Rusia își extinde piața energetică: Președintele Turciei a dat undă verde pentru construcția gazoductului Turkish Stream

Acordul ruso-turc privind construcția gazoductului Turkish Stream a intrat marți în vigoare, odată cu semnarea acestuia de către președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și publicarea sa în Monitorul Oficial (Resmi Gazete), informează ITAR Tass, notează Agerpres.

putin-and-erdogan“Actul legislativ No 6765 (cu privire la ratificarea acordului privind Turkish Stream) a fost considerat acceptabil”, se arată în notificarea publicată în Monitorul Oficial Resmi Gazete, arată sursa citată.

Rusia și Turcia, prin președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au semnat pe 10 octombrie la Istanbul un acord privind realizarea proiectului de gazoduct TurkStream, construit de Gazprom și care va transporta gaz rusesc în Europa pe sub Marea Neagră. Interesul energetic a devenit, astfel, motiv al relansării relațiilor ruso-turce după incidentul de anul trecut cauzat de doborârea avionului rus care survola granița turco-siriană.

Gazoductul TurkStream (denumit popular Turkish Stream) este prevăzut să traverseze Marea Neagră și să lege cele două țări, pornind de la compresorul Russkaya din Anapa și urmând a ajunge în satul Kıyıköy, într-un district din nord-vestul Turciei.

Acesta nu este unicul proiect energetic comun al Rusiei și Turciei. Prima conductă de gaz directă dintre Rusia și Turcia a fost Blue Stream, inaugurată în 2005, și care ar fi trebuit să fie continuată prin proiectul South Stream, abandonat la rândul său. Construirea Blue Stream fusese gândită drept începutul unui parteneriat strategic între Ankara și Moscova, cu participare comună în proiecte energetice și de transport.

În acest sens, TurkStream ar urma să joace un rol important în relația energetică a Moscovei cu Ankara, Rusia urmând a-și relua, astfel, contactele cu piața tradițională. Capacitatea inițială a acestei conducte fusese evaluată la 63 de miliarde de metri cubi de gaz natural pe an, din care Turcia ar fi utilizat aproximativ 14 miliarde, iar restul urma să fie exportat către Europa, scria, în 2015, Today Zaman.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.