Rusia se retrage din Curtea Penală Internațională după ce aceasta a decis că ocuparea Crimeei este echivalentă cu un conflict armat internațional

Putin bbbPreședintele rus Vladimir Putin a publicat miercuri un decret prin care cere Ministerului de Externe de la Moscova să informeze Organizația Națiunilor Unite cu privire la intenția Federației Ruse de a se retrage din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, relatează The Moscow Times și Euronews. Decizia Moscovei vine după ce Curtea Penală Internațională a dat publicității o anchetă preliminară în care se afirma că Rusia și Ucraina se află într-un conflict armat și în care Crimeea este considerată teritoriu ocupat.

Decretul prezidențial ”acceptă propunerea Ministerului Justiției, în acord cu Ministerul Afacerilor Externe și ale organisme federale ale puterii executive, alături de Curtea Supremă a Rusiei, Procuratora Generală a Federației Rusiei și Comitetul Investigațiilor din Rusia, prin care urmează să îl informeze pe secretarul general al ONU cu privire la intenția Federației Rusiei de a nu mai fi parte a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale”, mai notează sursa citată.

Decretul va intra în vigoare după ce va fi semnat. Rusia a semnat tratatul intitulat ”Statutul de la Roma” în 2000. Cu toate acestea și deși a cooperat cu CPI, Moscova nu a ratificat niciodată tratatul și a rămas, prin urmare, în afara jurisdicției Curții. Acest lucru înseamnă faptul că retragerea Rusiei din Statutul de la Roma pare a fi o decizie mai mult simbolică, fără a modifica cu mult practica.

Citiți și Premieră la ONU: Comitetul pentru Drepturile Omului condamnă ”ocuparea temporară” a Crimeei de către Rusia. Peninsula aparține Ucrainei

Marți, Curtea Penală Internațională de la Haga a publicat un raport al anchetei preliminare în care a fost examinată cererea Ucrainei de investigare a situației din Crimeea. Raportul arată că situația din peninsulă este echivalentă unui conflictul armat internațional între Ucraina și Federația Rusă.

Mai mult, Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU a adoptat o rezoluție prin care condamnă “ocuparea temporară” a Crimeei de către Rusia, reiterând faptul că teritoriul Peninsulei Crimeea aparține Ucrainei.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.