Connect with us

SUA

Șeful diplomației americane, în turneu european. Mike Pompeo merge mai întâi la Berlin, după ce, anterior, și-a anulat vizita în Germania

Published

on

© US Department of State/ Twitter

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, începe vineri un turneu european cu o primă oprire în Germania, pentru o vizită care a fost amânată în ultimul moment la începutul lui mai, relatează Reuters şi AFP, preluat de Agerpres. 

Potrivit programului acestuia, Mike Pompeo urmează să se întâlnească vineri în capitala germană cu omologul său, Heiko Maas, şi cu cancelarul Angela Merkel, pentru discuţiile a căror anulare la începutul lui mai a stârnit indignare în Germania, multe voci considerând întâmplarea un gest simptomatic pentru starea relaţiilor bilaterale dintre SUA şi Germania, deteriorate după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă.

Înainte de a pleca spre Berlin, Pompeo a reiterat, în fața presei, mesajul administraţiei americane ca Germania să-şi majoreze bugetul militar pentru a-şi îndeplini angajamentul de alocare a 2% din PIB, ca stat al NATO. Acesta a subliniat faptul că Germania are o ,,economie importantă” la nivel european, care i-ar permite ,,să fie pe deplin angajată şi să consacre resursele adecvate protecţiei Europei”, relatează sursa citată.

Se vehiculează că temele sensibile de pe agenda discuţiilor de astăzi sunt Ucraina, unde recent a fost ales un nou preşedinte, dar şi proiectul gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, căruia Washingtonul i se opune vehement.

Pe agenda discuţiilor de la Berlin se află şi Iranul, încă un aspect în legătură cu care Berlinul şi Washington sunt pe poziţii divergente. Vizita de la începutul lui mai a lui Pompeo în Germania a fost amânată din cauza tensiunilor dintre SUA şi Iran generate de retragerea Washingtonului din Acordul Nuclear, în 2018, şi impunerea de sancţiuni unilaterale împotriva Teheranului. De altfel, în locul vizitei la Berlin, secretarul de stat american a făcut o deplasare-surpriză în Irak, pentru a avertiza împotriva unor presupuse ameninţări cu atacuri iraniene împotriva intereselor americane. 

În condițiile în care Președintele Donald Trump a transmis că SUA sunt deschise la un dialog cu Iranul, Germania, care nu a rupt legăturile cu statul din Golf, poate fi un posibil canal de mediere. 

De asemenea, Mike Pompeo a indicat joi că va aborda şi subiectul Huawei, gigantul chinez al comunicaţiilor pentru care Washingtonul l-a declarat un pericol pentru securitatea NATO. Berlinul refuză însă să interzică instalarea în Germania a tehnologiei 5G a Huawei, ale cărui echipamente, susţin SUA, permit Beijingului să-i spioneze pe occidentali.

Următoarele opriri ale lui Pompeo în Europa sunt Elveţia, Olanda şi Marea Britanie, unde urmează să-l reîntâlnească pe preşedintele american Donald Trump, aşteptat pentru o vizită de stat în perioada 3-5 iunie.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CHINA

Președintele american Donald Trump cere Băncii Mondiale să nu mai acorde împrumuturi Beijingului: ”China este plină de bani şi când nu îi are, îi creează. STOP”

Published

on

Președintele american, Donald Trump, a criticat vineri seara Banca Mondială într-o postare pe Twitter, reproșând instituției financiare internaționale că împrumută bani Chinei, informează AFP, citat de Agerpres.

”Pentru ce Banca Mondială împrumută bani Chinei? Cum poate fi posibil aceasta? China este plină de bani şi când nu îi are, îi creează.STOP!”, şi-a exprimat indignarea Donald Trump.

Președintele american vine astfel să întărească mesajul secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Acesta sugerase joi, în fața unei comisii a Camerei Reprezentanților, că Statele Unite își exprimaseră ” obiecţia faţă de programul” plurianual al împrumuturilor şi proiectelor Băncii Mondiale pentru China.

Planul a fost adoptat joi. El prevede reducerea sumelor acordate ca împrumut Chinei, care vor fi astfel mai selective în perioada 2020-2050.

Acest program ”reflectă evoluţia relaţiei noastre cu China”, a subliniat joi Martin Raiser, directorul pentru China al Băncii Mondiale într-un comunicat. ”Angajamentul nostru va fi din ce în ce mai selectiv”, a completat acesta.

Washingtonul consideră însă că acest argument nu este suficient. În viziunea Statelor Unite, a doua economie a lumii este suficient de înstărită pentru a se finanța singură și pentru a nu depinde de împrumuturi de la Banca Mondială, care are misiune să aloce resurse financiare statelor mai sărace.

Această poziție a președintelui american are loc în plin proces de negociere între Statele Unite și China, menit să stingă un conflict comercial declanșat în urmă cu 18 luni de Donald Trump.

Acesta din urmă urmărește să forțeze China să facă concesii privind protecția întreprinderilor americane în țară și să reducă excedentul comercial cu Washigtonul.

Cu toate acestea, asupra datei semnării unui posibil acord între primele două economii mondiale plutește un văl de incertitudine.

Continue Reading

NEWS

Procedura de destituire a lui Donald Trump din funcția de președinte al SUA intră înt-o nouă etapă. Nancy Pelosi anunță că Donald Trump va fi pus sub acuzare de Camera Reprezentanților

Published

on

Camera Reprezentanților a Congresului Statelor Unite va elabora articolele pentru inculparea președintelui american Donald Trump, în cadrul procedurii parlamentare pentru o posibilă destituire, este concluzia președintei camerei inferioare a legisaltivului american, Nancy Pelosi, potrivit BBC, citat de Digi24.

”Astăzi, le cer liderilor din Cameră să activeze articolele impeachment-ului (n.r. punerea sub acuzare)”, a declarat şefa Camerei Reprezentanţilor.

Declaraţia acesteia survine la doar o zi după ce Comisia Juridică a Camerei a decis să ia în considerare pregătirea capetelor de acuzare împotriva lui Trump.

Menționând că ”faptele nu pot fi contestate”, Nancy Pelosi a explicat că președintele american ”a abuzat de puterea sa pentru propriul beneficiu politic şi cu costuri pentru securitatea noastră naţională prin condiţionarea ajutorului militar către o altă ţară şi prin forţarea unei investigaţii externe asupra unuia dintre rivalii săi politici”.

Reacția liderului de la Casa Albă nu a întârziat să apară.

Astfel, Donald Trump le-a cerut democraților într-un mesaj pe Twitter să finalizeze cât mai rapid procedura pentru ca ”„procesul din Senat să fie drept şi pentru ca ţara noastră să se întoarcă la treabă”.

”Schiff, familia Biden şi Pelosi vor depune mărturie şi vor dezvălui, pentru prima dată, cât de corupt este sistemul cu adevărat. Am fost ales să «curăţ mlaştina» (n. r. unul dintre sloganurile de campanie din 2016 al lui Trump prin care îşi dorea să fie perceput ca un politician anti-sistem) şi asta fac!”, a mai scris Trump pe Twitter.

Camera Reprezentanților poate decide cu majoritate simplă suspendarea din funcție a lui Doanld Trump prin stabilirea capetelor de acuzare.

Președintele american urmează să fie judecat în Senat, care trebuie să decidă prin majoritate de două treimi dacă liderul de la Casa Albă este sau nu vinovat.

În Senat, însă, republicanii se bucură de o majoritate de 53 la 47.

În eventualitatea în care Trump va fi găsit vinovat, atunci acesta va fi demis din funcție, urmând ca actualul vicepreședinte al Statelor Unite, Mike Pence să devină președintele SUA pentru restul mandatului care expiră în luna ianuarie a anului 2021.

În cazul în care nici acesta din urmă nu poate să exercite funcția prezidențială, pe linia succesorală urmează președintele Camerei Reprezentanților, în speță Nancy Pelosi și secretarul de stat american, respectiv Mike Pompeo.

Președintele american Donald Trump este suspectat că a solicitat Ucrainei anchetarea fostului vicepreședinte SUA Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat în cursa prezidențială, și a fiului acestui, Hunter Biden.

Continue Reading

ROMÂNIA

România, omagiată printr-o declarație în Congresul SUA cu ocazia Zilei Naționale

Published

on

Congresmanul republican Michael Turner, co-preşedinte al Grupului de prietenie pentru România din legislativul american şi co-preşedinte al Subcomitetului pentru forţe strategice din cadrul Comisiei pentru forţele armate a Camerei Reprezentanţilor, a susţinut la 3 decembrie în faţa Congresului SUA o declaraţie dedicată Zilei Naţionale a României, informează miercuri într-un comunicat Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

Declaraţia subliniază faptul că România, în calitate de ţară membră a NATO, sprijină misiunile Alianţei în teatrele de operaţii, a alocat 2 la sută din PIB pentru apărare, este lider în asigurarea securităţii cibernetice pentru partenerii săi şi lucrează îndeaproape cu Statele Unite pentru implementarea în siguranţă a celei de a cincea generaţii a tehnologiei de comunicaţii wireless.

De asemenea, documentul scoate în evidenţă faptul că ambele ţări “împărtăşesc o lungă şi adâncă prietenie, un parteneriat construit pe legături istorice şi un angajament comun pentru asigurarea securităţii şi prosperităţii cetăţenilor”.

Congresmanul Michael Turner menţionează faptul că acest an este unul special pentru România, în luna decembrie ţara noastră sărbătorind, alături de ziua de 1 Decembrie – “zi reprezentativă pentru suveranitatea ţării” – trecerea a 30 de ani de la Revoluţia Română din 1989.

“În ultimii 30 de ani, România a devenit un bastion al democraţiei în Europa de Est şi un solid aliat al SUA în regiune. România este un exemplu de angajament constant pentru securitatea transatlantică”, se mai arată în declaraţie.

“Salut declaraţia congresmanului Michael Turner, un vechi prieten al României. Reprezintă o dovadă de respect pentru ţara noastră şi un semnal important de sprijin pentru dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Statele Unite”, a declarat cu această ocazie ambasadorul George Cristian Maior.

Ambasadorul George Cristian Maior a arătat că declaraţia evocă relaţiile bilaterale strânse, scoţând în evidenţă trecerea a aproape 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi SUA.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending