Connect with us

SUA

Securitatea rețelelor 5G. SUA salută pachetul de măsuri recomandate de UE, dar solicită partenerilor europeni să fie și mai duri și să interzică accesul integral al companiilor chineze la rețelele 5G naționale

Published

on

© Secretary Pompeo/Twitter

Statele Unite ale Americii salută inițiativa statelor membre de a lua măsuri pentru securitatea cibernetică a rețelelor 5G și îndeamnă partenerii din Uniunea Europeană să meargă mai departe de recomandările Comisiei Europene privind securitatea rețelelor 5G și să interzică complet accesul companiilor de tehnologie care nu prezintă încredere la toate segmentele rețelelor lor 5G naționale, potrivit unui mesaj transmis de Secretarul de Stat Mike Pompeo. 

Pe 29 ianuarie, Grupul de cooperare al Uniunii Europene (UE) pentru securitatea informațiilor în rețea a lansat un pachet de instrumente completat de măsuri recomandate pentru atenuarea riscurilor de securitate în rețelele 5G, a cincea generaţie de reţele mobile. Aceste măsuri vin după ce, anul trecut, Comisia Europeană a avertizat, într-un raport, asupra riscurilor în creştere ale atacurilor cibernetice comise de entităţi susţinute de guverne, dar s-a abţinut să menţioneze China ori societatea chineză Huawei Technologies printre ameninţări, spre deosebire de SUA, care consideră această companie drept un instrument de spionaj al statului chinez.

„Statele Unite salută această inițiativă din partea statelor membre, a Comisiei și a Agenției de Cibersecuritate a UE”, transmite Secretarul de Stat Mike Pompeo, într-un comunicat de presă, dar solicită aliaților și partenerilor europeni „să pună în aplicare recomandările UE prin adoptarea de măsuri de securitate puternice, bazate pe riscuri, care să excludă participarea furnizorilor cu risc ridicat de la toate segmentele rețelelor lor 5G”, într-o mișcare care ar emula chiar măsurile luate de SUA în această privință.

De altfel, Secretarul de Stat american precizează că acțiunile SUA sunt în conformitate cu evaluarea UE, conform căreia furnizorii de 5G cu sediul în țări fără mecanisme de control democratic, ca în cazul companiilor chineze Huawei și ZTE, pot prezenta un risc de siguranță inacceptabil:

„SUA au luat măsuri pentru a-și asigura rețelele proprii 5G prin interzicerea furnizorilor care nu inspiră încredere, cum ar fi Huawei și ZTE, companii supuse directivelor Partidului Comunist Chinez”, punctează Pompeo.

SUA subliniză că în pachetul de instrumente aprobat de Comisia Europeană este recunocut faptul că furnizorii cu profiluri cu risc ridicat (de exemplu, companii din țări terțe care nu au mecanisme de control democratic) ar trebui să fie supuși unor restricții suplimentare, cum ar fi  recomandarea către statele membre ale UE de a exclude participarea furnizoririlor care prezintă un risc ridicat la segmentele critice și sensibile ale rețelelor lor 5G, inclusiv rețeaua de acces radio, însă consideră că o astfel de restricție nu este suficientă:

„Statele Unite apreciază că nu este posibil ca riscul să se atenueze în mod adecvat, limitând participarea vânzătorilor care nu inspiră încredere doar la anumite părți ale rețelei. (…) Este greșit să credem că pot fi atenuate riscurile asociate instalării echipamentelor de la furnizori supuși controlului de către regimuri autoritare, cu un bilanț negativ al comportamentului cibernetic”, transmite Secretarul de Stat.

Explicația pentru acest lucru rezidă în faptul că „rețelele 5G vor impacta fiecare aspect al vieții noastre, de la rețelele electrice, vehiculele autonome, procesele de fabricație inteligentă la tratamentele medicale și datele personale” și, prin urmare, subliniază Pompeo,  „toate părțile viitoarelor rețele 5G ar trebui considerate infrastructură critică și fiecare țară ar trebui să aibă măsuri pentru a proteja siguranța, securitatea și confidențialitatea cetățenilor care se bazează pe aceste rețele”.

În orice caz, fiecare stat membru va avea responsabilitatea de a-și asigura securitatea rețelelor 5G naționale, iar în acest sens, măsurile aprobate de Comisia Europeană ar trebui puse în aplicare până la 30 aprilie 2020, conform recomandărilor. 

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

FOTO Distrugătorul american USS Roosevelt și nava USNS Yuma, în Marea Neagră pentru a demonstra angajamentul SUA față de securitatea aliaților NATO

Published

on

© Wikipedia

Distrugătorul american USS Roosevelt și nava de expediție USNS Yuma s-au aflat în perioada 14-23 septembrie în Marea Neagră, demonstrând angajamentul SUA față de securitatea maritimă a aliaților și partenerilor NATO, informează Ambasada SUA la București.

Cele două nave au efectuat operațiuni maritime de rutină și au vizitat porturile de la Marea Neagră ale Bulgariei și Ucrainei.

 

Marina SUA și alte nave NATO operează de regulă în Marea Neagră, în conformitate cu legislația internațională, care permite patrularea acestor ape pentru aproximativ două treimi din an.

Trei membri NATO – Bulgaria, România și Turcia – sunt state litorale ale Mării Negre, cu forțe proprii în regiune. De asemenea, NATO consolidează sprijinul pentru partenerii săi din regiune, Georgia și Ucraina.

În aprilie, miniștrii de externe ai NATO au convenit să efectueze mai multe exerciții la Marea Neagră cu ambele țări, precum și să intensifice eforturile comune pentru a combate războiul hibrid.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Emmanuel Macron afirmă că Franța și partenerii săi, Germania și Regatul Unit, ”nu vor face compromisuri” în respingerea sancțiunilor ONU reintroduse unilateral de SUA împotriva Iranului

Published

on

© Council of the European Union

Președintele francez, Emmanuel Macron, a precizat marți într-un discurs video înregistrat difuzat în Adunarea Generală a ONU, că Franța și aliații săi europeni, Germania și Regatul Unit, nu vor face compromisuri în ceea ce privește respingerea reintroducerii sancțiunilor ONU împotriva Iranului de către Statele Unite, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Franţa, împreună cu partenerii săi, german şi britanic, îşi va menţine exigenţa asupra aplicării depline şi integrale a acordului de la Viena din 2015″ privind dosarul nuclear iranian “şi nu va accepta încălcări comise de Iran”, a declarat liderul de la Palatul Elysee.

Acesta a completat că ”nu vom face totuși niciun compromis asupra activității unui mecanism pe care SUA (…), ieșind din acord, nu sunt în situația de a-l activa”.

Pentru că, în opinia lui Macron, ”asta ar aduce atingere unităţii Consiliului de securitate, integrităţii deciziilor sale, şi ar însemna asumarea riscului de a agrava şi mai mult tensiunile în regiune”.

Emmanuel Macron a subliniat că ”strategia presiunii maximale” decise de Donald Trump după ce a ales să-şi retragă ţara din acord în 2018, ”nu a permis până în acest stadiu stoparea activităţilor destabilizatoare ale Iranului şi nici asigurarea faptului că acesta nu poate dezvolta arma nucleară”.

Din punctul lui de vedere, ”trebuie construit în timp un cadru de acţiune util (…) respectiv capacitatea de a completa acordul din 2015”. ”Mai întâi pentru a ne asigura că pe termen lung Iranul nu va obţine niciodată arma nucleară, dar şi că vom da răspunsuri activităţilor balistice ale Iranului, dar şi destabilizărilor sale din regiune”, a adăugat şeful statului francez.

Statele Unite au reintrodus unilateral, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, sancțiunile Națiunilor Unite împotriva Iranului și au promis să îi pedepsească pe cei care le încalcă, într-un gest care riscă să sporească tensiunile internaționale.

”Astăzi (sâmbătă), Statele Unite salută revenirea la aproape toate sancţiunile ONU împotriva Republicii Islamice Iran ridicate anterior”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, măsurile punitive au intrat ”din nou în vigoare” sâmbătă, la orele 20.00 (duminică, 00.00 GMT).

De asemenea, Administrația Trump a specificat că va introduce un sistem de sancțiuni așa-zis secundare pentru a pedepsi orice țară sau entitate care va încălca sancțiunile ONU, cu toate că este printre singurii din lume care consideră că sunt în vigoare. Este o armă redutabilă: contravenienţii desemnaţi de Washington îşi vor vedea blocat accesul la piaţa şi sistemul financiar american.

În urma acestei decizii, miniștrii de externe ai Franței, Regatului Unit și Germaniei, dar și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au contestat duminică dreptul Statelor Unite de a reimpune sancțiuni ONU împotriva Iranului, după ce Washingtonul a anunțat reintroducerea acestor măsuri prin activarea așa-numitului mecanism ”snapback”.

Acordul nuclear cu Iranul, din care Statele Unite s-au retras unilateral în 2018, a fost semnat în 2015 la Viena, de Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania), după negocieri care au durat un deceniu.

Printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Văduva fostului senator republican John McCain își anunță sprijinul pentru Joe Biden: “Soţul meu a trăit după un cod: mai întâi ţara”

Published

on

© Photo Collage (Facebook/ MSC)

Cindy McCain, văduva senatorului american John McCain, a devenit marţi cea mai recentă voce proeminentă din rândul republicanilor care şi-a anunţat sprijinul faţă de candidatul democrat Joe Biden în tentativa acestuia de a-l disloca pe preşedintele Donald Trump de la Casa Albă în urma alegerilor din noiembrie.

“Soţul meu John a trăit după un cod: mai întâi ţara”, a scris Cindy McCain pe Twitter.

“Noi suntem republicani, da, dar în primul rând americani. Există în această cursă un singur candidat care susţine valorile noastre ca naţiune, iar acesta este Joe Biden”, a continuat ea.

“Cindy, sunt profund onorat să am sprijinul și prietenia ta. Aceste alegeri sunt mai importante decât orice partid politic. Ne cere tuturor să ne reunim ca o singură America pentru a restabili sufletul națiunii. Împreună, o vom face”, a reacționat Biden, tot pe Twitter.

Biden, care a ajuns să aibă o lungă prietenie cu John McCain în ciuda diferenţelor lor ideologice, anunţase puţin mai devreme, în timpul unei strângeri de fonduri în mediul virtual, că Cindy McCain s-a decis să-l susţină după ce publicaţia The Atlantic a relatat că Trump i-a numit ‘rataţi’ şi ‘fraieri’ pe soldaţii americani care au murit în luptă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Trump a refuzat să comenteze pe marginea subiectului. El şi McCain au avut o istorie de animozitate după ce, în campania precedentă, Trump a denigrat serviciul militar al senatorului şi anii petrecuţi de acesta ca prizonier de război în Vietnam.

John McCain, care a reprezentat Arizona în Senatul american timp de peste trei decenii, iar în 2008 a fost candidatul republicanilor la preşedinţie, a murit de cancer cerebral în 2018. În august, peste 100 dintre foştii săi colaboratori şi-au anunţat sprijinul pentru Biden. Sondaje recente arată un avans al lui Biden în Arizona, stat care în 2016 a votat majoritar pentru Trump.

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN30 mins ago

Deputații europeni solicită măsuri pentru reducerea decalajului digital în educație: Egalitatea de șanse trebuie să fie în centrul politicii de educație a UE

MAREA BRITANIE32 mins ago

Negociatorul-șef al UE Michel Barnier: Uniunea Europeană este hotărâtă să ajungă la un acord comercial cu Regatul Unit, dar va fi fermă

INTERNAȚIONAL49 mins ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu omologul din Arabia Saudită pentru extinderea dialogului politico-diplomatic și a relațiilor sectoriale

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană: Raportul european privind drogurile 2020 arată că infractorii amenință sănătatea și securitatea celor care trăiesc în Europa

U.E.2 hours ago

Migrație: Comisia Europeană înființează un grup de lucru însărcinat cu rezolvarea situației de pe insula elenă Lesbos

Dan Motreanu2 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE mai multă transparență pentru comisioanele pe care le plătesc românii din străinătate atunci când transferă bani în România

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Studiu: Un Brexit fără un acord comercial va fi de trei ori mai scump pe termen lung decât pandemia de coronavirus pentru Regatul Unit

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ursula von der Leyen, despre noua politică de migrație și azil a UE: Reflectă un echilibru între responsabilitate și solidaritate în rândul statelor membre

JUSTIȚIE4 hours ago

Avocatul general al CJUE: Înființarea Secției Speciale în România încalcă legislația UE. Rapoartele MCV nu sunt obligatorii, dar trebuie luate în considerare

ROMÂNIA5 hours ago

Galerie FOTO MApN: România, în exercițiu militar comun cu Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord și Turcia

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA6 days ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru7 days ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending