Rusia îi oferă statului filipinez, aliat apropiat al SUA din regiunea Asia-Pacific, „arme sofisticate” și prietenie strânsă

Rusia se declară pregătită să îi ofere echipamente militare sofisticate precum avioane sau submarine statului Filipine, în încercarea de a se apropia de statul perceput până recent a fi aliatul apropiat al Statelor Unite, potrivit declarațiilor ambasadorului Rusiei, informează Reuters.

Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a pus la grea încercare viitorul cooperării statului pe care îl conduce cu Statele Unite după ce acesta a avut declarații deloc diplomatice la adresa SUA și a lui Barack Obama, precum și datorită apropierii țării sale de China și Rusia.

„Suntem pregătiți să îi oferim arme mici și armament ușor, avioane, elicopere, submarine și multe, multe alte arme sofisticate. Și nu sunt la mâna a doua”, a precizat ambasadorul rus în Manila, Igor Anatolyevich Khovaev.

Ilustrarea cea mai elocventă a transformării relațiilor făcută de către Filipine de la preluarea mandatului de președinte de către Duterte este chiar vizita pe care două nave rusești de luptă au întreprins-o recent în Manila, în semn de prietenie.

În cadrul acelei vizite ambasadorul a organizat inclusiv o conferință de presă la bordul uneia dintre navele anti-submarin. Acesta a declarat că apropierea arată dorința Filipinelor de a-și diversifica partenerii externi.

Vizita navelor intervine în mai puțin două luni de la întrevederea miniștrilor apărării rus și filipinez din Moscova în cadrul căreia au discutat un potențial acord pentru procuparea de armament. Un senator american anunțase că SUA ar putea sista vânzarea a 26.000 de puști de asalt guvernului filipinez în urma unor temeri conform cărora aceste arme ar putea fi folosite în lupta lui Duterte contra cartelurilor de droguri.

Statele Unite și Filipine desfășoară exerciții militare anual însă Duterte a hotărât reducerea numărului acestora și mutarea navelor de exploatare departe de zona disputată din Marea Chinei de Sud pentru a nu oferi Chinei motive de îngrijorare cu privire la exercițiile militare în apele disputate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.