Connect with us

ROMÂNIA

Marian Tutilescu, şeful departamentului Schengen în MAI: “Ridicarea controalelor la frontierele aeriene s-ar putea face în martie 2014”. Ce crede oficialul ca ii lipseste Romaniei pentru a fi admisa in Schengen

Published

on

Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen din cadrul Ministerului Afacerilor Marian TutilescuInterne (MAI), din anul 2010, considera ca Romania ar putea adera la Schengen cu punctele de frontiera de pe aeroporturi in martie 2014, iar controalele ar putea fi eliminate pentru frontierele terestre incepand cu ianuarie 2015. Declaratiile oficialului au fost facute in cadrul unui interviu acordat Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Credeţi că noile reguli din spaţiul Schengen, prin care Comisia Europeană poate recomanda reintroducerea controlului pe o perioadă de 2 ani la graniţa internă cu un stat care are deficienţe, sunt un pas spre întărirea liberei circulaţii în UE?

Marian Tutilescu: Cu siguranţă reprezintă un pas pentru întărirea gradului de securitate al Uniunii Europene. Aceste două pachete de măsuri, cel pentru evaluare şi cel pentru reintroducerea controalelor la frontierele interne ale unui stat membru, fac parte din pachetul generic intitulat măsuri pentru întărirea guvernanţei spaţiului Schengen. Acesta a fost rolul introducerii acestor măsuri. Sigur că, în momentul în care Consiliul recomandă o astfel de măsură, la propunerea Comisiei, asta produce efecte în planul liberei circulaţii pe zona respectivă, până când statul respectiv va remedia deficienţele în ceea ce priveşte securizarea frontierelor.

Traian Băsescu a înaintat recent o dată de aderare a României la spaţiul Schengen ca fiind aprilie 2014. De ce credeţi că a împins termenul până atunci? Era vorba să fim reevaluaţi în această toamnă.

Marian Tutilescu: Conform propunerii franco-germane din 2011, discutăm deocamdată de aderarea la Schengen în doi paşi. Ridicarea controalelor la frontierele maritime şi aeriene s-ar putea face în ultima duminică din luna martie 2014, chiar dacă decizia va fi luată la Consiliul JAI din decembrie sau cel mai târziu la Consiliul din martie 2014. Sigur, e o decizie politică. Dar ridicarea controalelor la frontierele aeriene se poate face de două ori pe an: la schimbarea orei de vară, respectiv de iarnă. Atunci se schimbă şi orarul curselor şi aeroporturile trebuie să notifice transportatorilor aerieni terminalele Schengen şi non-Schengen. Pentru aeroporturile care operează zboruri non-Schengen trebuie anumite condiţii de securizare, de separare a fluxurilor, în aşa fel încât să se evite contaminarea fluxurilor Schengen cu cele non-Schengen şi, implicit, migraţia ilegală. Termenul poate fi ultima duminică din martie în privinţa ridicării controalelor la frontierele aeriene. Problema unei reevaluări nu se pune. Conform noului mecanism de evaluare, România şi Bulgaria nu vor mai fi reevaluate până la accederea în spaţiului Schengen. Abia după aceea vor intra sub incidenţa acestui nou mecanism de evaluare din pachetul pentru întărirea guvernanţei spaţiului Schengen.

Ce se va întâmpla cu controalele la frontierele terestre?

Marian Tutilescu: Acesta va fi pasul doi. În opinia mea, un termen rezonabil ar fi sfârşitul anului viitor sau 1 ianuarie 2015. Pentru asta s-ar putea lua o decizie fie prin septembrie sau octombrie, aşadar la Consiliile din toamna lui 2014. E un termen rezonabil pentru că filozofia ţine de un anumit context regional, şi anume, problemele migraţioniste din sudul şi estul Europei, în general problemele cu care se confruntă Grecia din perspectiva migraţiei ilegale dinspre nordul Africii şi dinspre Turcia.

Ce lipseşte României în acest moment pentru a fi admisă în Schengen?

Marian Tutilescu: Decizia politică.

În ultimii ani, de la acţiunea anticorupţie intens mediatizată, a scăzut corupţia vameşilor de la frontierele României?

Marian Tutilescu: Evaluări se fac permanent, Ministerul de Interne are o structură specializată, Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă care fac astfel de evaluări, care furnizează informaţii organelor abilitate. S-au mai făcut chiar unele dosare penale. Ceea ce s-a întâmplat în 2010 a avut un efect pozitiv şi preventiv asupra structurilor care acţionează în punctele de frontieră.

Care sunt lucrurile concrete pe care România le-a pierdut prin amânarea aderării la Schengen?

Marian Tutilescu: Ca să ne referim la lucrurile concrete, trebuie să privim beneficiile. Este greu de cuantificat beneficiul care rezultă din statutul de ţară membră Schengen. Dacă ne referim la o chestiune materială, atunci beneficiile sunt cuantificabile la frontierele terestre pentru transportatori. Ştiţi că se creează uneori cozi imense la punctele de frontieră datorită faptului că autovehicolele de transport marfă trebuie să facă controlul de frontieră. Nu neapărat controlul vamal, pe acesta îl pot face oriunde, la orice vamă de interior. Controlul de frontieră presupune uneori şi o scanare a încărcăturii pentru a se verifica dacă nu se transportă imigranţi ilegali sau mărfuri de contrabandă. În termeni reali, cuantificabili, cam acestea sunt beneficiile care nu se realizează prin neintrarea României. Ce presupune intrarea pentru cetăţeanul simplu este că la frontierele aeriene, zborurile în spaţiul Schengen sunt asimilate zborurilor domestice, fără control de frontieră, fără prezentarea paşapoartelor. Bineînţeles, controlul de securitate inerent oricărei deplasări cu avionul rămâne. Aterizarea aeronavelor şi debarcarea pasagerilor se va face în spaţii diferite de cele care se fac în prezent, cu fluxuri continue fără control de frontieră.

Credeţi că, din moment ce oricum cetăţenii români circulă în Europa doar cu buletinul, este atât de important pentru populaţie să fim în Schengen?

Marian Tutilescu: Cetăţeanul nu va face o diferenţă pentru că el poate circula liber şi astăzi, doar că trebuie să se supună unui control de frontieră. Sigur, la frontierele terestre vor resimţi pentru că pur şi simplu nu mai trebuie să opreşti la punctul de frontieră, nu mai trebuie să aştepţi la o coadă care, în anumite zile, poate fi semnificativă. Dar statutul de stat membru Schengen conferă mai multă credibilitate statului respectiv, mai multă siguranţă pentru investitori. Spaţiul Schengen este un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie. Aşa este definit în însăşi filozofia lui. Din acest statut sunt nişte beneficii greu de cuantificat în momentul de faţă, dar le pot resimţi şi investitorii şi oamenii de afaceri.

V-a deranjat faptul că aderarea la Schengen a devenit o temă în bătăliile politice internă?

Marian Tutilescu: N-aş spune că procesul tehnic a fost stricat. În ultimii ani, toate forţele politice au fost de acord că spaţiul Schengen este o prioritate şi că obiectivul aderării la Schengen trebuie atins. Ceea ce m-a deranjat pe mine este că o temă de esenţă europeană, şi anume extinderea spaţiului Schengen asumat inclusiv prin programul Stockholm pe afacerile interne, a fost translatată uneori către interesele politice interne ale unor state. Să ne amintim episodul Olanda care, mai mult de un an, ne-a blocat accesul în spaţiul Schengen din considerente politice interne: existenţa în coaliţia de guvernământ a unui partid de extremă dreaptă care avea o atitudine radicală şi ameninţa cu retragerea sprijinului politic pentru coaliţie în situaţia în care România şi Bulgaria vor fi acceptate în spaţiul Schengen. Asta m-a deranjat. Că un subiect european a fost mutat în această zonă politică internă care ţine strict de interesele politice conjuncturale, contextuale, ale unuia sau altuia dintre statele membre.

Mai există în acest an pericolul să se întâmple ceva similar?

Marian Tutilescu: În orice moment există pericolul, îndeosebi într-un context electoral. Din păcate, cetăţenii statelor membre Schengen percep extinderea din ce în ce mai mult ca o creştere a nivelului de insecuritate, ca un risc cu privire la locurile de muncă, mai ales în condiţiile crizei economice. Ca atare, sunt foarte reticenţi la aceste concepte de extindere. Dacă electoratul dă asemenea semnale, cu siguranţă clasa politică este receptivă. Şi dacă au loc alegeri într-un stat membru, această temă devine un subiect de campanie.

Sursa> ec.europa.eu

NATO

SUA încurajează aliații să doneze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot. Germania, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia au în dotare aceste rachete

Published

on

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care aşteaptă mai multe arme pentru apărarea antiaeriană în faţa Rusiei, transmite AFP.

“Există ţări care au (baterii) Patriot, iar ceea ce facem noi este să continuăm să mobilizăm aceste ţări”, a spus Austin la o audiere în Camera Reprezentanţilor, potrivit Agerpres.

“Eu însumi am discutat cu liderii mai multor ţări, chiar aici, în ultimele două săptămâni, pentru a-i încuraja să furnizeze mai multe echipamente”, a continuat el, fără a preciza care sunt aceste ţări.

Germania a anunţat mai devreme luna aceasta că va furniza Kievului încă o baterie Patriot, a treia de acest fel pe care o oferă Ucrainei de când a început războiul cu Rusia. Celelalte state membre ale NATO și UE care au în dotare astfel de sisteme sunt Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia.

De altfel, printre oficialii cu are Lloyd Austin a discutat săptămâna trecută se numără și ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, convorbirea telefonică având loc imediat după ce președintele american Joe Biden a promulgat pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și a semnat livrarea primului lot de echipamente militare în valoare de 1 miliard de dolari.

Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Apărării Naționale, discuțiile Tîlvăr – Austin au vizat, în principal, “situația de securitate generată de războiul de agresiune și sprijinul necondiționat pentru Ucraina, fiind reiterată importanța menținerii unității transatlantice în actualul context de securitate”. Comunicatul oficial nu face nicio referire la bateriile Patriot.

Germania, Olanda, România și Spania sunt țările NATO care participă și la un program de achiziție comun finanțat de Alianță prin care este prevăzută achiziționare în comun a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT. 200 dintre acestea revin României.

Subiectul privind furnizarea de sisteme antiaeriene Ucrainei a fost abordat săptămâna trecută la o reuniune a miniştrilor europeni de externe şi ai apărării, care au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană, dar fără să anunţe noi angajamente pentru furnizarea unor sisteme americane Patriot, cerute insistent de Kiev.

Oficiali din ţările ce au în dotare astfel de sisteme afirmă că este dificil să le furnizeze Ucrainei, întrucât ele sunt parte integrantă a sistemelor naţionale de apărare antiaeriană.

“Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi în acest moment”, a explicat premierul polonez Donald Tusk. “Nimeni nu se aşteaptă la acest lucru de la Polonia, ca stat din prima linie (…), toţi înţeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spaţiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele ruseşti”, a argumentat el.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă, întâlnire cu ambasadorul Franței la București: Prezența militară franceză în România este o garanție a securității și stabilității noastre

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut marți o întrevedere cu ambasadorul Franței la București, Nicolas Warnery, discuțiile punând accentul pe sprijinul Franței privind aderarea completă a României la Schengen și prezența militară franceză în România în contextul conducerii grupului NATO de la Cincu.

“România colaborează excelent cu Franța în toate domeniile de activitate și îmi doresc ca aceste relații să se aprofundeze”, a spus Ciucă, după întâlnirea ce s-a desfășurat la Palatul Parlamentului.

Ambasadorul francez a fost însoțit la întrevedere de colonelul Pierre Pacqueteau, atașatul pentru apărare al Ambasadei Franței la București.

“În această perioadă plină de provocări, contăm pe sprijinul Parisului în multe aspecte ce necesită o atenție deosebită, precum transportul cerealelor ucrainene. Totodată, Grupul de Luptă al NATO de la Cincu este coordonat de Franța, iar prezența militară franceză este o garanție a securității și stabilității noastre. Franța ne este un partener de încredere și pe plan european, dovedind acest lucru în procesul de aderare a României la Spațiul Schengen. Excelența Sa mi-a spus că urmărește consolidarea bunelor relații deja existente, apreciind că există un potențial major în domeniile economic, educațional și diplomatic”, a mai transmis liderul PNL Nicolae Ciucă.

Continue Reading

ROMÂNIA

România și Germania au marcat, în premieră, Ziua Prieteniei româno-germane. Ambasadorul Peer Gebauer, decorat de președintele Iohannis pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

Published

on

© Ambasada Germaniei

România și Germania au marcat marți, la București, pentru prima dată Ziua Prieteniei dintre cele două țări în cadrul unei recepții găzduite de ambasadorul german la București, Peer Gebauer, ocazie cu care diplomatul a fost decorat cu Ordinul Național “Steaua României” ca urmare a deciziei președintelui Klaus Iohannis.

Printre invitații de rang înalt s-au numărat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, ministrul de externe, Luminița Odobescu, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, informează Ambasada Germaniei într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cu această ocazie, ministrul de externe, Luminița Odobescu, i-a înmânat ambasadorului Republicii Federale Germania, Peer Gebauer, Ordinul Național „Steaua României în grad de Mare Ofițer” pentru meritele sale în întărirea relațiilor româno-germane.

Decizia de acordare a ordinului a fost luată de președintele Klaus Iohannis cu ocazia vizitei de stat a președintelui federal Frank-Walter Steinmeier din luna mai a anului trecut.

“Faptul că Parlamentul României a declarat data de 21 aprilie Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania, este un minunat gest de recunoaștere și apreciere a strânselor noastre relații bilaterale. Aș dori să mulțumesc astăzi Parlamentului României, în special celor doi inițiatori, deputatul minorității germane Ovidiu Ganț și deputatul minorității evreiești, Silviu Vexler. Relațiile dintre țările noastre au o importanță strategică deosebită și sunt mai strânse și mai bazate pe încredere ca niciodată. În ultimii ani, am putut să intensificăm semnificativ diversele cooperări în domeniile politic, economic și cultural. Și lucrăm împreună pentru a continua intensificarea dialogului. Acordarea acestui ordin de către președintele Klaus Iohannis și înmânarea oficială de către ministrul de Externe, Luminița Odobescu, reprezintă o onoare deosebită și un semn de apreciere pentru mine și pentru relațiile noastre bilaterale. Aș dori să le mulțumesc pe această cale”, a declarat Gebauer.

Începând cu acest an, România sărbătorește pe data de 21 aprilie Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania după ce legea nr. 79 privind instituirea acestei aniversări a fost adoptată de Parlamentul României și promulgată pe 4 aprilie anul acesta de către președintele Iohannis.

Data de 21 aprilie a fost aleasă pentru instituirea acestei zile, deoarece la această dată a fost semnat în anul 1992 Tratatul între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa. Acesta reprezintă până în ziua de astăzi baza colaborării bilaterale politice, economice și culturale dintre țările noastre, după căderea Cortinei de Fier și a reunificării Germaniei.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.5 hours ago

Marcând 20 de ani de la aderare, Polonia anunță că va găzdui un summit privind relațiile UE- SUA în perioada președinției sale la Consiliul UE din 2025

U.E.5 hours ago

Miniștrii de externe german și polonez au marcat pe cele două maluri ale râului Oder 20 de ani de la aderarea Poloniei, la indigo cu predecesorii lor la 1 mai 2004

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare cu partenerii sociali privind o potențială legislație UE pentru “telemuncă și dreptul la deconectare”

U.E.8 hours ago

Eurostat: România, în primele patru țări din UE cu cele mai mici ponderi ale angajaților care lucrează minim 49 de ore pe săptămână

U.E.11 hours ago

“Este mai bine să fii în UE!”: La 20 de ani de la aderare, Donald Tusk promite că peste cinci ani Polonia va fi mai bogată decât Marea Britanie

U.E.12 hours ago

Moldova, Ucraina și Balcanii au “fereastra istorică” de a-și lega viitorul de UE, apreciază șeful diplomației europene la 20 de ani de la cea mai mare extindere a UE

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

La 20 ani de la cel mai mare val de extindere din istoria UE, Maia Sandu asigură că Republica Moldova urmează “această cale”

NATO15 hours ago

SUA încurajează aliații să doneze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot. Germania, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia au în dotare aceste rachete

U.E.15 hours ago

Două decenii de la “reunificarea unui continent divizat”: UE celebrează 20 de ani de la extinderea “Big Bang”, când zece țări au aderat la Uniune

POLITICĂ16 hours ago

Nicolae Ciucă, întâlnire cu ambasadorul Franței la București: Prezența militară franceză în România este o garanție a securității și stabilității noastre

COMISIA EUROPEANA2 days ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 days ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL1 week ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending