Secretarul general Jens Stoltenberg: NATO nu are în vedere majorarea prezenței militare în țările baltice

NATO nu are intenția să întărească prezența militară în țările baltice, a transmis joi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, citat de AFP, potrivit Agerpres.

„Nu prevedem în prezent majorarea prezenței noastre militare în regiune dar ceea ce prevedem este consolidarea capacității noastre de întărire în caz de necesitate”, a spus Stoltenberg, într-o conferință de presă la Haga.

Foto: NATO

„În caz de nevoie, trebuie să avem forțe pregătite de amplasare foarte rapidă”, a explicat Stoltenberg, la capătul unei întâlniri cu premierul olandez Mark Rutte.

Această chestiune, a spus el, va fi discutată la summitul NATO din 11 – 12 iulie din Bruxelles.

Lideri celor trei țări baltice, ocupate și anexate de URSS în perioada celui de-al doilea Război Mondial, doresc o întărire a prezenței militare americane, prin mai mulți soldați și sisteme de apărare antiaeriană pe flancul estic al NATO.

Anul trecut, Alianța a amplasat patru batalioane multinaționale în Polonia și în cele trei țări baltice (Estonia, Letonia, Lituania). Armata americană a trimis și rachete Patriot în Lituania, în cadrul unor exerciții militare.

Citiți și: Primul Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9). Președintele Klaus Iohannis: Prezența NATO pe întregul Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, trebuie să fie „unitară, coerentă și eficientă”

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.