Connect with us

NATO

Secretarul general al NATO face apel la membrii Alianței să ofere sprijin suplimentar Ucrainei și să-și crească cheltuielile pentru apărare

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a făcut apel la statele membre ale alianței și la partenerii occidentali să ofere un sprijin suplimentar Ucrainei, avertizând asupra planurilor Rusiei de a folosi „iarna ca armă”.

Declarațiile au fost făcute joi, în cadrul unei întâlniri cu președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, la baza militară Adazi. Rutte a subliniat că Rusia va încerca să distrugă sistemul energetic al Ucrainei: „De aceea, trebuie să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina, inclusiv prin sisteme de apărare aeriană pentru protejarea infrastructurii critice.”

Rutte a evidențiat, de asemenea, necesitatea ca statele membre NATO să își crească cheltuielile de apărare și să intensifice producția de armament pentru a asigura securitatea populației: „Trebuie să avem forțele și capabilitățile potrivite pentru a ne proteja cetățenii. În prezent, în Europa, cheltuim doar 2% din PIB pentru apărare, fără a include contribuțiile SUA, iar acest lucru nu este suficient.”

Președintele leton Edgars Rinkēvičs a susținut această poziție, propunând o țintă de cheltuieli de apărare de 2,5-3% din PIB, peste obiectivul actual al NATO de 2%.

Rutte a subliniat că, pe lângă cheltuieli mai mari, este esențială creșterea producției de echipamente militare: „Trebuie să facem mai mult pentru a reface stocurile și pentru a ne asigura că suntem pregătiți să facem față oricărui adversar. Cheltuielile de apărare și producția de armament trebuie să fie prioritare, iar aceasta trebuie să fie o discuție urgentă.”

Declarațiile au fost făcute în contextul exercițiului militar „Resolute Warrior”, desfășurat în Letonia. Manevrele au implicat pentru prima dată întreaga brigadă multinațională NATO staționată în țară, cu participarea a 3.500 de soldați din 13 țări membre. Letonia, care se învecinează cu Rusia și aliatul acesteia, Belarus, joacă un rol strategic în regiune.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

Polonia și statele baltice plănuiesc retragerea din tratatul de interzicere a minelor antipersonal „pentru a consolida apărarea flancului estic al NATO”

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Flickr

Miniștrii apărării din Polonia, Estonia, Letonia și Lituania recomandă ca țările lor să se retragă din acordul internațional de interzicere a minelor antipersonal, cunoscut și ca Tratatul de la Ottawa, relatează Politico.

„Amenințările militare la adresa statelor membre NATO care se învecinează cu Rusia și Belarus au crescut semnificativ”, se arată într-o declarație publicată marți de cele patru țări.

„Considerăm că, în actualul mediu de securitate, este extrem de important să oferim forțelor noastre de apărare flexibilitatea și libertatea de alegere pentru a utiliza potențial noi sisteme de arme și soluții pentru a consolida apărarea flancului estic vulnerabil al Alianței”, se adaugă în comunicat.

Tratatul de la Ottawa din 1997 a fost supus unei presiuni tot mai mari din cauza războiului Moscovei împotriva Ucrainei, în timp ce statele din prima linie își consolidează frontierele cu Rusia.

La începutul acestei luni, prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat că Polonia va începe să ia măsuri pentru a părăsi tratatul. Cele patru țări au analizat îndelung posibilitatea unei retrageri și au dorit să ia o decizie comună, regională.

Este mai degrabă un semnal politic către Moscova decât reflectarea unei nevoi militare imediate.

„Deciziile privind Convenția de la Ottawa ar trebui să fie luate în solidaritate și coordonare în cadrul regiunii. În același timp, în prezent nu avem planuri de a dezvolta, stoca sau utiliza mine antipersonal interzise anterior”, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur.

La începutul acestei luni, șeful Statului Major al Apărării din Letonia, generalul maior Kaspars Pudāns, a declarat pentru Politico că prioritățile țării rămân minele antitanc și proiectilele de artilerie.

Ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, a declarat că și Finlanda ia în considerare părăsirea tratatului, deși nu este semnatară a declarației de astăzi.

Continue Reading

NATO

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

Published

on

Europa și Statele Unite ar trebui să normalizeze în cele din urmă relațiile cu Rusia odată ce luptele din Ucraina se vor încheia, a declarat vineri secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Este normal dacă războiul se va fi oprit ca Europa cumva, pas cu pas, și de asemenea SUA, pas cu pas, să restabilească relații normale cu Rusia”, a declarat Rutte într-un interviu acordat vineri publicației Bloomberg, citat de Politico Europe.

Cu toate acestea, liderul aliat a adăugat că Alianța Nord-Atlantică trebuie să mențină presiunea asupra Moscovei pentru a se asigura că se angajează serios în negocierile în curs de încetare a focului.

Categoric, nu am ajuns încă acolo“, a spus el, referindu-se la orice normalizare a relațiilor.

Acesta este motivul pentru care avem sancțiuni. Să nu fim naivi cu privire la ruși. Dar, pe termen lung, Rusia este acolo, iar Rusia nu va dispărea“, a adăugat el.

Declarația lui Rutte vine la o zi după ce s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump la Casa Albă, unde cei doi au discutat despre planul SUA pentru o încetare a focului în Ucraina, la mai mult de trei ani de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă.

Liderul NATO a refuzat să comenteze fezabilitatea planului de încetare a focului de 30 de zile, dar l-a numit un “plan foarte inteligent” și a spus că este “încântat” de evoluții.

Continue Reading

NATO

Franța, Regatul Unit și Italia își consolidează armatele cu armament european. Acestea au comandat peste 200 de rachete antiaeriene Aster fabricate de MBDA

Published

on

© Ministere des Armees

Franța, Regatul Unit și Italia au făcut o comandă de 218 rachete antiaeriene Aster a căror livrare va fi accelerată pentru a face față deteriorării situației de securitate pe continent, a anunțat ministrul francez al Apărării, Sebastian Lecornu, anunță AFP, citat de Agerpres.

Această achiziție comună se înscrie într-o comandă-cadru pentru aproape 700 de rachete făcută încă în decembrie 2022 pentru cele trei țări.

”Stimulând transformarea instrumentului de producție, această nouă comandă va avea de asemenea ca efect livrarea mai precoce, începând din 2025, a 134 de rachete comandate anterior”, apreciază Lecornu pe rețeaua socială X.

Rachetele comandate sunt rachete Aster 30 B1, o versiune de motor care nu a intrat încă în serviciu. Aceste rachete vor echipa viitoarea versiune a sistemului de apărare sol-aer SAMP/T francez și italian, precum și fregatele de apărare aeriană ale celor trei țări.

Fabricat de producătorul european MBDA, racheta Aster 30 B1, care ar urma să intre în serviciu în 2026, va avea capacitatea de a atinge o țintă ce zboară la 25.000 de metri altitudine, pe o rază de 150 de kilometri.

În afară de avioane, ea va avea capacitatea de a intercepta rachete balistice cu rază medie, precum și rachete hipersonice, care zboară cu o viteză de peste 5 Mach (6.000 de km/oră).

Țările europene se reînarmează masiv, pe fondul îngrijorărilor că administrația președintelui Donald Trump se apropie de Rusia și că garanțiile de securitate oferite de America Europei timp de decenii nu mai sunt fiabile.

Acest lucru a dus la apeluri în țările europene de a limita dependența de armele americane – de exemplu, economiștii germani au avertizat recent împotriva cumpărării avioanelor de luptă americane F-35.

Portugalia și-a manifestat deja dubii cu privire la înlocuirea avioanelor sale de luptă F-16 fabricate în SUA cu avioane F-35 mai moderne din cauza lui Donald Trump, fiind un prim exemplu în care stilul excentric al liderului de la Casa Albă afectează o potențială afacere profitabilă cu arme.

Potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), membrii europeni ai NATO au devenit și mai dependenți de armele americane.

Uniunea Europeană are deja pe mansa discuțiilor un proiect de document care propune ca țările europene să își reducă dependența de SUA în privința echipamentelor militare esențiale din punct de vedere strategic.

Acest lucru ar putea fi implementat prin planul ReArm Europe, prezentat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care urmărește să mobilizeze aproape 800 de miliarde de euro (872 de miliarde de dolari) pentru a consolida apărarea europeană.

Citiți și: Operațiunea “ReArm Europe”. Ursula von der Leyen propune un plan de 800 de miliarde de euro pentru apărarea UE: Trăim într-o eră a reînarmării. Acesta este momentul Europei

UE lansează mecanismul SAFE de 150 de mld. euro pentru apărare: După Războiul Rece, unii au crezut în integrarea Rusiei în securitatea Europei și în protecția nelimitată a SUA. Am creat un deficit de securitate

Structura de finanțare include un sistem de împrumut în valoare de 150 de miliarde de euro garantat cu fonduri bugetare UE neutilizate, precum și norme fiscale relaxate care ar putea debloca 650 de miliarde de euro în cheltuieli suplimentare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE5 minutes ago

”România, pe drumul cel bun către OCDE. Obiectivul aderării în 2026 poate fi atins”, subliniază secretarul de stat Luca Niculescu

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Zelenski acceptă armistițiul de 30 zile convenit de Trump cu Putin, dar apreciază că este “corect să știm în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor”

RUSIA12 hours ago

Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Afirmând “apusul epocii beneficiilor păcii” și “o nouă ordine globală până în 2030”, Ursula von der Leyen propune strategia “Readiness 2030”: Pentru a evita războiul, Europa trebuie să se pregătească pentru război

RUSIA12 hours ago

Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

CONSILIUL EUROPEAN14 hours ago

O bază franceză, în apropiere de Germania și care a găzduit militari americani în Primul Război Mondial, va fi dotată cu avioane de luptă cu focoase nucleare hipersonice până în 2035, anunță Macron

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE14 hours ago

”Menținerea unui contact constant cu Secretariatul OCDE, esențială pentru atingerea obiectivului strategic al aderării României la OCDE”, subliniază Corina Crețu

U.E.15 hours ago

Germania: În ultima zi de mandat, Bundestag-ul adoptă reforma istorică a “frânei constituționale a datoriei”, oferindu-i lui Merz un “cec în alb” pentru investiții în apărare

ROMÂNIA15 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Concordia: Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Orice discuție privind revenirea la petrolul și gazele rusești amenință interesele de securitate ale Europei, avertizează țările UE care se învecinează cu Rusia

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending