Secretarul de stat american Rex Tillerson a apărat eforturile diplomației administrației Trump într-un editorial publicat de The New York Times, susținând că este ”mândru” de progresul administrației, în pofida ”provocărilor imense”.
”În ultimul an, Statele Unite s-au confruntat cu provocări imense în relațiile sale cu Coreea de Nord, China și Rusia și în eforturile sale de a învinge terorismul internațional”, a scris diplomatul american miercuri.

Foto: Flickr/State Department
”Dar americanii ar trebui să se simtă încurajați de progresele înregistrate de Departamentul de Stat și de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în promovarea păcii și stabilității globale”, este de părere secretarul de stat.
Tillerson a punctat sancțiunile aplicate Coreei de Nord drept exemplu în privința celor mai mari realizări diplomatice ale președintelui Trump.
“Campania noastră de presiune a redus aproximativ 90% din veniturile exporturilor din Coreea de Nord, multe din ele fiind folosite pentru a finanța dezvoltarea ilegală a armelor”, a scris el.
“Sperăm că această izolare internațională va exercita presiuni asupra regimului și va conduce la negocieri serioase privind abandonarea programelor sale nucleare și a rachetelor balistice. O ușă a dialogului rămâne deschisă, dar am clarificat faptul că regimul trebuie să își câștige dreptul de a reveni la masa negocierilor. Până când se va produce denuclearizarea, presiunea va continua.”, a transmis Tillerson.
Casa Albă a cerut în mod repetat Coreei de Nord să renunțe la armele nucleare înainte ca SUA să fie dispusă să vină la masa negocierilor, în timp ce Tillerson și-a exprimat sprijinul pentru un dialog cu Coreea de Nord.
Tillerson a scris, de asemenea, despre “strategia agresivă a administrației” împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.
“Ca rezultat, Coaliția globală anti-ISIS a accelerat operațiunile și a reluat practic toate teritoriile deținute anterior de Statul Islamic în Irak și Siria”, a scris diplomatul, remarcând că acest lucru a eliberat calea pentru „ajutor umanitar și asistență” în astfel de zone.
Un alt subiect abordat de Tillerson este relația cu Moscova: „Nu avem nicio iluzie în privința regimului cu care avem de-a face”. Tillerson a reafirmat faptul că SUA au o relație proastă cu „Rusia renăscută”, care „și-a invadat vecinii Georgia și Ucraina, în ultimul deceniu, și a subminat suveranitatea națiunilor occidentale, implicându-se în alegerile din SUA și din alte țări”. Fără respectarea acordurilor de la Minsk, nu pot exista afaceri obișnuite cu Rusia, a subliniat oficialul american.
”Suntem atenți la agresiunea rusească, dar trebuie să recunoaștem nevoia de a lucra cu Rusia acolo unde interesele reciproce se intersectează”, a precizat acesta, făcând referire la situația din Siria. „Acum că președintele Vladimir Putin s-a angajat în procesul politic de la Geneva susținut de ONU, pentru a sprijini un viitor nou al Siriei, ne așteptăm ca Rusia să-l respecte. Suntem încrezători că rezultatul acestor negocieri va fi o Sirie fără Bashar al- Assad și familia sa”.
”În ciuda provocărilor, rămân optimist cu privire la puterea diplomației de a rezolva conflictele și de a avansa interesele americane”, a concluzionat Tillerson.
Citiți și: Serghei Lavrov și Rex Tillerson, discuție telefonică consacrată programului nuclear nord-coreean: Cei doi au căzut de acord că trebuie începute negocieri
.