprilie și a avut un caracter formal, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru un mecanism aprofundat de consultări politice între NATO si Ucraina și transformarea Comisiei NATO-Ucraina într-un Consiliu NATO-Ucraina, cu competențe sporite față de actuala Comisie, care să susțină reformele necesare din Ucraina și creșterea interoperabilității cu NATO, precum și să faciliteze drumul spre aderare al Ucrainei.

În cadrul reuniunii de la Oslo, miniştrii de externe din NATO vor avea posibilitatea de a face un schimb de opinii despre succesorul lui Jens Stoltenberg, al cărui mandat expiră la 30 septembrie acest an.

Citiți și Politico Europe: Următorul secretar general al NATO ar putea fi… o femeie, cineva din Europa de Est sau tot Jens Stoltenberg?

Al doilea cel mai longeviv secretar general din istoria Alianței, Stoltenberg, fost premier al Norvegiei între 2005 și 2013, acceptase încă din 2021 să preia poziția de guvernator al Băncii Centrale din țara sa la finele lui 2022, când mandatul său în fruntea NATO urma să expire.

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei i-a determinat însă pe liderii celor 30 de state aliate și pe Stoltenberg însuși să își schimbe opțiunile. Astfel, la summitul extraordinar de la Bruxelles din 24 martie 2022, la o lună de la invazia Rusiei, liderii NATO i-au prelungit cu un an mandatul lui Jens Stoltenberg ca secretar general al Alianței, “într-un moment critic pentru securitatea internațională”.

Printre numele vehiculate să-l înlocuiască pe Jens Stoltenberg se numără președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deși Comisia a negat o astfel de ipoteză, fostul premier britanic Boris Johnson, actualul ministru britanic al apărării Ben Wallace, dar și actuali și foști lideri din Europa Centrală și de Est, precum prim-ministrul Estoniei Kaja Kallas, existând dorința de a da un semnal de greutate părții est-europene a Alianței.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA8 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.13 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE13 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.14 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO15 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA15 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.15 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.15 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA16 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending