Ministrul de externe bulgar, Daniel Mitov, a declarat sâmbătă că Bulgaria a promovat mereu ideea unei prezențe mai puternice și a exercițiilor în Marea Neagră, însă sub egida NATO, relatează BTA.
Mitov a afirmat că Bulgaria nu s-a angajat să participe la niciun fel de format regional și a subliniat că o dezbatere are loc de mult timp în cadrul NATO cu privire la “instituirea unei prezențe mai puternice în bazinul Mării Negre”. Discuții sunt încă în desfășurare și nu s-a luat încă nicio decizie în acest sens, a ținut să precizeze ministrul, citat de deschide.md.
Șeful diplomației bulgare a afirmat că după anexarea Crimeei și după sporirea prezenței militare ruse în bazinul Mării Negre și în Crimeea, mediul strategic și cel politic s-au schimbat foarte mult și, în calitate de alianță de apărare, NATO are obligația de a oferi oportunități de descurajare a forțelor de cealaltă parte.
El a spus că acest lucru se referă de asemenea la chestiuni legate de securitatea națională a Bulgariei, pe care guvernul de la Sofia trebuie să le ia în considerare.
“Acesta este motivul pentru care discuția noastră continuă cu partenerii noștri în cadrul NATO. Acolo unde diplomația se termină, începe războiul, iar sarcina mea este ca diplomația să continue să funcționeze și problemele să fie rezolvate cu ajutorul ei“, a mai spus ministrul de externe bulgar, adăugând că nimeni nu intenționează să se lupte cu nimeni.
“NATO este o alianță de apărare și acționează astfel încât să poată să asigure protecția aliaților săi”, a mai spus Mitov, încheie sursa citată.
Citiți și Prezența navală NATO la Marea Neagră propusă de România, pusă în pericol de Bulgaria: Ideea nu este acceptabilă în felul în care a fost propusă la întâlnirile cu Dacian Cioloș și Klaus Iohannis
Citiți și Klaus Iohannis și Rosen Plevneliev, mesaj comun: România și Bulgaria vor o prezență permanentă a NATO în Marea Neagră
Citiți și Klaus Iohannis lămurește subiectul prezenței NATO la Marea Neagră: ”Este o inițiativă care țintește o colaborare în zona exercițiilor comune. Nu creează nimeni o flotă NATO”
Citiți și Dacian Cioloș: ”Nu a fost vorba niciodată de crearea unei flote la Marea Neagră, ci de o cooperare navală la Marea Neagră, sub egida NATO”
Citiți și Marina americană: Vom rămâne în Marea Neagră și vom descuraja orice agresiune
Declarațiile șefului diplomației de la Sofia survin într-un context mai puțin favorabil pentru dimensiunea sudică a flancului estici al NATO. Bulgaria a decis să nu mai sprijine inițiativa unei prezențe avansate aliate în zonă, întrucât forma în care a fost aceasta propusă este ”inacceptabilă”, după cum spunea premierul Bulgariei, Boyko Borisov, în urma unei întrevederi cu președintele Rosen Plevneliev, care survenea după reuniunea bilaterală a președintelui bulgar cu Klaus Iohannis.
Schimbarea de atitudine la cel mai înalt nivel la Sofia vine după ce Curtea Internațională de Arbitraj a decis că NEK – compania națională de electricitate din Bulgaria are de plătit datorii de 550 de milioane de euro pentru echipamentele pentru centrala nucleară de la Belene catre compania rusească Atomstroyexport.
”Această iniţiativă pe care am prezentat-o, şi am prezentat-o atât preşedintelui, cât şi prim-ministrului, este o iniţiativă care ţinteşte o colaborare, practic, în zona exerciţiilor comune şi a training-ului a forţelor navale româneşti, bulgare şi turceşti. Unde a apărut, probabil, o înţelegere greşită, este conceptul de flotă NATO. Nu creează nimeni o flotă NATO, asta este o prostie. NATO nu poate şi nu doreşte să întreţină o flotă proprie în Marea Neagră”, a spus Klaus Iohannis la finalul vizitei sale de două zile în Bulgaria, ca reacție la declarațiile înalților oficiali de la Sofia cu care avusese întrevederi cu o zi înainte.
Recent, un oficial al Marinei SUA a declarat că forțele navale americane vor fi prezente în Marea Neagră pentru a descuraja orice agresiune.
.